Tatil Dükkanı Blog’dan herkese merhaba! Bugün, ilginç bir içerikle karşınızdayız. Dağcılığa, tırmanışa merak duyuyorsanız, şüphesiz çok sevebileceğiniz; daha önce bu temada bir içerikle karşılaşmadıysanız, tırmanışa dair ilgi uyandırabileceğini düşündüğümüz bu içeriğimizde, dünyanın en kolay tırmanılabilir dağlarına göz atacağız. Özellikle acemi dağcılar ve tırmanışçılar için güven dolu bir başlangıç çok önemli, bu sebepten teçhizatlar sayesinde kendilerini olabildiğince garantiye alabilecekleri, uzmanlar tarafından “kolay” kategorisinde değerlendirilen zirveler, en doğru seçim oluyor.

Siz de, tırmanış ve dağcılığa dair geçtiğimiz dönemde eğitim aldıysanız yahut hali hazırda alıyorsanız, eğitiminizi tamamladıktan sonra ilk rotanızı bizimle, aşağıdaki liste aracılığıyla belirleyebilirsiniz. Ayrıca, dağcıların da oldukça işine yarayabilecek Doğada Hayatta Kalabilme Teknikleri! Başlıklı içeriğimize göz atmayı da unutmayın.

1. Kilimanjaro Dağı, Tanzanya

Acemi dağcılar için biçilmiş kaftan bir dağ olan Kilimanjaro, 5895 metre yüksekliğinde ve Afrika bölgesinin en yüksek dağı unvanını da elinde bulunduruyor. Her yıl, yüz binlerce kişinin gittiği bu dağın en büyük özelliği aynı zamanda volkanik olması. Turlar ve çeşitli organizasyonlar sayesinde, bir topluluk ile de tırmanış şansı yakalayabilmeniz kesinlikle mümkün. Çeşitli dağcılık donanımları ve kitlerle, Kilimanjaro ideal bir mevsimde tırmanılabilecek en ideal zirvelerden. Topluluklar ve organizasyonlarla tırmanışa katılmanız halinde, genelde 1800 metre civarlarında serüveninize başladığınızı da hatırlatalım.

2. Triglav Dağı, Slovenya

Julian Alpleri bölgesinin en yüksek dağı unvanını taşıyan Triglav, Slovenya’da bulunuyor ve etrafında ülkenin en güzel milli parkı da yer almakta. Yüksekliği 2863 metre olan Triglav’a tırmanmak, acemi sınıfında biri için yoğun bir pratik gerektiriyor. Çünkü dağın kıraç ve kayalık kısımları da mevcut. Başlangıç ile orta seviye arasında bir dağ olarak sınıflandırılabilecek Triglav’da zirveyi görmek takriben iki gün sürmekte.

3. Fuji Dağı, Japonya

Japonya’nın ulusal simgelerinden biri olan Fuji Dağı da, acemi dağcılar için oldukça bilindik bir bölge. Ülkenin en yüksek dağı olan Fuji’ye, tıpkı Kilimanjaro’da olduğu gibi organizasyonlar sıklıkla düzenleniyor. Dolayısıyla, bu organizasyonlar sayesinde, bir topluluk ile tırmanış yapabilmeniz de mümkün. Estetik açıdan harika görünümü, başlangıç için harika bir seçenek olması ve Japon kültürü, şüphesiz burayı tercih etmenizde temel etkenler olabilir. Dağ tırmanışı için pek çok rota var, ancak en çok bilineni ve popüleri Kawaguchiko. Son olarak, dağa tırmanmak için sezon içerisinde orada bulunmanız gerekiyor. Fuji dağı için resmi tırmanış sezonu, 1 Temmuz’da başlayıp 31 Ağustos’ta bitiyor.

4. Toubkal Dağı, Fas

Kuzey Afrika’nın en güzel ülkelerinden biri olan Fas’ta hem harika bir tatil hem de tırmanış aktivitesi gerçekleştirmek isterseniz, Toubkal kesinlikle biçilmiş kaftan. Dağ, sadece kaya ve topraktan oluşmuyor; burada yaşayan topluluklar, bilhassa Berberiler mevcut. Pek çok yanı alabildiğine yeşil olan ve pek çok dere ile de karşılaşabileceğiniz Toubkal Dağı’nın yüksekliği 4167 metre. Berberi köylerinin içinden geçerek, muhteşem bir deneyim yaşayabileceğiniz Toubkal Dağı tırmanışı, dilediğiniz zaman yapabileceğiniz bir aktivite. Ancak Kasım ile Mayıs ayları arasında, iklimin etkisi ile oluşan buzlar için dişli yapıları ile bilinen dağ ayakkabıları ve buz baltaları, yanınızda mutlaka bulundurmanız gereken ekipmanlardan.

5. Mount Hood, ABD

Hadi gelin, biraz daha uzaklaşalım… Yolunuz olur da Amerika’ya düşerse, dağcılar için muhteşem bölgelerin mevcut olduğu bu kıtada, acemi dağcılara özel yerler de bulunuyor. Bunlardan bir tanesi, Mount Hood. Pasifik Kuzeybatı konumunda yer alan bu dağ, bilhassa acemi dağcıların ilk karlı tırmanış deneyimini yaşamaları gereken bölge olarak nam salmış durumda. Kolayca tırmanılabilen bir dağ olan Mount Hood’da en sık izlenen tırmanış rotası, Güney tarafı olarak kabul ediliyor. Her yıl Nisan ve Haziran ayları arasında, oldukça kalabalık bir ekiple siz de Mount Hood’da ilk karlı / buzlu tırmanış deneyiminizi yaşayabilirsiniz.

6. Island Peak, Nepal

Island Peak, Nepal’in 6000 metrelik, ihtişamlı kabul edilebilecek bir görünüme sahip dağı; ancak pek çok dağcı, burayı “Tırmanması en kolay 6000 metrelik zirve” olarak görüyor. Bunun en büyük sebebi, gerçek anlamda yürüyerek zirveye ulaşabilmeniz. Krampon ve buz baltasını elbette yanınızda bulundurmanız gerekiyor ve ilk etapta acemi dağcıların bile zorlanabileceği iki günlük bir rota mevcut. Toplulukla tırmanış yapmak isterseniz, her yıl belli dönemlerde gerçekleştirilen organizasyonlara katılabilirsiniz. Rehber eşliğinde, pek çok insanla Island Peak tırmanışlarına, genelde Everest organizasyonları da dahil edilmekte.

7. Musala Dağı, Bulgaristan

Biraz daha yakınlara gelmek gerekirse, komşularımızdan biri olan Bulgaristan da acemi dağcıların hem tatil yapıp hem tırmanış yapabilecekleri bir ülke olabilir. Ülkede bulunan Musala Dağı, Balkan Yarımadası’nın en yüksek dağıdır ve tepeden masalsı bir manzara ile izleyebileceğiniz Rila Ulusal Parkı içerisinde yer alır. Tırmanış boyunca göl, orman ve çayırlarla karşılaşıp aşık olabileceğiniz; Sofya üzerinden kolayca ulaşabileceğiniz Musala Dağı’na tırmanışın ilk etabı 10 kilometrelik bir yokuştur. Bu yokuşu teleferikle aşarak, bir gün içerisinde dağ zirvesine ulaşabilirsiniz. Yokuşu da işin içine katmak isterseniz, yaklaşık iki günlük bir tırmanış süreci sizi bekler. Genel hatlarıyla tırmanması en kolay zirvelerden biri olan Musala, ülkemize yakınlığı ile de cezbedici bir seçenek.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz