Türkiye’de koronavirüs salgını etkilerinin her geçen gün daha da azalması yüzlerimizi güldürüyor. Her ne kadar hem kendi sağlığımız hem de sevdiklerimizin sağlığı için bir süre daha evlerimizde kalmamız gerekse de yaz günlerinde normal yaşantımıza dönmeyi umut ediyoruz. Tatil Dükkanı Blog olarak, evlerimizde yapabileceğimiz etkinlikleri ve koronavirüs sonrası dönemde keşfedebileceğimiz rotaları sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda, bol bol oksijen depolayarak doğayla bütünleşebileceğiniz Karabük’ü mercek altına aldık. İşte Covid-19 salgınının sona ermesinin ardından keşfedebileceğiniz Karabük hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar…

Safranbolu Konakları - Cinci Han

Karabük, 244 bin nüfuslu, Batı Karadeniz bölümünde yer lan yerleşim merkezidir. Doğal alanlarının güzelliği ve tarihi bölgelerinin zenginliği ile dikkat çeken şehrin, doğusunda Kastamonu, güneybatı kısmında Bolu, batsında Zonguldak bulunur. Karabük her sene yerli ve yabancı turistleri ağırlayan, akarsuların yoğun olduğu turistik şehirdir. Karabük tatil kapsamında çok sayıda tarihi ve doğal mekan gezilirken, farklı tipte Karabük otelleri ile şehir merkezinde konaklama olanağı elde edilir.

Karabük’e Nasıl Gidilir?

Safranbolu Konakları - Gezi Yerleri

Karabük’e ulaşım olanakları, Türkiye’de yer alan havalimanı alanlarından yapılan uçak seferleri ile Ankara Esenboğa Havalimanına ulaşım sağlanası ve bu noktadan şehirlerarası otobüs yolculuğu ile Karabük otogarına varılması ile sağlanır. Dileyenler yaşadıkları şehirlerde yer alan otogarlardan direk olarak şehirlerarası taşımacılık sağlayan otobüsler ile Karabük’e varış gerçekleştirirler. Otogara varış ardından belediye otobüsleri ile dilenen ilçelere ve Karabük otelleri konaklama alanlarına gidilir.

Karabük’te Nereler Gidilir?

Safranbolu Konakları - Evler

Karabük’ün gezilecek yerleri:

Safranbolu Evleri: 18. Yüzyıldan günümüze dek korunarak gelen dikkat çekici mimari öğeler taşıyan evlerdir. Dünya Mirasları listesinde yer alan yapılardır.

İnce kaya Su Kemeri: Geçmişte su taşımak amaçlı kullanılan ve 17. Yüzyılda inşası tamamlanan tarihi köprüdür. 30 metre yükseklikte olan kemerden, geniş doğa manzarası gözlemlenir.

Tokatlı Kanyonu: Kristal teras adını alan camdan yapının bulunduğu bölge olarak bilene kanyon, UNESCO tarafından tescillenen alanlar arasında yer alır. Tokatlı Kanyon Karabük tatil turları kapsamında öncelikli ziyaret sağlanan yerler arasındadır.

Karabük’ün Tarihi Mekanları

Karabük’ün tarihi merkezleri,

Köprülü Mehmet Paşa Camii: Köprülü Mehmet Paşanın mirası olan bu yapı, 1662 yılından günümüze mimarisi korunarak ulaştırılan tarihi Camiidir.

Hadrianapolis Antik Kenti: Karabük Eskipazara yakın konumda yer alan bu antik kent, 4. Yüzyılda inşa edilen ve Roma mimari özelliklerini içeren tarihi yapıdır.

Cinci Han Kervansarayı: 1645 yılından günümüze mimarisi bozulmadan gelen, tarihi kervansaraydır. Alt kısmında yer alan restoran ve kafelerde keyifli vakit geçirilme olanağı bulunur.

Karabük’te Gezilecek Doğal Güzellikler

Safranbolu Konakları - Hıdırlık Tepesi

Karabük’ün doğal güzellikleri:

Yenice Ormanları: Karabük gezilecek yerler açısından çok sayıda doğal merkeze sahiptir. Yenice Ormanları çok sayıda doğal merkez arasında dikkat çeken bir mekandır. 199 yılından beri koruma altına alınmış olan ve ziyaret kapsamında vahşi hayvanların gözlemlendiği, el değmemiş ormanlık alan olarak bilinir.

Hıdırlık Tepesi: Geniş şehir manzarasının gözlemlediği, yeşil ile iç içe bir tepe olan bu alan, Türklerin eski tarihlerde bahar gelişini kutladıkları tepe olarak bilinir.

Eğriova Göleti: Sonbahar aylarında göl yüzeyinde oluşan renk ve çevresinde yer alan doğal bitki örtüsü ile dikkat çeken doğal merkezdir.

Karabük’ün Önemli Etkinlikleri

Karabük’ün festivalleri:

Karabük Bisiklet Festivali: Bu festivalde doğal alanlarda bisiklet sürülmesi ve festival kapsamında çeşitli etkinlikler yapılarak keyifli vakit geçirilmesi sağlanır.

Dede Yaylası Şenlikleri: Karabük gezilecek yerler açısından ön planda yer aldığı kadar festival etkinlikleri ile de dikkat çeker. Pilav ikramı, yarışmalar, kültürel dans etkinlikleri yapılan ve Karabük festivalleri kapsamında öne çıkan bu etkinlik açık havada gerçekleştirilir.

Karabük Yeme- İçme Yerleri

Karabük’te yemek yenecek mekanlar:

Deya Restoran: Döner, ızgara, pide, sulu et yemekleri çeşitlerine yer veren ve akşam yemekleri için tercih edilen restorandır.

Kilcioğlu Pide: Tüm pide çeşitlerine yer veren ve geniş içecek menüsü ile dikkat çeken yemek yeme duraklarındandır.

Safranbolu Zencefil: Karabük’e ait tüm yöresel yemeklerin tadılabileceği ve et, sebze menülerinin aynı anda sunulduğu yemek yeme durağıdır.

Karabük’e Hangi Mevsimde Gidilir?

Safranbolu Konakları - Akbulut Konak

Karabük’ün hava durumu, yazın ılık, kışın ise bulutlu geçer. Kış aylarında çetin soğukların ve yoğun kar yağışlarının gözlemlenmediği Karabük, Karadeniz iklimi özelliklerinde etkilenir. Karabük şehri ilkbahar ve yaz aylarında en güzel halini alır. Yıl içi ortalama sıcaklık değerinin 11 derece olarak ölçüldüğü Karabük’e seyahat için ideal aylar Mayıs, Haziran ve Temmuz olarak belirlenir. Bu dönemlerde aynı zamanda, festivallerin gerçekleştirilmesi ve şehir içinde profesyonel fotoğraflar çekilen tepelik noktaların en güzel manzara konumlarını almaları, avantajlı koşullarda turistik geziler sağlanmasına olanak tanıyan ayrıntılardır.

Ek olarak, Safranbolu konakları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için Osmanlı Mimarisinin Beşiği Safranbolu Konakları başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz