İçindekiler
Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan müze kent Safranbolu, Batı Karadeniz bölgesinde yer alıyor ve misafirlerini masalsı bir tarihi yapı ile karşılıyor. Osmanlı dahilinde pek çok kadim medeniyetten ilham alan mimarisi, eski evleri ve elbette muhteşem havası ile otantik bir kent olan Safranbolu’yu bu yazımızda detaylı bir biçimde inceleyeceğiz.
Siz de, hem Safranbolu konakları hakkında hem de genelen Safranbolu’ya dair bilgiler edinmek, gezilecek yerlerini keşfetmek ve bir rota belirlemek isterseniz, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Ek olarak, kadim medeniyetlere ve antik çağlardan kalma pek çok esere ilginiz varsa; geçtiğimiz günlerde Türkiye’de Görmeniz Gereken 10 Antik Kent başlıklı yazımızda pek çok merkeze yer vermiştik.
19Otantik ve Tarihi: Safranbolu
Homeros’un Antik Yunan döneminde kaleme aldığı rivayet edilen İlyada destanında, Safranbolu “Paphlagonya” olarak isimlendirilir ve buranın Milattan Önce 3000’li yıllardan bu yana bir yerleşim yeri olarak kullanıldığı belgeler aracılığı ile kanıtlanmıştır. Bakıldığında, Hititlerden Dorlara kadar pek çok medeniyetin kalıntıları bu kentte görülebilir.
Özellikle Osmanlı döneminde kültür merkezi olarak nitelendirilen Safranbolu, günümüzde en çok Osmanlıdan kalma eski evleri, hamamları, camileri sebebiyle ilgi görüyor. Geçmişle bugünü birleştirip modern bir kent kurmayı amaçlayan Safranbolu Belediyesi, bunu kesinlikle başarmış. Dünyanın en iyi 20 kentinden biri seçilen ve UNESCO tarafından 94’te miras listesine de eklenen bu kentin korunma altına alınmış yapı sayısı 1117 olarak bilinmektedir.
18Safranbolu Evleri: Eskiyle Yeninin Köprüsü
17 ila 19. Yüzyıllar arasında inşa edilmiş olan bu evler, Safranbolu’nun gezilmesi gereken en popüler yerleri olarak bilinirler ve kentin her yanında bu evleri rahatlıkla görebilmeniz mümkündür. Bakıldığında, 800’ü koruma altında olan ve Türk – Osmanlı mimarisini tam anlamıyla yansıtan bu evlerin yapısına bakarak, sosyo-ekonomik pek çok yargıya varabilmeniz de mümkündür.
Ahırları en alt katta, haremlik ve selamlık bölümlerinin bulunduğu eski evlerin ilk kata kadar taş yapı, sonrasında da tamamı ile ahşaptan olduğu görülebilir. Dış bölümüne asılan geyik boynuzu detayı ise o dönemde evleri nazardan korumak adına yapılmıştır. Cumbaları, ahırları, otantik görünümleri ve elbette sağlam yapıları ile bu evleri Safranbolu’da doyasıya gezebilmeniz mümkün.
17Safranbolu’da Gezilecek Yerler
Eski ve yeninin köprüsü olan Safranbolu Evleri dışında, bu kentte gezilip görülebilecek pek çok eser de mevcut. Bunları, sizler için aşağıda sıraladık. Kendinize uygun bir rota çizerek dilediğinizce gezebilirsiniz.
16Hıdırlık Tepesi
Hıdırlık Tepesi, Safranbolu’yu panoramik bir manzaradan görebileceğiniz en güzel tepelerden biri. Giriş ücreti olarak sadece bir lira ödeyebileceğiniz bu tepede, çayınızı yudumlarken şehrin otantik manzarasına aşık olabiliyorsunuz. Eski evleri, yeşili ve mimari pek çok yapıyı kuş bakışı doyasıya izlemek için şüphe yok ki Hıdırlık en doğru yerlerden.
15Kaçak (Lütfiye) Camii
Akçasu mahallesinde bulunan bu cami Akçasu deresi üzerine inşa edilmiştir. Mimarisi güzel, konumu itibarı ile gezip bolca fotoğraf çekebileceğiniz bu camiyi görmeden Safranbolu’dan dönmeyin deriz.
14Ulu Camii
Burası, normal şartlarda 1872 yılında bir kiliseydi ve Rumlar tarafından inşa edilmişti, ancak sonrasında Osmanlı döneminde camiye dönüştürüldü. Hem Hıristiyanlıktan hem de İslam dininden pek çok temayı bu camide bu sebeplerden görebilmeniz mümkün. Mimarisi oldukça hoş ve keşfedebileceğiniz yerlerden birisi de Ulu Cami.
13Güneş Saati
Güneş saati, Köprülü Mehmet Paşa camisinde yer alır. Oldukça güzel bir Osmanlı eseri olmasına rağmen, günümüzde pek fazla korunmaması eleştirilere sebep oluyor. Güneş saati, mermer üzerine yapılan bir saat olarak kesinlikle görülmeye değer yapılardan.
12Cinci Han
2 Katlı bir taş yapı olan Cinci Han, gezilmesi için sizden ufak bir ücret talep ediyor ancak burada kalmak isterseniz herhangi bir ücret ödemek zorunda da kalmazsınız. Suit odaları, standart odaları ve otantik yapısı ile bu eski handa kalmanın keyfi başka olsa da, kalmasanız da muhakkak görüp gezmenizi tavsiye ediyoruz.
11Eski Hükümet Binası
1904 Yılında inşasına başlanan Eski Hükümet Binası, günümüzde Tarihi Kent Müzesi olarak kullanılıyor. 3 Katlı bir yapısı ve kesme terası bulunan bu binada, Safranbolu tarihinden Osmanlı medeniyetinden kalma pek çok esere kadar hemen her şeyi keşfetmeniz mümkün.
10Saat Kulesi
Kent müzesinin hemen arka tarafında kalan Saat Kulesi, zamanında Londra’dan gelen bir saatin takılması ile oluşturulmuştur ve saat hala çalışmaktadır. 1797 Yılında inşa edilen bu kuleye giriş yapabilir, hatta saatin mekanizmasını yakından inceleyebilirsiniz.
9Bulak Mencilis Mağarası
Tam 6042 metre uzunluğunda olmasına rağmen, yalnızca giriş tarafı, yani ilk 400 metresi geziye açık olan Bulak Mencilis Mağarası, Türkiye’nin en büyük dördüncü mağarası olarak biliniyor. Burada, kadim medeniyetlerden pek çok şey bulabilir ve yapıları keşfedebilirsiniz. 12. Yüzyılda, insanlar burayı hem bir sığınak hem de yaşam alanı olarak kullanıyorlarmış.
8Yörük Köyü
Son olarak tavsiyemiz Yörük Köyü. Yörüklerin tam 8 kuşaktır, yani takriben 150 yıldır yaşamını sürdürdüğü bu köy, sizin için muhteşem anılar barındırabilir. Yörüklerle sohbet edip hikayelerini dinleyebileceğiniz, evlerinde gezebileceğiniz bu köyü ziyaret etmeden Safranbolu’dan dönmeyin.
7Konaklayabileceğiniz Konak Evleri
Safranbolu’da çok lüks, çok gelişmiş ve çok eğlenceli bir otel bulmanız biraz zor; ancak tarihi yapısına uygun olarak düzenlenmiş pek çok konak misafirlerini beklemekte. Biz de sizler için birkaç konak oteli listeledik.
6Babahan Konakları
Eski Türk konaklarının tarihi dokusu ile misafirlerini ağırlayan Babahan Konakları, Safranbolu’nun en güzel otellerinden bir tanesi. Eski ve yeniyi birleştiren bu konakta 24 saat sıcak su, LCD televizyon, mini bar ve benzeri donanımlar her odada mevcut. Misafirler için her sabah lezzetli ve organik bir kahvaltı servisi de olan Safranbolu Babahan Konakları, kalmak için doğru seçimlerden bir tanesi olabilir.
5Tunaboylu Konak Otel
Eski çarşıya yürüyerek sadece 8 dakika uzaklıkta olan ve merkezde diyebileceğimiz Tunaboylu Konak Otel de gidip kalabileceğiniz konaklardan bir diğeri. Ahşap oymalı mimarisi ile dikkat çeken bu harika konakta, otantik akşamlar yaşayabilir; her sabah muhteşem bir güne uyanıp güzel bir kahvaltı yaptıktan sonra doyasıya kenti dolaşabilirsiniz.
4Leyla Hanım Konağı
Birbirinden farklı 11 odası ile tarafınıza hizmet veren Leyla Hanım Konağı, Safranbolu’nun en eski konaklarından ve restore edildikten sonra misafirlerine hizmet vermeye başladı. Özel hamam odası, 200 kişilik muhteşem bir bahçesi bulunan bu konakta, yetkililer kendilerini kültürel mirasın kalıcılığına adamışlar ve bundan asla ödün vermeyerek, kusursuz bir hizmet sunuyorlar.
3Nimet Hanım Konağı
10 Odalı ve 2 katlı bir konak olan Nimet Hanım Konağı, iki, üç ve dört kişilik ayrı odaları ile hizmet vermekte. Temizlik ve güzel bir kahvaltı açısından hassasiyetleriniz varsa, Nimet Hanım Konağı personelleri sizleri oldukça memnun edebilirler!
2Akbulut Konak
Yemyeşil bahçesi, yürüyüş yapabileceğiniz pek çok yolu ile konumu güzel konaklardan bir diğeri de Akbulut Konak. Tarihine zarar vermeden restore edilen ve konuklarına hizmet veren bu konakta, hem konforlu hem de otantik birkaç gün geçirmeniz hayal değil.
1Safranbolu’da Mutlaka Yapmanız Gerekenler
Safranbolu, keşfetmek adına çok fazla şeyin bulunduğu muhteşem bir kent ancak giderseniz, muhakkak yapmanız gereken birkaç şey var. Bunları sizin için listeliyoruz.
- Yörük gözlemeleri, kendine has lezzetiyle Türkiye’nin hiçbir yerinde bulamayacağınız kadar güzeldir. Yörük Köyü’ne giderseniz, mutlaka tadın.
- Safranbolu evlerini bolca fotoğraflayın, burası huzur dolu bir yer ve fotoğraflarına baktıkça iyi ki gitmişim diyebilirsiniz.
- Cinci Han hamamına muhakkak gidin ve güzel bir banyo yapın. Otantik bir handa banyo yapmak, hem farklılık hem de paklanmak açısından size çok iyi gelecek; bize güvenin!
- Safranbolu lokumları ile ünlüdür. Osmanlı döneminden gelen bu tat, sadece sizin için değil sevdikleriniz için de hazırlanabiliyor. Paket paket alıp, sevdiklerinize muhakkak götürün.
- Ekmek mayası ile yapılan cimitsiz simidini deneyin. Yanında Bağlar gazozu, iyi gidiyor!
[hotel id=”6663″][/hotel]
Tatil Dükkanı, Safranbolu’ya bu kadar yer vermek durumunda; ancak gidip görülecek daha pek çok şey olduğunu, anlattıklarımızla sınırlı olmadığını da bildirmekte yarar var. Siz de bu özel yeri keşfetmek isterseniz, Kültür Turları sayfamızı ziyaret ederek kendinize uygun turu bularak rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ayrıca, Karadeniz’e Açılan Doğa Harikası: İğneada adlı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!