Tatil Dükkanı Blog’da, ziyaretçilerimiz için tüyolar kategorimizi güçlendirmeye ve yepyeni, faydalı içerikler sunmaya devam ediyoruz. Daha önce Soru ve Cevaplarla Ayrıntılı Schengen Vizesi Rehberi başlıklı yazımızı kaleme almış ve Schengen’e dair her şeyi paylaşmıştık. Bu yazımızda ise, transit vize konusunu irdeleyecek ve bu vizeye neden ihtiyaç duyacağınızı, nasıl alabileceğinizi anlatacağız.
Siz de, yurt dışı seyahatine çıkmadan önce transit vizeye ihtiyacınız olup olmadığı konusunda şüphe duyuyorsanız, yazımızı okumaya devam ederek, transit vize isteyen ülkeleri görebilir, başvuru yollarını öğrenebilirsiniz.
Transit Vize Nedir?
Çok kısa bir tanımla transit vize, çoğunlukla aktarmalı uçuşlarda ihtiyaç duyulan vize türüdür ve “geçiş” hakkı sunar. Örnek vermek gerekirse, seyahatinize aktarmalı bir uçak bileti alarak ilk adımı attınız ve aktarma için gideceğiniz ülke Almanya. Bu durumda, Almanya’da bulunan bazı havalimanları hariç, havalimanında kalabilmeniz ve uçuşunuzu bekleyebilmeniz için transit vize gereklidir. Bu vize türü, size aktarma ülkesinde gezip dolaşma hakkı vermez, yalnızca havalimanında uçuşu bekleme hakkına sahip olursunuz. Vizeye genelen aktarmalı uçuşlar için ihtiyaç duyulur ve havalimanında kalabilme izni dışında bir geçerliliği bulunmamaktadır.
Hangi Ülkeler Türk Vatandaşlarından Transit Vize Talep Etmektedir?
Türkiye’den aktarmalı olarak yapacağınız uçuşlarda, aşağıdaki aktarma noktaları ya da ülkeler, sizden transit vize talep ederler.
- Almanya: Köln/Bonn, Düsseldorf, Frankfurt/Main, Hamburg, Münih havalimanları haricinde, Almanya’da bulunan tüm havalimanlarında transit vize talep edilmektedir. Eğer hali hazırda Schengen vizeniz varsa, Almanya’nın hiçbir havalimanında transit vizeye ihtiyacınız yoktur.
- Çek Cumhuriyeti: Buradaki havalimanlarında da, Schengen vizeniz yoksa transit vize talep edilmektedir.
- Yunanistan: Genelde Türkiye’den seyahat için havayolunun kullanılmadığı Yunanistan’da aktarmalı bir uçuşunuz olması halinde, transit vize gereklidir.
- İsviçre: Schengen vizeniz olması halinde rahatlıkla kalabileceğiniz İsviçre havalimanlarında, Schengen sahibi olmamanız durumunda transit vize talep edilir.
- İngiltere: Schengen vizeniz olup olmaması fark etmeksizin, İngiltere’de aktarma yapmak için beklemek istiyorsanız, transit vizeye ihtiyacınız var.
- Amerika ve Kanada: C-1 tipi transit vizeye ihtiyacınız olan ülkeler arasında, Amerika ve Kanada da mevcut.
Yukarıdaki ülkeler dışında gelecek yıllar içerisinde transit vize konusunda değişiklik yapacak pek çok ülke olabilir. Yıllar içerisinde değişen yönetmelikler herkesin malumu ve tavsiyemiz, gitmeden önce aktarma durağı olan ülkenin konsolosluğundan muhakkak bilgi almanız.
Transit Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Gelelim vize başvurusunun nasıl yapılabileceğine. Her ülkenin transit vize için spesifik şartları mevcut, ancak temelde gerekli evrakların aşağıdaki gibi olabileceği belirtilebilir.
- Düzgün, eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış transit vize başvuru formu.
- Gideceğiniz ülkeye dair biletleriniz, otel rezervasyonunu kanıtlayabilecek gerekli evraklar.
- Varış ülkeniz için aldığınız vize (Eğer vizesiz bir ülkeyse, bunu belirtmelisiniz).
- En az 6 ay geçerli pasaport.
- İki adet biyometrik, yeni çekilmiş fotoğraf.
- Seyahat ve sağlık sigortalarına dair evraklar, belgeler.
- Konsolosluk için transit vize talep dilekçesi.
Yukarıdaki belgeler, her ülkenin konsolosluğundan istenen standart belgeler olarak bilinir; ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, spesifik talepler de olabilir. Belgelerinizi tamamladıktan sonra, yapmanız gereken şey ise transit vize ihtiyacınız olan ülkenin konsolosluğuna gidip başvuru yapmaktır.
Başvurunuzu yapmadan önce banka hesaplarına ya da direkt olarak konsolosluğa transit vize ücreti yatırmanız talep edilir. Bu ücret, 2019 itibariyle 30 ila 60 USD / EUR arasında değişiklik göstermektedir. Ayrıntılı bilgiyi, aktarma durağınızın konsolosluğunu arayarak ya da uğrayarak alabilir, ücret dahilinde gereken her şeyi kolayca öğrenebilirsiniz.
Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!