Pasaport başvuru adlı yazımızda pasaport çeşitleri, pasaport ücretleri ve pasaport randevu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Pasaport; yabancı ülkelere turistik, sağlık veya iş gibi gerekçelerle gitmek isteyenlerde mevcut olması gereken belgedir. Daha önce vize ve pasaport işlemleri yapmadıysanız ve ilk kez pasaport alacaksanız, hangi pasaportu almaya uygun olduğunuzu önceden bilmeniz gerekiyor. Çünkü, Türkiye’de 2019 itibarı ile dört çeşit pasaport mevcut. Tatil Dükkanı Blog’da bugün, sizlere detaylı bir pasaport rehberi hazırlamaya çalışacağız. İçeriğimizde, pasaport çeşitlerini, hangi pasaportun kimlere verilebileceğini, bu pasaportlarla neler yapabileceğinizi ve harç ücretlerini bulabilirsiniz.

Ayrıca, Vize İstemeyen Ülkeler 2024 başlıklı içeriğimizde, yalnızca pasaportunuzla giriş yapabileceğiniz, devletimiz ile anlaşmalı ülkeleri de sizler için listelemiştik. Gelecek aylarda bir tatil planınız varsa ve yurtdışını görmek istiyorsanız, göz atmanızda yarar var!

Kaç Çeşit Pasaport Var, Kimlere Veriliyor?

Pasaport başvuru işlemi yapacaksanız tabii ki kullanım amacınıza uygun işlevi olan pasaportu almanız gerekir. 2011 yılından itibaren elektronik sisteme geçiş yapıldı ve bu sistemle birlikte, pasaport sayısı aynı kalsa da, renkler değişti. Bu bağlamda, dört çeşit pasaport mevcut ve bunlar halk arasında bordo, yeşil, gri ve siyah olarak biliniyor. Her birinin farklı bir işlevi ve alınma kriterleri de mevcut. Gelin, öncelikle bunlara detaylı bir biçimde göz atalım.

Bordo Pasaport – Umumi Pasaport

Bordo ya da umumi pasaport adı ile bilinen bu pasaport çeşidi, 2011’den önce lacivert rengindeydi. Bu pasaport, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her bireye ve de KKTC vatandaşlarına başvuru koşullarına uyması halinde verilebilmekte. Standart pasaport olarak da bilinen bordo pasaport ile birlikte, vizesiz ülkelere gidiş hakkınız mevcut oluyor.  Vize isteyen ülkeler için ise öncelikle vize başvurusu yapmanızın gerekli olduğunu da söyleyelim.

Yeşil Pasaport – Hususi Pasaport

Yeşil ya da hususi pasaport, kadro derecesi bir ila üç arasında olan devlet memurlarına, aynı zamanda eski bürokratlara verilen pasaport çeşidi olarak biliniyor. Ayrıca, doktor ve öğretmen gibi kamu personelleri de kadro derecelerine uygunluk koşuluyla yeşil pasaport sahibi olabiliyorlar. Yeşil pasaport kültürel ve bilimsel nedenlerle yurt dışına gidenlere görev boyunca veriliyor kısacası.

Dolaşım gücü en geniş pasaportlardan bir tanesi olan hususi pasaport sayesinde, neredeyse tüm Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere 130 ülkeye vizesiz giriş hakkı bulunuyor. Ayrıca, yeşil pasaportlu bir ebeveyniniz varsa ve genç bir bireyseniz, siz de 25 yaşına kadar yeşil pasaport alma hakkına sahip olabiliyorsunuz.

Gri Pasaport – Hizmet Pasaportu

Yeşil ile birazdan bahsedeceğimiz siyah pasaport arasında bir seçenek olan gri pasaport, hizmet pasaportu olarak da biliniyor. Belediyelerin ve resmi kurumların, bir hizmet gereği yurtdışına giden personellerine tahsis edebildiği gri pasaport sayesinde; personeller kolaylıkla, vize gerekmeksizin gerekli yere gidip görevlerini yerine getirebiliyorlar. Aslında yeşil pasaportu olamayan ve koşulları yeşil pasaport için sağlayamayan kişiler için tahsis ediliyor diyebiliriz.

Siyah Pasaport – Diplomatik Pasaport

Bakanlar, meclis üyeleri, diplomatlar, valiler, orgeneraller, belediye başkanları, bakanlık müsteşarları, diyanet işleri başkanı, valiler, büyükşehir belediye başkanları gibi devletin üst düzey üyelerine verilen pasaport çeşidi olan siyah pasaport; diplomatik pasaport olarak adlandırılıyor. Yalnızca, devletin üst düzey yetkilisi olarak görevde bulunulan süre boyunca sahip olunabilecek bir pasaport çeşidi olan siyah pasaport sayesinde; yurtdışındaki tüm ülkelere vizesiz giriş imkanı bulunuyor.

2024 Güncel Pasaport Ücretleri

Her pasaportta, istediğiniz geçerlilik süresine göre değişen bir harç bedeli mevcut; defter bedeli ise ne kadar süreyle geçerlilik talep ederseniz edin, sabit kalıyor. Aşağıdaki tabloda, detaylı olarak harç ve defter ücretlerini sunduk.

Harç Bedeli Defter Bedeli Toplam
6 AY 1639,30 TL 790,00 TL 2429,30 TL
1 YIL 2396,60 TL 790,00 TL 3186,30 TL
2 YIL 3912,60 TL 709,00  TL 4702,30 TL
3 YIL 5558,30 TL 790,00 TL 6348,30 TL
4 – 10 YIL 7833,00 TL 790,00 TL 8623,30 TL

 

Pasaport İçin Gerekli Evraklar ve Başvuru Safhası

Bu başlık, genelde bordo pasaport almak isteyenler için geçerli bilgiler oluşturuyor. Yeşil pasaport ve üzeri kriterlerdeki pasaport seçeneklerinde ise elbette farklı koşullar ve başvuru durumları mevcut. Bordo pasaport için gerekli evraklar, aşağıdaki biçimde listelenebilir:

  • Nüfus Cüzdanı
  • 2 Biyometrik fotoğraf
  • Varsa eski pasaportlar
  • Pasaport harcı ve defter bedelini ödediğinize dair dekont
  • Öğrenci Belgesi (Harçsız pasaport için)
  • Muvafakatname (belirli kişiler ve çocuklar için)

Belgelerinizi topladıktan sonra, Randevu sayfasından randevunuzu alarak pasaport randevusuna gitmeniz ve başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekiyor. Elbette, belge taleplerinde ve harç ücretlerinde değişiklikler olabiliyor; bu değişiklikleri sunduğumuz resmi site üzerinden de öğrenebilmeniz mümkün.

Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Pasaportun kaç günde çıktığı oldukça merak edilen bir konu olmakla birlikte teslim alma süreleri; İl merkezlerine 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü, köylere ise 7 iş günü şeklindedir.

En Kısa Sürede Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport başvurunuzu yaptıysanız fakat henüz teslim alamadıysanız ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’ni arayabilir ve acil olarak yurt dışına çıkmak durumunda olduğunuzu belirtebilirsiniz.

Genel hatlarıyla, pasaport çeşitlerini, bu pasaportların kimlere verildiğini ve başvuru yollarını sizler için açıkladık.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz