İçindekiler
Türkiye’nin doğal güzellikleri ile büyüleyen şehirlerinden Amasya, keşfedilmeyi bekleyen birçok merkezi ile sizleri Karadeniz’in büyülü dünyasına davet ediyor. Yalıboyu Evleri’nden Kral Kaya Mezarları’na, Aynalı Mağara’dan Yedi Kuğular Kuş Cenneti’ne kadar birçok yeri Amasya’da keşfedebilirsiniz. İşte Amasya’da gezilecek en güzel yerler ve öne çıkan detaylar…
Amasya; Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. 329.888 nüfusu bulunmaktadır. Hititlerden bu yana birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Amasya elması, patlıcan çullaması ve şıngır kebabı oldukça meşhurdur.
Amasya’ya Nasıl Gidilir?
Amasya’ya ulaşım olanaklarına bakıldığında; havayolu, karayolu ve demiryolu ile ulaşımın sağlanabildiği görülmektedir. Amasya Merzifon Havalimanı’ndan sadece iç hatlar uçuşları gerçekleşmektedir. Havalimanı Merzifon’a 5 kilometre, Havza’ya 28 kilometre ve Amasya merkeze de 47 kilometre uzaklıktadır. Amasya’da köy yollarının %90’ı da dahil olmak üzere yollar asfalt olduğu için kara yolu ile ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Bu yüzden Amasya’da tatil yapacak olanlar özel araçla veya otobüsle şehre ulaşım sağlayabilmektedirler. İstanbul’dan Amasya’ya gelecek olan bir kişinin; Düzce, Bolu, Tosya ve Merzifon rotasını izlemesi gerekmektedir. Bu mesafe 677 kilometredir ve yaklaşık 8 saat sürmektedir. Ankara’dan Amasya’ya gitmek isteyen bir kişinin ise; Kırıkkale, Çorum rotasını izlemesi gerekmektedir. Mesafe 334 kilometredir.
Amasya’da Nerelere Gidilir?
Amasya’nın gezilecek yerleri aşağıda verilmiştir:
Amasya Saat Kulesi: Şehir merkezindedir. 1865 yılında Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. Ancak aynı yıl içerisinde çıkan bir yangında kule hasar görmüştür. 1938 yılındaki depremde de hasar görmesi ile beraber 1940 yılında bir bölümü yıktırılmıştır. Ardından 2002 yılında orijinaline uygun olarak tekrar inşa edilmiştir.
Amasya Arkeoloji Müzesi: 1925 yılında kurulan bu müze, 1980 yılında mekan değiştirmiştir. Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ’dan Osmanlı dönemine kadar birçok döneme ait eser barındırmaktadır. Ayrıca nazırlık ve emirlik görevi olan kişilerin ve onların yakınlarının mumyaları da bu müzede sergilenmektedir. Yaz döneminde; 08:00 ile 19:00 arası, kış döneminde 08:00 ile 17:00 arasında ziyaretçi kabul etmektedir. Müze şehir merkezinde olduğu için şehir merkezindeki Amasya otellerinden birinde kalan ziyaretçiler, yürüyerek müzeye ulaşabilmektedirler.
Yalıboyu Evleri: Yeşilırmak’ın kenarında bulunmaktadırlar. Geleneksel Osmanlı evleri tipindedirler. Bitişik olan bu evler bodrum kat üzeri bir kat veya iki kat olmaktadırlar. İkinci katlar ise genellikle dışa taşkın olmaktadır. Evlerin her birinin avlusu ve bahçesi bulunmaktadır. Avlularında ise; su kuyusu ve ocak vardır.
Amasya’nın Tarihi Mekanları
Amasya’nın tarihi merkezleri aşağıda belirtilmiştir:
Amasya Kalesi: Harşena Kalesi ismi ile de bilinmektedir. Hatta kaleye çıkan yolda tabelalarda Harşena Kalesi yazmaktadır. Harşena Dağı’nın üzerinde olmasından dolayı bu ismi almıştır. Denizden 700 metre ve Yeşilırmak’tan da 300 metre yükseklikte olduğu bilinmektedir. Pontus kralı Mithridates’in yaptırdığı bilinen kaleyi kimin inşa ettirdiğine dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Hamam kalıntıları ve Pontus krallarının mezarları olan bu kalenin ziyaret saatleri; 08:00 ile 18:00 arasıdır. Şehir merkezinden kaleye giden birkaç alternatif yol olduğu için şehir merkezinde bir otelde kalanlar, kaleye yürüyerek veya özel araçları ile gidebilmektedirler. Yeni evli çiftler Amasya balayı oteli olarak Sarı Konak Butik Otel’i tercih edebilmektedir. Harşena Konak Otel, Amasya Konuk Evi ve Taşhan Otel; Amasya otelleri içerisinde kaleye en yakın otellerdendir.
Kral Kaya Mezarları: Amasya Kalesi’nin eteklerinde, dikine uzanan kalker kayaların oyulması ile yapılmış olan mezarlardır. Pontus krallarına ait mezarlardır. Geçmişte bazı dönemlerde cezalandırma mekanı ve hapishane olarak kullanıldığı için mezarlarda kapaksız ve kapıya benzeyen girişler bulunmaktadır.
Ferhat Su Kanalı: Amasya-Tokat karayolunun üçüncü kilometresinde bulunmaktadır. Geç Hellenistik-Erken Roma döneminden bu yana varlığını sürdürmektedir. Şehrin su ihtiyacını karşılamak amacı ile yapıldığı bilinmektedir. Yapılırken kayalar oyularak tüneller açılmıştır. Ayrıca bazı yerlerde duvar şeklinde tonozlu şekilde arazi eğimine göre su terazisi sistemine göre yapıldığı görülmektedir. Ferhat ile Şirin efsanesinden dolayı bu kanala Ferhat Su Kanalı denmektedir. Amasya’da gezilecek yerler arasında olmasının en büyük nedeni de bu efsanedir. Kanalın 2 kilometresi karayoluna paralel ve görülebilir şekildedir.
Amasya’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Amasya’nın doğal güzellikleri şunlardır:
Boraboy Gölü Tabiat Parkı: Taşova ilçe sınırında bulunan bir tabiat parkıdır. Şehir merkezine 63 kilometre, Taşova’ya 15 kilometre mesafede olan bu tabiat parkına oldukça uzun ve tırmanış olan bir yoldan gidilmektedir. Denizden 1.050 metre yüksekliktedir. Gölün uzunluğu 900 metre, genişliği 300 metre ve derinliği 25 metredir. Gölün etrafında orman evleri bulunmaktadır. Ayrıca konaklanabilecek çok sayıda oda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kamp yapacak alanlar da bulunmaktadır. Amasya tatili yapacak olanların doğa ile baş başa bir gün geçirmek için mutlaka uğraması gereken bir yerdir.
Aynalı Mağara: Ziyaret beldesi yolu üzerinde olan bu mağara, şehir merkezinden 3.3 kilometre uzaklıktadır. Düz bir kayaya oyulan bu mağara; terden 4 basamak yüksekliktedir. Genişliği 9.8 metre iken, yüksekliği 13 metre olmaktadır. Güneş vurduğunda mağaranın o cephesi parladığı için Aynalı Mağara olarak adlandırılmıştır. Amasya’da gezilecek yerler arasında yer alan bu yapı aslında Mitra rahibi TES’in anıtıdır.
Yedi Kuğular Kuş Cenneti: Yedikır Barajı’nın çevresinde bulunmaktadır. Toplamda 817 hektarlık bir alanda bulunmaktadır. Suluova’nın 4 kilometre ötesinde olan Yedi Kuğular Kuş Cenneti; birçok hayvan türünün olduğu bir yerdir. Buna ek olarak Türkiye’nin 57’nci sıradaki önemli kuş alanı olarak sayılmaktadır.
Amasya’nın Önemli Etkinlikleri
Amasya’nın festivalleri aşağıdaki gibidir:
Amasya Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali: 10 günlük bir festivaldir. Her sene 12 Haziran tarihinde festival başlamaktadır. Bunun nedeni ise; Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk’ün Amasya’ya geldiği tarihin 12 Haziran olmasıdır. 1961 yılından beri kutlanan bu festival; birçok kültür ve spor faaliyeti ile kutlanmaktadır.
Merzifon Kültür ve Sanat Etkinlikleri Haftası: Her sene ağustos ayının sonunda düzenlenmektedir. Etkinliğin açılışı yapılırken; kortej yürüyüşü ve açılış töreni olmaktadır. Ayrıca pek çok ünlü sanatçı açılış konserleri de vermektedir. Şenlik kapsamında yarışmalar ve sergiler düzenlenmektedir.
Uluslararası Geleneksel Okçuluk Festivali: Gümüşhacıköy ilçesinde düzenlenen bir festivaldir. Yaz aylarında düzenlenen bu festival; kültürel mirası koruyabilmek için geleneksel hale getirilmiştir. Amasya, birçok yay ve ok üstadının yetiştiği bir yer olarak bilinmektedir.
Amasya Yeme-İçme Yerleri
Amasya’da yemek yenecek mekanlar şöyledir:
Bedesten Osmanlı Mutfağı: Otantik bir mekandır. Topuz kebabı, bedesten tava, kuzu tandır ve ızgara çeşitleri ağırlıklı olarak sipariş edilmektedir. Amasya’nın balayı otellerinde kalan yeni evli çiftlerin nezih bir akşam yemeği yiyebilmek için tercih edebileceği bir yerdir.
Amaseia Mutfağı: Yalıboyu evlerinin tipinde bir mekandır. Yemeklerinin lezzeti kadar manzarası da güzeldir. Keşkek, toyga çorbası, baklalı yaprak sarması, güveçte etli kuru fasulye ve bamya gibi yemekler burada yenebilmektedir.
Galip Amasya Çörekçisi: 1925 yılından beri hizmet veren bir mekandır. Patent Enstitüsü’nün 2006 yılında Amasya çöreğini tescillediği bir yerdir. Nohut mayasından hazırlanan bu çöreğin bir diğer ad da nohutlu çörektir.
Amasya’ya Hangi Mevsimde Gidilir?
Amasya’nın hava durumuna bakıldığında; yaz aylarında kurak, kış aylarında ise çok soğuk olmayan bir yer olduğu görülmektedir. Karasal iklimin hakim olduğu bir yerdir. En sıcak aylar temmuz ve ağustos ayları olmaktadır. Sıcaklık maksimum 22.5 dereceye kadar çıkmaktadır. En düşük sıcaklık ise; ocak ayındadır ve 2.5 derece olarak bilinmektedir.
Ek olarak, Amasya’da Huzur Dolu Bir Tatil: Gözlek Termal başlıklı yazımızı okuyarak Amasya’nın en iyi otellerinden Gözlek Termal hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…