Türkiye’nin medeniyetler şehri Diyarbakır tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve çok daha fazlası ile dikkat çekiyor. Meryem Ana Kilisesi’nden Malabadi Köprüsü’ne, Hevsel Bahçeleri’nden Diyarbakır Surları’na kadar birçok önemli merkezi Diyarbakır’da keşfedebilirsiniz. Bu yazımızda, Diyarbakır’da görmeniz gereken en önemli merkezleride detaylı bir şekilde listeledik. İşte Diyarbakır’da gezilecek en güzel yerler…

Diyarbakır; Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. 1.756.356 nüfusu bulunmaktadır. 15.272 kilometrekarelik bir alana kurulu olan Diyarbakır; 9000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Asur, Roma ve Bizans’tan izler taşıyan eserleri bulunmaktadır.

Diyarbakır’a Nasıl Gidilir?

Diyarbakır’a ulaşım olanaklarına bakıldığında; havayolu, karayolu ve demiryolu ile ulaşımın sağlanabileceği bir yerdir. Havaalanı şehir merkezine 6 kilometre mesafede bulunmaktadır. Ankara, İzmir ve İstanbul gibi şehirlerden haftanın her günü Diyarbakır’a uçuş bulabilmek mümkündür. Ancak Diyarbakır’da tatil yapmak isteyip de Antalya’dan veya Adana’dan gelenler; haftanın belirli günleri için uçuş bulabilmektedirler. Karayolu ile ulaşıma bakıldığında; İstanbul ve Diyarbakır arası 1.460 kilometredir. 17 saat 15 dakika sürmektedir. Ankara ile Diyarbakır’ın arası ise 11 saat 45 dakika sürmektedir. Bu da yaklaşık 1.010 kilometreye denk gelmektedir.

Diyarbakır’da Nerelere Gidilir?

Diyarbakır’ın gezilecek yerleri aşağıda verilmiştir:

  • Meryem Ana Kilisesi: Sur ilçesinde bulunmaktadır. Lale Bey Mahallesi sınırları içerisindeki bu kilisenin geçmişi üçüncü yüzyıla kadar dayanmaktadır. Diyarbakır gezilecek yerleri arasında olan bu kilise hali hazırda Ortodoks Süryaniler için hala aktif durumdadır. Kapısı ve mihrabı geç Roma döneminden izler taşımaktadır. Kilisenin bu kadar ünlü olmasına katkısı olan bölümleri ahşap işçiliği, sütunları, sütun başlıkları, parmaklıkları, kürsüleri ve ikonalarıdır. İlk yapıldığında Şemsiler’in tapınağıdır. Ancak MS 280 yılı ile beraber kiliseye dönüştürülmüştür. 2005 yılında ise bir restorasyon görmüştür.
  • Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi: Cahit Sıtkı Tarancı’nın 1910 yılında doğduğu ev olma özelliği taşımaktadır. Kültür Bakanlığı’nın satın alarak bu evi müzeye dönüştürmesi ise 1973 yılına dayanmaktadır. Diyarbakır’a tatile gelen kişiler hem Cahit Sıtkı Tarancı’nın evini görebilmek hem de eski Diyarbakır evlerini inceleyebilmek amacı ile burayı ziyaret etmektedirler. Şehir merkezindeki Cami Kebir Mahallesi’nde bulunan bu müzeye ulaşım da oldukça kolaydır. Cahit Sıtkı Tarancı’nın eşyaları, şiirleri, mektupları ve kitapları bu müzede bulunmaktadır. Yazlık, kışlık ve baharlık olmak üzere üç farklı bölümü bulunmaktadır.
  • Ziya Gökalp Müzesi: Melik Ahmet Caddesi’nde Gökalp Sokak’ta bulunan bir müzedir. 1876 yılında Ziya Gökalp’in doğduğu ev müzeye dönüştürülmüştür. Müze olarak kullanılmaya başlaması ise 1956 yılına dayanmaktadır. Diyarbakır gezilecek yerler arasındaki bu müze; bazalt taştan inşa edilmiş, iki katlı bir evdir. Mimarisi geleneksel Diyarbakır evlerine göre farklılık göstermektedir. Diyarbakır evlerinde havuz avlunun ortasında bulunurken, bu evde eyvan içine yerleştirilmiştir.

Diyarbakır’ın Tarihi Mekanları

Diyarbakır’ın tarihi merkezleri aşağıdaki gibidir:

  • Deliller Hanı: 1527 yılında yapılmış olan bir handır. Hüsrev Paşa Hanı da denilen bu yeri, Hüsrev Paşa yaptırmıştır. Her yıl İslam ülkelerinde hicaza gidecek olan hacı adaylarını götürmek ile görevlendirilmiş olan rehberler, yani deliller bu handa kalmaktadırlar. Bu yüzden adına Deliller Hanı denmektedir. İki katlı bir handır ve günümüzde Diyarbakır otellerinden biri olarak hizmet vermektedir. 120 yataklı oteli ve 300 kişi kapasiteli restoranı bulunan Deliller Hanı; son restorasyon çalışması ile beraber bu hale getirilmiştir.
  • Malabadi Köprüsü: Ana kemerinin açıklığı 40.86 metredir. Bu açıklığın Ayasofya’nın kubbesinin rahatlıkla sığabileceği bir açıklık olduğu söylenmektedir. Bu uzunluk ile beraber dünyanın en geniş kemerli taş köprüsü olma özelliğini de korumaktadır. Köprünün her iki tarafında da hem kervan hem de yolcuların kalabilmesi için barınak vardır. Artuklu Beyliği mirası olarak günümüze kadar gelmiştir.
  • Diyarbakır Surları: 5 kilometre uzunluğunda olan bu surlara Diyarbakır halkı beden adını vermektedir. Yaklaşık 10-12 metre yüksekliğindeki surlar hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir. Bu yapı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunmaktadır. Diyarbakır Surları’na kuşbakışı bakıldığında, kalkan balığı şeklinde olduğu görülmektedir. Çin Seddi’nden sonraki en uzun duvar olma özelliğini de taşımaktadır.

Diyarbakır’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Diyarbakır’ın doğal güzellikleri şunlardır:

  • Birkleyn Mağaraları: Asur kralları olan 1. Tiglat-pileser ve 3. Salman Nassar; egemenliklerini bu mağarada belgelemişlerdir. Kabartma ve çivi yazısı ile bunu yapmışlardır. Büyük İskender’in de doğu seferindeyken bu mağarada konakladığı konuşulmaktadır. Birkleyn Çayı ile Abalı Köyü’nün kesişiminin olduğu yerdedir. Birbirine paralel beş mağaranın yer aldığı Birkleyn Mağaraları’nın en uzunu 900 metre uzunluğundadır. Lice ilçesinde yer almaktadır. Mağara yakınındaki Diyarbakır otelleri; Büyük Bingöl Oteli, Hotel Sarıoğlu ve Hotel Efe Pansiyon’dur.
  • Hevsel Bahçeleri: 700 hektarlık bir arazidir. Dicle Nehri ile Diyarbakır Kalesi arasında kalan alandır. 180’den fazla kuş türü barındıran bu bölge; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki en büyük kuş cenneti olarak bilinmektedir. Nadir bulunan yaz atmacaları da bu bahçede yer almaktadır.
  • Dicle Nehri: Uzunluğu 1.850 kilometre olan bir nehirdir. Özel araçlar ile ulaşım sağlanabilmektedir. Çevresinde fotoğraf çektirilebilecek olan alanlar bulunmaktadır. Eşsiz manzarasını görebilmek amacı ile insanlar Dicle Nehri’ne gitmektedirler.

Diyarbakır’ın Önemli Etkinlikleri

Diyarbakır’ın festivalleri şöyledir:

  • Diyarbakır Karpuz Festivali: Her sene eylül ayında yapılan bir festivaldir. Diyarbakır’ın karpuzu meşhurdur ve buna istinaden yapılan bir festivaldir. Park Orman’da düzenlenmiş olan bu festival kapsamında eğlenmek amacı ile çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler; karpuz yeme yarışması, ses yarışması gibi etkinlikler olmaktadır. Yeni evlenen çiftlerin balaylarını Diyarbakır’da geçirmek istemeleri durumunda; festival zamanına denk getirmeleri tavsiye edilmektedir. Festival alanına yakın olan Diyarbakır balayı otelleri ise; Radisson Blu Hotel, Hilton Garden Inn olmaktadır.
  • Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali: 200 yılından beri her sene düzenli olarak yapılan bu festival; mayıs ayının son haftasında yapılmaktadır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bu festivalin organizasyonundan sorumludur. Farklı kültür sanat kurumları ve sivil toplum örgütleri, festivalin organizasyonuna yardımcı olmaktadır. Festival kapsamında; konserler, paneller, sergiler ve gösteriler olmaktadır.
  • Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali: 17. kez düzenlenecek olan bu festival her sene nisan ayının son haftasında yapılmaktadır. Festivalin amacı; ulusal tiyatro kültürümüzü tanıtma, yaşatma ve desteklemedir. Diyarbakır’da doğmuş ve Türk tiyatrosuna emek vermiş olan Orhan Asena’nın adını taşımaktadır. Tiyatro ile ilgili olan yeni evli çiftlerin balayı zamanlarını festival zamanına denk getirmeleri durumunda; Diyarbakır balayı otellerinden biri olan Mitannia Regency Hotel’de kalmaları tavsiye edilmektedir.

Diyarbakır Yeme-İçme Yerleri

Diyarbakır’da yemek yenecek mekanlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Meşhur Tavacı Recep Usta: Kayapınar civarında bulunan bir restorandır. Türkiye’nin birçok yerinde şubesi de bulunmaktadır. Özellikle kaburga dolması yiyecek olanların bu mekana gitmesi tavsiye edilmektedir. 5 dakika içerisinde hızlı bir şekilde servis yapılmaktadır.
  • Kaburgacı Selim Amca: Yenişehir merkezde bulunmaktadır. Kaburga dolması, kibe mumbar gibi birçok yöresel lezzetin yenebileceği bir yerdir.
  • Hasan Paşa Hanı: Diyarbakır kahvaltısı yapmak isteyenler; tarihi mekanlardaki kahvaltıcılara giderek, daha otantik bir ambiyans ile kahvaltı yapabilmektedirler. Düşük fiyatlı, bol çeşitli kahvaltılar sunulmaktadır.

Diyarbakır’a Hangi Mevsimde Gidilir?

Diyarbakır’ın hava durumuna bakıldığında; yaz aylarında fazlasıyla sıcak, kış aylarında ise normal bir soğukluk olduğu görülmektedir. Sert karasal iklime sahip bir şehirdir. Bahar aylarında gidilmesi mevsimsel olarak daha uygundur. Etkinliklerin de düzenlendiği zamanlarda gitmek isteyenler için ise mayıs sonunda gitmek daha uygun olmaktadır.

Ek olarak, Kırıkkale’de Gezilecek En Güzel Yerler başlıklı yazımızı okuyarak Kırıkkale hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz