İçindekiler
Türkiye’nin bağ rotaları adlı yazımızda birbirinden keyifli ve en iyi bağ evi destinasyonlarına yer verdik. Rotanızı belirleyin ve erkenden yola koyulun!
Hem şarapçılığın hem de bağcılığın anavatanı olan Türkiye, ziyaret edip tadım yapacağınız birçok bağ rotasına sahiptir. Ege, Trakya, İç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi ülkemizin pek çok bölgesinde birbirinden güzel bağ evlerinin bulunduğunu hepimiz az çok biliyoruz. Bazı bağ evleri sadece tadım için tercih edilirken, bazı bağ evleri ise konaklama için de tercih edildiğini belirtelim. Türkiye dışında şarabın ana vatanı olarak bilinen Gürcistan’ın bu konuda oldukça iddialı olduğunu ve şaraplarının çok beğenildiğini söylemeden geçmeyelim. Peki Türkiye’nin bağ rotaları hakkında daha fazla bilgi almak istemez misiniz? O zaman bu liste tam da size göre!
Bağ Rotaları İçin En İyi Zaman Nedir?
Bağ rotaları ve şarap bağ evleri için en ideal zaman Ağustos sonu ve Ekim başı arasında geçen süredir. Özellikle de Eylül ayı, bağ bozumu dönemi olduğu için daha çok tercih edilen bir zamandır. Bağ bozumu dönemi ne demektir diye merak eden olursa hemen açıklayalım, üzümlerin toplandığı ve sonrasında şarap olma işlemine geçtikleri dönemdir. Eğer bu dönemde gitmeye karar verirseniz, üzümlerin nasıl toplandığına, nasıl yıkandığına, nasıl ayıklandığına ve nasıl şarap yapım sürecine girdiğine yakından şahit olabilirsiniz. Ancak ülkenin her yerinde bağ bozum dönemi, hava şartlarından dolayı, aynı olmayabilir. Beklenilen zamandan bir ya da iki hafta sonrada gerçekleşebilir. Özellikle bu dönemde gitmeyi düşünüyorsanız gideceğiniz bölgedeki bağ evlerinden herhangi birini arayarak bağ bozumu zamanını net bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Öte yandan tadım yapmak ve konaklamak için bağ bozumu zamanını beklemenize gerek olmadığını söyleyelim. İstediğiniz herhangi bir zaman diliminde bağ evlerini ziyaret edebilir ve dilediğiniz gibi tadım yapabilirsiniz. Sadece kış döneminde beklediğiniz gibi manzaralarla karşılaşamayabilirsiniz ancak bunun dışında ilkbahar ve sonbahar aylarında istediğiniz manzaralara tanıklık edebilirsiniz. Ağustos ayında birbirinden farklı üzümlerin asmalarının etrafı nasıl renklendirdiğini görecek ve dalından koparma şerefine ulaşarak üzümlerin tadına bakacaksınız. Şimdi Türkiye’nin bağ rotaları listesine hep birlikte göz atalım…
Türkiye’nin En İyi Bağ Rotaları
Trakya
Türkiye’nin bağ rotaları arasında yer alan Trakya, aynı zamanda İstanbul‘a yakınlığıyla da çok sık tercih ediliyor. Günübirlik dahi gidebileceğiniz bir destinasyon olan Trakya, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Gelibolu Yarımadası’nı kapsıyor. Hepsini kapsayan bu bölgede büyüklü küçüklü birçok şarap üreticisinin bulunduğunu görebilirsiniz. Kutman, Suvla, Sevilen ve Kayra gibi şarap üreticileri bu bölgede en bilinenler arasındadır ancak butik üreticilerin sayıları da çok fazladır. Üzüm bağı, bağ evi, restoran ve otel gibi tüm hizmetleri barındıran şarap üreticilerinden bölge bölge bahsetmek gerekirse;
- Tekirdağ: Tekirdağ bölgesinde yer alan en iyi şarap üreticileri arasında Chateau Nuzun Bağları, Barel, Umurbey ve Barbare yer alıyor.
- Şarköy: Şarköy bölgesinde yer alan en iyi şarap üreticileri arasında Melen, Gülor ve Chateau Kalpak yer alıyor.
- Kırklareli: Kırklareli bölgesinde yer alan en iyi şarap üreticileri arasında Vino Dessera, Arcadia, Chamlija, Saranta ve Gürbüz yer alıyor.
- Gelibolu: Gelibolu bölgesinde yer alan en iyi şarap üreticileri arasında Gali, Suvla ve Porta Caeli yer alıyor.
- Edirne: Edirne bölgesinde yer alan en iyi şarap üreticileri arasında ise Arda ve Edrine yer alıyor.
Bozcaada
Şarap ve bağ deyince ilk akla gelen destinasyonlardan biri olan Bozcaada, özellikle gün batımı manzarası ile gelenleri mest ediyor. İstanbul ve İzmir gibi yerlere yakınlığıyla dikkat çeken Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü en büyük adası olma özelliğine sahiptir. Bağcılık ve şarapçılık adanın en önemli kültürü olurken, rüzgar gülleri ve Polente Feneri de adanın sembolik yapılarından biridir. Buraya kadar gelmişken hem manzaranın hem de şarabın tadını çıkarmadan dönmek olmaz! Bozcaada’nın merkezinden şarabınızı alın ve sevdiklerinizle beraber Polente Feneri’nde gün batımı manzarasına karşı içkinizi yudumlayın.
Bozcaada’da yer alan en iyi şarap üreticilerinden birkaçına örnek vermek gerekirse hemen sıralayalım; Amadeus, Ataol, Corvus, Çamlıbağ, Gülerada, Talay ve Yunatçılar. Şaraplarınızı Bozcaada merkezinde bulunan şarap evlerinden alabileceğiniz gibi bağ evlerini de ziyaret ederek alabilirsiniz. Buraya gelmek için bağ bozumu dönemini beklemenize gerek olmadığını, yaz ayları boyunca bağ evlerinin açık olduğunu ve tadım turlarına katılabileceğinizi söyleyelim. Son olarak her yıl Eylül ayında Bozcaada Bağbozumu Festivali düzenlendiğini belirterek, gezi rotanızı ona göre çevirebilirsiniz.
NOT: Ayrıyeten Bozcaada hakkında yazdığımız bu makalelere de göz gezdirebilirsiniz: “Uluslararası Bozcaada Lezzet Festivali” ve “En iyi Bozcaada Butik Otelleri”
Urla
Ege’nin İzmir’den sonra en çok tercih edilen tatil beldesi de Urla’dır. Sakiliğiyle ve sessizliğiyle adeta huzur dolu bir belde olan Urla, yemyeşil bağları, lezzetli yemekleri, yürüyüş ve bisiklet yolları ile olağanüstü bir lokasyondur. Özellikle misafirperverlik konusunda master yapan bu kentin havası toprağı bile ayrıdır desek abartmış olmayız. Havası ayrı güzel manzarası ayrı güzel yemekleri ayrı güzel şarapları ayrı güzel…
Aynı zamanda birbirinden otantik bağ evleri ile göz kamaştıran Urla, Bağ Yolu ile özellikle son zamanlarda yerli ve yabancı birçok turist tarafından rağbet görmektedir. Yunan yerleşimi olan bu bölgenin şarapçılık kültürü ise çok eski bir tarihe dayanmaktadır. Geçmişte İyon, Roma ve Pers gibi medeniyetlerin önemli bir merkezi olan Urla, günümüzde butik şarap üreticileri, bağ evleri ve otelleri, restoranları ve festivalleri ile mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Urla bağ evi arasından MMG Şarapçılık ve Ayda Winery bağları gibi noktalarda konaklayabileceğinizi belirttikten sonra Usca, Urlice ve Urla Şarapçılık gibi üreticileri kesinlikle geldiğinizde tercih etmelisiniz.
Şirince
Meyve şarabı deyince ilk akla gelen yerlerden biri olan Şirince, İzmir’e yakınlığı ile çok sık ziyaret edilmektedir. Birbirinden renkli evleri ile sadece Türkiye’den değil aynı zamanda dünyanın bir ucundan bile turist akınına uğruyor. Meyve şarabı üretimi konusunda Türkiye’nin en popüler noktası haline gelen Şirince, karaduttan mandalinaya kadar çeşit çeşit meyvelerden elde ettiği şarapları ile herkesin beğenisini topluyor. Eğer tatlı şarap sevmiyorsanız, üzüm şaraplarının da üretildiğini hemen söyleyelim.
Denizli
Pamukkale ile büyük bir ilgi gören Denizli, ülkedeki en büyük üzüm üretim yerlerinden biri olarak biliniyor. Hal böyle olunca üzüm ve şarap kalitesi de oldukça üst seviyededir. Denizli’nin Güney ilçesinde bulunan Pamukkale Şarapları, asıl şarap üreticisi olarak ön plana çıkarken, yine bu ilçede daha birçok şarap üretim tesisi ve bağ evleri bulunur. Güney dışında Bekilli ilçesinde Laodikya, Küp ve Biricik, Çal ilçesinde ise Küp, Doluca, Karven, Ezel ve Kayıbağ gibi şarap üreticilerinin popüler olduğunu bilmelisiniz.
Datça
Muğla‘nın en gözde tatil beldelerinden biri olan Datça, hem yeşili hem de maviyi bir arada buluşturan bir güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Dor, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok uygarlıktan iz taşıyan Datça, büyüklü küçüklü koyları ve mavi bayraklı plajları ile 7’den 70’e herkesin ilgi gösterdiği ve gezerken büyük bir keyif aldığı yerlerden biridir. Geçmişte hem üzüm hem de şarap ticareti ile zenginleşen bu coğrafya, günümüzde eskisi kadar bir üzüm üretiminde ne yazık ki bulunamıyor. Ancak butik üreticiler bölgeyi yeniden canlandırmak adına üretim faaliyetine devam etmektedir. Knidos Şarapçılık ve Datça Şarapçılık gibi üreticilerin bu bölgede popüler olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Kapadokya
Doğal kaya oluşumlarından ilginç yeraltı şehirlerine peri bacalarından nefes kesen manzaralarına kadar her şeyiyle olağanüstü bir destinasyon olan Kapadokya, adeta masalsı bir bölgedir. Geçmişten günümüze gelene kadar tarih boyunca hem üzüm hem de şarap üretimi yapılan Kapadokya’da Türkiye’nin en eski yerli üreticilerinin yer aldığı bir gerçektir. Bölgenin en meşhur üreticileri ise Turusan ve Kocabağ’dır. Kapadokya’ya şarap tadımı için gelecekseniz en ideal zamanın Eylül ayı olduğunu bilmelisiniz. Bu ayda hava serinlemiş olacağı için çok daha rahat gezmiş olacaksınız. Ayrıca Eylül ayında Ürgüp Bağ Bozumu Festivali düzenlenir ve belki Eylül ayında geldiğinizde bu festivale denk gelebilirsiniz.
NOT: Kapadokya hakkında yazdığımız bu makaleye de göz gezdirebilirsiniz: “En İyi Kapadokya Otelleri”
Elazığ
Tarihi eserleri kadar doğal güzellikleri ile gerektiği övgüyü alamayan Elazığ, Doğu Anadolu’nun gelişmiş en büyük şehirlerinden biridir. Aynı zamanda Elazığ, Türkiye’nin en iyi bağ rotları arasında yer alan bir diğer destinasyondur. Elazığ’da yetişen üzümler taneli olduğu için öküzgözü ismini alarak bölgeye ait bir üzüm olduğunu tescillemiştir. Hem aroması hem de dokusu ile şarapçılık konusunda ön plana çıkan bu bölgeyi, mutlaka gezi rotanıza eklemelisiniz.
**Evet Türkiye’nin bağ rotaları listemiz burada son buluyor! Türkiye’nin bağ rotaları ile ilgili görüşlerinizi ve değerlendirmelerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. Aynı zamanda Tatil Dükkanı sayfamıza bakarak erken rezervasyon yaptırabilir, indirimlerden yararlanabilir, gezi ve turlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Türkiye’nin Bağ Rotaları Hakkında Merak Edilenler;
Türkiye’de şarap nerede meşhur?
Türkiye'de büyük şarap üretim tesislerinin Nevşehir'de olduğunu söyleyelim.
Öküzgözü nereye bağlı?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi siyah renkli bir üzüm çeşidi olan Öküzgözü, Elazığ bölgesinde yetişiyor.
Türkiye’de kaç tane şarap fabrikası var?
Türkiye'de ortalama 150'ye yakın şarap üreticisi vardır.
Şarabın anavatanı neresidir?
Gürcistan şarap üretiminin doğum yeri olarak biliniyor.