Ülkemizin en çok turist çeken bölgelerinden birisi olan Efes Antik Kenti, İzmir’in en büyük değerlerinden bir tanesi. Yılda ortalama 1 milyon yabancı turistin bölgeye akın etmesini sağlayan Efes Antik Kenti aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Bölgenin dünyaca ünlü olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de düyanın 7. Harikası olarak kabul edilen Artemis Tapınağı’nın da varlığı büyük önem taşıyor.

Efes Antik Kenti - Genel

Efes Antik Kenti 4 bölgeden oluşmaktadır. Kentin dört bölgesi; Meryem Ana Evi, Efes Antik Kenti, Ayasuluk Tepesi, Çukuriçi Höyük’tür. Antik çağı anlamak adına bize çok önemli detaylar sunan Efes Antik Kenti, arkeologlar için adeta bir hazine. Öyle ki, Efes Antik Kenti bölgesi tam 9.000 yıldır bir yerleşim yeri olarak kullanılıyor, bu süre zaten dünyadaki ilk yerleşim zamanlarına denk gelmekte. Ege’nin Başkenti İzmir’in Gezi Rehberi adlı yazımızı okuyarak bölge hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

4Meryem Ana Kilisesi

Efes Antik Kenti - Meryem Ana Kilisesi

Bu kilisenin hıristiyanlar için önemi çok büyüktür, çünkü Hz. Meryem tam olarak burada İsa’nın annesi olarak ilan edilmiştir. Meryem Ana Kilisesi, dünyada hıristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biri ve katolik mezhebinin de doğduğu yer. Hz. Meryem, bu kilisede “Tanrı Annesi” ilan edildiği için hıristiyan aleminde bu bölge çok kutsal ve önemlidir. 

3Meryem Ana Evi

Efes Antik Kenti - Meryem Ana Evi

Meryem ananın ölmeden önceki son yıllarını geçirdiğine inanılan ev, Meryem Ana Evi olarak kabul edilmektedir. Dini ve tarihi önemi nedeniyle Hıristiyan almei, bu bölgeyi çok sık ziyaret etmektedir. Meryem Ana Evi, Kutsal turizm açısından pahabiçilemez bir değere sahiptir. 

Efes Antik Kenti - Meryem Ana Heykeli

Hıristiyanlık inanışına göre, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinin ardından Hz. Meryem, havari Yuhanna ile birlikte bu bölgeye gelmiş ve hayatının kalan kısmını bu evde geçirmiştir. Bu özellikleriyle Meryem Ana Evi, kutsal hac yerlerinden bir olarak bilinir ve kabul edilir. Hz. Meryem Ana Derneği’ne ait ev, 1891 yılında İzmirli Lazaristler tarafından keşfedilmiştir. 1952 yılında Vatikan tarafından hac yeri olarak ilan edilen Meryem Ana Evi, 1950’li yıllarda restorasyon çalışması yapılarak yenilenmiştir.

Efes Antik Kenti - Meryem Ana

1967 yılında Papa VI. Paul, 1979 yılında Papa II. Jean Paul ve Papa XVI. Benedict’in hac ziyaretleri gerçekleştirdiği Meryem Ana Evi, Hz. Meryem’in vefat ettiği gün, 15 Ağustos’ta her yıl Vatikan’ın düzenlediği ayine ev sahipliği yapmaktadır.

2Efes Antik Tiyatrosu

Efes Antik Kenti - Antik Tiyatro

Kentin en ilgi çekici bölümü burasıdır zira antik çağlardaki nüfuslar düşünürse burası korkunç büyüklüktedir. Tam 24 bin oturma alanı bulunan tiyatro da yıllar yılı medeniyetler gösteriler ve törenler düzenlemiştir. Bu bölgede geçmiş dönemlere ait muhteşem eserler bulunmaktadır.

1Efes Antik Kenti Ulaşım

İzmir ilimizin Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti bölgesinde İzmir otogarından 1 saat içerisinde ulaşmak mümkündür. Çok sık otobüs seferleri bulunur. Giriş ücreti olarak 40 lira belirlenmiştir, ancak giriş ücreti pahalı gibi gözükse de keşfederek geçireceğiz bir gün için pişman olmayacağınız bir bölge Efes Antik Kenti! Antik Kent haftanın her günü ziyaretçilere açıktır.

[hotel id=”8845″][/hotel]

 

Keşfetmeyi seviyorsanız ve yolunuz Ege’den geçecekse Pamukkale’ye de mutlaka uğrayın! Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan bölge hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Ege’nin Beyaz Yıldızı Pamukkale! adlı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz