Uzun süredir kamp yapmak isteyen ya da hali hazırda pek çok yerde kamp yapmış biri olarak yeni bir çadıra mı ihtiyaç duyuyorsunuz? Araç üstü çadırlara ne dersiniz? Günümüzde, oldukça popüler ve portatif bir yöntem olan araç üstü çadırlar, karavana ya da tipik çadırlara nazaran pek çok avantaja sahip. Tatil Dükkanı Blog’da bugün, bu çadırlar hakkında bilinmesi gerekenlere değineceğiz.

Siz de, dört mevsim bin yıldızın altında dinlenmek, huzur bulmak adına kamp yapmak istiyorsanız; yolda keşfetmek ve deneyimlemek cezbedici geliyorsa, barınma öncelikli ihtiyaçlarınızdan bir tanesi. Yazımızı okuyarak, barınabileceğiniz seçeneklerden biri hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz. Ayrıca, daha önce kamp temalı içeriklerimizi okumadıysanız, aşağıda sizler için birkaç içerik önerisinde bulunduk:

Araç Üstü Çadır Nedir?

Araç üstü çadır, adından da anlaşılabileceği gibi yolculuk yaptığınız aracın üstüne monte edilebilen portatif barınak olarak tanımlanabilir. Bu çadırların hem avantajları hem de dezavantajları olduğu aşikâr, ancak özellikle karavan kategorisindeki seçimler bütçenizi aşıyorsa, bu tip çadırlar sizler için biçilmiş kaftan olabilir. Genellikle iki yetişkinin kalabileceği şekilde dizayn edilen bu çadırlarda, bebekli ailelerin de kaldığı biliniyor ancak zorlanabileceğiniz su götürmez bir gerçek. Kurulumu ise beş dakikadan az sürede tamamlanabiliyor ve bu açıdan muhteşem bir icat.

Araç Üstü Çadır Nasıl Kullanılıyor?

Bu çadırlar, araç üzerine monte edildikten sonra aracınızla gidebileceğiniz her yere eşlik ediyor. Kurulumunun beş dakika, tekrar toplanmasının ise on ila on beş dakika arası sürdüğü araç üstü çadır çeşitleri, genelde merdivenle çıkılabilecek şekilde oluşturuluyor. Kış aylarında ve yağmurlu havalarda ıslanmamanız adına, hemen hemen her çadırda bir yağmurluk bulunuyor. Bu yağmurluğu çadırın üzerine örtmeniz halinde, zarar görmeksizin rahatlıkla uyuyabiliyorsunuz.

Araç Üstü Çadır Her Araca Takılabilir Mi?

Araç üstü çadırlar, her araca takılamıyor. Genel kanı, bu çadırların aracın tavan bölümüne oturtulduğuna dair olsa da, böyle bir durum söz konusu değil. Bu çadırlar, araçların tavan çıtaları denilen bölümüne monte ediliyor. Tavan çıtaları dediğimiz bölüm ise her araçta bulunmuyor. 4×4 araçlarda nadiren görülebilen tavan çıtaları için önerilen çözüm, aracınızın resmi bayilerinden marka ve modelinize yönelik çıtanızı taktırmanız. Çıtalara alternatif olarak, Thule markasının sunduğu bazı ürünler de mevcut ancak birinci seçenek her zaman daha güvenli.

Araç Üstü Çadırın Avantajları Nelerdir?

Araç üstü çadırların pek çok avantajı mevcut. Bunlardan birkaçını listelemek gerekirse:

  • Karavana nazaran daha hafif, daha kolay kurulumu yapılabiliyor ve daha ekonomik.
  • Karavanın giremediği pek çok yere girebilmesi de, yine bir avantaj olarak belirtilebilir.
  • Böceklerden ve haşerelerden uzakta olmak istiyorsanız, araç üstü çadır normal çadıra nazaran çok daha iyi bir çözüm, çünkü yerden yüksekte bulunuyor.
  • Yağmurlu havalarda göllenme problemlerine karşı da, yerden yüksekte olduğunuzdan büyük bir avantajınız var.
  • Son olarak, toprakta engebeli yüzeylerde değil de araç üstü çadıra entegre edilen süngerlerde uyuduğunuzdan, daha rahat bir uyku deneyimi yaşayabiliyorsunuz.

Araç Üstü Çadırın Dezavantajları Nelerdir?

Gelelim, bu çadır tipinin bazı dezavantajlarına.

  • Hiç şüphesiz, tehlikeli bölgelerde karavan kadar güvenli bir seçim değil. Bilhassa kurtların olduğu kamp alanlarında bu çadırla yola çıkmak, akıl kârı olmayacaktır.
  • Eğer rüzgarlı bir bölgedeyseniz, normal çadıra nazaran bu çadırların yüksekte olduğundan rüzgarı daha fazla hissettirdiği söylenebilir.
  • Kurulu haldeyken, arabayı hareket ettirebilmeniz neredeyse imkansız. Çadır kısa sürede zarar görebiliyor, bu sebepten toplanması ve sonrasında harekete geçilmesi gerekiyor.

Araç Üstü Çadır Satın Alabileceğiniz Firmalar

Türkiye’de bu çadırların üretimini hakkıyla yapan birkaç firma mevcut.

  • Off-Road Aksesuar: Uluslararası pek çok markanın distribütörü olmakla birlikte, tescilli markaları da bulunan AVC’nin bu markalarından biri olan Off-Road Aksesuar, araç üstü çadır konusunda en iyilerden biri.
  • Gipsy Adventure Home: Kampçılı konusunda yerli üretime tabi pek çok ürünü ile bilinen Gipsy, araç üstü çadır konusunda ülkemizin en popüler markalarından. Pek çok çeşitte geniş bir portföy ile hizmet veren Gipsy’de, en doğru seçimi danışmanlar aracılığıyla yapabilirsiniz.
  • Panomarin: Kamp ve deniz araçları üreten markalardan biri olan Panomarin de araç üstü çadır satın alabileceğiniz firmalardan. Tek tip ürünü bulunan Panomarin, bilhassa sağlamlığı ile övülüyor.
  • Free Camping Bursa: Türkiye’nin en popüler araç üstü çadır firmalarından bir tanesi de, Free Camping Bursa. Pek çok modeli bulunan firmanın web sitesinden tüm ürünleri inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de yıllar geçtikçe daha popüler hale gelen kampçılığın barınak ihtiyacı konusundaki portatif çözüm önerilerinden araç üstü çadırlar, günümüzde geniş bir model portföyüne sahip. Siz de, yukarıdaki markaların danışmanları ile görüşerek, sizler için en uygun seçimi tercih edebilir, rotanızı çizip yola çıkabilirsiniz.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz