İstanbul’a yakın ve aynı İstanbul gibi hem Avrupa hem de Asya’da toprakları olan Çanakkale yalnızca Marmara Bölgesi’nin değil tüm Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bunda kenti coğrafi konumu kadar Türk tarihindeki önemi de rol oynuyor. Bölgede 6000 yıldan bu yana yerleşim bulunuyor ve bu binlerce yıllık süre boyunca çok sayıda medeniyet bölgede hüküm sürmüş. Tarihi eserler açısından çok zengin olan kent ayrıca Çanakkale Savaşları’nın da yaşandığı bölge olması sebebiyle her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Çanakkale’ye nasıl gidilir?
Kendi ismi ile anılan Çanakkale Boğazı’nın kıyısında kurulu bir şehir olan Çanakkale’ye deniz, hava ve karayolu ile gidebilmek mümkün. Ülkemizin farklı illerinde bulunan havaalanlarından kalkan uçaklarla Çanakkale Havalimanı’na ulaşılabiliyor. Ayrıca hemen her şehirden Çanakkale’ye otobüs seferleri düzenleniyor. Çanakkale’ye deniz yolu ile gitmek içinse bazı noktalardan feribot seferleri düzenleniyor.
Çanakkale’de nerede kalınır?
Çanakkale Türkiye’nin en fazla turist çeken şehirlerinden biri. Hem yerli hem de yabancı turistleri çeken bir kent olan Çanakkale konaklama açısından son derece geniş alternatifler barındıran bir destinasyon. Çanakkale’de her bütçeye uygun çok sayıda otel, motel ve pansiyon bulunuyor. Şehir merkezinin yanı sıra şehrin turistik merkezleri olan Assos, Bozcaada, Gökçeada ve Gelibolu Yarımadası gibi yerlerinde de birçok konaklama alternatifi bulabilmek mümkün.
Çanakkale’de gezilecek yerler
Çanakkale yüzölçümü bakımından çok büyük bir şehir olmamakla birlikte zengin tarihi geçmişi sebebiyle birçok heyecan verici ve ilgi çekici gezilip görülecek yere ev sahipliği yapıyor. İşte Çanakkale’ye gittiğinizde mutlaka gezmeniz gereken yerler.
Troia Örenyeri: Çanakkale merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer alan Troia ya da Troya Antik Kenti ilin en önemli tarihi mekânlarından biri. 1998 senesinde Unesco Dünya Mirasları Listesi’ne alınan Troya Antik Kenti dünyanın en tanınmış antik kentleri arasında yer alıyor ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turist bu antik kenti gezmek için Çanakkale’ye akın ediyor.
Assos Antik Kenti: Çanakkale’de bulunan Ayvacık ilçesindeki Behramkale Köyü’nde yer alan Assos Antik Kenti de ilin en önemli tarihi mekânlarından biri. Antik bir liman kenti olan Assos aynı zamanda ünlü düşünür Aristo’nun da 3 yıl boyunca yaşadığı kent olarak da bilinen Assos ülkemizin tüm dünyada tanınan antik kentlerinden biri. Assos hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Mavilikler İçinde Bir Sahil Kasabası: Assos adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı: Çanakkale denilince akla gelen ilk yer tabi ki Gelibolu. Çanakkale ile özdeşleşmiş olan şehitliklerin de yer aldığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Çanakkale muharebe alanları ve şehitliklerini barındırıyor ve bu sebeple özellikle yerli turistlerin en fazla ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Çanakkale’ye gidip de Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Pakı’nı görmeden dönmek olmaz.
Kaz Dağı Milli Parkı: Son yıllarda özellikle alternatif turizm konusunda gittikçe popülerleşen Kaz Dağları tabii ki, Çanakkale’nin eşsiz güzelliklerinden biri. Kaz Dağı Milli Parkı doğa ile buluşmak için eşsiz bir fırsat. Ayrıca parkta yer alan kaplıcalar da şifa dağıtıyor. Manzarası da büyüleyici olan Kaz Dağı Milli Parkı Çanakkale gezilerinin vazgeçilmez destinasyonlarından biri.
Bozcaada: Çanakkale’ye bağlı bir ilçe olan Bozcaada Türkiye’nin Ege denizindeki iki adasından biri. Kendine has mimarisi, tarihi ve tabi ki bir Ege adası olması sebebiyle ülkemizin en sevilen tatil merkezlerinden biri olan Bozcaada her gideni kendine hayran bırakacak denli güzeldir.
Gökçeada: Yine bir Ege adası olan Gökçeada da Çanakkale’ye bağlı bir ilçe. Aynı Bozcaada gibi bir tatil cenneti olan Gökçeada’ya Kuzu Limanı’ndan ulaşım sağlanıyor.
Bunların yanı sıra Biga, Gelibolu Mevlevihanesi ve Yenice de Çanakkale’de gezilebilecek yerler arasında sayılabilir. Ege’nin Mavi Bayraklı Plajları başlıklı yazımızı okuyarak eşsiz güzellikteki plajlar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Çanakkale Festivalleri
Çanakkale birçok farklı alanda festivallere de ev sahipliği yapıyor. İlde düzenlenen farklı konseptlerdeki festivaller de insanları ile çekmeyi başarıyor. İşte kentte düzenlenen festivaller.
Güvercin Festivali: Çanakkale’nin Çan ilçesinde Ocak ayında düzenlenen Güvercin Festivali’ne birçok farklı ilden de güvercin sevdalıları katılıyor. Festivalde 10 ayrı dalda yarışma düzenleniyor ve güvercinler yarışıyor.
Geleneksel Umurbey Deve Güreşi Festivali: Lapseki ilçesindeki Umurbey Beldesi’nde düzenlenen Geleneksel Deve Güreşleri beldenin stadında gerçekleştiriliyor ve Marmara ile Ege bölgelerinden gelen develer güreşiyor.
18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferi Kutlamaları: İlin en yoğun katılım olan önemli günlerinden biri 18 Mart anma ve kutlamaları. Ülkemizin dört bir yanından binlerce insan her 18 Mart tarihinde Çanakkale’ye giderek şehitleri anıyor ve Çanakkale deniz zaferinin yıl dönümünü kutluyor.
Geleneksel Kaz Dağı Doğa Şenlikleri: Her yıl 8 Haziran’da Yenice’de gerçekleştirilen Geleneksel Kaz Dağı Doğa Şenlikleri de ilgi çekiyor. Muhteşem bir parkurda yapılan doğa yürüyüşü doğa sevdalılarının şenliğe yoğun ilgi göstermesini sağlıyor.
Uluslararası Troia Festivali: Çanakkale’nin ünlü antik kenti Troia’da başlayan kültür sanat temalı bu festival Çanakkale’nin sokaklarına dağılarak kenti şenlendiriyor. 9-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen festivalde dans gösterileri, tiyatro gösterileri gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Çanakkale’de ne yenir?
Çanakkale seyahatlerinin heyecan verici yanlarından biri de tabi ki yemekleri. Çanakkale mutfağı inanılmaz lezzetli yemeklere ev sahipliği yapıyor, öyle ki sadece bir lezzet şöleni yaşamak için dahi Çanakkale’ye gidilebilir. Çanakkale’de tadabileceğiniz en leziz yiyecekleri sizin için derledik.
Ezine peyniri: Çanakkale denilince akla gelen ilk yiyecek muhteşem lezzeti ile Ezine peyniri. Keçi ya da koyun sütünden üretilen Ezine peyniri kesinlikle tatmanız gereken ilk lezzet. Bu arada Çanakkale’de yiyeceğiniz Ezine peynirinin marketlerden satın aldıklarınızdan çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Balık: Deniz kenarındaki tüm kentler gibi Çanakkale de balık konusunda zengin alternatifler sunuyor. Taze balık çeşitleri ilin vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sıralara kuruluyor.
Peynir helvası: Çanakkale’ye gittiğinizde hemen her köşede peynir helvası satan bir dükkan karşınıza çıkacaktır. Çanakkale’ye özgü bir helva olan peynir helvası kendine has tadı ile damağınızda unutulmaz bir anı bırakacak.
Çavuş üzümü: Çanakkale’nin ilçesi olan Bozcaada’da yetişen çavuş üzümü Çanakkale’nin efsanevi tatlarından biri.
Börülce köftesi: Börülce köftesi kulağa çok değişik gelen ama bir o kadar da muhteşem bir lezzet. Çanakkale’ye gittiğinizde börülce köftesi tatmadan sakın bu güzel ilden ayrılmayın bizce.
Çanakkale’de gece hayatı
Çanakkale’nin ülkemizin en önemli tatil ve gezi destinasyonlarından biri olduğunu söylemiştik ve bu kadar popüler bir tatil merkezi tabi ki gece hayatı konusunda da birçok alternatifle dolu. Çanakkale gece hayatı her zevke hitap edecek birçok mekanda geçiyor. İlin gece mekanları daha çok Kordon Boyu, Barlar Sokağı ve Saat Kulesi Meydanı’nda yoğunlaşıyor, ancak farklı yerlerde de az sayıda da olsa mekan bulabilmek mümkün.
İlde rock barlar, meyhaneler, canlı müzik çalan mekanlar bulunuyor. Yani Barlar Sokağı, Kordon Boyu ya da Saat Kulesi Meydanı’na giderek kafanıza uygun bir mekanı kolayca bulup Çanakkale gecelerinin tadını çıkartabilirsiniz.
Çanakkale’ye ne zaman gidilir?
Çanakkale’nin havası genel olarak ılımandır, kış aylarında çok az kar yağışı alan ile yıl boyunca gidilebilir. İlkbahar ve yaz aylarında ara ara yağışlar görülmekle birlikte il yaz aylarında yoğun ziyaretçi akınına uğrar. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…
[destination name=”çanakkale”][/destination]