Koronavirüs salgınının ülkemizde kontrol altına alınmaya başlaması bu yaz normal yaşantımıza dönebilme umutlarımızı yeşertiyor. Gün geçtikçe Covid-19 salgını etkilerinin azalmaya başladığı bugünlerde evlerimizde tatil hayalleri kurmaya çoktan başladık. Koronavirüs döneminden normalleşme sürecine geçiş yapılırken kalabalık alanlarda bulunmak yerine doğayla bütünleşmeyi tercih etmek çok daha iyi bir tercih olacak. Bu yüzden Tatil Dükkanı Blog olarak, olağanüstü doğal güzellikleriyle kendine hayran bıraktıran Rize’yi detaylı bir şekilde inceledik. İşte koronavirüs sonrası rotalarda keşfedebileceğiniz Rize ve detaylar…

Doğu Karadeniz bölgesinin en fazla dikkat çeken illerinden biri olan Rize, yaylaları ve doğal güzellikleriyle anılmaktadır. Karadeniz’e kıyısı olan bu şehirde, dağların denize paralel gitmesiyle birlikte, klasik Karadeniz iklimi ortaya çıkmıştır. Bölgenin sahil kısmında daha ılıman ve yağışlı bir hava görülürken, güney kısmında daha sert hava koşullarıyla karşılaşılmaktadır. Rize’nin toplam yüz ölçümü 3 bin 920 kilometrekaredir. Şehrin toplam nüfusu, ortalama 335 bin kişiye yaklaşırken, toplam nüfusun büyük bölümü Rize Merkezde ikamet etmektedir. Turistik açıdan oldukça zengin kaynaklara sahip olan Rize, toplamda 11 farklı ilçeden oluşmuştur. Her ilçesinde farklı bir yaylası bulunan Rize, Trabzon ve Gümüşhane’nin sınır komşusudur.

Rize’ye Nasıl Gidilir?

Rize ulaşım olanakları, karayolu, denizyolu ve havayolu olarak sıralanmaktadır. Rize’de Havalimanı bulunmadığından, bölgeye uçakla gitmek için Rize’yle arasında 70 km mesafe bulunan Trabzon havalimanına iniş yapılması gerekir. Karadeniz bölgesi oldukça yamaçlı ve dağlık bir alanda yer aldığından, Rize ve çevre illerine demiryoluyla ulaşılması mümkün değildir. Trabzon havalimanına, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden her gün uçak kalkmaktadır. Diğer illerdeki havalimanlarından da Trabzon için haftalık seferler düzenlenir. Trabzon havalimanına iniş yapıldıktan sonra, doğrudan Rize’ye ulaşım sağlayan Havaş servisleri kullanılmalıdır. Trabzon’a indikten sonra şehri gezmek isteyen kişiler, feribotları kullanarak da Rize’ye gitme imkanına sahiptir. Rize tatili için bölgeye gitmek isteyen kişilerin kullanabileceği pek çok alternatif bulunmaktadır. Tatil turlarına katılarak ya da özel araçları kullanarak da bölgeye gidilmesi mümkün olacaktır.

Rize’de Nerelere Gidilir?

Doğal güzellikleriyle dünya genelinde adından bahsettirmeyi başaran Rize’de, tarihi ve doğal açıdan sayısız mekân bulunmaktadır. Özellikle yeşil alanları, yaylaları ve ormanlarıyla dikkat çeken Rize’nin gezilecek yerleri arasında en fazla rağbet gören mekanlar şunlardır:

Fırtına Deresi: Rize’nin temsili haline gelen Fırtına Dereside, turistik etkinlikler düzenlenmektedir. Rafting ve benzeri birçok aktivitenin düzenlendiği Fırtına Deresi, Rize Çamlıhemşin yolu üzerinde yer almaktadır.

Şahin Tepesi Dağmaran: Geceleri ortaya çıkan sis ve ışıklarla birlikte, eşsiz bir manzaranın oluştuğu mekan, Rize otellerinin gözdesi haline gelmiştir. Rize’yi kuş bakışı izlemek için en uygun bölge, Dağmaran Tepesidir.

Ziraat Botanik Çay Bahçesi: Rize Merkeze birkaç km uzaklıktaki çay bahçesi, ormanın içinde yer almakta ve mekânda meşhur Rize çayı servis edilmektedir.

Rize’nin Tarihi Mekanları

Yaylalarıyla dünya genelinde adından söz ettirmeyi başaran ve dünyanın her yerinden gelen turistlere ev sahipliği yapan Rize, geçmiş dönemlerden beri birçok imparatorluğun yönetiminden geçmiştir. Rize’nin tarihi merkezlerini merak eden kişiler, aşağıda belirtilen yerleri mutlaka görmelidir:

Rize Kalesi: Yapılış tarihi bilinmeyen Rize Kalesi, şehir merkezinin en yüksek bölgesine inşa edilmiştir. Bugün kale turistik ziyaretler için kullanılmaktadır.

Zil Kalesi: Hangi tarihlerde inşa edildiği bilinmeyen Zil Kalesi, merkezin 20 km uzaklığındadır.

Kız Kalesi: 1300’lü yıllarda inşa edilen Kız Kalesi, Karadeniz üzerindeki küçük bir yarımadanın üzerinde yer almaktadır. Rize’de gezilecek yerlerin başında, tarihi Kız Kalesi de yer almalıdır.

Rize’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Doğal güzellikleriyle adından söz ettiren ve birçok alanı koruma altına alınan Rize, özellikle yaylalarıyla dikkat çekmektedir. Rize’nin doğal güzellikleri arasında en fazla rağbet gören mekanlar aşağıda belirtilmiştir:

Ayder Yaylası: UNESCO tarafından koruma altına alınan Ayder Yaylası, Rize’nin temsili haine gelmiştir. Turistik açıdan oldukça dikkat çeken yayla, Rize’nin Çamlıhemşin Bölgesine bağlanmıştır.

Pokut Yaylası: Rize’nin meşhur yaylaları arasında yer alan Pokut Yaylası, manzarası ve temiz havasıyla anılmaktadır. Yaylanın alt kısmı, alabildiğine çam ormanlarıyla kaplanmıştır.

Yedigöller: Kaçkar Dağlarının Güneybatısında bulunan Yedigöller, dağın tepesinde konumlanmış krater gölleridir. Göllerin bulunduğu bölgenin rakımı 3050 olarak belirlenmiştir.

Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı: Hemşin merkezden 3 km uzaklıkta yer alan Akyamaç Şelalesi, bölgede en fazla ziyaret edilen doğal güzellikler arasındadır. 

Rize’nin Önemli Etkinlikleri

Rize’de düzenlenen yıllık etkinlik ve festivaller, bölgenin her yıl daha fazla turist almasına olanak tanımaktadır. Rize otellerinde rezervasyon yaptıracak kişiler, Rize festivallerinin düzenlendiği tarihleri tercih etmelidir. Festival dönemlerinde, etkinliklerin gerçekleştirildiği bölgelerde bayram havası yaşanmaktadır. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Rize festivalleri aşağıda belirtilmiştir:

Çamlıhemşin Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali: Rize’nin en çok tanınan yaylalarından bir tanesi olan Ayder Yaylasında, her sene festival düzenlenmektedir. Festival içerisinde, boğa güreşi ve daha birçok etkinlik yer almaktadır. Rize’de gezilecek yerlerin başında gelen Ayder Yaylası ve Çamlıhemşin bölgesi, festival süresince daha aktif ve eğlenceli bir havaya bürünmektedir.

Uluslararası Ovit Yayla Festivali: Karadeniz’in ünlü sanatçılarının sahne aldığı şenlikler boyunca, katılımcılarla birlikte yerel danslar oynanmaktadır. Ovit Yaylasının geleneksel etkinliği haline gelen festival, Ovit Yaylasının turizme açılmasını sağlamıştır.

Rize Dağcılık ve Turizm Festivali: Türkiye içi ve dışından gelen birçok dağcının katılımlarıyla düzenlenen festival, her sene temmuz ayında tekrarlanmaktadır. Türkiye’deki en yüksek dördüncü dağ olma özelliğine sahip Kaçkar Dağında, ziyaretçiler 1 hafta süreyle kamp yapmaktadır.

İkizdere Dağ Horozu Şenlikleri: Her sene haziran ayında tekrarlanan İkizdere Dağ Horozu Festivali, dünya genelinde eşine çok az rastlanan horoz türü için düzenlenmektedir. Festival esnasında, ziyaretçiler dürbünlerle dağ horozlarını incelemekte ve horozlar hakkında bilgiler almaktadır.

Rize’deki Yeme-İçme Yerleri

Ayder Yaylası - Kebapçı

Rize seyahatlerine çıkan kişiler, bölgenin doğal güzelliklerinin yanında yöresel lezzetlerini de merak etmektedir. Karadeniz mutfağının hâkim olduğu şehirde, sadece Rize’ye özgü lezzetler de bulunmaktadır. Rize’de yemek yenecek yerler arasında en fazla tercih edilen mekanlar ve bu mekanların özellikleri, aşağıda listelenmiştir:

Yeni Bahar Restoran: Rize tatili esnasında kahvaltı yapılacak yer arayışına giren kişiler, geleneksel Rize serpme kahvaltısının bulunduğu Yeni Bahar Restoranı tercih etmelidir. Şömineyle ısıtılan mekanda, ayrıca sac kavurma gibi birçok geleneksel Rize yemeği de bulunmaktadır.

Kuzey Balık Lokantası: Rize’ye gelip de balık yemeden dönmek istemeyen kişiler, bölgenin meşhur hamsi tavası ve diğer balık çeşitlerini tatmak için Kuzey Balık Lokantasına gitmektedir. Deniz mahsullerinin tamamının servis edildiği restoranda, ayrıca Rize’ye özgü turşular ve pilavlar da ikram edilmektedir.

Osmanlı Sofrası: Kavurma çeşitleriyle meşhur olan Rize mutfağı, Osmanlı Sofrası Restoranda ustaca servis edilmektedir. Hamsi tava, yaprak sarması, kavurma, pide, kemikli kaburga kavurması ve daha birçok lezzeti menüsüne ekleyen Osmanlı Sofrası, denize sıfır manzarasıyla da bölgenin en iyi mekanı olarak anılmaktadır.

Rize’ye Hangi Mevsimde Gidilir?

Ayder Yaylası- Gelin Tülü Şelalesi

Doğu Karadeniz’in sahil şehirlerinden biri olan ve Karadeniz ikliminin etkisinde kalan Rize, yılın büyük bölümünü yağışlı şekilde geçirmektedir. Yaz mevsiminde ılık ve nemli bir havanın etkisinde kalan Rize, bahar ve yaz aylarında çok fazla yağış almaktadır. Rize’nin yaylaları, yılın büyük bölümünde kar altında kalmaktadır. Rize’ye 1 yıl içerisinde düşen toplam yağış miktarı, 3 bin 300 mm’den fazladır. Rize hava durumunun yıllık ortalaması, 14 dereceye denk gelirken, kış aylarının en soğuk değeri 6,8 derece olarak ölçülmüştür. Rize’nin en sıcak zamanı, 22,4 dereceyle temmuz ayına denk gelmektedir. Bölgedeki dağların sahil boyunca paralel şekilde devam etmesi sebebiyle, bölgenin güney kısmındaki sıcaklık değerleri azalmakta ve hava şartları sertleşmektedir. Rize tatili için tercih edilmesi gereken en uygun zamanlar, yaz mevsimine denk gelmektedir. Yaz mevsimindeki ortalama 20 derece sıcaklık değeri, bölgenin rahatça gezilmesine olanak tanımaktadır.

Ek olarak, Doğasıyla Büyüleyen En Popüler Karadeniz Yaylaları başlıklı yazımızı okuyarak Karadeniz yaylaları hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz