İçindekiler
Tarihi dokusu ile dikkat çeken Kırıkkale mutlaka keşfetmeniz gereken merkezlerden bir tanesi! Sulu Mağara’dan Kozlu Yöresi Antik Kenti’ne Karaahmetli Tabiat Parkı’ndan Silah Sanayi Müzesi’ne kadar birçok önemli merkez Kırıkkale’de sizleri bekliyor. Bu yazımızda, Kırıkkale’de gezilecek en güzel yerleri detaylı bir şekilde listeledik. İşte Kırıkkale’nin en güzel yerleri…
Kırıkkale; İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir. Batısında Ankara, kuzeyinde Çankırı, güneyinde Kırşehir ve doğusunda Yozgat bulunmaktadır. Kızılırmak’ın 94 kilometresi Kırıkkale sınırları içerisindedir. TCDD güzergahında bulunan bu şehir, 1941 yılında belediye olmuştur. 9 adet ilçesi bulunmaktadır. Son açıklanan verilere göre, 278.749 nüfusa sahiptir. Yöresel yemekleri arasında; yoğurtlu tarhana çorbası, tuvalak, katma aşı, sızgıt, omaç, madımak, keskin tava gibi yiyeceklerdir. Yöresel dil, günlük hayatta kullanılan atasözlerine de yansımıştır. Ayrıca yörede farklı inanışlar da bulunmaktadır. Örnek vermek gerekir ise; süpürgeye basılması durumunda kişinin dedikodusunun yapılacağı, çatısına baykuş konan evlerde yaşayanlara zarar geleceği, yanan ateşi söndürenin dul kalacağı gibi inanışlar bulunmaktadır.
Kırıkkale’ye Nasıl Gidilir?
Kırıkkale’ye ulaşım olanaklarına bakıldığında; kara yolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Şehirler arası otobüs ile veya özel araç ile gidilebilmektedir. Kırıkkale’de havaalanı bulunmamaktadır. Ancak uçak ile Ankara’ya geldikten sonra kara yolu ile Kırıkkale’ye gidilebilmektedir. Ankara ile Kırıkkale arasında 78 kilometrelik mesafe bulunmaktadır. Bu da ortalama 1 saat demektir. Otogar şehir merkezine 1 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İstanbul’dan Kırıkkale’ye gidilmesi durumunda; 5.5 saatlik bir yolculuk yapılmalıdır.
Kırıkkale’de Nerelere Gidilir?
Kırıkkale’nin gezilecek yerleri şunlardır:
- Karaahmetli Tabiat Parkı: Bahşılı ilçesinde bulunan tabiat parkıdır. 29.06.2009 tarihinde, sit alanına alınmış olan bir parktır. Hem özel araç ile hem de şehir içi ulaşım araçları ile tabiat parkına gidilebilmektedir. Şehir merkezinden 28 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Piknik alanlarının bulunduğu, doğayla iç içe güzel vakit geçirilebilecek bir yerdir.
- Celal Bayar Parkı: Bahşılı ilçesindeki bu parka özellikle yaz aylarında giden kişi sayısı daha fazla olmaktadır. Piknik alanları vardır. Şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Hem şehir içinden kalkan dolmuşlarla hem de özel araç ile ulaşım sağlanabilmektedir.
- Millet Caddesi: Kırıkkale’nin en işlek ve merkezi caddesidir. Alışveriş merkezleri, valilik, emniyet, eczaneler, otopark, kafeler, marketler, düğün salonları; bu cadde üzerinde bulunmaktadır. Cumhuriyet Meydanı’na da yürüme mesafesindedir. Kırıkkale otelleri içerisinde Millet Caddesi üzerinde olan Enar Otel bulunmaktadır. Dolmuş duraklarına, tren garına ve resmi kurumlara yakın bir oteldir. Kırıkkale otelleri içerisinde bu caddeye yakın olan otellerden biri ise; Nasa Gold Hotel’dir. Şehir merkezinde gezmek isteyenler yürüyerek ulaşımlarını sağlamak istemeleri durumunda bu otellerde kalmalılardır.
Kırıkkale’nin Tarihi Mekanları
Kırıkkale’nin tarihi merkezleri aşağıda verilmiştir:
- Çeşnigir Köprüsü: Kızılırmak’ın üzerinde bulunan bir köprüdür. Selçuklu döneminde inşa edildiği söylenmektedir. 6 metre genişliğe sahip olan bu köprünün uzunluğu 110 metredir. Kapulukaya Barajı yapılmadan önce yol güzergahı olarak kullanılırken, artık ayakları su içerisinde kaldığı için yol olarak kullanılmamaktadır. Orta kısmı eğimli olan bu köprü Keskin ilçesinde bulunmaktadır. Özel araçlarla veya şehir içi ulaşım araçları ile gidilebilmektedir.
- Tarihi Evler: Hasandede kasabasında ve Keskin ilçesinde eski tarihi evlerin örnekleri görülebilmektedir. Kültür varlığı olarak tescillenen bu evler 1500lü yıllardan bu yana hala korunmaktadır. Üst katı ahşap, alt katı kagir olan bu evler genellikle 2 katlı olarak yapılmaktadır. Kerpiç ve ağaç kullanılarak yapılmıştır. Aslan Bey ve Tayyar Bey Konağı, Zühtü Pehlivalı’nın evi; eski tarihi evlere örnektir. Kırıkkale’de gezilecek yerler içerisinde, Kırıkkale’nin kültürünü anlayabilmek için mutlaka bu tarihi evler olmalıdır.
- Silah Sanayi Müzesi: Merkez ilçedeki bu müze 1990 yılından beri ziyaretçi kabul etmektedir. İkinci Dünya Savaşı dönemine ait tarihi eserlerin, İstanbul-Tophane’deki silah fabrikasındaki eserlerin sergilendiği bir müzedir. Kırıkkale’de gezilecek yerler arasında olan bu müzedeki eserlerin hepsi kronolojik sıraya göre dizilmiştir.
Kırıkkale’de Gezilecek Doğal Güzellikler
Kırıkkale’nin doğal güzellikleri aşağıdaki gibidir:
- Sulu Mağara: Keskin ilçesindeki bir mağaradır. Tercihe göre özel araçlar ile veya toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Yarı doğal yarı yapay olan bu mağaranın Bizans döneminde yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilgisine ulaşılmıştır. Mağaranın doğal kısmında birbirine bağlı üç kat bulunmaktadır. 285 metre uzunluğundaki bir mağaradır. Yağışlı havalarda mağaranın tavanından su damlamaktadır. Kuru ve sıcak olan bu mağara Kırıkkale’de tatil yapacak olanların ziyaret etmeden geçmedikleri bir yerdir.
- Kozlu Yöresi Antik Kenti: Sulakyurt ilçesine 7 kilometre mesafede bulunan ve Roma dönemine ait olduğu düşünülen bir yerdir. Açık hava müzesi gibi düşünülebilmektedir.
- Ceritkale Kaya Mezarları: Ceritkale köyünün yakınlarındaki anıt mezarlardır. Keskin ilçesine de ortalama 9-10 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Oldukça eski bir yerleşim yeri olarak bilinmektedir. Demir Çağı’ndan bu yana olduğuna dair kanıtlara rastlanmıştır. Bir vadi içerisinde bulunan Ceritkale Kaya Mezarları, vadinin doğu tarafına bakan bir yamaçtadır.
Kırıkkale’nin Önemli Etkinlikleri
Kırıkkale’nin festivalleri şu şekildedir:
- Yahşihan Yoğurt Festivali: Her yıl eylül ayının son haftasında düzenlenen bir festivaldir. Festival kapsamında yoğurtlar yarışmaktadır. En güzel yoğurdu seçebilmek için etkinliğe katılanların yoğurtları vatandaş tarafından oylanmaktadır. Dereceye girenlere ise ödül verilmektedir.
- Ulusal Tekvando Festivali: Her sene aralık ayında yapılan bir festivaldir. Bu festivalin amacı; tekvando sporuna olan ilgiyi arttırmak ve Kırıkkale ilinde tekvandonun daha fazla sevilmesini sağlamaktır. Festival kapsamında her sene başka illerden tekvando sporu ile ilgilenen kişiler gelmektedir. Yarışma yapılmaktadır.
- Sulakyurt Kavun Karpuz Festivali: Eylül ayında düzenlenen bir festivaldir. Her sene geleneksel olarak yapılmaktadır. Sulakyurt ilçesinde düzenlenen bu festivale katılmak için Kırıkkale tatillerini yılın bu zamanına denk getirenler olmaktadır. Hem ilçenin tanıtılması hem turizme katkı sağlanması hem de ilçe ekonomisinin canlanması açısından bu festival oldukça katkı sağlamaktadır.
Kırıkkale Yeme-İçme Yerleri
Kırıkkale’de yemek yenecek mekanlar şöyledir:
- Enar Otel Restaurant: Türk mutfağına ağırlık verilen bir restorandır. Kırıkkale balayı otelleri arasında bulunan Enar Otel’in restoranıdır. Fiyat performans olarak beğenilen bir yerdir. Günün her öğününün yenebileceği bir yerdir.
- Hocapaşa Restaurant: Keskin tava ismi ile bilinen lezzeti ile meşhur olan bir yerdir. Keskin tava ise; kuzu pirzola ile pide fırınında yapılmaktadır. Keskin tava yaparken ekstra yağ veya kuyruk yağı koyulmasına gerek olmamaktadır.
- Hattuşa Restaurant: Delice ilçesinde yer almaktadır. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği yenebilecek bir restorandır. Oldukça temiz olan bu restoran Samsun-Ankara yolu üzerinde olduğu için uğrak bir yerdir. Otoparkı da bulunduğu için herhangi bir park sorunu yaşanmamaktadır.
Kırıkkale’ye Hangi Mevsimde Gidilir?
Kırıkkale’nin hava durumuna bakıldığında; kış mevsiminin soğuk, yaz mevsiminin ise sıcak geçtiği görülmektedir. Karasal iklimin hakim olduğu bir şehirdir. En fazla yağış mayıs ayında görülmektedir. Ancak genel olarak çok fazla yağış alan bir yer değildir. Yıllık ortalama sıcaklığı ise 12 derece olmaktadır. Yılın en sıcak olan ayı temmuz ayı olduğu için yaz tatili yapacak olanların tatillerini temmuz ayına denk getirmesi tavsiye edilmektedir. En kurak ayı ise; ağustos ayı olmaktadır. Yeni evli çiftlerin Kırıkkale balayı otellerinden biri olan Carmine Hotel’e veya diğer otellerden birine gelecek olması durumunda; kış ve bahar aylarını tercih etmemesi önerilmektedir. Çünkü kış ve bahar aylarında yağış fazla olacağı için dışarıda güzel vakit geçirebilme fırsatları çok olmamaktadır.
Ek olarak, Amasya’da Gezilecek En Güzel Yerler başlıklı yazımızı okuyarak Amasya hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…