Türkiye’nin kültür mirası şehirlerinden Bayburt, Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz arasında bir köprü konumundadır. Tarih boyunca birçok farklı kültüre ev sahipilği yapan Baybur’ta Aydıntepe Yeraltı Şehri’nden Sarıkayalar Şelalesi’ne kadar birçok önemli merkezi keşfedebilirsiniz. İşte Bayburt’ta gezilecek en güzel yerler ve öne çıkan detaylar…

Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz arasındaki bağlantı noktası olan Bayburt, her iki bölgenin de kültüründen etkilenmiştir. Erzurum Trabzon yolunda konumlanmış Bayburt, Türkiye’nin en küçük ili olarak geçmektedir. Toplam alanı 3 bin 652 km2 olan Bayburt, Gümüşhane’den ayrılarak il haline gelmiştir. Bayburt gezilecek yerler listesi, genellikle tarihi ve doğal güzelliklerden ibarettir. Bölgenin eski İpek yolu güzergahında yer alması, birçok antik kente ev sahipliği yapmasına sebep olmuştur. Bayburt sınırları içerisinde yaşayan halkın büyük bir bölümü, Çepni ve Türkmenlerden meydana gelmektedir. Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu iklimlerinin etkisi altında kalan Bayburt, Türkmen haklarının ilk yerleşim yerleri olarak bilinmektedir. Daha çok kırsal kesimden meydana gelen kent, bugün de kırsallığını korumaktadır.

Bayburt’a Nasıl Gidilir?

Bayburt tatiline çıkmak isteyen kişiler, havayolu ya da karayolunu kullanmalıdır. Bayburt sınırları içerisinde Havalimanı bulunmadığından, uçak tercihi yapan kişilerin sınır şehirlerde bulunan havalimanlarından bir tanesine gitmesi gerekir. Bayburt şehir merkezine en yakın Havalimanı, Erzurum Uluslararası Havalimanı’dır. Erzurum Havalimanı ve Bayburt merkez arasında, 50 km mesafe bulunmaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden, Erzurum’a her gün uçuş seferi düzenlenmektedir.

Diğer şehirlerden de bölgeye gidebilmek için şehirden kalkan uçuş seferleri takip edilmelidir. Bayburt ulaşım olanakları, kara yolu üzerinden otobüs ve özel araç olarak iki farklı kategoride değerlendirilir. Yine büyükşehirlerden direkt seferler düzenlenirken, diğer şehirlerden Bayburt’a gitmek için aktarmalı otobüs yolculuğu yapılabilir. Erzurum Havalimanına iniş yapıldıktan sonra, özel araç ya da otobüs kullanılarak Bayburt merkeze gidilmektedir. Otogara giden kişiler, Bayburt otobüsüne binerek 1 saatten daha kısa sürede şehir merkezine ulaşabilirler. Şehir içi ulaşımlar, otobüs ve taksilerle gerçekleştirilir.

Bayburt’ta Nerelere Gidilir?

Bayburt tatiliyle şehri ziyarete gelen kişiler, şehre ait tarihi ve doğal güzellikleri ziyaret edebilirler. Türkiye’nin en küçük şehri olarak geçen Bayburt’ta gezilecek yerler listesi, diğer illere göre daha sınırlıdır. Şehrin yüzölçümü oldukça küçük olduğundan, bölgedeki seyahatler de oldukça kısıtlıdır. Bayburt otellerinde kalan kişilerin mutlaka gezmesi gereken yerler aşağıda belirtilmiştir:

Bayburt Kalesi: Bayburt’ta gezilecek yerlerin en başında yer alan Bayburt kalesi, Bayburt merkezin en yüksek konumunda yer almaktadır. Karadeniz ve Basra Körfezinin bağlantısı olan ticaret yolu, Bayburt Kalesinin bulunduğu yerden geçmektedir.

Kop Şehitliği: Bayburt’un Rus işgaline uğradığı dönemlerde, Rus ordusuyla savaşan şehitler adına oluşturulmuş şehitliktir. 1916 yılında gerçekleştirilen saldırı sonucu şehit olan kişiler, 1963 yılında şehitlikte bir araya getirilmiştir.

Dede Korkut Kümbeti: Bayburt merkezden 38 kilometre uzaklıktaki Dede Korkut Kümbetinin içerisinde, Dede korkuta ait olduğu düşünülen türbe yer almaktadır. Türbenin yanı başında, bu türbeye ait bir çeşme konumlanmıştır.

Bayburt’un Tarihi Mekanları

Antik çağlardan beri, birçok uygarlığa ve medeniyete ev sahipliği yapan bölgelerden bir tanesi de Bayburt ilidir. Türkmenlerin Anadolu’ya yerleştikleri ilk noktalardan biri olan Bayburt, tarihi açıdan Roma dahil birçok uygarlığın izlerini içerisinde barındırmaktadır. Anadolu’nun eski medeniyetlerinin de içinde bulunduğu Bayburt’un tarihi merkezleri, aşağıda belirtilmiştir:

Aydıntepe Yeraltı Şehri: Yer altı şehrinde, galeri şeklinde konik odalar bulunmaktadır. Hangi tarihte ve kimler tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmeyen yer altı şehri, 2 ila 2,5 metre yüksekliğindeki tonozlarla örtülmüştür. Galeri odaların havalandırılması için duvarlara konik delikler açılmıştır.

Korgan Köprüsü: Halk dilinde Meliğin Köprüsü olarak adlandırılan Korgan taş köprüsü, tarihi İpek yolunun güzergahındadır. Korgan Köprüsü iki gözden oluşmaktadır. Köprünün yapımında, sadece taş kullanılmıştır. Bayburt’un Akşar ilçesinde yer alan köprü, bugün de kullanılmaya devam etmektedir.

Bayburt Ulu Cami: Anadolu Selçuklu Devleti tarafından inşa edilen Bayburt Ulu Camii, 1282 ila 1298 yılları arasında tamamlanmıştır. Caminin boyutları oldukça küçük tutulmuşken, mimarisinde Selçuklu motifleri kullanılmıştır.

Bayburt’ta Gezilecek Doğal Güzellikler

Karasal iklime sahip olan Bayburt, doğal güzellikler açısından kısıtlı kaynaklara sahiptir. Yeşil alanı bulunmayan ve konum olarak iki dağın arasında kurulmuş şehrin etrafı dağlarla kaplanmıştır. Bayburt’un doğal güzellikleri ele alındığında, kişilerin ziyaret edebileceği yerler aşağıda belirtilmiştir:

Çimağıl Mağarası: Bayburt şehir merkezinden 35 km uzaklıktaki Çimağıl Mağarası, Aşağı Çimen Köyünde yer almaktadır. Taşındibi Mahallesine kadar araçla yolculuk yapıldıktan sonra, kalan patika yol yaya olarak gidilmektedir. Mağaranın içerisinde, 11 farklı bölüm yer almakta ve mağaranın tavan yüksekliği, 30 metreyi bulmaktadır. Bugün mağaranın sadece 884 metrelik bölümü incelenmiştir.

Sarıkayalar Şelalesi: Yaz aylarında yerel halkın sıkça ziyaret ettiği şelale, bölgedeki en büyük doğal güzelliktir. Bahar döneminde, bölgedeki ağaçlar ve bitkiler yeşermektedir. Yeşilliğin içindeki şelale, yaz dönemlerinde sarı otlarla kaplanmaktadır.

Bayburt’un Önemli Etkinlikleri

Bayburt’ta düzenlenen festival ve etkinlikler, bölge halkının geleneksel yapısını ön plana çıkarmaktadır. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinin geçiş noktasında yer alan şehre, her iki bölgenin de kültürü hâkim olmuştur. Daha çok Doğu Anadolu kültürüyle şekillenen Bayburt festivalleri, Bayburt tatiline giden kişilerin dikkatini çekmektedir:

Dede Korkut Kültür Sanat Şöleni: Bayburt merkezde düzenlenen Dede Korkut Kültür Sanat Şöleni, temmuz ayının üçüncü haftasında düzenlenmektedir. Bayburt’un en önemli etkinliği olarak bilinen şölende, Bayburt halkı toplanmakta ve geçitler düzenlenmektedir.

Geleneksel Tuzlu Su Festivali: Her yıl 21 ila 23 Temmuz tarihleri arasında, bölgede eğlenceler, sünnet şölenleri, bisiklet yarışları, paneller, kros ve herfene geceleri gerçekleştirilmektedir.

Bayburt’un Yeme-İçme Yerleri

Bayburt otellerinde kalmaya giden kişiler, bölgenin kültürel lezzetlerini tatmak için restoran arayışına girmektedir. Bayburt’ta yemek yenecek yerlerin başında gelen mekanlarda, meşhur Bayburt lezzetleri servis edilmektedir. Bayburt lezzetlerini tatmak isteyen kişiler, aşağıda sıralanan mekanları ziyaret edebilirler:

Yeni Bayburt Pide ve Lahmacun Salonu Söyüt Kardeşler: Geleneksel Bayburt pidesinin yer aldığı restoran, özellikle yumurtalı kavurmalı pideleriyle bilinmektedir. Bayburt merkez, Semerciler Caddesindeki pide salonu, ulaşım açısından oldukça rahat bir konuma yerleşmiştir.

Bayburt Lokantası: Bayburt’a özgü sulu yemeklerin servis edildiği Bayburt lokantası, geleneksel Bayburt lezzetlerini tatmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir.

Zafer Restoran: Sulu yemekleriyle nam salmış restoranda, genellikle et ağırlıklı menüler yer almaktadır.

Gözde Pide Salonu: Bayburt pidesinin servis edildiği mekanlardan bir tanesi olan Gözde Pide Salonu, oldukça uygun fiyatlara sahiptir. Bölgeyi ziyaret eden kişilerin ilk tercihi olan Gözde Pide Salonu, Bayburt merkezde konumlanmıştır.

İmaret Tepe Sosyal Tesisleri: Bayburt’taki en lüks restorandır. İmaret Tepede yer alan restoran, köfte ve benzeri ızgara ürünleri servis etmektedir.

Tayuğ Dünyası: Tavuk döner ve farklı tavuk menülerinin servis edildiği, butik bir restorandır. Fast food tarzındaki yemekleri tercih eden kişiler için idealdir.

Bayburt’a Hangi Mevsimde Gidilir?

Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz iklimlerinin etkisi altında kalan Bayburt, her iki bölgenin mevsimsel özelliklerini de taşımaktadır. Karasal iklime sahip olan bölgede, kış ayları oldukça sert ve soğuk geçmektedir. Yaz ayları da oldukça sıcak ve kurak geçen şehre gitmek için en uygun zaman bahar mevsimidir. Bayburt hava durumu, bahar aylarında daha ılıman değerlere sahiptir ve şehrin kuraklığı henüz ortaya çıkmamıştır. Bahar döneminde, bölge yeşillenmekte ve yaz döneminde tüm otlar sararmaktadır. Bahar döneminde şehrin gezilmesi hem görsel hem de mevsimsel açıdan oldukça yararlıdır.

Ek olarak, Türkiye’nin En Tehlikeli Seyahat Yolları başlıklı yazımızı okuyarak ülkemizin en tehlikeli seyahat yolları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz