İçindekiler
Ege Bölgesi’nin en büyük ve güzel illerinden biri olan İzmir aynı zamanda turistik bir merkez olarak da tanınıyor. İzmir Körfezi üzerine kurulmuş olan şehir ülkemizin en büyük üçüncü kenti olmasına karşın hem tarihi dokusunu hem de doğal güzelliklerini büyük bir başarı ile korumuş.
Türkiye ekonomisinde önemli rol oynayan İzmir birçok popüler turizm merkezine de ev sahipliği yapıyor. Tabii bununla da kalmıyor, çünkü kent binlerce yıldır yerleşim merkezi ve bu sebeple dört bir yanından deyim yerindeyse tarih fışkırıyor. Tüm bunlar İzmir’in Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken kentlerinden biri olmasını sağlıyor. Termal otelleriyle ön plana çıkan İzmir’de hem güneş ve denizin hem de şifalı suların tadını çıkarmak isterseniz Çeşme’de Şifanın Adresi Altın Yunus Resort Thermal başlıklı yazımızı okumanızı öneriyoruz.
İzmir’e Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin üçüncü büyük ili olan İzmir’e ulaşım havayolu ve karayolu ile sağlanıyor. İlde bulunan Adnan Menderes Havalimanı’na hem yurt dışından hem de yurt içinden uçuşlar düzenleniyor. Ülkemizin hemen her kentinden İzmir’e kalkan bir uçak bulabilmek mümkün. Karayolu ile ise kendi aracınızla gidebileceğiniz gibi yine hemen her şehirden düzenlenen otobüs seferleri ile de İzmir’e gidilebiliyor. Türkiye’nin en güzel tatil beldelerine sahip olmasına rağmen şehir merkeziyle de bir cazibe merkezi haline gelen İzmir’de konaklamak isterseniz İzmir Otelleri sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
İzmir’de Gezilecek Yerler
Ege Denizi kıyısına kurulu büyüleyici güzellikte bir şehir olan İzmir gezilecek yerler açısından büyük bir zenginliğe sahip. Şehrin her köşesinde gezip görmeye değer onlarca yer var. İzmir’in hem şehir merkezinde hem de ilçelerinde gezebileceğiniz yerlere göz atalım.
Konak Meydanı
İzmir’le özdeşleşmiş olan Konak Meydanı İzmir gezilerinin vazgeçilmez duraklarından biri tabi ki. Konak Meydanı İzmir’in en ilgi çekici görülecek değerlerinden birçoğuna da ev sahipliği yapıyor. Konak Meydanı bu sebeple İzmir gezilecek yerler listelerinin ilk sırasına yazılmalı.
İzmir Saat Kulesi
İzmir’in simgelerinden biri olarak kabul edilen tarihi saat kulesi Konak Meydanı’nda yer alıyor. 1901 senesinde 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yılı şerefine İzmir valisi Kıbrıslı Kamil Paşa tarafından inşa ettirilen Saat Kulesi tarihi değerinin yanı sıra etkileyici işçiliği ile de kentin ev sahipliği yaptığı görülmesi gereken eserlerden biri.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı
Yine Konak Meydanı’nda bulunan Tarihi Kemeraltı Çarşısı İzmir’in en fazla ziyaret edilen yerlerinden biri. İçinde çok sayıda dükkan olan tarihi çarşı her zaman çok kalabalık. Hem gezmek hem de alışveriş yapmak için Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na gidebilirsiniz.
Konak Yalı Camii
Konak Meydanı’nın simgesi olan Yalı Cami İzmir Konak Cami olarak da tanınıyor. Kim tarafından inşa edildiği kesin olarak bilinmeyen caminin inşa tarihininse 1700’lü yıllar olduğu ve yaptıranınsa Ayşe Hatun olduğu düşünülüyor. Yalı Cami Tarihi Saat Kulesi’nin yanında yer alıyor.
Tarihi Asansör
Yahudi işadamı Nesai Levi Bayraklı’nın 1907 yılında yaptırdığı asansör 155 basamak çıkarak ulaşılan Halil Rıfat Paşa Caddesi’ne çıkmayı kolaylaştırıyor. Asansörle çıkılan noktanın manzarasının da inanılmaz güzel olduğunu eklemeden geçmeyelim.
Radyo Ve Demokrasi Müzesi
Basmane’deki Radyo Ve Demokrasi Müzesi İzmir’in önemli müzelerinden biri. Pazar ve Pazartesi hariç her gün saat 9-17 arasında ziyaret edilebilen müzede eski radyolar ve taş plaklar sergileniyor.
Saint Polycarp Kilisesi
Yine Konakta’ki tarihi mekânlardan biri olan Saint Polycarp Kilisesi 1625 yılında inşa edilmiş. Kilise öldürülen İzmir Piskoposu Saint Polycarp adına inşa edilmiş. Kilisenin içinde St. Polycarp’ın hayatını anlatan duvar resimleri bulunuyor.
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi
Doğa ve çiçek severlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri de 1962 senesinde kurulmuş olan Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi. Burada sadece çiçek değil birçok farklı bitkiyi görme şansı yakalayabilirsiniz.
Key Museum
İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan Key Museum 2015 yılında açılmış ve ülkemizin en büyük araba müzesi. Müzede 40 motosiklet ve 130 çok özel araba sergileniyor. Otomobil ve motosiklet meraklılarının kaçırmaması gereken bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor Key Museum.
Kordon Boyu
İzmir denilince Kordon’u atlamak olmaz. Muhteşem gün batımı manzarası eşliğinde çimlere uzanıp keyif yapmak için Kordon Boyu kesinlikle en doğru alternatif. Bu arada Kordon’da bisiklet de kiralayabilirsiniz.
İzmir Arkeoloji Müzesi
İzmir müzelerinin en önemlilerinden biri de İzmir Arkeoloji Müzesi. Müzede Efes şehrinin kurucusu Androklus’un heykeli de dahil olmak üzere çok sayıda önemli arkeolojik eser sergileniyor.
Bunların yanı sıra yaz aylarında İzmir’e gittiğinizde Çeşme, Alaçatı, Foça gibi ilin dünyaca ünlü tatil merkezlerini de hem ziyaret edebilir hem de buralarda konaklayarak unutulmaz yaz tatili deneyimleri yaşayabilirsiniz.
İzmir’de ne yenir?
Bir Ege ili olan İzmir tahmin edilebileceği gibi yeme içme kültürü açısından son derece zengin. Hatta öyle ki bazı İzmir yemekleri tüm ülkemizde tanınıyor ve büyük bir keyifle yeniliyor. Dolayısıyla İzmir seyahatlerinde yeme konusunda birçok heyecan verici alternatifi sizi beklediği şüphesiz. Elbette İzmir mutfağını tek bir yazıya sığdırmak mümkün değil ancak ilin en ünlü ve sevilen tatlarını sizler için derledik.
Kumru
İzmir denilince hemen herkesin aklına ilk gelen yiyecek pek tabi kumru. Susamlı ekmeğin arasına koyulan sucuk, sosis, kaşar peyniri, domates ile muhteşem bir tat olan kumru İzmir’den tüm ülkemize yayılmış efsane bir yiyecek olma özelliğini taşıyor.
Çöp Şiş
Hayatınızda hiç çöp şiş sevmeyen birini gördünüz mü? Gerçekten de herkes çöp şiş sever bu muhteşem yiyeceğin en lezzetli haliyse İzmir’de arzı endam ediyor. Selçuk’ta bulunan çöp şişçilere gidip de çöp şiş yemeden İzmir’den ayrılmak kesinlikle büyük bir hata olur.
İzmir Köfte
İşte ismi İzmir’le özdeşleşmiş bir harika yemek daha, İzmir köfte. Patates ve köftelerin fırında pişirilmesiyle yapılan İzmir köfteyi ilin hemen her yerindeki restoranlarda bulabilirsiniz.
Şevketibostan
Ege mutfağında otların önemli bir yeri var ve şevketibostan da Ege Bölgesi’ne özgü bir ot. Genellikle zeytinyağlı olarak yapılan şevketibostan yemeği özellikle meze olarak tüketilir. İldeki balıkçılara gittiğinizde bu özel lezzeti tatmayı unutmayın.
Şişte Dil Balığı
Ege Denizi kıyısına kurulu bir kent olan İzmir balık konusunda kendisinden bekleneni fazlasıyla sunuyor, ancak İzmir’in en popüler balık yemeği şişte dil balığı. Fileto dil balığının arasına biber, domates ve defne yaprakları koyularak şişe dizilmesiyle yapılan bu balık yemeği sanıyoruz damağınızda asla unutamayacağınız bir lezzet bırakacak.
Boyoz
Sanıyoruz İzmir’de ne yenir sorusuna boyoz yanıtı verilmeyen bir yazı eksik kalacaktır. İzmir böreği de denilen boyoz İzmir’in en ünlü tatlarından biri ve bu tat İzmir’e Seferadlar tarafından kazandırılmış. Bugün Türkiye’nin hemen her köşesinde boyoz bulunuyor ancak hiçbir boyoz İzmir boyozu gibi lezzetli değil tabi ki.
İzmir Gece Hayatı
İzmir gece hayatı ile tüm dünyada tanınan bir destinasyon, hatta birçok kişiye göre Türkiye’nin en hareketli ve eğlenceli geceleri İzmir’de yaşanıyor. Bir Ege şehri olan İzmir’de meyhanelerin gece hayatında önemli yeri olduğu yadsınamaz. Ama tabii ki bununla kalmıyor, çünkü İzmir’de her zevke hitap eden sayısız eğlence mekânı bulunuyor.
İlin her köşesinde eğlence mekânları olsa da İzmir gece hayatı daha çok Alsancak semtinde yoğunlaşıyor. Alsancak geceleri yerli ve yabancı turistleri birlikte ağırlıyor. Burada canlı müzik çalan mekânlar, publar, rock barlar yani herkesin tam aradığı konseptte eğlenebileceği mekânlar sizi bekliyor.
Bu arada İzmir’in Çeşme gibi tatil merkezlerinde de çok sayıda eğlence mekânı bulunduğunu eklemeden geçmeyelim. Çeşme’nin en güzel koylarını öğrenmek için Mavi İnci Çeşme’nin En Güzel Koyları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
[destination name=”izmir”][/destination]