Trekking, ülkemizde yıllar geçtikçe daha da popülerleşen bir etkinlik olarak biliniyor ve grup halinde trekking yapanlar, yıldan yıla daha fazla artıyor; haliyle, yeni rotalar da keşfedilmeye devam ediyor. En basit haliyle, doğa yürüyüşü olan bu etkinliğin genelde gruplar halinde yapıldığı bilinse de, bir hafta sonu aileniz ya da eşinizle bir trekking rotası belirlemek ve doğa içerisinde kamp dahilinde doğa ile bütünleşmek olmak mümkün.

Türkiye'nin En İyi Trekking Yolları - Genel

Tatil Dükkanı bu yazısında sizler için Türkiye’nin en iyi 10 trekking parkurunu, rotasını listeleyecek. Siz de, kamp ve trekking etkinliklerine meraklıysanız, Türkiye’nin En İyi 10 Kamp Alanı başlıklı yazımızı okumayı da ihmal etmemenizi öneriyoruz. Hazırsanız, başlayalım!

10Kaçkarlar – Kaçkar Dağları

Türkiye'nin En İyi Trekking Yolları - Kaçkarlar

Doğa içerisinde hem kamp yapıp hem de yürüyüş yapabileceğiniz bir rota arıyorsanız, Artvin – Rize arasında 45 kilometrelik bir parkur olan Kaçkarlar, bunun için kesinlikle biçilmiş kaftan. Türkiye’nin en temiz havasının alınabileceği Artvin bölgesinde, bu parkur tam bir haftada ancak tamamlanabiliyor ancak grup halinde gidilmesi halinde muhteşem bir eğlencenin sizi beklediği ve bölgenin oldukça güvenilir olduğu kesinlikle belirtilebilir. Hevek ve Ayder’de durup konaklayabileceğiniz, orta zorlukta bir parkur olan ve zaman zaman engebeli yürüyüş yolları ile sizleri zorlayabilecek Kaçkarlar’da tavsiyemiz olabildiğince konaklamanız ve kamp yapmanız yönünde olacaktır. Kamp çantanızı, bir hafta için hazırlamaya ve doğa ile baş başa kalıp muhteşem bir deneyim yaşamaya hazır olun.

9Macahel (Artvin)

Türkiye'nin En İyi Trekking Yolları - Artvin

Artvin’den Gürcistan’a giden yol olan Macahel de, trekking etkinliğinin tutkunu olanların en çok merak ettiği ve bulunmak istediği parkurlardan bir tanesi. Diğer parkurlara nazaran daha sessiz ve sakin olan Macahel’de, doğayla baş başa kalmanız mümkünken bunun yanında dağların arasına saklanmış şelaleleri, yaylaları görebiliyorsunuz. Döndüğünüzde, anlatmaya doyamayacağınız muhteşem bir deneyim arıyorsanız ve doğa ile baş başa kalmaya meraklıysanız, tavsiyemiz Macahel parkuruna muhakkak uğramanız ve burada hem kamp hem de doğa yürüyüşü yapmanız yönünde. Güvenlik anlamında herhangi bir riski bulunmayan Macahel, biraz engebeli, biraz zorlu olsa da, doğada gördüklerinizi düşününce; bu engebeli ve zorlu yolların inanın esamesi okunmuyor!

8Ihlara Vadisi

Türkiye'nin En İyi Trekking Yolları - Ihlara Vadisi

Asırlar önce aktif olan volkanların püskürmesi ile, lavların soğuması ile oluşan Ihlara Vadisi, trekking için gidebileceğiniz en güzel yerlerden bir tanesi. Aksaray – Nevşehir yolunun 11. Kilometresinden saparak ulaşabileceğiniz Ihlara Vadisi’nde, lavların soğuması ile oluşan çukurlar, çöküntüler mevcutken, bu çöküntülerden kendisine yol bulan Melendiz Çayı’nı da görebiliyorsunuz. Yer yer 150 metreye kadar ulaşabilen yüksekliği ile bilinen Ihlara’da, kayalara oyulmuş kiliseler, barınaklar ve mezarlar görebiliyorsunuz; hatta, bu yerleşkelerin bazıları sizi yeraltı yollarına ve şehirlerine dahi götürebiliyor. Bir rehber eşliğinde Ihlara’da trekking, paha biçilemez bir deneyim olacaktır.

7Erikli Yaylası

Türkiye'nin En İyi Trekking Yolları - Erikli Yaylası

Engebeli yollardan, volkanlardan taşan lavların yarattığı çöküntülerden ve yeraltı şehirlerinden bıktıysanız, sizi meyve ağaçları ile dolu bir yaylanın ortasına bırakalım: Erikli Vadisi, meyve ağaçları arasında doğa yürüyüşü yapabileceğiniz muhteşem alanlardan bir tanesi. Yürüyüşe Teşvikiye Köyü üzerinden başlıyorsunuz ve parkur toplamda dört saatlik uzun bir yolculuğa evriliyor. Yokuş yukarı çıkıldığından biraz yorucu olabilen Erikli Yaylası trekking etkinliği için muhteşem bir son yaratıyor: çünkü parkur sonunda, iki muhteşem şelaleye varıyorsunuz. Uzaktan da sesini duyabileceğiniz bu şelalelerin yorgunluğunuzu alıp götürebileceği de su götürmez bir gerçek.

