Yaprakların renginin kahverengiye dönmesi ve havaların giderek soğumasıyla birlikte tatil alternatifleri de değişmeye başladı. Deniz, kum ve güneş tatili yerine kısa süreli de olsa şehrin kaosundan uzaklaşıp sessizlik ve huzur içinde dinlenebileceğimiz yerler arıyoruz. En önemli kriterlerimizden bir tanesi de fazla uzaklara gitmeden, yollarda yıpranmadan tatil yapacağımız yere ulaşmak tabii ki! Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız ve hafta sonu kaçamağı ya da kısa süreli bir tatil planlıyorsanız yazımızı okuduktan sonra rotanızı çizmenizi tavsiye ediyoruz.

Taraklı Kasabası - Genel

İstanbul’a sadece 2 saatlik kara yolculuğu uzaklıkta olan Taraklı, Sakarya’nın tarihi güzellikleri ile dolu bir ilçesidir. Neredeyse tüm evleri eski Türk mimarisini yansıtan ilçenin bir çok tarihi evi de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Ayrıca, tarihe ve Osmanlı mimarisine ilgi duyuyorsanız, Osmanlı Mimarisinin Beşiği Safranbolu Konakları başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Taraklı Kasabası - Konaklar

İlçe nüfusunun büyük bir kısmını yerli ve yabancı turistler oluşturmaktadır, ilçedeki binalar en fazla 3 katlı olduğu için yerel nüfus çok azdır. Bu da aslında ilçenin çok gezilebilir bir halde olmasını sağlamıştır. Tek gelir kaynağı turizm olan ilçenin nüfusu 6 bin civarında olup ilçe komple birinci dereceden sit alanı ilan edilmiştir. Turistlerin bir çoğu da hafta sonları İstanbul’dan bunalıp kaçacak yer arayan yerel turistlerden oluşmaktadır.

Taraklı Kasabası - Taraklı Camii

Taraklı’nın el sanatları da, hamamı, tarihi hanı, değirmeni ve Osmanlı’dan kalma evleri kadar ünlü! Kaşıkçılık, semercilik ve dokumacılıkla ilgilenenlerin sayısı azalsa da bölge de bu el sanatlarına gönül vermiş bir kesim de hala geçimini bu işlerle sağlıyor. Ayrıca bölgede, doğal enginar, bal, erişte, salça ve ceviz bulabilmeniz mümkün!

3Taraklı Ulaşım

Ülkemizin en büyük 2 şehrine de 200 km uzaklıkta olan Taraklı kara yolu ile ulaşım için çok elverişlidir. Aracı olmayanlar ise Esenler Otogarı’ndan neredeyse 30 dakikada bir kalkan Sakarya otobüsleri ile bölgeye gelebilirler. Bolu-Göynük otobüsleri tam ilçenin ortasından geçmektedir, otobüsle gelmek isteyenler bu rotayı değerlendirebilirler. Taraklı yılın her mevsiminde geziye müsaittir fakat gezinizden daha çok zevk almak adına özellikle bahar aylarında ve yağış olmayan zamanlarda gelmenizi tavsiye ediyoruz.

2Taraklı Konaklama

Taraklı Kasabası - Konaklama

İlçe birinci dereceden sit alanı olduğu için konaklama adına çok önemli imkanlar bulunmamakta. Bunun yerine ilçenin biraz dışında kalan nispeten daha lüks otelleri tercih ederek konaklama sorununa çözüm bulabilirsiniz. Ancak bölgenin tarihi dokusunu yaşamak istiyorsanız, 100-300 yıllık ahşap evlerden butik otele çevrilen konaklarda da konaklayabilirsiniz. Osmanlı mimarisini yansıtan konakların birçoğu restore edilmiş ve restore edilmeye devam ediyor.  

1Taraklı’da Neler Yapılabilir?

Taraklı Kasabası - Gezi

Taraklının sokakları başlı başına tarihi bir müze gibidir, sevdiklerinizle güzel yürüyüşler yapabilirsiniz. Çünkü her tarafında yeşil olduğu için havası çok temiz olan Taraklı aynı zamanda tarihi havası ile de sizi etkileyecektir. İlçe de bir çok tarihi cami, han ve hamam bulunmaktadır. Tarihi kalıntılara meraklı olanların özellikle Hisar Tepesi’ni de görmeden ilçeden ayrılmamasını tavsiye ediyoruz. 

Eğer fotoğraf çekmek sizin için bir yaşam biçimi haline geldiyse, Fotoğraf Tutkunları İçin En Popüler Yerler, eğer tarihi yerleri keşfetmeden duramıyorsanız Tarihe Açılan Kapı: Sümela Manastırı başlıklı yazılarımızı okumanızı öneriyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz