İçindekiler
Kış sezonu kapıda, peki tatil için bir yerleri düşünmeye başladınız mı? Henüz bir planınız yoksa, öncelikle bir plan ve program yapın, sonrasında ise hem karın hem de sıcak şarabın keyfini çıkarın. “Karın keyfini nasıl çıkaracağım?” diyorsanız, ona da bir cevabımız var; Tatil Dükkanı bu yazısında sizler için Snowboard hakkında harika tavsiyelerde bulunacak.
Özellikle kar tutkunlarının çok sevdiği kayak bir yana, Snowboard da karın tadını çıkarmak adına çok eğlenceli kış sporlarından bir tanesi. Bu yazımızda hem yeni başlayanlar için Snowboard sporunu hem de bu spor konusunda dikkat etmeniz gerekenleri paylaşacağız. Bunları okuduktan sonra, daha önce bu spor ile uğraşmadıysanız uzman birinden yardım almanızda da fayda olduğunu ek olarak belirtelim! Türkiye’nin En İyi 10 Kayak Oteli başlıklı yazımızı okuyarak snowboard dersleri alabileceğiniz en iyi otel ve tesisler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
4Snowboard Nedir?
Dünya üzerinde Snowboard, ilk kez Sherman Poppin tarafından 1961 yılında snurfer adlı araç ile kullanıldı ancak bu daha çok su sporları üzerine bir araçtı. Su kayağı olarak bilinen snurfer, sonrasında Jack Burton Carpenter tarafından geliştirildi ve ilk Snowboard bu şekilde icat edildi. Ülkemizde oldukça geç keşfedilen ancak tutkunu bol olan bu kar sporu, ilk yıllarda pistleri bozduğu iddiası ile yasaklansa da, sonraki yıllarda her kış tatili temalı tesiste mutlaka bir Snowboard alanı kuruldu. Günümüzde hem milli sporcularımız hem de binlerce insan, kayağın yanında bu sporu da yapıyorlar.
3Snowboard’a Başlamak!
Başlangıçta çok zor olsa da, alışıldığında tutkunu olup zorlu Snowboard alanları için can atabileceğiniz bu spora başlamak için öncelikle dikkat edilmesi gereken her şeyi doğru bir biçimde anlamak ve elbette Snowboard seçimini buna göre yapmak gerekir.
Bakıldığında, uzmanlar tarafından önerilen üç farklı tipte araç bulunuyor.
- Yumuşak ve Geniş Boardlar: Yumuşak ve geniş tipte bir Snowboard seçimi yapmak, başlangıç için genelde önerilen yöntemdir. Bu tipteki boardlar aracılığı ile başlangıçta zorlanacağınız dönüş ve dengede durmak gibi problemler kolayca aşılabilir ve serbest stilde kaymak için önerilenler arasındadır. Bu tip boardların yüksek hızda gitmek için uygun olmadığı bilinmektedir, zaten ilk etapta epey çabalamanız gerekeceğinden; tavsiyemiz bu tip bir board ile başlamanız yönündedir.
- Kuyruklu ve Dik Boardlar: Bu tipteki boardlar, genelde her bölgede Snowboard yapmak isteyenler için uygun görünmektedir ancak uzmandan ders alıp epeyce pratik yaptıktan sonra bu tip boardlara yönelmek en doğrusudur. Genelde, orta seviyedeki Snowboardculara hitap ederler.
- Dar ve Sert Boardlar: Genelde uzman Snowboardcular için önerilen bu tarz boardlar ise özellikle zorlu zeminlerde Snowboarding yapmak için uygun görülmektedir.
2Snowboard Nasıl Yapılır?
Başlangıç safhasını anlattık, gelin bir de dilimiz döndüğünce bu sporun nasıl yapılabileceğinden bahsedelim. Snowboard yapmak için öncelikle ön ayak yahut rehber ayak diyeceğimiz metodu öğrenmeniz gerekiyor. Bu tekniği öğrenmek, bu sporu öğrenmenin yarısı gibi bir şey ve çoğu insan başlangıçta genelde futbola ve topa vurmaya elverişli ayağının rehber ayak olduğunu düşünür; oysa, böyle bir durum söz konusu değil. Ön ayağınızın yahut rehber ayağınızın hangisi olduğunu öğrenmek için önerilen yöntemlerden bir tanesi, sert bir zeminde kaymak ve hangi ayağınızı önceden attığınızı görmek, ancak deneye yanıla da ön ayağınızı belirleyebilirsiniz.
Duruş Genişliği
İlk etapta duruş genişliğine de dikkat edilmesi gerekiyor. Bakıldığında, bağlama dediğimiz araç çoğu zaman omuz genişliğine bağlı olarak oluşturulmaktadır ve buna dair bir ip varsa bu ipin botunuza bağlanması tavsiye edilir; böylece, Snowboard altınızdan herhangi bir biçimde kaymaz. Rehber ayağınızı bağlama bölgesine 13 ila 20 derecelik bir açı ile oturtmanız, başlangıçta dengenizi kaybedip düşmenizde ayağınıza herhangi bir zarar gelmemesini sağlayacaktır.
Bot ve Bağlama Hassasiyeti
Başlarda, yalnızca dokuz ila on kilometrelik hız yapabileceğiniz eğimli tepelerde başlamanız öneriliyor, zaten uzmanınız da sizleri bu biçimde yönlendirecektir. Board’a dik bir biçimde bastıktan sonra, botlarınızı bağlamanın içine yerleştirin. Botlarınız bağlı durumdayken ayaklarınızı hareket ettirebilmeniz yahut topunuzu kaldırabilmeniz, gevşek bağladığınızı gösterir; dikkat edin! Bu tarz durumlarda, düşüş esnasında ayakta burkulma gerçekleşebilir.
Yerleştikten Sonra…
Bağlama ve botunuzun ilişkisini düzgün bir biçimde kurduktan sonra, yapmanız gereken şey omurganızı olabildiğince düz tutarak dengede kalmaya çalışmak. Unutmayın, sadece öne doğru eğilmekle değil aynı zamanda rehber ayağınızı bağlamaya bastırmakla bunu daha iyi bir biçimde başarabilirsiniz.
Dengede kaldıktan sonra kaymaya başlayabilirsiniz. Yavaş yavaş başlamak ve denge durumu Snowboard yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden, ancak düşmek de bu işin fıtratında var, merak etmeyin; kimse size gülmeyecek.
Snowboard yaparken yavaşlamak için genelde parmak uçları yahut topuk kullanılır, bunu zamanla rahat rahat öğrenebilmeniz mümkün; bunun dışında, sürekli sırt üstü düşmek, arkaya gereğinden fazla eğildiğinizi gösterirken, yüz üstü düşmek tam olarak dengede kalmadığınızın işaretçisidir.
Kaymaya Başlarken…
Yokuş aşağı gitmek için öncelikle vücudunuzu olabildiğince –dengeyi kaybetmeksizin– öne doğru yönlendirmeniz ve ağırlığınızı olabildiğince parmak uçlarınıza vermeniz gerekmekte. Dengeyi kaybetmeden bunu yapmayı başarabilirseniz, eğimli alanda yavaş yavaş hareket edebilirsiniz.
Sağa ve sola doğru manevra yapmanın zamanla öğrenilebileceği aşikâr ancak tavsiyemiz, dizinizi ve omzunuzu kullanmanız yönünde olacaktır. Sağa ve sola dönmek için belli bir hıza da ulaşabilmeniz gerekiyor, bunu Snowboarding pratikleri boyunca zaten rahatça hissedeceksiniz. Dönmeye yeterli bir hızda olduğunuzu hissettiğiniz vakit bel, omuz ve diz bölgelerinizi yöne doğru çevirmeniz, rahatlıkla dönüş manevrasını da gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.
Durmak için…
Enerjiniz bitti, dinlenmek istiyorsunuz ve bu sebeple hızınızı düşürüp durmanız gerekiyor… Bunun için yapmanız gereken şey board üzerinde, boardınızın dış tarafına doğru ağırlığınızı vermektir. Eğimli bir noktada bulunuyorsanız, eğimin tersine dengenizi kaybetmeksizin vücut ağırlığınızı vererek de hızınızı azaltabilir, durabilirsiniz.
1Snowboard Nerede Yapılır?
Snowboard yapmak için genellikle ayrı pistler bulunur ve bunlar toz karlı zeminler olarak adlandırılır. Türkiye içerisinde Palandöken ve Sarıkamış gibi kayak merkezlerinde bu tarz Snowboarding alanları bulunabilmektedir.
Bunun dışında, Avrupa’da kayak ve Snowboard yapmak için Avrupa’nın En İyi 10 Kayak Merkezi başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz. Son dönemin en popüler kar ve kış sporlarından biri olan Snowboard’u detayları ile anlatmaya çalıştık, ancak başta da belirttiğimiz gibi; daha önce bu sporu yapmadıysanız mutlaka uzmanından yardım alarak başlayın. Aksi durumda, ciddi sakatlıklarla boğuşmak durumunda kalabilir ve tatilinizi heba edebilirsiniz.
Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!