Sakarya

Türkiye’nin en kalabalık yirmi ikinci şehri olan Sakarya, Çatalca – Kocaeli bölümünde yer alıyor. Kuzeyde Karadeniz, batıda Kocaeli ve Bursa, doğuda Düzce, güneyde Bolu ve Bilecik ile komşu olan Sakarya, İstanbul ve Ankara gibi illere yakınlığıyla çok sık tercih ediliyor. Sakarya Nehri kıyısında kurulan şehrin ismini Sakarya Nehri’nden aldığı biliniyor. 2021 yılı verilerine göre Sakarya nüfusu yaklaşık 1 milyon olurken, Sakarya yüzölçümü ise 4 bin 823 km2’dir. İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Balıkesir gibi illerden sonra Sakarya ortalama 1 milyon nüfusuyla Marmara Bölgesi’nin en büyük beşinci şehri olma özelliğine sahiptir. Bulunduğu konumun yanı sıra doğal güzellikleri, tarihi yerleri, yöresel yemekleri ve kültür değerleri ile Türkiye’de değer görmesi gereken lokasyonlardan biridir.

Hititlerden Friglere, Lidyalılardan Pers İmparatorluğu’na, Bitinya Krallığı’ndan Roma İmparatorluğu’na kadar pek çok medeniyetin egemenliği altında kalan Sakarya, oldukça köklü bir tarihi geçmişe ev sahipliği yapıyor. 13. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilen Sakarya, tahmin edildiği üzere bünyesinde birçok tarihi ize ve kültürel değerlere yer veriyor. Bu tarihi ve kültürel yapıları Sakarya gezilecek yerler listenize ekleyerek yakından şahit olabilirsiniz. Öte yandan Sakarya ilçeleri Sapanca, Adapazarı, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Arifiye, Taraklı ve Geyve olmak üzere 16 ilçeye sahiptir ve bu ilçelerde yer alan noktaları da kesinlikle değerlendirmeniz gerektiğini belirtelim.

Bazı kısımlarda Karadeniz, bazı kısımlarda ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu Sakarya hava durumu genellikle kış aylarında 0’ın altına düşen sıcaklıklara sahiptir. Bu nedenle kış ayları dışında Sakarya’yı ziyaret edebilirsiniz. Özellikle de Temmuz ve Ağustos aylarında hem denize girmek hem de yayla şenliklerine katılmak için en ideal zamanlardır. Karadeniz kıyıları, vadileri, gölleri, ormanları, doğal sit alanları, antik yapıları ve diğer güzellikleri ile Sakarya, aynı zamanda doğal kaplıcaları ile ön plana çıkıyor. Sakarya kaplıcaları ile hem bedeninizi hem de ruhunuzu tazeleyeceğiniz gibi Sakarya otelleri ile de dinleneceksiniz. İster Sakarya bungalov ister Sakarya termal otel ister Sakarya merkez otelleri ister Sakarya tatil evleri arasından birini seçip konaklayın. Tercih sizin! Geldiğinizde Sapanca Sakarya, Sakarya Poyrazlar Gölü, Sakarya Maşukiye ve Sakarya Ormanya gibi noktalara uğramanız gerektiğini de unutmadan söyleyelim.

Sakarya’ya Türkiye’nin her bir noktasından kolaylıkla ulaşım sağlanıyor. Tren, otobüs ve uçak gibi her türlü ulaşım araçlarını kullanabileceğiniz bu yere, aynı zamanda özel aracınız ile de oldukça rahat bir şekilde gelebilirsiniz. Sakarya Büyükşehir Terminali şehir merkezine yakın olduğu için en yoğun terminallerden biri olup, ülkenin her yerinden seferler düzenlenmektedir.