Erzurum

Tarihin en önemli ticari yolları üzerinde konumlanıyor olması bu şehri her daim önemli kılmıştır. Hitit kenti olduğu bilinen bilgiler arasında yer alıyor olup Asurlar, Persler, Sakalar gibi neredeyse tüm Doğu uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Şehrin önemi öylesine büyük ki, Makedonya Kralı Büyük İskender’de Erzurum için savaşanlar arasında.

İmparatorluğun çökmesiyle beraber Bizans’ın eline geçmiş olan Erzurum, ticari yolları yönünden oldukça çekici olmasıyla nedeniyle Sasaniler’de gözlerini buraya dikmişlerdir. Bizans Erzurum’a çok yakın olan Theodosiopolis şehrini kurarak ticarete yoğunlaşmışlardır. Hz. Ömer döneminde İslam ordularının hakimiyetine girmiş ve bu dönem içerisinde oldukça gelişerek kültürün ve ticaretin parladığı zamanlarını yaşamıştır.

Akabinde farklı uygarlıkların eline geçmesiyle beraber yükseliş dönemini geride bırakmıştır. Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı’nın bir parçası haline getirilerek, ticaret ve sanayi merkezine dönüştürülmüştür. Tarihi önemi bir şöyle dursun, Türkiye için önemli bir kayak merkezi haline dönüşmüştür. Günümüzde Palandöken ülkenin dört bir tarafından gelen ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Üstelik öyle sıradan bir merkez de değil, dünyanın en uzun kayak pistini barındırıyor.

Termal turizmin ilgi gördüğü bu dönemde derde deva suları ve pınarlarıyla gelen kişilerin memnuniyet seviyesini ziyadesiyle karşılıyor. Kış tatili için kasım ve nisan aylarının sonunda gelinebileceği gibi kültür gezileri için ise eylül ve ekim ayları elverişlidir.