İstanbul Sultanahmet Cami

İstanbul tarihi yerler adlı yazımızda İstanbul’daki tarihi eserler, İstanbul’un tarihi ve turistik yerleri gibi noktalara değindik. İşte İstanbul da tarihi yerler listesi sizlerle!

Oldukça eski bir tarihi geçmişe sahip olan İstanbul, yüzyıllar boyunca birbirinden farklı uygarlığın egemenliği altında kalmıştır. Bizans, Antik Roma ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere pek çok imparatorluğa başkentlik yapmış tek şehrin İstanbul olduğunu biliyor muydunuz? İşte bu özelliğini içerisinde barındırdığı tarihi izler ve kültürel değerlerden anlayabilirsiniz. Tarihi bir yana sanat ve kültürü bir yana… Dünyada en önemli ve en büyük metropoller arasında neden yer aldığına şaşırmamalı! Asya ve Avrupa‘yı birleştiren İstanbul, farklı kültür, yaşam tarzı ve dine sahip olan insanların ortak bir noktada barınabildiği nadir yerlerdendir. Yüzyıllardır pek çok olaya şahitlik etmesiyle bilinen şehir, saraylar, camiler, kuleler, kaleler, kiliseler, hamamlar ve müzeler ile en çok merak edilen ve ilgi gösterilen rotalardandır. Peki İstanbul tarihi yerler arasında gidilecek nereler var? Detaylar için okumaya devam edin…

  • İstanbul Tarihi: İstanbul kısa tarihi ile ilgili bahsedelim şimdi. Üç yüz bin yıl öncesine kadar uzan tarihiyle dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, aynı zamanda Türkiye‘nin nüfusu açısından en kalabalık şehirlerinden biridir. Üç denizi ve iki kıtayı birbirine bağlamasıyla tarih boyunca pek çok devletin ve imparatorlukların gözdesi haline gelen İstanbul, geçmişte “Konstantinopolis” ismiyle anılıyordu. 1453 yılında Osmanlı Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen kent belli bir süre daha bu isimle anılmış ve 1928 yılında “İstanbul” ismini almıştır.
  • İstanbul’un Tarihi Yerleri: En popüler İstanbul da tarihi ve turistik yerler arasında Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Cami, Yerebatan Sarnıcı ve Dolmabahçe Sarayı gibi noktalar bulunuyor.
  • Şehirde Kullanılan Müze Kartları: İstanbul’un tarihi yerlerini daha detaylı ve ekonomik bir şekilde gezmek için Müzekart ve Museum Pass İstanbul kartlarını kullanabilirsiniz.

İstanbul Tarihi Yerler Haritası

İstanbul Tarihi Yerler Listesi

Ayasofya

Ayasofya

Nerede? İstanbul’un en popüler tarihi destinasyonlarından biri olan Ayasofya, İstanbul Fatih’te, Tarihi Yarımada Bölgesi’nde yer alıyor. Pagan, Ortodoks, Katolik ve İslam dinlerine ait izleri bünyesinde taşımasıyla köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğunu kanıtlayan Ayasofya, günümüzdeki haline gelene kadar tam 3 kez inşa edilmiştir. Büyük Konstantin tarafından inşa ettirilen ilk kilise, halk ayaklanması ile yakılıp yıkılıyor. İmparator II. Theodusyus tarafından inşa ettirilen ikinci kilise, yine halk ayaklanması ile yıkılıyor ve geriye sadece avluda ve bahçedeki sütunlar yer alıyor. Günümüzdeki son yapı ise, Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirilmiştir.

Dünyanın en hızlı inşa edilen ve en eski katedrali olma özelliği taşıyan Ayasofya, uzun yıllar bazilika olarak hizmet vermiştir. Sonrasında cami olarak kullanılmaya başlanan Ayasofya, Cumhuriyet Dönemi’nde müze olarak kullanılmaya başlanmış ve son olarak 2020 tarihinde yeniden camiye dönüştürülmüştür. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ayasofya, tasarımı ile hem Türkiye’de hem de dünyada büyük bir ilgi görüyor ve bazı kişiler tarafından dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırılıyor.

Nasıl bir yer? İnşasında gümüş, tuğla, mermer ve altın kullanılan Ayasofya hem ihtişamlı yapısıyla hem de görkemli tasarımıyla gelenleri büyülüyor diyebiliriz. Yapının hem içi hem dışı öyle mükemmel bir şekilde detaylandırılmış ki hayran olmamak elde değil! Ayasofya’nın içerisini gezerken 6. ve 9. yüzyıla ait mozaikler, inşa edildiği döneme ait ikonalar, Meryem mozaiği ve mozaiğin sağı ve solunda Cebrail ve Mikail meleklerin tasvirleri, Kur’an ayetlerinin yazılı olduğu levhalar, Hz. İsa mozaiği ve 12 havariyi temsil eden kuzu kabartmaları gibi detaylar gözünüze çarpabilir.

İspanya’daki Sevilla Katedrali tamamlanana kadar dünyanın en büyük katedrali sayılan Ayasofya, günümüzde St. Petro, St. Paul ve Sevilla Katedrali’nden sonra dünyanın en büyük dördüncü katedrali olarak tarihte yerini alıyor. Ayasofya, günümüzdeki resmi adıyla Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, İstanbul’daki tarihi camiler arasında kesinlikle ilk sırada yerini almalı!

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

Nerede? İstanbul Sarayburnu’nda yer alan Topkapı Sarayı, İstanbul tarihi ve turistik yerleri arasında en dikkat çeken yapılardan biridir. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında inşa ettirilen Topkapı Sarayı, çok uzun yıllar devletin idare merkezi olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda tarih boyunca ortalama 4 binden fazla misafirin ağırlandığı Topkapı Sarayı, imparatorlardan krallara, komutanlardan elçilere, tüccarlardan din adamlarına kadar pek çok önemli kişiye ev sahipliği yapmıştır. 80 metrekarelik bir alan üzerinde bulunan Topkapı Sarayı, dört avlu ve bir haremden meydana geliyor.

Nasıl bir yer? Ortalama üç yüz bin arşiv belgesi, döneme ait silah ve araç gereçler, Kaşıkçı Elması gibi hazinelere ve kutsal emanetlere bünyesinde yer veren Topkapı Sarayı, Osmanlı mimarisinin ve sanatının en iyi şekilde yansıtıldığı örneklerden biridir. Dünyanın en büyük saray müzeleri arasında bulunan Topkapı Sarayı, özellikle Harem Odası ile oldukça ilgi görüyor. Hürrem Sultan Odası olarak da bilinen bu oda, kutsal bir yer olarak belirlendiği için ne yazık ki herkesin ziyaret etmesine izin verilmiyor. Öte yandan sarayın yapısındaki ince işçilikten etkileneceğinizin ve çinilerine hayran olacağınızın garantisini verebiliriz. Aynı zamanda saraydaki padişahların değerli eşyaları, Hz. Muhammed’in hırkası, sakalı, ayak izleri, Hz. İbrahim’in tenceresi, Hz. Musa’nın asası, Hz. Davud’un kılıcı ve Hz. Yusuf’un cübbesi gibi özel eşyaların yer aldığı Kutsal Emanetler Dairesi de rağbet gören noktalardandır.

  • Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 16.00 **Salı günleri kapalı.
  • Telefon: 02125120480
  • Giriş Ücreti: Topkapı Sarayı + Aya İrini: 100₺ – İndirimli: 30₺ / Topkapı Sarayı + Aya İrini + Harem: 130₺ – İndirimli: 40₺ / Harem: 50₺ – İndirimli: 15₺ / Aya İrini: 40₺ – İndirimli: 15₺
  • Ulaşım Haritası

Sultanahmet Cami

Sultanahmet Cami

Nerede? İstanbul tarihi camiler arasında yer alan Sultanahmet Cami, kentin en önemli simgesel yapılarından biri olduğu için turistler tarafından sıklıkla ziyaret akınına uğruyor. Mavi çinili süslemelere sahip olmasından dolayı “Mavi Cami” yani “Blue Mosque” ismini alan bu yapı, Sultan I. Ahmet tarafından 1609 – 1616 yılları arasında yaptırılmıştır. Sultanahmet Meydanı’nın güneydoğusunda yer alan cami, aynı zamanda Ayasofya’nın hemen karşısında bulunuyor. Kentin en popüler turistik merkezlerinden biri olan Sultanahmet Cami’yi diğer camilerinden ayıran bir özelliği de 6 minareye sahip olmasıdır. En kalabalık olduğu zamanlarda bile cemaatin imamı duyabileceği şekilde tasarlanan cami, yine bu özelliğiyle de birçok camiden ayrılır.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Sultanahmet Cami, 20 binden fazla İznik Çini ile bezenmiş ve bu çiniler mavi ve sarı tonlarında geleneksel bitki motifleri ile süslenmiştir. 200’den fazla renkli cam ile aydınlatılan Sultanahmet Cami, içerisindeki her ince detayıyla adeta göz kamaştırıyor. Örümcek ağlarını engellemek için deve kuşu yumurtası yerleştirilen avizeleri, Kuran-ı Kerim’den sözler içeren hat dekorasyonları, hem oyulmuş hem de yontulmuş bir mermerden yapılan mihrap ve daha pek çok özellik yerli ve yabancı binlerce turistin neden bu kadar çok talep gösterdiğini açıklayacak nitelikte!

Nasıl bir yer? İstanbul tarihi yerler listesinin olmazsa olmazı Sultanahmet Cami, Sultanahmet Meydanı’nda konumlandığı için İstanbul’daki diğer cazibe merkezlerine nazaran daha fazla rağbet görüyor. Ayrıca Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı gibi popüler lokasyonlara da yakın bir yerde bulunan bu caminin pek çok farklı bölümden meydana geldiğini de söylemeden geçmeyelim. Sultan I. Ahmet Türbesi, Sultanahmet Arasta Çarşısı, Sıbyan Mektebi, Muvakkithane ve Sultanahmet Hamamı gibi bölümler caminin içerisinde yer alıyor. Hem Osmanlı cami mimarisi hem de Bizans kilise mimarisini en iyi sentezleyen ve günümüzde hala bu özelliğini koruyan Sultanahmet Cami, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken destinasyonlardan biridir.

Ziyaret Kuralları; Cami, namaz vakitleri esnasında turistik gezilere kapalı hale geliyor. Caminin bahçesinde ve içerisinde gezerken uygun kıyafetlerin giyilmesi gerekiyor. Eğer uygun bir kıyafetiniz yoksa, camiye girişte emanet giysi dolabından ücretsiz olarak kıyafet alabilirsiniz. Yüksek sesle konuşulmaması gerektiği gibi aynı zamanda flaşlı bir fotoğraf çekimi de yasaktır.

Süleymaniye Cami

Süleymaniye Cami

Nerede? İstanbul Fatih’te yer alan Süleymaniye Cami, Mimar Sinan’ın kalfalık eserlerinden biri olup, Osmanlı döneminin en önemli eserlerindendir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan caminin inşaatına 1550 yılında başlanmış ve tam 7 yıl sonra külliyesiyle beraber tamamlanmıştır. Dışarıdan her ne kadar sade bir görüntüye sahip olsa da içeriye adım attığınız an mükemmel süslemeler ile karşılaşacağınızın garantisini verebiliriz.

Farklı coğrafyalardan getirtilen dört sütunu içerisinde barındıran camide 53 metre yüksekliğe ve 27.5 metre çapa sahip olan kubbe, ilk etapta herkesin dikkatini çektiği kısımlardan biridir. 32 pencere ile aydınlatılan caminin, akustik özelliğiyle seslerin her köşeden duyulmasını sağladığını belirterek caminin özelliklerini anlatmaya devam edelim. Camideki 4 minare İstanbul’un fethinden sonra tahta geçen 4 padişahı temsil ederken, minarelerin üzerindeki 10 şerefe ise Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı’nın 10 padişahı olduğunu temsil eder.

Nasıl bir yer? Caminin içerisine girdiğiniz an mihrap duvarındaki 16. yüzyıla ait Türk motifleri ile süslenmiş vitrayları görecek ve adeta gözleriniz kamaşacak! Birbirinden harika desenlere sahip çiniler, Kuran-ı Kerim’den ayetler, bronz kafesli bölme ve bunun gibi daha pek çok detay herkesin ilgisini çekiyor. Öte yandan camide iki türbe yer alıyor ve türbelerden birinde Kanuni Sultan Süleyman, kızı Mihrimah Sultan, Sultan II. Süleyman ve Sultan II. Ahmet’in sandukaları bulunuyor. Diğer türbe içerisinde ise Hürrem Sultan, II. Selim’in oğlu Şehzade Mehmet ve Hanım Sultan yatıyor.

  • Adres: Süleymaniye, Prof. Sıddık Sami Onar Cd. No:1, 34116 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 21.30
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Büyük Mecidiye Cami (Ortaköy Cami)

Büyük Mecidiye Cami

Nerede? Beşiktaş Ortaköy’de yer alan Büyük Mecidiye Cami, halk arasında bilinen adıyla Ortaköy Cami, Neo Barok tarzda inşa edilmiş olup oldukça zarif bir mimariye sahiptir. Sultan Abdülmecid tarafından 1853 yılında inşa ettirilen cami, Boğaziçi’nin eşsiz manzarası üzerinde konumlanıyor. İstanbul’un sembolik yapılarından biri olan Büyük Mecidiye Cami’yi, İstanbul fotoğraflarında sürekli olarak görebilirsiniz. 🙂 Sonuçta hem boğaz hem de köprüyü bir arada gören en güzel noktalardan biridir.

Nasıl bir yer? Caminin barok mimari tarzda inşa edilmesi ve bunun bir esintisi olarak dış yapısında taş kabartması süslemelerinin kullanılması en önemli özelliklerinden biridir. Tek şerefeli iki minareye sahip olan Ortaköy Cami, ana ibadet bölümü dışında padişahın dinlenmesi ve namaz kılması için yapılmış bir hünkar kasrına da ev sahipliği yapıyor. Caminin duvarları beyaz kesme taştan, tek kubbenin duvarları ise pembe mozaikten yapılmıştır. Mihrap ve minberlerin yapımında ise mozaik ve mermer kullanılması ince bir işçiliğin göstergesidir.

  • Adres: Mecidiye, Mecidiye Köprüsü Sk. No:1 D:1, 34347 Beşiktaş/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 04.00 – 22.00
  • Ulaşım Haritası

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı

Nerede? İstanbul tarihi mekanlar arasında oldukça popüler olan ve hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerlerden biridir Yerebatan Sarnıcı. Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından inşa ettirilen bu yapı, içerisinde barındırdığı mermer sütunları sayesinde halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak da adlandırılıyor. Sarnıcın bulunduğu bölgede eskiden Stoa Bazilikası yer aldığı için bazıları tarafından da bu yapı “Bazilika Sarnıcı” olarak adlandırılıyor. Ortalama 1000 metrekarelik bir alanı kaplayan Yerebatan Sarnıcı, 80 bin ton su depolama kapasitesi ile İstanbul’un en büyük kapalı sarnıcı olma özelliğine sahiptir.

Nasıl bir yer? Sarnıcın içerisinde 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunuyor ve bu sütunlar birbirine 4.80 metre aralıklarla dikilidir. Farklı mermerlerden yontulan sütunların çoğu tek parçadan oluşurken, bir kısmı da iki parçadan oluşuyor. 52 basamaklı taş merdivenden inilerek ulaşılan bu sarnıçların başlıkları ise çeşitli özelliklere sahiptir. Ayrıca sütunların altında kaide olarak Medusa başları kullanılmıştır. İstanbul fethedildikten sonra Topkapı Sarayı’nın ihtiyaçları için belli bir süre kullanılan bu sarnıç, bölgenin konutlaşmasının ardından halk tarafından da kullanılmaya başlanmış.

Son olarak Yerebatan Sarnıcı, Dan Brown’un “Cehennem” adlı romanına konu olmuş ve bu roman 2016 yılında filme uyarlanmıştır. Başrollerinde Tom Hanks’in olduğu bu filmde, yapının tarihi dokusuna zarar gelmemesi adına Budapeşte’deki film platosunda sarnıcın birebir kopyası yapılmıştır.

  • Adres: Alemdar, Yerebatan Cd. 1/3, 34110 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 18.00
  • Telefon: 02125121570
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 50₺ / İndirim: 20₺
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Binbirdirek Sarnıcı

Binbirdirek Sarnıcı

Nerede? Yerebatan Sarnıcı’ndan sonra kentteki en büyük ikinci su haznesine sahip olan Binbirdirek Sarnıcı, İstanbul Fatih’te yer alıyor. Konstantin zamanında yapılan sarnıç, yapıldıktan sonra kuruduğu için 16. yüzyıldan sonra atölye olarak kullanılmaya başlanmış. Binbirdirek Sarnıcı, 3584 metrekare büyüklüğünde olup içerisinde 224 orijinal sütun barındırır. Ancak bu sütunlardan 212 tanesi günümüze kadar gelmiştir. Üst üste bindirilmiş iki gövdeden oluşan sütunlarda kesik piramit şeklinde başlıklar bulunuyor. Sütun gövdelerinde ise Yunan harfleri işlenmiştir.

Nasıl bir yer? İstanbul’da kültür ve sanat anlamında büyük bir önem araz eden Binbirdirek Sarnıç, bünyesinde farklı organizasyonlara yer veriyor. 3 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alan sarnıç, 1500 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Dizi ve filmlere de konu olan bu sarnıç, düğün, müzik festivali, kurumsal yemekler, organizasyonlar, defile, sergi ve özel davetler gibi birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul da gezilecek tarihi yerler listenize bu noktayı eklemeli ve tarihi esintilerini yakından hissetmelisiniz.

  • Adres: Binbirdirek, İmran Öktem Cd. No:1, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 17.00 **Pazar günleri kapalı.
  • Telefon: 0 (542) 450 1001
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Nerede? İstanbul Beşiktaş’ta yer alan Dolmabahçe Sarayı, deniz kıyısındaki konumuyla eşsiz bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan sarayın inşaatı tam 13 yıl sürmüş ve 1856 yılında faaliyete açılmıştır. Batı mimarisine özenilerek tasarlanan Dolmabahçe Sarayı, Saray Koleksiyonları Müzesi olarak kullanılıyor. Mimarisiyle eski dönem Osmanlı yapılarından oldukça farklı olan Dolmabahçe Sarayı’nın iç mekanı da simetrik bir anlayış ile inşa edilmiştir. Ayrıca sarayın bir diğer önemli özelliği de İmparatorluğun nasıl bir zenginliğe sahip olduğunu göstermesidir. Altın, gümüş, pırlanta, kristal eşya ve elmas gibi değerli eşyaların ışıltısıyla adeta kendinizi kaptırabilirsiniz, bizden söylemesi!

Nasıl bir yer? Harem-i Hümayun (Haremlik), Selamlık ve Tören Salonu olmak üzere 3 bölümden oluşan saray, aynı zamanda 43 salonı ve 285 odayı bünyesinde barındırıyor. Duvarları masif taştan, tavan ve çatısı ise ahşaptan yapılan sarayda, 300’e yakın Avrupa, Çin, Türk ve Japon porselenleri, 581 gümüş, 158 tarihi saat, kristal, gümüş masa, 36 kristal avize, elişi maden eşyalar sergileniyor. Türk ressamları olmak üzere pek çok ünlü sanatçının eserlerine içerisinde yer veren Dolmabahçe Sarayı, iç tasarımıyla da oldukça farklı bir atmosfere hakimdir. Altın yaldız oymalı varaklı mobilyalar, tavanlar, sütunlar, alçı kabartmalar, bölünmüş tavanlar… Hatta Napolyon’un hediyesi piyano, Rus Çarı’nın hediyesi iki gri ayı postu, 124 metrekareye sahip Hereke halısı ve İvan Ayvazovski’nin tabloları da sarayda sergileniyor.

  • Adres: Vişnezade, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 18.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02122369000
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 100₺ / İndirim: 30₺
  • Ulaşım Haritası

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı

Nerede? İstanbul’da gezilecek tarihi yerler arasında en çok dikkat çeken noktalar görkemli mimariye sahip saraylardır. Bu saraylardan biri de Üsküdar’da yer alan Beylerbeyi Sarayı’dır. En önemli Osmanlı eserlerinden biri olan Beylerbeyi Sarayı, Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından 1861 – 1865 tarihlerinde inşa ettirilmiştir. Osmanlı padişahlarının yazlık saray olarak kullandığı Beylerbeyi Sarayı, yabancı devlet başkanlarının veya hükümdarlarını konuk etme amacıyla da kullanılmıştır. İsmini yer aldığı semtten alan Beylerbeyi Sarayı, nefes kesen Boğaz manzarasıyla her mevsim farklı bir hava katıyor.

Nasıl bir yer? Ortalama 2500 metrekarelik bir alan üzerinde yer alan Beylerbeyi Sarayı’nın güneyi Mabeyn-i Hümayun, kuzeyi ise Valide Sultan Dairesi olarak ayarlanmıştır. Hem batı hem de doğu tarzını bir araya getirerek inşa edilen saray, 6 salon, 24 oda, 1 banyo ve 1 hamamı bünyesinde barındırıyor. Mermer işçiliğinden tarihi eşyalarına, tarihi dokusundan konumuna kadar her şey en iyi şekilde gözler önüne seriliyor. Öte yandan Sultan Abdülaziz’in deniz merakını ve hayranlığını sarayın tavanlarındaki çerçeve ve kartuşların içerisinde yer alan gemi ve deniz temalarından anlayabilirsiniz.

Sarayda deniz köşkleri, tarihi tünel, set bahçeleri, Sarı Köşk, Mermer Köşk ve Ahır Köşk gibi bölümler bulunuyor ancak ne yazık ki bu bölümler kapalı olduğu için gezemiyorsunuz. Sarayın boğaza açılan kapıları işlemeleri ve yapısıyla ilk etapta gelenleri fazlasıyla etkiliyor. Saraya giriş için bilet aldıktan sonra ücretsiz olarak sesli rehber hizmetinde de yararlanabildiğinizi belirtelim. Bambu bahçesi, heykeller, çiçekler, ördekler ve kedilerle dolu bahçesini mutlaka gezmeniz gerektiğini ve sarayın bahçesinde yer alan kafeteryasında vakit geçirebileceğinizi unutmadan söyleyelim.

  • Adres: Beylerbeyi, Beylerbeyi Kavşağı, 34676 Üsküdar/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 18.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02163219320
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 40₺ / İndirim: 10₺
  • Ulaşım Haritası

Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı

Nerede? Beşiktaş ve Ortaköy arasında yer alan Çırağan Sarayı, İstanbul’un en ihtişamlı yapılarından biridir. Büyüleyici manzarasının yanı sıra mimarisiyle de büyük bir iz bırakan Çırağan Sarayı, İstanbul tarihi oteller arasında yerini alıyor. 17. yüzyıla kadar uzanan tarihi geçmişiyle Osmanlı’nın hem saray hem de otel olarak hizmet veren tek yapısıdır. Geçmişte “Kazancıoğlu Bahçeleri” olarak bilinen bu saray, aynı zamanda Lale Devri’nin önemli simgelerinden biri haline gelmiştir.

Mülk III. Ahmed tarafından Vezir-i Azam’ı İbrahim Paşa’ya hediye edilmiş ve ilk yalı Damat İbrahim Paşa tarafından eşi Fatma Sultan adına yapılmıştır. Sultan II. Mahmud tarafından yeniden yapılandırılmaya giden saray, Sultan Abdülmecid tarafından yıktırılmış ve batı mimarisi ile tekrardan inşa edilmiştir. Sultan Abdülmecid’in ölümünün üzerine sarayın inşaatı yarım kalmış ve son olarak kardeşi Sultan Abdülaziz tarafından doğu mimarisi ile yeniden tamamlanmıştır.

Nasıl bir yer? Görenleri etkisi altına alan saray, konaklama, yeme – içme, spa, etkinlik, sosyal davet, düğün, toplantı ve daha birçok hizmete bünyesinde yer veriyor. Özellikle sosyal medyada birçok ünlünün ve fenomenlerin fotoğraf çekildiği yer olarak yoğun bir ilgi gören saray, otel hizmeti ve bar – restoran hizmeti ile de sık sık tercih ediliyor. Batı mimarisinden esinlenerek inşa edilen bu sarayın süslemelerinde de yine batı mimarisinden etkilenilmiştir. Oryantalist vurguların da görüldüğü Çırağan Sarayı’nda geometrik desenli süslemeler bir hayli dikkat çekmektedir.

  • Adres: Yıldız, Çırağan Cd. No:32, 34349 Beşiktaş/İstanbul
  • Telefon: 02123264646
  • Ulaşım Haritası

Yıldız Sarayı

Nerede? İstanbul’daki en eski saraylarından biri olma özelliğine sahip olan Yıldız Sarayı, yine İstanbul’un Beşiktaş mevkiinde konumlanıyor. Sarayın yer aldığı bölge Kanuni dönemi boyunca padişahlar tarafından av yeri olarak kullanılmış ve I. Ahmed tarafından burada ilk kasır yaptırılarak saray şeklinin yavaş yavaş alınması sağlanmış. Osmanlı’nın yönetim merkezleri arasında yer alan Yıldız Sarayı’nın tarihi Bizans dönemine kadar uzadığını belirtmeliyiz. Avlular, köşkler ve kütüphaneler ile çevresi süslenen saraydaki ilk yapı ise III. Selim tarafından annesi Mihrişah Sultan adına yapılmıştır.

Nasıl bir yer? Farklı tasarımı ve dekorasyonları ile gelenleri büyüleyen Yıldız Sarayı, kentteki diğer saraylara göre tek bir yapıdan oluşmayıp pek çok farklı yapının birleşimiyle meydana gelir. Küçük Mabeyn Köşkü, Büyük Mabeyn Köşkü, Yıldız Sale Köşkü, Yıldız Sarayı Tiyatrosu ve Opera Evi, Cihannüma Köşkü, Yıldız Sarayı Müzesi, Yıldız Porselen Üretim Evi, Çit Kasrı, Güvercinlik Binası, Harem, Marangozhane, Yaveran Daireleri ve bahçe olmak üzere birçok farklı bölümden oluşuyor.

  • Adres: Yıldız, Yıldız Sarayı Müzesi, 34349 Beşiktaş/İstanbul
  • Telefon: 02122369000
  • Ulaşım Haritası

İbrahim Paşa Sarayı

İbrahim Paşa Sarayı

Nerede? İstanbul tarihi yerler listesinde yer alan bir diğer yer de İbrahim Paşa Sarayı’dır. Sultanahmet Meydanı’nda konumlanan İbrahim Paşa Sarayı, ismini Kanuni Sultan Süleyman’ın ikinci veziri ve damadı Pargalı Damat İbrahim Paşa’dan alıyor. 16. yüzyıl Osmanlı sivil mimari örneklerinden biri olan saray, günümüzde Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak faaliyet gösteriyor. Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan saray, düğün, şenlik ve kutlamalarının dışında karışık dönemlere ve isyanlara da tanıklık etmiştir. Ayrıca bu sarayın kışla, elçilik sarayı, defterhane, mehterhane, dikimevi ve cezaevi gibi durumlar için de zaman zaman kullanıldığı biliniyor.

Tekfur Sarayı

Tekfur Sarayı

Nerede? Edirnekapı ile Eğrikapı arasında yer alan Tekfur Sarayı, ortalama 2 bin yıllık geçmişiyle resmen tarihe ışık tutuyor. “İmparatorluk Evi” ismiyle anılan bu sarayın kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı bilinmiyor. Bizans İmparatorluk Sarayı’nın bir parçası olarak belli bir dönem kullanılan saray, 16. yüzyılda Avrupalılar tarafından Konstantin Sarayı, ardından da Porfirogenetos Sarayı olarak kullanılmıştır. 17. yüzyılda harabeye dönen bu sarayın belli bölümleri fil ahırı ve hayvanat bahçesi olarak kullanılmış ve saray daha sonraları ise cam ve çini atölyesine dönüştürülmüş.

Nasıl bir yer? Günümüze gelene kadar birçok kez tamirat gören bu yapı, 2006 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır. Hem Avrupa hem de Bizans mimarisinin en güzel örneklerini bir araya getiren bu yapı, cam ve çini atölyesi olarak kullanıldığı dönem büyük bir şöhret yakalamıştır. Atölyede üretilen çini, çam ve çömlek örneklerinin hala sergilenmesini sağlayan bu müze, önemli bir olaya tanıklık ettiği söyleniyor. Topkapı Sarayı’nda yer alan ve herkes tarafından ilgi gören Kaşıkçı Elması’nın bu sarayın kalıntıları arasında bulunduğuna inanılıyor.

  • Adres: Ayvansaray, 34087 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
  • Telefon: 02125256130
  • Giriş Ücreti: Yetişkin:12₺ / İndirim: 6₺
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Yedikule Zindanları

Yedikule Zindanları

Nerede? Hem Türkiye’nin hem de İstanbul’un en eski açık hava müzelerinden biri olan Yedikule Zindanları, Roma’dan misafir olarak gelen kralları ve yabancı sarayların mensuplarını karşılamak amacıyla inşa edilmiştir. İlk kule Doğu Roma İmparatoru II. Theodosius tarafından inşa ettirilmiş ve zamanla Fatih Sultan Mehmet de dahil olmak üzere birçok padişah farklı eklemeler yapmıştır. Osmanlı döneminde uzun yıllar zindan, hapishane ve hazine odası olarak kullanılan bu yerde, pek çok şahsiyet ve kraliyet üyesi zindanlara kapatılmıştır.

İçten içe korkutsa da ihtişamlı yapısıyla oldukça beğeni toplayan Yedikule Zindanları, Genç Osman Kulesi, Cephanelik Kulesi, III. Ahmed Kulesi, Hazine Kulesi, Zindan Kulesi, Top Kulesi ve Bayrak Kulesi olmak üzere 7 kuleden meydana geliyor. Peki kulelerin isimleri nereden geliyor, biliyor musunuz? Kısaca hemen onlardan da bahsedelim. Genç Osman Kulesi, Osmanlı’nın en genç padişahlarından biri olan Genç Osman’ın boğularak öldürüldüğü kule olduğu için bu ismi almıştır. Cephanelik Kulesi, devlete bağlı olduğu zamanlarda cephane deposu olarak kullanıldığı için bu ismi almış. III. Ahmed Kulesi, kulenin yapımında ve onarımında bu padişah tarafından bir katkı sağlandığından dolayı bu ismi almış.

Hazine Kulesi, adından da anlaşılacağı gibi hazinelerin saklandığı bir yerdi. Zindan Kulesi, bir diğer adıyla da bilinen Kitabeler Kulesi, yine adından da anlaşılacağı üzere zindan olarak kullanılmış. Top Kulesi, hapishane olarak kullanılırken son olarak Bayrak Kulesi ise sancağın dalgalandığı yer olup yeniçerilerin nöbet tutmak için kullandığı bir yer olarak tarihe geçmiş. Ancak çoğu kule yangında harap olmuş ve günümüze kadar ulaşamamıştır.

  • Adres: Yedikule, Yedikule Meydanı Sk. No:9, 34107 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
  • Telefon: 02124531453
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı

Nerede? Sarıyer’de konumlanan Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih öncesi boğazdan gelebilecek her türlü saldırıları önlemek amacıyla 30 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilmiştir. Yaklaşık 4 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanan bu yapı, fetih sonrası önemini yitirmiş ve uzun yıllar kullanılmamış. 1953 yılında restorasyon çalışmasına giren bu yapı Hisar Müzesi olarak düzenlenerek 1968 yılında yeniden hizmete açılmıştır. “Boğazkesen Hisarı” olarak da adlandırılan Rumeli Hisarı, dünyadaki en büyük kale burçlarına ev sahipliği yapıyor.

Büyüklü küçüklü 17 kuleye ev sahipliği yapan hisar, ayrıca içerisinde 3’ü büyük olmak üzere 13 burca yer veriyor. Hisarın yapımında kullanılan keresteler, taşlar ve kireçler Türkiye’nin birçok farklı bölgesinden getirilmiştir. Dağ Kapısı, Dizdar Kapısı, Sel Kapısı ve Hisarperçe Kapısı olmak üzere 4 ana kapıdan giriş yapılan hisara, küçük bir kapı olan Mezarlık Kapısı’ndan da giriş yapılabiliyor. Hisarın içerisine ev, cami, sarnıç ve malzeme deposu yapıldığını ve ağır toplar yerleştirildiğini belirterek bu sayede savaş esnasında büyük bir hakimiyet kurulduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Nasıl bir yer? Günümüzde konserleriyle bir hayli popüler destinasyonlardan biri olan Rumeli Hisarı, aynı zamanda pek çok sanatsal etkinliğe de bünyesinde yer veriyor. Müze olarak hizmet veren Rumeli Hisarı’nda herhangi bir sergi salonu ya da depo bulunmaz. Ancak bahçesinde savaş toplarını, Haliç’i kapatan zincirin bir kısmını ve birkaç gülleyi görebilirsiniz. İçerisinde sergilenen silahlardan daha çok bahçesindeki boğaz manzarasının cazibesine hayran olmamak elde değil. Hisarın yer aldığı caddede ise pek çok cafe ve restoran bulunduğunu ekleyerek, ister kahvaltı yapmaya ister akşam yemeği yemeğe gelebileceğinizi söyleyelim.

  • Adres: Rumeli Hisarı, Yahya Kemal Cd., 34470 Sarıyer/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 16.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02122635305
  • Giriş Ücreti: 50₺ **Müzekart ile ücretsiz.
  • Ulaşım Haritası

Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı

Nerede? Göksu Deresi’nin Boğaz’a döküldüğü bölgede konumlanan Anadolu Hisarı, ismini yer aldığı semtten alır. Yıldırım Bayezid tarafından 1395 yılında inşa ettirilen bu hisar hem konumu hem de mimarisiyle ilk günkü gibi hala yoğun ilgi görüyor. Geçmişte karakol olarak inşa edilen hisar, 7 dönümlük bir arazi üzerinde konumlanıyor. Hem iç ve dış kale hem de surlardan meydana gelen Anadolu Hisarı, boğazdan gelebilecek herhangi bir saldırıyı veya tehdidi önlemek amacıyla yapılmıştır.

Fatih Sultan Mehmet hisarın restorasyonunu üstlenmiş ve onun tarafından hisarın dışındaki surlar ile birlikte dış kalede 3 kule daha inşa edilmiş. En az Rumeli Hisarı kadar Anadolu Hisarı da İstanbul’un fethinde büyük rol almıştır. Güzelce Hisarı olarak da bilinen Anadolu Hisarı, İstanbul’un fethinden sonra bir yerleşim bölgesine dönüşmüştür. Etrafına ahşap evlerin ve yalıların yapıldığı bu yer, böylece kentin en gözde noktalarından biri haline gelmiştir.

Nasıl bir yer? Hisarı gezdikten sonra Göksu Deresi çevresinde peş peşe dizilmiş cafe ve restoranlarda dilerseniz güzel bir kahvaltı yaparak güne başlayabilir ya da deniz manzarası eşliğinde mükemmel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Ayrıca Anadoluhisarı semtinde gezip görebileceğiniz tarihi ve turistik birçok noktayı da listeye ekleyebileceğinizi belirtelim. Bunların dışında Göksu Deresi’nde tekne turlarına da katılabilirsiniz.

Haydarpaşa Garı

Haydarpaşa Garı

Nerede? Kadıköy’de yer alan Haydarpaşa Garı, Kadıköy’ün adeta sembolik yapılarından biridir diyebiliriz. II. Abdülhamit döneminde 1906 – 1908 yılları arasında bir Alman şirketi tarafından inşa edilen Haydarpaşa Garı, Osmanlı döneminde hem yük hem de yolcu istasyonu olarak kullanılmıştır. Türk filmine pek çok kez konu olan Haydarpaşa Garı, günümüze gelene kadar ayrılıklara kavuşmalara tanıklık etmiştir. 🙂 İstanbul’un en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapan bu bina, aynı zamanda eşsiz mimarisiyle tüm beğenileri topluyor. Ancak çok uzun yıllardır tren seferlerinin yapılmadığını belirterek 2014 yılında tüm tren hatlarının Pendik Tren İstasyonu’na, 2019 yılında ise Söğütlüçeşme Tren İstasyonu ve Halkalı Tren İstasyonu’na devredildiğini söylemeliyiz.

Eyüp Sultan Cami

Eyüp Sultan Cami

Nerede? Tarihi yerler İstanbul için yaptığımız listemizde bir diğer önemli yer ise Eyüp Sultan Cami’dir. Eyüp’te Haliç’in kıyısında yer alan Eyüp Sultan Cami, İslam aleminin kutsal yerlerinden biri olarak sayılır. İbadet ve ziyaret amacıyla yerli ve yabancı binlerce turist tarafından sıklıkla tercih edilen bu cami, Osmanlı’nın miraslarından biridir. İslamiyet’i ilk kabul eden ve İstanbul kuşatmasında şehit olan Hz. Eyyup El-Ensari’nin kabrinin caminin içerisinde yer almasıyla büyük bir önem arz ediyor.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1458 yılında inşa ettirilen Eyüp Sultan Cami, uzun yıllar hizmet verdikten sonra doğal afet sonucu kullanılamayacak duruma gelmiştir. III. Selim döneminde caminin minareleri ve temelleri dışında geriye kalan kısımları tekrardan yapılmıştır. Zamanla hasar görmüş ve yeniden restore edilmiş olan cami, padişahların kuşanma törenlerinin gerçekleştiği bir yer olduğu için de ayrı bir öneme sahiptir. Caminin dış avlusu barok tarzında inşa edilmiş olup, dört köşesinde de barok çeşmeler yer alıyor.

Bayezid Cami

Bayezid Cami

Nerede? İstanbul Beyazıt’ta yer alan Bayezid Cami, Sultan II. Bayezid tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin ana giriş kapısında yer alan kitabeye göre, 1506 yılında hizmete açıldığı biliniyor. Günümüze gelene kadar birçok bakım ve onarım gören cami, hem Osmanlı klasik dönem mimarisi hem de erken dönem Osmanlı mimarisinin en güzel örneğidir. İstanbul’da yer alan en eski selatin cami olarak kabul edilen Bayezid Cami, aynı zamanda İstanbul’un fethinden sonra inşa edilen en büyük ikinci camidir. Caminin içerisinde Sultan Bayezid türbesinin yanı sıra Selçuk Hatun ve Koca Mustafa Reşit Paşa’nın da mezarları bulunuyor.

Rüstem Paşa Cami

Rüstem Paşa Cami

Nerede? İstanbul tarihi yerler listesinde yer verdiğimiz bir diğer cami de Rüstem Paşa Cami’dir. Tahtakale’de Hasırcılar Çarşısı’nda yer alan cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından ve aynı zamanda kızı Mihrimah Sultan’ın eşi olan Damat Rüstem Paşa için inşa edilmiştir. Mimar Sinan tarafından yapılan cami de en çok çiniler göze çarpıyor. Diğer camilerde süslenen çinilerin dışında bu camideki ciniler dış duvarlarda yer alıyor. Çini süslemelerinde 66 çeşit lale ve 45 çeşit karanfil bulunurken, avlunun ana giriş kapısında ise bir çini pano bulunuyor. Bu panoda lalelerden sümbüllere, nar çiçeklerinden salkımlara kadar pek çok çiçeğin yer aldığı bahar ağacı süslemesi bulunuyor.

Osmanlı dönemine ait hem cami hem de iş hanının birleşiminin en güzel örneği olan Rüstem Paşa Cami, Haliç konumuyla da zamanla ilgisini hiç kaybetmemiş. Merdivenle giriş yapılan bu yapının alt katında dükkan ve depolar bulunuyor. Külliye içinde aynı zamanda şadırvan, Büyük ve Küçük Han da yer alıyor. Mimar Sinan’ın Edirne’deki Selimiye Cami’nin daha küçüğü olarak inşa ettirildiği bilinen bu cami, sekiz dayanak üzerinde olup dört kemer ve dört yarım kubbe ile desteklenir.

Yoros Kalesi

Yoros Kalesi

Nerede? İstanbul’daki tarihi kaleler arasında bulunan Yoros Kalesi, Beykoz’da Arnavut Kavağı sırtlarında konumlanıyor. Doğu Roma tarafından boğaz girişini kontrol etmek amacıyla inşa edilen kale, bir zaman sonra Cenevizlilerin eline geçmiştir. Uzun bir süre egemenlik kurdukları için Ceneviz Kalesi olarak da bilinen Yoros Kalesi, 14. yüzyıl sonlarında Osmanlılar tarafından ele geçirilmiş ve II. Bayezid döneminde yeniden restore edilerek mescid ve hamam yapılmıştır. Kalenin ismi Yunanca da “dağ” anlamına gelen “oros”tan aldığı biliniyor.

Nasıl bir yer? Yan duvarındaki bir delikten girilen kale, geniş bir alanda yer alıyor. Zamanında oldukça büyük bir kale olduğunu buradan anlayabilirsiniz. 🙂 Hatta İstanbul’daki tüm kalelerin yüz ölçümünden çok daha fazla bir yüzölçümüne sahiptir. Kalenin içinden boğazın hem kuzey hem de güney tarafını izleyebileceğinizi belirterek, sonbahar aylarında ziyaret edebileceğinizi söyleyelim. Bu mevsimde kale etrafındaki restoranlarda balık sezonunun tadını çıkarabilirsiniz. Buraya gelenlerin en çok Yoros Cafe ve Restoran’ı tercih ettiğini ekleyerek, özellikle manzarasıyla büyülediğinin altını çizmeliyiz.

Adile Sultan Kasrı

Adile Sultan Kasrı

Nerede? Üsküdar’da Validebağ Korusu içerisinde yer alan Adile Sultan Kasrı, Sultan Abdülaziz tarafından kardeşi Adile Sultan için 1853 tarihinde inşa ettirilmiştir. Çift kollu merdivenlerden giriş yapacağınız bu kasrın hem birinci hem de ikinci katında sofa salon bulunuyor. Giriş kısmı birinci ve ikinci kattan sahanlığa açılıp salondan korkuluklar ile ayrılıyor. Günümüzde öğretmen evi olarak kullanılan Adile Sultan Kasrı, aynı zamanda Hababam Sınıfı serisinin ilk filmlerinin çekildiği yerdir. Hatta odalardan biri Hababam Sınıfı Müzesi olarak faaliyet vermektedir.

Kuleli Asker Lisesi

Kuleli Asker Lisesi

Nerede? Boğaz’ın kıyısında, Anadolu Yakası’nda bir askeri okul olan Kuleli Asker Lisesi, aynı zamanda Milli Savunma Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kuleli Yerleşkesi adıyla da biliniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne subay ve Kara Harp Okulu’na öğrenci yetiştirmek için hizmet veren bu bina, 1828 tarihinde inşa edilmiştir. Osmanlı’nın önemli eserlerinden biri olan bu yapı, uzun yıllar kışla olarak kullanıldıktan sonra ilerleyen yıllarda askeri hastane olarak da kullanılmıştır. İstanbul’daki ihtişamlı yapılardan biri olan Kuleli Asker Lisesi, 2016 yılında diğer askeri okullar ile birlikte kapatılmıştır.

  • Adres: Kuleli, Çengelköy, Kuleli Cd. 58/1, 34680 Üsküdar/İstanbul
  • Ulaşım Haritası

Hidiv Kasrı

Hidiv Kasrı

Nerede? Çam ağaçlarıyla mükemmel bir atmosfere ev sahipliği yapan Hidiv Kasrı, Beykoz Çubuklu’da yer alıyor. Oldukça geniş bir koru içerisinde konumlanan Hidiv Kasrı, Abbas Hilmi Paşa tarafından 1907 yılında yaptırılmıştır. Görüntüsüyle adeta şatoyu andıran bu yapı, Çubuklu Kasrı veya Çubuklu Sarayı olarak da biliniyor. Art Nouveau tarzında inşa edilen Hidiv Kasrı, görkemli ve anıtsal bir çeşmeyi hemen girişinde bulundurmasıyla herkesin dikkatini çekiyor. Günümüzde sosyal tesis ve lokanta olarak kullanılan Hidiv Kasrı’nın dış mekanında ise düğün, nişan ve toplantı gibi organizasyonlar düzenleniyor.

Nasıl bir yer? Aynı zamanda bir koru içerisinde yer aldığı için buraya geldiğinizde bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız. Boğaz manzarasını seyre dalacağınız bu yerde, bol bol doğa yürüyüşleri yapacak, fotoğraf çekecek ve eşsiz manzara karşısında kahvaltı yapacaksınız. Ayrıca yapay bir şelalenin bulunduğunu ve özellikle yaz aylarında sıklıkla burada fotoğraf çekildiklerini de ekleyelim. 🙂 Rengarenk çiçekler ve ağaçlarla çevrili olan bu koruda, yürüyüş yapabileceğiniz gibi piknikte yapabilirsiniz.

Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı

Nerede? İstanbul’daki tarihi yapılar arasında en gösterişli olanlardan biri olan Küçüksu Kasrı, dış mimarisinin yanı sıra iç dekorasyonu ile de diğer yapılardan sıyrılıyor. Anadolu Yakası gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazları arasında olan Küçüksu Kasrı, Üsküdar Beykoz sahil yolu üzerinde bulunuyor. Osmanlı döneminin tarihi miraslarından olan Küçüksu Kasrı, Cumhuriyet’in ilanından sonra M. Kemal Atatürk tarafından da bir hayli ilgi görmüştür. İstanbul’da kaldığı süre boyunca hem çalışma hem de dinlenme amacıyla sık sık buraya gelmiştir. Üç katlı olarak inşa edilen Küçüksu Kasrı, geleneksel Türk evine göre tasarlanmıştır. Osmanlı padişahları tarafından av ve dinlenme yeri olarak kullanılan Küçüksu Kasrı, Sultan Abdülmecid tarafından 1857 yılında inşa ettirilmiş. Ancak günümüze gelene kadar pek çok kez onarılmış ve eklemeler yapılmıştır.

Nasıl bir yer? Dikdörtgen bir plana sahip olan kasrın içerisinde oda ve salonlar çeşitli sanat eserleriyle döşelidir. Avrupa’dan özel olarak getirilen mobilyaların dışında alçı kabartmalı tavanları, İtalyan mermer işçiliği ile yapılan şömineleri, halı, parke ve tablolarıyla diğer saraylardan ayrılıyor. Müze – saray olarak hizmet veren bu kasır, aynı zamanda içerisinde bir restorana ev sahipliği yapıyor ve burada kahvaltının yanı sıra öğle ve akşam yemeği de yiyebileceğinizi belirtelim. Restoranın sabah 09.00 saatlerinden gece 02.00’ye kadar açık olduğunu söyleyerek, hafta sonu kahvaltının ise 09.00 – 13.00 saatleri arasında hizmet verdiğini ekleyelim.

  • Adres: Göksu, Küçüksu Cd., 34810 Beykoz/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 18.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02163323303
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 20₺ / İndirim: 10₺
  • Ulaşım Haritası

Çinili Köşk

Çinili Köşk

Nerede? İstanbul’daki Osmanlı sivil mimarisinin tek örneği olan Çinili Köşk, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1472 tarihinde inşa ettirilmiştir. Topkapı Saray Suru içerisinde yer alan bu yapı, Sırça Saray ya da Kasr-ı Kaşi olarak da adlandırılıyor. 1880 yılında arkeolojik ve İslami eserlerin sergilenmesi adına kullanılan bu yapı, daha sonra Topkapı Sarayı’na bağlanmış ve içerisindeki eserler farklı müzelere dağıtılmış. 1981 tarihinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne bağlanırken, günümüzde ise Türk İslam Çini sanatına ait eserlerin burada sergilendiğinin altını çizelim.

Nasıl bir yer? Bir orta salon ve altı odadan meydana gelen Çinili Köşk Müzesi’nde arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkan 2 bine yakın eser bulunuyor. Bu eserler çoğunlukla Selçuklu ve Osmanlı dönemine aittir. Bunların dışında İznik yapımı eserlere, Kütahya yapımı eserlere, Çanakkale yapımı eserlere, slip teknikli ve Milet işi çini eserlere ve daha birçok farklı eserlere denk gelebilirsiniz.

  • Adres: Cankurtaran, Cankurtaran Mahallesi Osman Hamdibey Yokuşu, Gülhane, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 19.00
  • Telefon: 02125207740
  • Giriş Ücreti: 60₺ **Müzekart ile ücretsiz. 
  • Ulaşım Haritası

Tarihi Süleymaniye Hamamı

Tarihi Süleymaniye Hamamı

Nerede? Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1557 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan Tarihi Süleymaniye Hamamı, Fatih’te yer alıyor. İstanbul’un hem tarihi hem de turistik bir hamamı olan Tarihi Süleymaniye Hamamı, Süleymaniye Cami külliyesinin bir parçasıdır. Etrafındaki dökümhanelerden dolayı Dökmeciler Hamamı olarak da bilinen Süleymaniye Hamamı, Mimar Sinan’ın “mimarlar mimarı dönemine ait” bir eser olarak sayılıyor. Hatta bu eserde Kanuni’ye ait özel kır evi de bulunuyor.

Gelmeden önce rezervasyon yaptırmanız gerektiğini, kese ve masaj hizmeti olmadığını ve sadece yıkanma hizmeti olduğunu, girişin +16 yaş üzeri olduğunu söylemeden geçmeyelim. Hamamın sıcaklığı 38 – 40 derece iken, nem oranı da %65 – 72’dir. Ayrıca hamamda kalma süresinin maksimum 90 dakika olduğunu da son olarak ekleyelim. Hamam hizmetleri içerisinde yıkanma, kilitli soyunma kabini, peştamal, peşkir, takunya ve sıcak – soğuk içecekler yer alıyor.

  • Adres: Süleymaniye, Mimar Sinan Cd. No:20, 34116 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 22.00 **Pazar günleri 07.00 – 09.00 saatleri arasında kadınlara hizmet veriyor. 
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Çinili Hamam

Çinili Hamam

Nerede? Kösem Sultan tarafından 1640 yılında yaptırılan Çinili Hamam, Süleymaniye Hamamı gibi yoğun ilgi görüyor. Üsküdar’da yer alan Çinili Hamam, kurnaları, kabartmaları ve mermerleri ile dönemi en iyi yansıtan hamamlardan biridir. Hamamın genelinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı gibi orijinaline sadık kalınarak günümüze kadar gelmesi sağlanmıştır. Tarihi özellikleri kadar güzelliğiyle de büyük beğeni toplayan Çinili Hamam, pek çok dizi ve filmlere konu olmuştur. Ayrıca fotoğraf ve dergi çekimleri de yine burada yapılmıştır.

Nasıl bir yer? Çinili Hamam, tamamen doğal bir ısıtma sistemine sahiptir. Hamamın en alt katında büyük bir kazan bulunuyor ve bu kazana odunlar atılarak hamam ısıtılıyor. Kış aylarında ortalama 1 ton odunun yakıldığı bu hamamın hem tabanından hem de duvarlarındaki borulardan sıcaklık akışı sağlanıyor. Duman ise tüfeklik adındaki bir bacadan dışarıya atılıyor. 370 yıllık kubbeleri ile diğer hamamlardan ayrılan Çinili Hamam, aynı zamanda oldukça temiz ve hijyenik bir ortama sahiptir.

Haseki Hürrem Sultan Hamamı

Haseki Hürrem Sultan Hamamı

Nerede? Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan’ın isteği üzerine Mimar Sinan tarafından inşa edilen Hürrem Sultan Hamamı, Sultanahmet Cami ve Ayasofya arasındaki noktada bulunuyor. 1556 – 1557 yılları arasında yapılan hamam, 1910 yılına kadar aktif olarak hizmet vermiş ve ardından kapatılmıştır. Belli bir dönem cezaevinde doluluk yaşandığı zamanlarda mahkumların getirildiği bu hamam, farklı zamanlarda benzin ve kağıt deposu olarak da kullanılmış. 1957 – 1958 yıllarında yeniden restore edilen Haseki Hürrem Sultan Hamamı, uzun yıllar halı çarşısı olarak faaliyet göstermiştir.

Nasıl bir yer? Klasik dönem Osmanlı hamam tarzında yapılan hamamda, ilk defa kadınlar ve erkekler bölümü aynı eksen üzerine inşa edilmiştir. Bu özellik, Türk hamam mimarisi için bir yenilik olarak kabul ediliyor. Kadın ve erkek kısımlarının sıcaklık bölümü bitişiktir ancak soyunma yerleri iki farklı uçtadır. Toplamda 3 dönümlük bir alan üzerine inşa edilen hamam soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olmak üzere 3 farklı bölümden oluşuyor ve aynı zamanda içerisinde restoran ve cafe gibi hizmetlere de yer veriyor. Öte yandan Pir-ü Pak Hamamı, Keyf-i Hamam, Zevk-i Sefa Hamam, Ab-ı Hayat Hamam, Gelin Hamamı, Damat Hamamı, Aromaterapi, Anti-Stres, Sırt Masajı ve Ayak Masajı gibi hizmetler bulunuyor.

  • Adres: Cankurtaran, Ayasofya Meydanı No:2, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 22.00
  • Telefon: 02125173535
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Aya İrini

Aya İrini

Nerede? Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda yer alan Aya İrini, şehirdeki en eski ve camiye çevrilmeyen tek Bizans kilisesidir. Ayasofya’ya da oldukça yakın bir noktada bulunan kilise, 4. yüzyılın başlarında I. Konstantin zamanında inşa edilmiştir. Roma döneminden kalma Artemis, Afrodit ve Apollon mabetlerinin kalıntılarından yararlanılarak inşa edilen kilise, oldukça eskiye dayanan bir tarihe sahiptir. Zaman içerisinde pek çok hasara uğrayan Aya İrini, İstanbul’un fethine kadar Bizans sınırları içerisinde kalmış ve İstanbul’un fethinden sonra da camiye dönüştürülmemiştir. Bu nedenle kilise de önemli bir mimari değişikliğe gidilmemiştir.

Türk tarihinde ilk müze çalışmaları bu kilisede yapılmış ve Osmanlı’nın pek çok noktasında bulunan eserler burada toplanmıştır. Ancak bir süre sonra sergilenen eserler 1875 yılında Çinili Köşk’e taşınmıştır. 1908 yılında askeri müze kurma amacıyla birçok malzeme yine bu kiliseye getirilmiş ve 1949 yılında askeri müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. 1974 – 1976 tarihlerinde hem nemden arındırmak hem de nem oluşumunu engellemek amacıyla kilise onarıma girmiştir. 1973 tarihinden itibaren kilisede birbirinden farklı etkinlikler düzenleniyor.

  • Adres: Cankurtaran, Topkapı Sarayı No:1, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: Hafta içi: 09.00 – 17.30 / Hafta sonu: 09.00 – 19.00
  • Telefon: 02125120480
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 40₺ / İndirim: 15₺
  • Ulaşım Haritası

Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi

Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi

Nerede? İstanbul Beyoğlu’nda yer alan Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi, şehirdeki en büyük Rum Ortodoks mabetlerinden biri olma özelliği taşıyor. Sultan Abdülaziz döneminde 1876 yılında temelleri atılan kilisenin resmi açılışı 1880 yılında olmuştur. Rum mimar Potesaros’un çizimi üzerine Vasilakis İoannidis Efendi’nin inşaatı yürüttüğü bu kilise, yüksek duvarlarla çevrili olup geniş bir bahçe içerisinde konumlanıyor. Yunan haçı planına sahip olan kilisenin merkezi kubbeli ve kagir bir yapıda olduğunu söyleyerek, kubbe kasnağında on iki pencere bulunduğunu ve bu İsa’nın on iki havarisini simgelediğini ekleyelim.

  • Adres: Katip Çelebi Mah., 34433 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 18.00 / Pazar günleri: 09.00 – 13.00
  • Ulaşım Haritası

Sent Antuan Kilisesi

Sent Antuan Kilisesi

Nerede? Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde yer alan Sent Antuan Kilisesi, yerli ve yabancı pek çok turistin ilgi gösterdiği noktalardan biridir. İhtişamlı mimarisinden iç mekan süslemelerine kadar her detayıyla oldukça gösterişli olan bu kilise, aynı zamanda Saint ya da St. Antoine olarak da adlandırılıyor. Yüksek demir parmaklıkların ardında yer alan kilise, bulunduğu konum nedeniyle daha çok ön plana çıkmaktadır. 1912 yılında ibadete açılan kilise, 1930 yılında Bazilika statüsü kazanmış ve günümüze gelene kadar ilk günkü halini korumayı başarmış. Tüm süslemeleri ve mimarisiyle Avrupa’daki kiliseler kadar büyük bir rağbet gören Sent Antuan Kilisesi, kesinlikle İstanbul gezilecek tarihi yerler arasında olmayı hak ediyor!

Nasıl bir yer? Neo gotik stilde inşa edilen kilisenin ön cephesi Toskana bölgesi stilini anımsatıyor. Neo gotik mimarisinin İstanbul’da en iyi yansıtıldığı bu kiliseye giriş için 3 kapı bulunuyor ancak tek bir kapıdan avluya giriş sağlanıyor. Haç şeklinde mimarisiyle sade bir görünüme sahip olan Sent Antuan Kilisesi’nin iç tasarımı daha görkemli ve süslü bir şekilde tasarlanmıştır. Duvarlardaki tablolar ve resimler, vitray pencereler, süslemeler… Her detayın çok ince bir şekilde düşünüldüğünü geldiğinizde anlayacaksınız! Çoğu kişi kiliseye geldiğinde mum yakarak dilek tutuyor. Geldiğinizde mum yakarak dilek tutar mısınız bilemeyiz ancak güzel enerjilerinizi yollayabilirsiniz. 🙂

  • Adres: Tomtom, İstiklal Cd. No:171, 34433 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 19.30
  • Telefon: 02122440935
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Kırım Kilisesi

Kırım Kilisesi

Nerede? İstanbul Beyoğlu’nda yer alan Kırım Kilisesi, 1858 – 1868 yılları arasında G. E. Street tarafından inşa edilmiştir. Kırım Savaşı’nda Birleşik Krallığın Osmanlı tarafında yer alması üzerine Sultan Abdülmecid, savaşa katılan İngiliz askerlerinin ve savaşın hatırına kilisenin bulunduğu araziyi bağışlamıştır. Hatta bu yüzden kilise “Kırım’ı Anma Kilisesi” olarak da adlandırılmakta. 1970’li yıllarda cemaati azalmaya başlayan kilise kapatılmış ve Sri Lanka sığınmacıların yeniden restore etmesiyle 1991 yılında tekrardan ziyarete açılmıştır.

Sveti Stefan Kilisesi

Sveti Stefan Kilisesi

Nerede? İstanbul Balat’ta yer alan Sveti Stefan Kilise, tamamen demirden inşa edildiği için aynı zamanda Demir Kilise olarak da biliniyor. İstefanaki (Stefanaki) Bey adına 1859 yılında inşa edilen kilise, 2018 yılında restorasyon sonucunda yeniden hizmete açılmıştır. Bulgar cemaatinin Abdülhamit Han’dan aldıkları izinle yapılan bu kilise, Bulgar Eksarhlığı’na bağlıdır. Hem yerli hem de başta Bulgarlar olmak üzere yabancı turistlerin sık sık ziyaret etiği Sveti Stefan Kilise, aynı zamanda Bulgar cemaatinin ayinlerini yaptığı ve düğünlerini gerçekleştirdiği bir kilisedir. Kilisenin bazı kısımları Neo gotik, bazı kısımları ise neo barok tarzda inşa edilmiştir.

  • Adres: Balat, Mürselpaşa Cd., 34087 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
  • Telefon: 02122480921
  • Ulaşım Haritası

Fener Rum Patrikhanesi

Fener Rum Patrikhanesi

Nerede? İstanbul Fener’de yer alan Fener Rum Patrikhanesi,  Ortodoks dünyasının merkezidir. Dünyada Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi olarak bilinen bu yapı, 4. yüzyılda Hz. İsa’nın havarilerinden Aziz Andrea tarafından yapılmıştır. İçerisinde Aya Yorgi Kilisesi, Patrik’in makamı, kütüphane ve diğer resmi bölümlerin bulunduğu patrikhane, mimarisiyle yerli ve yabancı pek çok turist tarafından yoğun ilgi görüyor. Doğu Ortodoks Kilisesi’ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri olan Fener Rum Patrikhanesi, kentteki görkemli yapılardan biridir. Fransa‘dan özel olarak getirtilen kırmızı tuğlalardan yapıldığı için Kırmızı Okul adıyla da anılan Fener Rum Patrikhanesi, günümüzde hala eğitim hayatına devam ediyor. Ancak dışarıdan ziyaretçi kabul edilmediğini ekleyelim.

  • Adres: Yavuz Sultan Selim, Dr. Sadık Ahmet Cd. No:19, 34083 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 08.30 – 17.00
  • Telefon: 02125319670
  • Ulaşım Haritası

Mihrimah Sultan Cami ve Külliyesi 

Mihrimah Sultan Külliyesi

Nerede? Üsküdar’da yer alan Mihrimah Sultan Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için yaptırdığı bir camidir. İstanbul tarihi yerler listesinde mutlaka yerini alan cami, Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerinden biridir. Kubbesi üç yanından yarım kubbeler ile desteklenen caminin ön cephesinde yarım kubbe bulunmaz. Anadolu Yakası’nın önde gelen yapılarından biri olan ve tarihiyle iz bırakan Mihrimah Sultan Cami, iskele tarafından bakıldığında konmuş bir kartal siluetini andırıyor. Ayrıca bu yapının gündoğumu ve günbatımlarının izlenebilmesi için planlanarak inşa edildiğini de söylemeden geçmeyelim.

Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi

Nerede? Büyükada’da yer alan Aya Yorgi Kilisesi’nin 1751 yılında inşa edildiği biliniyor. İki katlı ve kiremit örtülü küçük bir yapı olan Aya Yorgi Manastırı, her yıl yerli ve yabancı pek çok turistin akınına uğruyor. Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Aya Yorgi Kilisesi, 204 metre yüksekliğe hakim Yüce Tepe’de konumlanıyor. İsmini M.S. 3. yüzyılda Hristiyan inancına sahip olduğu için öldürülen Kapadokyalı Aziz Georgios’tan aldığı biliniyor. Hristiyanlar tarafından Türkiye’deki ikinci hac noktasından biri olarak kabul edilen Aya Yorgi Kilisesi, özellikle 23 Nisan ve 24 Eylül’de çok daha fazla turisti ağırlıyor.

  • Adres: Büyükada-nizam, Insel Büyükada, 34970 Adalar/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 16.00
  • Ulaşım Haritası

Heybeliada Ruhban Okulu

Heybeliada Ruhban Okulu

Nerede? Heybeliada’da yer alan Ruhban Okulu, bir diğer adıyla da bilinen Rum Ortodoks Ruhban Okulu, adanın kuzeybatısındaki Ümit Tepesi’nde konumlanıyor. İlk olarak 9. yüzyılda Aya Triada Kilisesi olarak inşa edilen yapı, 19. yüzyılda teoloji eğitimi veren bir okula dönüştürülmüştür. Din adamı yetiştirmek amacıyla 1844 yılında hizmete geçen okul, belli bir süre Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu ismiyle anılıyordu. Ardından ada ile özdeşleştiği için Heybeliada Ruhban Okulu ismi ile anılmaya başlamıştır. Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden sonra bu alanda kurulan ilk akademik okuldan birisidir Heybeliada Ruhban Okulu.

  • Adres: Heybeliada, Adalar No:45, 34973 Adalar/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 16.00 / Cumartesi: 09.00 – 12.30 **Pazar günleri kapalı.
  • Telefon: 02163518563
  • Ulaşım Haritası

Panorama 1453 Tarih Müzesi

Panorama 1453 Tarih Müzesi

Nerede? İstanbul tarihi müzeler arasında yer alan Panorama 1453 Tarih Müzesi, 2009 yılında hizmete açılmıştır. Türkiye’nin ilk panoramik müzesi, dünyanın ise üstü kapalı tek panoramik müzesi olma özelliğine sahip olan bu müze, sizleri tarihte uzun bir yolculuğa sürüklüyor. Topkapı Kültür Parkı’nda yer alan müze, 8 sanatçının birlikte uyum içerisinde 3 yıl boyunca çalışması sonucunda ortaya çıkmıştır. İstanbul’un fethini konu alan Panorama 1453 Tarih Müzesi, 7’den 70’e herkesin ilgisini çekiyor. Çocukların hayal gücünü geliştirebildiği müzelerden biri olan Panorama 1453 Tarih Müzesi’nin, aynı zamanda park içerisinde bulunması da çocuklu aileler için bir artıdır.

Nasıl bir yer? Müzenin giriş bölümünde İstanbul’un fethini anlatan haritalar ve o döneme ait bilgiler yer alıyor. Panoramik bölüme geçerken kullanılan merdivenli kısımda, gemilerin karadan çekilmesini betimleyen kabartmalar bulunuyor. Bu kısımları geçip en önemli bölüme geldiğinizde 38 metre çaplı yarım kürenin üzerindeki resim ile karşılaşacaksınız. Ortalama 3 yıl süren ve üzerinde 10 bin figür bulunan bu resim, toplamda 2350 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Optik alışkanlıklar ile oynayan yapısından dolayı resimde sürekli olarak farklı bir detayı yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Merkez Efendi Mahallesi, Topkapı Kültür Park İçi Yolu, 34015 Zeytinburnu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 18.30
  • Telefon: 02124151453
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 50₺ / İndirim: 20₺
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi

Nerede? Müze olarak Türkiye’de inşa edilen en eski binaya sahip olan İstanbul Arkeoloji Müzesi, aynı zamanda dünyanın en büyük müzeleri arasında yer alıyor. Osman Hamdi Bey tarafından 1891 yılında İmparatorluk Müzesi olarak hizmete açılan bu yapı, üç ana bölümden oluşuyor. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi gibi 3 farklı birimden oluştuğu için İstanbul Arkeoloji Müzeleri olarak da adlandırılıyor. Balkanlar, Afrika, Anadolu, Mezopotamya, Arap Yarımadası ve Afganistan gibi birbirinden farklı medeniyetlere ait eserlerin yer aldığı bu müze, İstanbul’daki tarihi müzeler listesinde kesinlikle yer almalı!

Nasıl bir yer? Osman Hamdi Bey, Nemrut Dağı, Kyme, Myrina ve diğer Aiolia Nekropolleri’nde ve Lagina Hekate Tapınağı’nda kazılar yaparak buradan elde ettiği eserlerin müzede sergilenmesini sağlamıştır. İskender Lahdi başta olmak üzere Ağlayan Kadınlar Lahdi, Likya Lahdi ve Seyda Lahitleri gibi görkemli eserlere de yer veren İstanbul Arkeoloji Müzesi, aynı zamanda daha birçok şaheseri bünyesinde barındırıyor. Öte yandan müze 13 Haziran günü ziyarete açılmış ve bugün günümüzde hala müzeciler günü olarak kutlanmaktadır.

  • Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 19.00
  • Telefon: 02125207741
  • Giriş Ücreti: 100₺
  • Ulaşım Haritası

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Nerede? Gülhane Parkı’ndaki Has Ahırlar Binası’nda yer alan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, 2008 yılında hizmete açılmıştır. Astronomi, saat ve denizcilik, savaş teknolojisi, tıp, madencilik, fizik, matematik ve geometri, kimya ve optik, mimari ve şehircilik, coğrafya bölümleri olmak üzere toplamda 12 bölümden oluşan müze, Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanmıştır. 3 bin 500 metrekarelik sergi alanının yanı sıra 585 alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu alanıyla Frankfurt’tan sonra dünyada ikinci, Türkiye’de ise ilk müze olma özelliğine sahiptir. İslam bilim adamlarının eserlerinin maket ve modellerinin sergilendiği İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, bu alan ile ilgilenen ve merakı olanlar için birebirdir.

  • Adres: Cankurtaran, Gülhane Parkı, Taya Hatun Sk No:8A, 34122 Fatih/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.30
  • Telefon: 02125288065
  • Giriş Ücreti: 50₺
  • Ulaşım Haritası

Aşiyan Müzesi

Aşiyan Müzesi

Nerede? Beşiktaş Bebek’te yer alan Aşiyan Müzesi, İstanbul’daki en popüler müzelerden biridir. Tevfik Fikret’in 9 yıl boyunca eşi Nazime Hanım ile beraber yaşadıkları bu ev, önemli eserleri içerisinde barındırdığı gibi aynı zamanda eşsiz bir boğaz manzarasına da ev sahipliği yapıyor. Ünlü şair ve ressamın yaşamı boyunca hayalini kurduğu bu evde, şairin kişisel eşyalarını ve çok daha fazlasını görebilirsiniz. Tevfik Fikret tarafından planlanıp çizilen 3 katlı bu ev, 1906 yılında tamamlanmış ve şairin ölümünden sonra belediye tarafından satın alınmıştır. 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak faaliyet göstermeye başlayan müze, daha sonraları Aşiyan Müzesi olarak anılmaya başlamıştır. Bunun nedeni de Eyüp’te yer alan kabrinin şairin vasiyeti üzerine Aşiyan Bahçesi’ne taşınmasıdır.

Nasıl bir yer? Edebiyat-ı Cedide Bölümü, Şair Nigar Hanım Bölümü, Salon Bölümü, Abdülhak Hamit Tarhan Bölümü, Çalışma Odası, Yatak Odası ve Bahçe Bölümü olmak üzere 9 bölümden meydana gelen müzede, sadece Tevfik Fikret’e ait eserler değil aynı zamanda kadın şairlerimizden Nigar Hanım’ın ve şair ve oyun yazarı Abdülhak Hamit’in eserleri de yer alıyor. Türkiye’de ilk Edebiyat müzesi olma özelliği taşıyan Aşiyan Müzesi, sizlere resmen geçmişin pasını sildirecek! Özellikle bahçesinden seyre dalacağınız boğaz manzarası karşısında nefesiniz kesilecek diyebiliriz. 🙂 Sürekli olarak restorasyona giren müzenin, 2012 yılında günümüzdeki son halini aldığını da unutmadan söyleyelim.

  • Adres: Bebek, Aşiyan Yolu, 34342 Beşiktaş/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02122636986
  • Ulaşım Haritası

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Nerede? İstanbul Beyoğlu’nda yer alan Galata Mevlevihanesi, bir diğer adıyla da bilinen Kulekapı Mevlevihanesi, 1491 yılında İskender Paşa tarafından yapılmıştır. Şehirdeki ilk mevlevihane olma özelliği taşıyan bu yer, tahmin edersiniz ki oldukça eski bir mevlevihanedir. Günümüze gelene kadar birtakım restorasyona giren bu yapı, aynı zamanda farklı amaçlarla kullanılmıştır. 2007 yılında son restorasyonu tamamlanan mevlevihane, 2011 yılında Galata Mevlevihanesi Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Nasıl bir yer? Bünyesinde semahane ve derviş odalarını içeren ana yapının dışında Halet Efendi Kütüphanesi, Sebili ve Türbesi, Şeyh Galib Türbesi, Hasan Ağa Çeşmesi, Adile Sultan Şadırvanı, çamaşırhane, sarnıç ve hamuşan yer alıyor. Bunların yanı sıra müzede farklı dönemlere ait Mevlevi eşyaları, çeşitli müzik aletleri ve daha birçok farklı eser bulunuyor. Aynı zamanda müzenin içerisinde yer alan semahanede her pazar günü bir sema gösterisinin düzenlendiğini ve Aralık ayının son günlerinde Şeb-i Arûs törenlerinin yapıldığını belirtelim.

  • Adres: Şahkulu, Galip Dede Cd. No:15, 34420 Beyoğlu/İstanbul
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.30 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 02122454141
  • Giriş Ücreti: 50₺
  • Ulaşım Haritası

Diğer İstanbul’daki Tarihi Yerler

  • Garipçe Kalesi
  • Riva Kalesi
  • Ocaklı Ada Kalesi
  • Fatih Cami ve Külliyesi
  • Hırka-i Şerif Cami
  • Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Türbesi
  • Bulgar Ortodoks Kilisesi
  • Ihlamur Kasırları
  • Maslak Kasırları
  • Aynalıkavak Kasrı
  • Beykoz Mecidiye Kasrı
  • Sepetçiler Kasrı
  • Tarihi Gedikpaşa Hamamı
  • Tarihi Galatasaray Hamamı
  • Çemberlitaş Hamamı
  • Florya Atatürk Deniz Köşkü
  • Harbiye Askeri Müzesi
  • Bozdoğan Su Kemeri
  • Caferağa Medresesi
  • Büyükçekmece Sultan Süleyman Köprüsü

**İşte İstanbul tarihi yerler listesi burada son buluyor. İstanbul hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz, dilerseniz İstanbul gezilecek yerler listesine de bir göz atabilirsiniz. Ayrıca İstanbul’a yakın gezilecek yerler ya da İstanbul’a yakın tatil yerleri adlı yazılarımızı da inceleyebilirsiniz. Bunların dışında turlar veya oteller hakkında kapsamlı bilgi almak, erken rezervasyon yaptırmak ve indirimlerden yararlanmak için Tatil Dükkanı‘nı ziyaret etmelisiniz! Son olarak İstanbul tarihi yerler hakkında değerli görüşlerinizi ve önerilerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. 🙂 

İstanbul Tarihi Yerler Hakkında Merak Edilenler;

İstanbul tarihi yerleri nelerdir kısaca?

Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Yoros Kalesi, Yedikule Zindanları ve Aya Yorgi Manastırı gibi yerler en popüler olanlarıdır.

İstanbul’da kaç tane tarihi yerler var?

İstanbul'da 28 saray, 91 medrese, 517 cami, 164 kilise, 19 sinagog, 199 türbe, 595 çeşme ve 93 hamam gibi mekanlar kültür turizmine ev sahipliği yapıyor.

İstanbul’un en eski yeri neresi?

İstanbul'da ilk yerleşim yeri Yenikapı civarında olup tarihi M.Ö. 8500 yılına kadar uzanmaktadır.

İstanbul’un mimari eserleri nelerdir?

Dolmabahçe Sarayı, Aaysofya, Eyüp Sultan Cami, Beylerbeyi Sarayı ve Rüstem Paşa Cami gibi noktalardır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz