Koronavirüs salgını nedeniyle tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de hayat durma noktasına geldi, ancak bu durum hepimizin hasret kaldığı bol güneşli yaz günlerinin gelmeyeceği anlamına gelmiyor. Belki bir süre daha hem kendimiz hem de sevdiklerimizin sağlığını korumak için evlerimizde kalmaya devam edeceğiz, fakat çok kısa bir süre içinde Covid-19 salgını sürecini de atlatarak hayatımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Pamukkale Travertenleri - Genel 1

Yaz başlangıcıyla birlikte koronavirüs dönemini geride bıraktıktan sonra bu zorlu süreci unutmak için hepimizin harika bir tatile ihtiyaç duyacağı su götürmez bir gerçek! Bu yüzden şimdiden koronavirüs sonrası rotalar belirlemeye başlamalısınız. Tatil Dükkanı Blog olarak, Covid-19 salgınının atlatılmasının ardından tercih edebileceğiniz rotaları detaylı bir şekilde paylaşacağız. Bu yazımızda, Ege’nin incilerinden Denizli hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabileceksiniz. İşte bütün detaylarıyla Denizli…

Ege’nin beyaz yıldızı Pamukkale!
Pamukkale’nin En
İyi Termal Otelleri
Türkiye’nin Maldivleri Salda Gölü

Ege ve Akdeniz Bölgelerinin geçiş noktası olan ve her iki bölgede de toprağı bulunan Denizli, batı Anadolu’nun antik kentlerinden bir tanesidir. Özellikle Pamukkale Travertenleri’yle tanınan ve yurtiçi-yurtdışı olmak üzere birçok yerden turist alan Denizli hem Ege hem de Akdeniz Bölgesi’nin kültüründen etkilenmiştir. Batıdaki komşuları Aydın ve Manisa olan Denizli, kuzey bölgesinden Muğla, güney kısmından da Uşak’la komşudur.

Salda Gölü - Maldivler

Denizli’nin ekonomik getirileri, sanayi, ticaret ve turizm üzerinden ilerlemektedir. UNESCO Dünya Mirası listesindeki birçok bölge ve yapılar, Denizli il sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye’nin en meşhur horozları, Denizli’de yetişmektedir. Eski Türk beylikleri, Bizans ve Osmanlı gibi büyük devletlerin hakimiyeti altında olan Denizli, bu devletlerden kalma sayısız esere sahiptir.

Denizli’ye Nasıl Gidilir?

Şifa Merkezi Termal Oteller - Denizli Kaplıcaları

Akdeniz ve Ege Bölgelerinin tam ortasında yer alan Denizli’ye, birbirinden farklı ulaşım yöntemleriyle gidilmektedir. Karayolu ve havayolunun yanında, demiryolu kullanılarak da Denizli seyahati gerçekleştirilmektedir. Denizli ulaşım olanakları, bölgenin konumu ve turistik özellikleri sayesinde oldukça kapsamlıdır. Denizli’nin denize kıyısı bulunmadığından, denizyolu kullanılarak seyahat edilmemektedir. Karayolunu kullanarak Denizli tatiline çıkmak isteyen kişiler, otobüs seferlerini ya da şahsi araçları tercih edebilirler.

Türkiye’nin her ilinden, Denizli için düzenli otobüs seferleri düzenlenmektedir. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlerden, Denizli için günlük uçuşlar yapılırken, Türkiye’nin diğer illerinde yer alan havalimanlarında, haftanın belli günlerinde uçuşlar düzenlenmektedir. Pamukkale Ekspresi kullanılarak, demiryolu üzerinden Denizli seyahati gerçekleştirilebilir. Eskişehir Denizli arası düzenlenen tren seferlerinde, yol boyunca eşsiz manzaralara tanıklık edilmektedir. İstanbul’dan Denizli’ye gitmek isteyen kişiler, İstanbul Pendik ile Ankara arasında aktarma yaparak, Pamukkale Ekspresiyle yola devam edebilirler.

Denizli’de Nerelere Gidilir?

Pamukkale Travertenleri - Genel 3

Akdeniz ve Ege Bölgelerinin tam merkezinde yer alan ve geçiş özelliği bulunan Denizli, eski çağlardan beri devletlerin önem verdiği topraklar arasındadır. Geçmişten bugüne birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Denizli, doğal güzellikleriyle de UNESCO Dünya Miras listesinde yerini almayı başarmıştır. Denizli otellerinde yer ayırtan ve Denizli’nin gezilecek yerlerini araştıran kişiler, aşağıdaki bölgeleri ziyaret etmeden şehirden ayrılmamalıdır:

Pamukkale Travertenleri: Denizli’nin en gözde mekânı olan Pamukkale Travertenleri, Denizli Merkezin 20 km uzaklığındadır. Travertenlerin içindeki suyun tepkimeye girmesi sonucu, travertenler meydana gelmiştir.

Karahayıt – Kırmızı Su: Pamukkale Travertenlerinden tam 5 km uzaklıkta bulunan Kırmızı Su, Pamukkale ile oldukça benzemektedir. Kırmızı Su’nun içerisinde, birçok minerali barındıran termal su bulunmaktadır.

Buldan Evleri: Denizli’nin meşhur kumaşlarının üretildiği yer, Buldan Bölgesidir. Tarihi çalardan beri kumaş üretimi yapılan bu bölgede, rengarenk boyanmış tarihi konaklar yer almaktadır.

Denizli’nin Tarihi Mekanları

Pamukkale Travertenleri - Antik Havuz

Antik çağlardan beri sayısız devletin hakimiyetine geçen Denizli’de, birbirinden farklı medeniyetlere ait izlere rastlanmıştır. Birçok medeniyetin bıraktığı tarihi eserler, Denizli’nin tarihi merkezlerini daha da kapsamlı hale getirmiştir. Denizli tatillerini önemli kılan bu tarihi mekanların başında gelen ve turistler tarafından yoğun ilgi gören yerler şunlardır:

Hierapolis Antik Kenti: Pamukkale Travertenlerinin arkasında yer alan Hierapolis, Denizli Bergama Krallığından kalma devasa şehirdir. Şehirde büyük bir amfi ve farklı sütunlar yer almaktadır. Denizli gezilecek yerlerin ilk sırasında, Pamukkale ile Hierapolis Antik Kenti yer almaktadır.

Afrodisias Antik Kenti: Denizli şehir merkezine 5 km mesafede bulunan Afrodisias Antik Kenti, MÖ. 5000 tarihinden daha eskilere dayanmaktadır. Kurulum aşamasında küçük bir köy olan Afrodisias, sonra gelişmiş ve büyük bir kent haline gelmiştir.

Tripolis Antik Kenti: Lidyalılar’ın kurmuş olduğu Tripolis antik Kenti, Frig ve Kilikyalılar ile sınır çizgisini korumaktaydı. Antik kentin içerisinde, Roma Döneminde ait sayılı eserler yer almaktadır.

Laodikya Antik Kenti: MÖ. 3. yüzyıldan kalma antik kent, Selevkoslar tarafından inşa edilmiştir. Şehrin ismi, Kraliçe Laodicea’dan gelmektedir. Kentten kalma yapılar, sütunlar ve farklı mimari kalıntılardır.

Denizli’de Gezilecek Doğal Güzellikler

Salda Gölü - Kumsal Manzarası

Tarihi ve kültürel açıdan zenginliğinin yanında, UNESCO tarafından koruma altına alınan pek çok doğal güzelliği bulunan Denizli, bölgeye turistik değer katmaktadır. Denizli’nin doğal güzellikleri arasında en fazla dikkat çeken bölgeler, aşağıda detaylarıyla ele alınmıştır:

Kleopatra Havuzu: Antik Havuz olarak da adlandırılan Kleopatra Havuzu, tamamen doğal koşullarla oluşmuştur. Hierapolis Antik Kentinde oluşan deprem sonucunda, kentim merkezinde bir çukur meydana gelmiştir. Açılan çukura, merkezdeki sütunlar devrilmiş ve su seviyesi yükselmiştir. Berrak mavi suya sahip olan havuz, turistlerin ziyaretine açılmıştır.

Salda Gölü: Türkiye’nin Maldivleri olarak anılan Salda Gölü, beyaz kumsalı ve turkuazdan laciverte giden suyuyla dikkat çekmektedir. Denizli gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alan Salda Gölü, son zamanlarda daha da popüler olmuştur.

İnceğiz Kanyonu: Arapapıştı olarak da adlandırılan İnceğiz Kanyonu, Denizli Kale bölgesinin 45 km mesafesindedir. Kanyonun içerisinde, yeşil renkli göl bulunmaktadır.

Denizli’nin Önemli Etkinlikleri

Pamukkale Travertenleri - Antik Şehir

Her yıl tekrarlanan ve geleneksel boyuta ulaşan Denizli festivalleri, bölgeye olan ilgiyi artırmaktadır. Denizli’de gezilecek yerlerin turistik olması sebebiyle, bu bölgelerde birçok festival ve etkinlik düzenlenmektedir. Denizli’nin en önemli etkinlikleri şunlardır:

Ak Vadi Festivali: 2017 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirilen festival boyunca, birçok sanat gösterisi, konser ve eğlenceler düzenlenmektedir. Konserlerin verildiği alanda, oldukça büyük bir oyun parkı kurulmaktadır.

Kızılcabölük Kültür Sanat Tekstil ve Moda Festivali: Her sene temmuz ayında tekrarlanan etkinlikler kapsamında, yöresel halk oyunları oynanmakta, fotoğraf sergisi gibi birçok sanat gösterisi gerçekleştirilmektedir.

Denizli Ege Aşıklar Festivali: Nisan ayının son 2 haftası boyunca devam eden festivalde, Türkiye’nin her yerinden gelen aşıkların gösterileri izlenmektedir.

Denizli Yeme-İçme Yerleri

Pamukkale'nin En İyi Termal Otelleri - Lycus River Thermal - Genel

Denizli’ye ait geleneksel yemeklerin servis edildiği restoranlar, bölgeyi ziyaret eden turistlerin dikkatini çekmektedir. Denizli otellerinde kalan ve Denizli’ye ait kültürü yakından tanımak isteyen kişiler, Denizli’de yemek yenecek yerleri araştırmalıdır. Ege ve Akdeniz Bölgelerinin her ikisinden de etkilenen Denizli mutfağının, en iyi şekilde servis edildiği restoranlar şunlardır:

Mavi Köşe Lokantası: Esnaf lokantası havasındaki bu mekânda, çorba sevisi yapılmaktadır. Kelle paça, işkembe ve diğer çorba türlerini çıkaran lokanta, sabah saatlerinde de servis yapmaktadır.

Bizim Ev Mantı Aşure Keşkek Evi: Geleneksel Denizli yemeklerinin, ev sıcaklığında servis edildiği Bizim Ev restoran, özellikle mantı ve keşkekleriyle tanınmaktadır.

Hacı Şerif Tatlıcısı: Sıcak irmik tatlısı oldukça popüler olan Denizli’de, bu tatlıyı en iyi yapan yerlerden biri de Hacı Şerif Tatlıcısıdır.

Denizli’ye Hangi Mevsimde Gidilir?

Pamukkale Travertenleri - Genel 2

Akdeniz ikliminden etkilenen Denizli, denizden uzak olması sebebiyle daha çok karasal iklimin özelliklerine sahiptir. Akdeniz ve Ege bölgelerinde kalan sınırları, daha çok Akdeniz ikliminin belirtilerini gösterir. Karasal iklimin etkisiyle, kış aylarında yağış almakta ve normal Akdeniz ikliminden daha düşük derecede sıcaklıklara sahip olmaktadır.

Denizli hava durumunun yağışsız olmayacağı mevsimlerde bölgeyi ziyaret etmek, bölgenin meşhur doğal güzelliklerini gezmek açısından önemlidir. Özellikle mayıs ve haziran aylarında Denizli otellerinde yer ayırtılması, bölgenin tüm güzelliklerinin gezilmesini sağlayacaktır. Yaz aylarında sıcak ve kurak olan Denizli, okulların tatil olması sebebiyle yaz döneminde oldukça kalabalık ve bunaltıcı olabilir.

Bölgeye düzenlenen turistik geziler, okulların kapandığı dönemde daha da artmakta ve şehrin nüfus yoğunluğunu artırmaktadır. Bahar döneminde şehri ziyaret etmek hem iklim koşullarının elverişini artırır hem de şehrin sakince gezilmesini sağlar.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz