Covid-19 salgınının ülkemizde kontrol altına alınmaya başlamasıyla birlikte bu zorlu süreci unutmak için tatil rotaları belirlemeye devam ediyoruz. Bol güneşli yaz günlerini değerlendirebileceğiniz farklı rotaları sizlerle paylaşmaya özen gösteriyoruz. Koronavirüs sonra rotalarda Ege’nin karasal iklimi hakim merkezi Afyon’u detaylı bir şekilde kaleme aldık. Yeşil alanlarında bol bol oksijen depolayabileceğiniz, kaplıcalarında ve termal otellerinde şifa bulabileceğiniz Afyon, koronavirüs sonrası sizi ve sevdiklerinizi yenilenmeniz için bekliyor. İşte öne çıkan özellikleriyle Afyon…

2005 yılından beri Afyonkarahisar olarak anılan Afyon, Batı Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerinin kesişim yerinde konumlanmıştır. Mermercilik ve gıda alanında yurtdışı pazara sahip olan Afyon, Türkiye’nin termal başkenti olarak anılmaktadır. Afyon’un tam ortasında yer alan siyah renkli volkanik dağ, şehrin karahisar olarak anılmasına sebep olmaktadır. Eski adı Karahisar-ı Sahib olan kent, Sahib ismini Moğol istilası sebebiyle bölgeye yerleşen Sahib Ata Fahrettin Ali’den almaktadır. Bölgeye Afyon denmesinin sebebi, eski dönemlerden beri bu topraklarda haşhaş üretimi yapılmasıdır. Kuruluş tarihi MÖ 3000 yılına kadar uzanan Afyonkarahisar, MÖ 2000 yılında Hattiler’in, MÖ 2000 yılından sonra da Hititler’in egemenliğine geçmiştir. Frigler, Persler ve Makedon Krallığı gibi birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan şehir, bu medeniyetlerden kalma yapılarla donatılmıştır.

Afyon’a Nasıl Gidilir?

Anadolu’nun bağlantı noktası olarak değerlendirilen Afyon, doğu ve batıyı, kuzeyle güneyi birbirine bağlayacak konumdadır. Türkiye’deki tüm illerden, Afyon seyahatleri için otobüs seferleri düzenlenmektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye günlük otobüs seferleri gerçekleştirilirken, diğer şehirlerden haftanın belirli günlerinde otobüs kaldırılır. Afyon tatiline çıkmak isteyen kişiler, karayolları haricinde havayollarını da kullanarak bölgeye ulaşım sağlayabilirler. İstanbul üzerinden Afyon’a özel araçla seyahat edecek kişiler, Bilecik, Eskişehir ve Kütahya güzergahı üzerinden Afyon’a ulaşabilirler. Afyon ulaşım olanakları, karayolu ve havayolu üzerinden oldukça konforlu ve kapsamlıdır.

Afyon’da Nerelere Gidilir?

Afyon'un En İyi Termal Otelleri - Korel Termal - Termal Havuz

MÖ 3000 yılında kurulduğu tahmin edilen Afyon, tarihi ve kültürel açıdan sayısız mirasa sahiptir. Antik kentlerden bir tanesi olan bu şehirde, İç Anadolu ve diğer bölgelerin kültürel özellikleri kendini göstermektedir. Afyon’un gezilecek yerleri, Anadolu kültürüyle ortaya çıkmış eserler ve merkezlerden meydana gelmektedir. Afyon otellerinde yer ayırtan ve bu şehri gezmek isteyen kişiler, aşağıda belirtilen bölgeleri mutlaka ziyaret etmelidir:

İhsaniye Ayazini Kasabası: Frigler tarafından kurulan kasaba, Roma ve Bizans döneminde de aktif olarak kullanılmıştır. Kasabanın belli yapıları bugün de varlığını koruduğundan, tarihi yapı hakkında detaylı bilgiler elde edilmektedir.

Afyonkarahisar Kalesi: Afyon’un simgesi haline gelen Afyon Kalesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Kalenin bulunduğu yer, Afyon merkezin tam ortasında bulunan 225 metre yüksekliğindeki siyah volkanik dağdır. Bölgeye Karahisar ismini veren bu volkanik dağ, Anadolu Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat tarafından geliştirilmiş, dağın çevresine kervansaray saray, mescit ve su kuyuları yapılmıştır. Afyonkarahisar Kalesinin çevresi, Afyon otelleriyle çevrilmiştir.

Afyon’un Tarihi Mekanları

Antik çağlardan beri varlığını devam ettiren Afyon, Anadolu uygarlıkları ve Anadolu’da kurulan Müslüman devletlerin hakimiyeti altında yönetilmiş köklü bir şehirdir. Anadolu kültürünün baştan sonra yaşandığı Afyonkarahisar, tarihi yerler açısından oldukça zengin kaynaklara sahiptir. Afyon’un tarihi merkezleri arasında en fazla talep gören ve dikkat çeken bölgeler, aşağıda detaylıca sıralanmıştır:

Mısri Camii: 1483 tarihinde inşa edilen Mısri camii, Şakkancıoğlu Evliya Kasım Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin yapımında kullanılan kesme moloz taşlar ve tuğla taşlar kullanılmıştır. Camide iki büyük kuvve ve 1 tane minare bulunmaktadır.

Çay Kervansaray Taşhan: Anadolu Selçuklu Devleti tarafından, 1278 tarihinde inşa edilen kervansaray, bölgeden geçen kişilerin dinlenmesi, yemek yemesi ve konaklaması amacıyla kullanılmıştır. Yazlık ve kışlık bölümlerden oluşan kervansarayın, bugün kışlık bölümü ayakta kalmış ve kullanıma açılmıştır.

Afyon’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Tarihi ve kültürel yapısının yanında, doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Afyon, turistlerin şehri ziyaret etme oranını artırmaktadır. Afyon’un doğal güzellikleri ve bu bölgeleri özel kılan yönleri şunlardır:

İscehisar Seydiler Peribacaları: Afyon Seydiler kasabasında yer alan İscehisar, Kapadokya peri bacalarına oldukça benzeyen doğal yapılara sahiptir. Afyon’da gezilecek yerler arasında yerini alan İscehisar ve Seydiler kasabası, yıl içerisinde birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Eber Gölü: Afyon’un en meşhur yerlerinden olan ve kuş cenneti olarak anılan Eber Gölü, bugün yok olma tehdidi altındadır.

Buzluk Mağarası: Afyon Kirazlı Yaylasında yer alan Buzluk Mağarası, ardıç ve fındık ormanlarından meydana gelen patika yolun geçilmesinin ardından ortaya çıkmaktadır. Mağara girişi sadece 1 kişinin girebileceği boyuttayken, mağaranın içinde buzdan oluşan sarkıtlar ve dikitler bulunmaktadır.

Afyon’un Önemli Etkinlikleri

Afyon’da düzenlenen etkinlik ve festivallerle, bölgenin kültürel yönü korunmakta ve ülkeye tanıtılmaktadır. Afyon’un festivalleri, her yıl aynı tarihte tekrarlanmakta ve şehri daha fazla turistin ziyaret etmesi sağlanmaktadır. Afyon otellerinde rezervasyon yaptırmadan önce, bölgede düzenlenen etkinliklerin tarihleri takip edilmelidir:

Karaadilli Geleneksel Yağlı Güreşleri: Her yıl mayıs ayında düzenlenir ve etkinlik boyunca, yağlı güreş müsabakaları yapılır.

Halı-Kilim Kültür Sanat Festivali: Her sene haziran ayında tekrarlanan geleneksel etkinliklerdir.

Bezelye Festivali: Her sene haziran ayında düzenlenen bezelye festivalinde, baharın gelişi de kutlanmaktadır.

Kiraz Festivali: Kiraz yetiştiricileri arasında yarışmalar düzenlenen, yaz festivalidir. Her sene temmuz ayının ilk haftasında tekrarlanmaktadır.

Vişne Festivali: Her sene temmuz ayının ikinci haftasında tekrarlanan festivaldir. Etkinlikler boyunca, birçok kutlama, gösteri, halk oyunu ve yarışmalar düzenlenmektedir.

Uluslararası Zafer Festivali: Her sene 26 Ağustos ila 30 Ağustos tarihlerinde düzenlenen zafer kutlamalarıdır.

Afyon Yeme-İçme Yerleri

Geleneksel Afyon lezzetleri, Afyon’da yemek yenecek yerlerin tamamında özenli şekilde hazırlanmaktadır. Ancak Afyon tatiline çıkan kişiler, bölgenin en meşhur mekanlarına gitmeyi talep etmektedir. Afyon ziyaretleri esnasında, turistlerin en fazla tercih ettiği yemek mekanları şunlardır:

Aşçı Bacaksız: Tandır etini servis eden restoran, 1860 yılından beri hizmet vermektedir. Kuzu eti kullanılan yemekler, bölgeyi ziyaret eden turistlerin tercihleri arasındadır.

Numan Usta: Tandır çorbası ve odun ateşinde çevrilen yaprak döneriyle nam salan Numan Usta, helal ve temiz yemek hazırlamayı ilke edinmiştir. Siparişlerin yanında, Afyon’a özgü mezeler ve tandır ekmeği de servis edilmektedir.

Nur Lokantası: Afyon kaymağıyla servis edilen ekmek kadayıfı, lokantanın şöhretini artırmıştır. Sadece tatlı değil, işkembe çorbası ve mercimek çorbasıyla da tanınan Nur Lokantası, Afyon ziyaretlerinde tercih edilen mekanlar arasındadır.

Etçi Baba: Dana, kuzu ve oğlak etinden yapılan çeşitli Afyon yemeklerinin servis edildiği Etçi Baba Restoran, aynı zamanda kebap çeşitlerini de menüsüne dahil etmiştir. Özellikle kuzu kaburga ve tandırıyla tanınan restoranda, Afyon’a ait lezzetler de satılmaktadır.

Afyon’a Hangi Mevsimde Gidilir?

Afyon’da gezilecek yerler, genellikle tarihi yapılar ve doğal güzelliklerdir. Bölgenin rahatça gezilebilmesi için Afyon hava durumunun tatile elverişli olması gerekir. Afyonkarahisar, İç Anadolu etkisinde olan ve deniz kıyısı bulunmayan bir şehirdir. Bu sebeple, şehre hâkim olan iklim türü karasal iklimdir. Marmara, ege ve İç Anadolu arasında geçiş bölgesi görevi gören Afyon’da, bu bölgelere ait mevsimsel özelliklerle de karşılaşılmaktadır. Afyon’da kış mevsimleri, oldukça soğuk ve karlı geçmektedir.

Kışları sert geçen şehirde, yaz ayları da sıcak ve kurak yaşanmaktadır. Tipik İç Anadolu iklimini yaşayan Afyon’un en sıcak ve kurak olduğu dönem ağustos ayıdır. Ağustos ayındaki sıcaklık değerleri, bölgenin gezilmesini zorlaştırabilir. Bölgeye en fazla yağmur yağan aylar ise nisan ve mayıs aylarıdır. Bu aylarda yağan yağmurlar, oldukça sık ya da sağanak şekilde görülebilir. Kış mevsiminde eksi değerlere düşen hava durumu, yaz mevsiminde 30 derecenin üzerine çıktığından, Afyon ziyareti için en uygun mevsim ilk bahar ve yaz başlangıcı olarak değerlendirilmektedir.

Ek olarak, Şifanın Merkezi Afyon’un En İyi 10 Termal Oteli başlıklı yazımızı okuyarak Afyon en donanımlı ve lüks otelleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz