İçindekiler
Avrupa’nın pek çok ülkesine, yalnızca bir vize ile gitmek ve sorgusuz sualsiz dilediğinizce keşfetmek ister misiniz? O halde size Schengen vizesi gerekiyor. Tatil Dükkanı Blog’da bugün sizler için bu vize ile ilgili ayrıntılı bir rehber hazırlamaya çalışacak, nasıl başvurulacağına, hangi ülkelerde geçerli olduğuna ve vize ücretlerine dair bilgilendirmelerde bulunacağız. Siz de, günümüzde bilhassa gençler ve seyahat severler arasında çok popüler olan Schengen vizesi hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Schengen Vizesi Nedir?
Kısacık bir tanımla, bu vize dünyadaki 33 ülkeye sorgusuz sualsiz giriş yapabilmenizi sağlar. Schengen vizesine sahip herhangi biri, Avrupa’nın 33 ülkesini gezmek için ayrı ayrı başvuru yapmak yerine antlaşmaya dahil olan ülkelerden yalnızca birinden aldığı vizeyi kullanarak, tabiri caizse sınırları kaldırabilir. Avrupa’da serbest dolaşımın sembolü haline gelen Schengen vizesi sayesinde, kültürel etkileşim ve elbette Avrupa bütünlüğünün sağlamlaştırılması amaçlanıyor.
Hangi Ülkelerde Geçerlidir?
2019 itibarı ile bu vize, Avrupa Birliği üyesi olan 22 ülkede geçerliyken, Avrupa Birliği’nden bağımsız birkaç ülke de Schengen vizesi ile giriş yapabileceğiniz ülkelerdendir.
Antlaşmanın gerekliliklerini tam olarak yerine getiren ülkeler, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan olarak sıralanırken; bu vize ile seyahat edebileceğiniz ancak Schengen üyesi olmayan ülkeler ise Bulgaristan, Hırvatistan, Monako, Romanya, San Marino, Vatikan olarak sıralanabilir.
Schengen Vizesi Türleri
- C Tipi (Klasik Turist Vizesi): 180 Gün içerisinde en fazla 90 gün kalma hakkınızın bulunduğu, klasik turist ve seyahat vizesi, C tipi Schengen olarak bilinir. Turistik seyahatler ya da iş seyahatleri için verilebilir.
- D Tipi: Bilhassa Erasmus öğrencilerinin Schengen’e bağlı Avrupa ülkelerinde bu programa katılması halinde verilen vize, D tipi olarak bilinir. Oturma izni içeren D tipi Schengen vizesinde önem arz eden nüans, oturma izninizin sadece vizeyi aldığınız ülkede geçerli olduğudur.
- A Tipi: Genelde geçiş ya da aktarma durumlarında, bazı ülkelerin sınırlarında problem çıkmaması için kullanılan Schengen, A tipi olarak bilinir.
Başvuru Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
- Her Schengen vizesinin bir geçerlilik süresi vardır. Bu süreyi aşmamanız, ilerleyen dönemlerde vizeyi kolaylıkla, tekrar alabilmenizi sağlar.
- Bölgede maksimum kalma süresi, 6 ayda 90 gün olarak bilinir.
- Aynı vize ile kaç kez bölgeye giriş, çıkış yapabileceğiniz, vizenizin niteliğine bağlıdır. Single Entry, yani tek giriş tipindeki vizeler, bölgeye yalnızca bir kez girmenizi sağlar. Bölgedeki ülkelerde dilediğinizce dolaşabilir, ancak bölgeye bağlı olmayan ülkelerden birine giriş yaptıktan sonra Schengen ülkelerine tekrar giriş yapamazsınız. Sıklıkla Schengen bölgesinden ayrılmanız gerekiyorsa, multiple entry nitelikli bir vize aldığınızdan emin olmalısınız.
- Vizeye başvuru yapmadan önce bilmeniz gereken son şey, rotanızın ilk durağı neresiyse, oraya başvuru yapmanız. Örneğin, Almanya’dan Schengen aldıktan sonra ilk olarak Çek Cumhuriyeti’ne gitmeniz halinde, sınırda problemlerle karşılaşmanız muhtemel.
Nasıl Başvuru Yapılır?
Avrupa’nın pek çok ülkesini gezebileceğiniz Schengen vizesine başvuru yapabilmek için Türkiye’de resmi vize merkezlerinden randevu almanız ve başvurunuzu resmi olarak, bu kurumlar aracılığıyla yapmanız gerekmektedir.
Idata, Vfsglobal, Orangevize ve TLScontact, Türkiye’de Schengen vizesi için başvuru yapabileceğiniz başlıca dört merkezdir. Her birinin web sitesinden, aracı oldukları ülkelerin listesini görebilirsiniz. Vize merkezinizi, başvuracağınız ülkeye göre seçtikten sonra, aşağıdaki adımları izleyerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
- Hangi ülkeye başvuru yapacaksanız, o ülkenin Schengen vizesi başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. Kimi ülkeler online işlemleri yukarıda bahsettiğimiz resmi vize merkezleri aracılığıyla kabul edebilirken, kimi ülkeler formu ıslak imzalı biçimde talep edebiliyor.
- Formu doldurduktan sonra, parmak izi, biyometrik fotoğraf ve gerekli belgelerin teslimi için vize merkezinden randevu almanız gerekiyor.
- Randevu gününüzde, belgelerinizi ve gereken evrakları eksiksiz bir biçimde merkeze sunuyor, başvurunuzu tamamlıyorsunuz.
- Belirtilen tarihler arasında, formda belirttiğiniz adrese pasaportunuz gönderiliyor.
Schengen Vizesi 2019 Ücretleri
2019 itibarı ile Schengen vizesi için fiyatların arttığı söylense de, bu konuda kesin bir bilgi bulunmuyor. Bunun yanında, her ülkenin anlaşmalı olduğu vize merkezinde ücretler değişkenlik gösteriyor. Ortalama bir fiyat tablosu, aşağıdaki gibi yapılabilir.
- Transit vize için genelde 60 EUR talep ediliyor.
- 90 Günden kısa vize talepleri için de 60 EUR vize ücreti isteniyor.
- Uzun süreli Schengen vizesi almak isterseniz, ortalama vize ücreti 90 EUR.
- 6 ila 12 yaş arasındaki çocuklar için ise vize ücreti 35 EUR.
Gelelim iyi haberlere. Schengen vizesi, aşağıdaki durumlarda ücretsiz olarak verilebiliyor.
- 6 Yaşın altındaki çocuklar.
- Eğitim amaçlı seyahatler.
- Değişim programlarına katılan öğrenciler.
- Bilimsel araştırma amacıyla yapılan seyahatler.
- Kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından düzenlenen seminer, kültür sanat etkinlikleri, konferans gibi etkinliklere 25 yaşın altındaki temsilcilerin katılımları.
Vize ücretleri dışında, sağlık sigortası masraflarının da mevcut olduğunu ve ek olarak vize başvurunuz süresince banka hesabınızda belli bir tutarda para olması gerektiğini hatırlatalım. Tutar, her ülkeye göre değişiklik gösterebiliyor. Eğer tatilinizi Avrupa’nın en ünlü şehir ve merkezlerini keşfederek geçirmek istiyorsanız, Yurt Dışı Turları sayfamızı detaylı bir şekilde incelemenizi tavsiye ediyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!