6Aladağlar

Türkiye'nin En İyi Trekking Yolları - Aladağlar

Özellikle yaz aylarında bir trekking etkinliği organize edecekseniz, Aladağlar bunun için biçilmiş kaftan bir yer. Toros Dağları’nın orta ve güneydoğu kısımlarından yükselen bu dağ yolunun en yüksek zirvesi, 3756 metre yüksekliği ile Demirkazık Dağı. Yedigöller, Sokulupınar, Kapızbaşı Şelaleleri, Sarımadenler gibi pek çok trekking parkurunu Aladağlar bölgesinde bulabiliyorsunuz. Ormanlık alanı pek az olsa da, Aladağ’da yaz aylarında bir trekking turu ile harika şeyler keşfedebiliyorsunuz. Özellikle Yedigöller’e gitmek, oradaki kamp alanlarında bir kamp kurmak muhteşem bir deneyim olabilir.

5Bafa Gölü

Türkiye'nin En İyi Trekking Yolları - Bafa Gölü

Özellikle tarihi kalıntıları ve kadim medeniyetlerden kalma pek çok eseri ile ünlenen Bafa Gölü trekking parkuru da, dört mevsim gidip görebileceğiniz muhteşem yerlerden biri olabilir. Hem doğa yürüyüşü hem de kamp yapmak adına ideal bir seçim olan Bafa Gölü, Milas sınırları içerisinde yer alıyor. Burada en güzel yürüyüş parkuru ise, tarihi Heraklia kentinden Latmos Dağı tepelerine çıkan yol olarak biliniyor. Ek olarak, Kapıkırı Köyü’nden başlayan trekking yolunu izleyerek, Beşparmak dağları üzerinde tarih öncesi resimlere, fresklere ve erken dönem Hıristiyanlık tarihinden pek çok mağaraya rastlayabilirsiniz. Tarihe meraklıysanız, takriben 14 saat süren Bafa Gölü bölgesini mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

4Karia Yolu

Türkiye'nin En İyi Trekking Yolları - Karia Yolu

Türkiye’nin en uzun trekking parkuru olarak bilinen Karia yolu tam 820 kilometre. Likya Yolu’ndan esinlenerek oluşturulmuş bir parkur olan Karia’nın ismini bir zamanlar o yolda bir yerleşik hayat düzeni oluşturan Karia medeniyetinden aldığı söyleniyor. Muhteşem ağaçlara rastlayabileceğiniz Karia yolunda, ilginç simalarla az bilinen köylerin insanlarına bir merhaba diyebiliyor, adı sanı bilinmeyen muhteşem koylara bakıp huzur bulabiliyorsunuz. Antik kentlerden kalma pek çok eseri de bulunduran Karia, tarih severler için, huzur bulmak isteyenler için; sessiz, sakin ve huzurlu bir trekking parkuru.

3Beydağları

Türkiye'nin En İyi Trekking Yolları - Beydağları

Antalya sınırları içerisinde yer alan Beydağları, trekking için yaz aylarında gidebileceğiniz en güzel yerlerden. Bakıldığında, yılın her mevsimi gidilebileceği söylense de, yaz aylarında daha ideal olan bu parkur, doğası ve tertemiz havası ile ilgi çekiyor. Eşsiz Akdeniz manzarası ile sizlere inanılmaz bir deneyim sunan Beydağları’nda bir doğa yürüyüşü, sadece birkaç saatinizi alıyor ve burada antik kentler de mevcut. Antik kentlerde, tarihin tozlu raflarından pek çok medeniyetin tarihi yapılarını keşfetmeniz ise mümkün görünüyor.

2Yenice Ormanları

Türkiye'nin En İyi Trekking Yolları - Yenice Ormanları

Karabük’ün Yenice ilçesinde yer alan Yenice Ormanları, birkaç saatlik bir doğa yürüyüşü için inanılmaz bir alan. Birçok bitki türünü ve ağacı barındıran Yenice Ormanları, dilerseniz kamp yapabileceğiniz alanlar da bulunduruyor ve kamp alanlarında her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz hizmetler de mevcut. Her mevsimde ayrı renkleri ve muhteşem ihtişamı ile bu ormanları günübirlik keşfetmek, doğada kaybolmak, size kesinlikle iyi gelecektir.

1Likya Yolu

Türkiye'nin En İyi Trekking Yolları - Likya Yolu

Günümüzde en çok yabancı gezgin ve turistlerin tercih ettiği Likya Yolu, Türkiye’nin en güzel trekking rotalarından bir tanesi. Bakıldığında, Antalya Çıralı’dan başlayarak Likya’ya doğru devam eden bu yolda, muhteşem doğa güzellikleri ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu yolun en önemli bölgesi ise şüphe yok ki Yanartaş. Likya Yolu’nu trekking için tercih ederseniz, yol boyunca dinlenmeniz için pek çok pansiyon ve tesis de sizleri bekliyor. Dilerseniz birkaç gün o tesislerde konaklayabilir, dilerseniz kamp çantanızı da hazırlayarak kamp alanlarında çadırınızı kurabilirsiniz. Ek olarak, Likya Yolu Turu Hakkında Bilmeniz Gerekenler başlıklı yazımızı okuyarak konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz