Tatil Dükkanı Blog’dan herkese merhaba! Bu yazımızda, otel tanıtımlarından ya da tur incelemelerinden ziyade; sizler için bisiklet hakkında bilgiler sunacağız. Daha önce pek çok kez bisiklet rotaları, kamp alanları, kamp alanı ücretleri ve benzeri durumlar hakkında bilgiler sunduğumuz yazılar kaleme almıştık, ancak gittikçe popülerleşen bisiklet kültürü hakkında ilk kez sizlere yardımcı olmaya çalışacağız. Bisiklet seçerken dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilginiz var mı?

Manzarasına Doyamayacağınız Bisiklet Rotaları - Fethiye

Eğer yoksa, buyurun, adım adım birlikte öğrenelim. Hem şehir içi ulaşımda hem de kamp alanlarında yaygın bir biçimde kullanılan bisikletler, satın alınmadan önce bilinmesi gereken pek çok detay içeriyor. Ayrıca, bisiklet severler için kaleme aldığımız Manzarasına Doyamayacağınız En İyi Bisiklet Rotaları başlıklı yazımızda göz atmayı da unutmayın.

Bisiklet Çeşitlerini Öğrenin

Manzarasına Doyamayacağınız Bisiklet Rotaları - Gökova

Bisiklet satın almadan önce bilmeniz gereken ilk şey, bisikletlerin pek çok çeşidinin olduğu. Hangi tipte bisiklet alacağınıza dair kararınızı vermek için, portföye hakim olmanız gerekiyor. Sizin için, başlıca birkaç bisiklet çeşidini sıraladık.

  • Yol / Yarış Bisikletleri: Yollar ya da yarışlar için kullanılabilen, profesyonel tipteki bisikletler, özellikle asfalt, beton gibi zeminlerde oldukça güvenlidir. Lastikleri hafif olduğundan, tabiri caizse uygun yollarda yağ gibi akıp giden bu bisikletlerin öncelikli alıcıları; hız performans oranı yüksek bisiklet arayanlar olabilir.
  • Dağ Bisikleti: Özellikle kamp alanlarında bisikletle yolları arşınlamayı planlıyorsanız, kesinlikle bir dağ bisikletine ihtiyacınız olacak. 26 inç tekerleği ile ağır ve dayanıklı bir bisiklet tipi olan dağ bisikletleri; maceraya koşanlar için birebir.
  • Tur Bisikletleri: Genellikle çelik malzemeden üretilen tur bisikletlerinin en önemli özelliği, uzun yollar için biçilmiş kaftan olması. İhtiyaca göre pek çok aksesuarın da entegre edilebildiği bu bisikletler, hem hız hem de konfor arayanlar için uygun.
  • Şehir Bisikletleri: Hem hafif hem de dayanıklı bir bisiklet arıyorsanız, sadece şehir içinde dolaşacaksanız, konforlu bir şehir bisikleti sizin için ideal seçim olacaktır. Gün boyunca, işinizden evinize, evinizden arkadaşlarınıza rahatlıkla şehir bisikletleri ile gidebilirsiniz.
  • Katlanan Bisikletler: Şüphesiz, uzun yollar için ideal bir seçim değil ancak şehir içi kısa mesafelere ulaşımda, katlanan bisikletler uygun bir seçim. Bunun yanında, katlanabildiğinden; hem bagaja hem de toplu ulaşım araçlarına rahatlıkla koyabilmeniz mümkün.

Ne Amaçla Kullanacağınıza Karar Verin

Manzarasına Doyamayacağınız Bisiklet Rotaları - Kapadokya

Yukarıda sizin için detaylı bir biçimde temel bisiklet çeşitlerini sıraladık, bu bisiklet çeşitlerinin detaylı incelemelerini deneyimli bisikletçilerden edinebilmeniz mümkün; ancak bu kısa tanıtımlar da sizin için yeterli olabilir. Bisiklet çeşitlerini öğrendikten sonra, bisikleti ne amaçla kullanacağınıza karar vererek seçiminizi yapmalısınız. Örneğin, hem kamp bölgeleri hem de şehir içi ulaşım için şehir bisikletleri, uygun bir seçim değildir. Bu sebepten, iki ayrı bisiklete ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun yanı sıra, hem şehir içi ulaşım hem de turlara katılmak için tur bisikletleri, her iki ihtiyacı da karşıladığından biçilmiş kaftan olabilir.

Boyunuza Uygun Bir Bisiklet Satın Alın

Kızılcahamam Çam Termal Otel - Bisiklet

En önemli maddelerden bir tanesi de, boyunuza göre bisiklet seçimi yapmanızdır. Seçimlerde pek önemsenmese de, hem sağlık hem de konfor açısından boya göre bisiklet seçimi çok önem arz eder. Çocuk bisikletleri, tekerlek boyuna göre belirlenirken; yetişkin bisikletlerinde orantı kadro boyu ile yapılmaktadır. Kadro boyu, bisikletin ana gövdesini oluşturan iskelet olarak da tanımlanabilir.

Günümüzde, boyunuza uygun bisiklet bulmanın en kolay yollarından biri, ayakta durarak yapılan ölçümdür. Bisiklete bindikten sonra, üst tüpte oturmadan durarak, ayakta ölçümünüzü kendiniz yapabilirsiniz. Genelde, dağ bisikletleri için bacak aranızla üst tüp arasında 5 santim idealdir. Yol bisikletlerinde ise, ideal aralık 2.5 santimdir.

Etrafınızda deneyimli bisikletçiler varsa ya da mağazalarda bisiklete dair uzmanlar bulunuyorsa, onlarla görüşerek de boyunuza uygun bisikleti seçebilmeniz mümkündür.

Aksesuarları Unutmayın

Amsterdam Galeri - Bisiklet

Profesyonel tipte bisikletler, genellikle aksesuarlardan bağımsız olarak satılırlar ve aksesuarları da almanız gerekir. Özellikle dağlarda ve kamp alanlarında bisiklet kullanımı için far ve benzeri ışık sistemleri, öncelikli aksesuarlarınızdan biri olmalı. Bunların yanı sıra, çocuğunuz varsa çocuk koltuğu ve elbette en önemli aksesuarlardan bir tanesi olan kaskı sakın unutmayın. Şehir içinde, beş dakikalık mesafedeki işinize gitmek için dahi kask almanızı ve takmayı unutmamanızı öneriyoruz.

Ek olarak, Türkiye’nin En İyi 10 Kamp Alanı başlıklı yazımızı okuyarak kamp alanları hakkında detaylı bilgi edinebilir ve planınızı daha detaylı bir şekilde yapabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz