İçindekiler
Koronavirüs salgının geride kaldığı ve normal hayatımıza kaldığımız yerden devam edeceğimiz güzel günleri iple çekiyoruz. Bol güneşli yaz günlerinin gelmesiyle birlikte Covid-19 salgının ülkemizdeki etkisini yitirmesini bekliyoruz. Uzmanlar, Mayıs ayı sonu ve Haziran ayı başlangıcı gibi yakın bir süre içinde normal hayatımıza dönebileceğimizi öngörüyor.
Her ne kadar koronavirüs salgını bizleri evlerimizde kalmaya zorlasa da hem kendi sağlığımız hem de sevdiklerimizin sağlığını korumak için bir süre daha sabretmemiz gerekiyor. Fakat bu durum tatil planları yapmamıza engel değil tabii ki! Hasretini çektiğimiz sıcak yaz günlerinin gelmesiyle oluşturduğumuz tatil planlarını da hayata geçirebileceğiz. Tatil Dükkanı Blog olarak, koronavirüs sonrası rotalar başlığı altında bu zorlu süreci unutmanıza yardımcı olacak bir tatil yapabileceğiniz birbirinden güzel merkezleri sizlere paylaşamaya devam ediyoruz. Bu yazımızda, Karadeniz’in doğa harikası şehirlerinden Artvin’i tanıtacağız. İşte Artvin hakkında bilmeniz gerekenler…
Artvin’in Özellikleri
Artvin, 166.143 kişilik nüfusa sahip, Karadeniz bölgesi ilidir. Doğal alanları ve tarihi yapıları bakımından zengin olan Artvin boyunca, Altıparmak, Kaçkar ve Kükürtlü dağları uzanır. Artvin, Cankurtaran dağları bölgesinde kalan alanında yıl boyunca yağışlı bir iklime sahiptir. Bitki örtüsü çeşitliliği bakımında Türkiye’nin en zengin illeri arasında yer alır. Artvin tatil kapsamında tarihi ve doğal mekanların ziyaret edilmesinin yanında, Sivas’ın ev sahipliği yaptığı kaliteli Artvin otelleri ile konaklama koşullarından yararlanılır.
Artvin’e Nasıl Gidilir?
Artvin’e ulaşım olanakları, uçak yolculuğu ile sağlanır. Türkiye’nin farklı illerinde yaşayanlar, kendi illerinde bulunana veya kendi illerine en yakın olan havaalanına, otobüs yolculuğu ile ulaşarak, Artvin Hopa Havalimanına yolculuk yaparlar. Artvin Hopa Havalimanında yer alan servis, minibüs ve belediye otobüsü araçları ile şehir merkezine, Artvin otelleri alanlarına ve ilçe alanlarına ulaşım sağlanır.
Artvin’de Nerelere Gidilir?
Artvin’in gezilecek yerleri:
Heybetli Dağları: yeşil orman alanlarını, yayla alanlarını, göl oluşumlarını içerisinde barındıran, doğal merkezdir. Heybetli Dağları, doğal manzarası eşliğinde yürüyüş yapma ve doğa sporları yapılma olanağı bulunana doğal merkezler arasında yer alır. Bu dağlar, Artvin tatil gezileri kapsamında ilk olarak ziyaret edilen doğal oluşumlar arasında yer alır.
Tekkale Köyü: Yusufeli ilçesinde bulunan, 10 yüzyıldan kalma yapıların ve farklı türlerde ceviz ağaçlarının bulunduğu turistik alandır.
Barhal Çayı: Rafting etkinliklerinin yapıldığı ve Çoruh nehrine bağlanan akarsudur. Yıl içerisinde yüksek sayıda yerli ve yabancı turist bu alanı ziyaret eder.
Artvin’nin Tarihi Mekanları
Artvin’in tarihi merkezleri:
Satlel Kalesi: Söğütlü Köyü’nde yer alan Satlel Kalesi, IX. yüzyıl’da yapıldığı tahmin edilen ve Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde yer verdiği kaledir.
Porta Manastırı: Artvin gezilecek yerler açısından zengin tarihi merkezlere sahiptir. Bu merkezler arasında yer alan ve Prens Khaouli’nin talimatı ile inşa edilen yapı, 869 tarihinde yapılışı tamamlanan tarihi manastırdır. Kral Güngören döneminde yapılan değişiklikler ile günümüzde ki halini almıştır.
Artvin’de Gezilecek Doğal Güzellikler
Artvin’in doğal güzellikleri:
Borçka Karagöl: Heyelan gölü olma özelliği taşıyan Borçka gölü, 1900 yıllarda Klaskur yaylası alında yer alan bir tepenin çökmesi ile oluşmuştur. Gölün manzarası ve çevresinde yer alan yaylalar doğa sporlarının yapılmasına olanak sağlarlar.
Beyazsu Yaylası: Artvin gezilecek yerler açısından önemli doğal alanları kapsar. Bu alanlar arasında yer alan Artvin Borçka Beyazsu yaylası, kayaların içinden köpürerek akan akarsuları kapsayan doğal alandır.
Artvin’in Önemli Etkinlikleri
Artvin’in festivalleri:
Kafkasör Boğa Güreşleri: Boğaların zarar görmemesi adına uygulanan belirli kurallara göre gerçekleştirilen boğa güreşi gösterileri festivalidir.
Arhavi Kültür Ve Sanat Festivali: Folklör gösterilerinin, konserlerin, dans gösterilerinin ve yarışmaların düzenlendiği, açık hava festivalidir.
Karakucak Güreş Festivali: Türk kültürü geleneksel sporu olan güreş’in heyecanlı müsabakalarının gerçekleştirildiği ve turistlerin izleyici olarak dahil oldukları festivaldir.
Artvin Yeme-İçme Yerleri
Artvin’de yemek yenecek mekanlar:
Meroli: Borçka’da yer alan Borali restoran, geleneksel Türk mutfağı yemeklerine menüsünde yer veren ve öğle yemekleri için ideal olan mekanlar arasında yer alır.
Çardak Restoran: Artvin merkez’de yer alan, et ve balık menülerine yer veren, servis kalitesi yüksek restorandır. Yöresel Artvin etli yemekleri, lezzetli tarifler ile sunulur.
Sevgi Sofrası: Artvin merkezde faaliyet sağlayan ve yöresel Artvin ev yemeklerini menüsünde sunana restorandır. Öğle ve akşam yemekleri için ideal tercihler arasında yer alır.
Artvin’e Hangi Mevsimde Gidilir?
Artvin’in hava durumu, Karadeniz ikliminin özeliklerinden etkilenir. Kışın, kıyı kısımlarında yağışlı hava durumu etkili iken yüksek dağ kesimlerinde kar yağışı gözlemlenir. Kentte en yüksek yağış, Aralık ayında gözlemlenir. En yüksek sıcaklık Ağustos ayında 21 derece olarak ölçülür. Bu durumlara bağlı olarak Artvin’e seyahat için en ideal dönem Temmuz ve Haziran aylarına denk gelen yaz mevsimidir.
Ek olarak, Doğasıyla Büyüleyen En Popüler Karadeniz Yaylaları başlıklı yazımızı okuyarak Karadeniz yaylaları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…