Yaz tatillerinin popüler merkezi Marmaris yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada tanınan bir tatil cenneti. Ülkemizin birçok popüler tatil merkezine ev sahipliği yapan Ege Bölgesi’nde bulunan Muğla ilinin ilçelerinden biri olan Marmaris denizi, plajları, doğal güzelliği kadar barındırdığı tarihi mekânlar ile de ilgi çekmeyi başarıyor. 

Marmaris Gezi Rehberi - Manzara

Her yıl dünyanın dört bir yanından on binlerce insan Muğla’nın en güzel ilçelerinden biri olan Marmaris’e gidiyor ve hem unutulmaz bir tatil yaşıyor hem de ilçenin tarihi mekânlarını gezerek yeni yerler keşfetmenin tadını çıkartıyor.

Marmaris’e nasıl gidilir?

Marmaris’e havayolu ve karayolu ile gidilebiliyor. Marmaris’e en yakın konumdaki havalimanı Dalaman Havaalanı. Marmaris ile Dalaman Havaalanı arası 88 kilometre ve buradan Marmaris’e ulaşmak araç ile 1,5 saat kadar sürüyor.

Marmaris Gezi Rehberi - Selimiye

Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Marmaris’e başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere birçok şehirden otobüs seferleri düzenleniyor. Bunların yanı sıra Marmaris’e Bodrum ve Datça gibi belirli noktalardan düzenlenen feribot seferleri ile deniz yoluyla da ulaşabilmek mümkün. Ayrıca özel yatlar ile de ilçeye deniz yoluyla ulaşım sağlanabiliyor.

Marmaris’te gezilecek yerler

Marmaris Gezi Rehberi - Amos Antik Kenti

Ege Bölgesi’nin tümü gibi Marmaris de binlerce yıllık bir tarihi geçmişe sahip. Bu uzun tarihi geçmişi boyunca sayısız medeniyetin hâkimiyetini görmüş olan ilçe bu sebeple tarihi değerler açısından inanılmaz bir zenginlik barındırıyor. Hem doğal hem de tarihi güzelliklerle bezeli bir ilçe olması Marmaris’i tatil konusunda olduğu kadar gezi konusunda da tercih edilen bir destinasyon haline getiriyor. Marmaris’e gitmeyi planlıyorsanız ilçede sizi bekleyen hepsi birbirinden güzel ve heyecan verici gezilecek yerlerini sizin için derledik.

Marmaris Kalesi

Marmaris Gezi Rehberi - Marmaris Kalesi

Marmaris’in sembolü olarak kabul edilen Marmaris Kalesi milattan önce 1044 yılında İyonyalılar tarafından inşa edilmiş. Kanuni Sultan Süleyman’ın döneminde kale yenilenmiş ve genişletilmiş ancak 1. Dünya Savaşı sırasında ciddi şekilde zarar görmüş. 18 odalı kale 1980 ile 1990 arasında restore edilmiş ve 1991 yılında müze haline getirilerek ziyarete açılmış. Kalede Etnografya Salonu ve Arkeoloji Salonu şeklinde ayrı bölümler bulunuyor. Müzenin Etnografya bölümünde Osmanlı dönemi eşyaları sergileniyor. Arkeoloji bölümündeyse Bizans, Roma ve Helenistik döneme ait buluntular sergileniyor. Müzeye Pazartesi hariç her gün saat 08.30-12, 13.00-17 arasında ziyaret edilebiliyor.

Halıcı Ahmet Urkay Müzesi

İlçedeki özel müzelerden biri olan Halıcı Ahmet Urkay Müzesi Marmaris Muğla yolunda bulunuyor. Müzeyi kuran Ahmet Urkay yıllar boyunca Marmaris’te halıcılık yaparken bir yandan da tarihi eser biriktirmiş. Koleksiyonculuk belgesi alarak biriktirdiği eserleri sergilemek için bu müzeyi açmış, 3000 metrekarelik bir alana yayılmış olan müzede çok sayıda önemli arkeolojik eseri görebilirsiniz.

Hafsa Sultan Kervansarayı

Marmaris Gezi Rehberi - Hafsa Sultan Kervansarayı

Hafsa Sultan Kervansarayı, Marmaris’teki Osmanlı Dönemi eserlerinden biri. 1545 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan adına inşa edilen kervansarayda sekiz oda bulunuyor. Yapının en önemli özelliklerinden biri yapıldığı günden bugüne dek hiçbir restorasyon görmeden gelmiş olmasıdır.

Tarihi Bedesten-Eski Çarşı

Marmaris’in merkezinde yer alan ve hem Tarihi Bedesten hem de Eski Çarşı isimleri ile bilinen çarşı Marmaris’in turistler tarafından en çok ilgi gören yerlerinden biri.  Mimarisi İstanbul’daki Kapalı Çarşı’yı andıran Tarihi Bedesten’in içinde kumaş, halı, deri, ipek gibi şeylerin satıldığı çok sayıda dükkan bulunuyor. İçinde bir de kafe yer alan çarşıyı gezip, alışveriş yapabilir ve kafesinde keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Amos Antik Kenti

Marmaris için bir antik kentler cenneti demek pek de abartı sayılmaz zira ilçenin sınırları içinde 10’dan fazla antik kent bulunuyor ve Amos da bunlardan biri. Asarlık Tepesi üzerine kurulu olan Amos Antik Kenti bölgedeki en önemli antik kentlerden biri olarak kabul ediliyor. Yapılan kazılarda bulunan yazıtlara dayanılarak kentin tarihinin milattan önce 200’lü yıllara dek uzandığı düşünülüyor. Antik kentte yer alan Amos Antik Tiyatrosu kentin en görülmeye değer parçası.

Physkos Antik Kenti

Marmaris Gezi Rehberi - Physkos Antik Kenti

Bu antik kentin kalıntıları da yine Asartepe’de yer alıyor. Fiskos olarak okunan Physkos Karya dilinde Doğa Kenti anlamına geliyor, şehre bu ismin verilmiş olmasının sebebiyse kentin doğanın tüm güzelliklerini barındırıyor oluşu. Amos Antik Kenti’ne gittiğinizde Physkos Antik Kenti’ne de uğramayı unutmayın diyoruz.

Bozburun

Sakin ve doğa ile baş başa bir tatil deneyimi yaşamak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan Bozburun Marmaris’in en güzel noktaları arasında yer alıyor.

Baca Mağarası

Marmaris’in ev sahipliği yaptığı Baca Mağarası dünyanın en güzel ve popüler dalış noktaları arasına ismini yazdırıyor. Dalış için olduğu kadar fotoğraf çekmek için de mükemmel bir mekân olan Baca Mağarası Marmaris’in kesinlikle en heyecan verici doğal güzelliklerinden biri.

Marmaris plajları

Muğla'nın Görmeniz Gereken Tatil Bölgeleri - Marmaris

Marmaris’i Marmaris yapan en önemli unsurlar ilçenin ev sahipliği yaptığı her biri inanılmaz güzellikteki koylar ve plajlar. İlçenin birçok plajı ülkemizin en güzel plajları arasında sayılıyor ve Marmaris’e sırf bu muhteşem plajlarda doğa, deniz, kum ve güneş ile buluşmak için bile gidilebilir.

İçmeler Plajı

Marmaris Gezi Rehberi - İçmeler Plajı

Marmaris merkezinden sekiz kilometre uzaklıktaki İçmeler Plajı ilçenin en tanınmış plajlarından biri. Aynı zamanda ilçenin konaklama konusunda da en fazla tercih edilen noktalarından biri olan İçmeler’in tertemiz denizine bayılacaksınız.

Turunç Plajı

Marmaris Gezi Rehberi - Turunç Plajı

Yine ünlü bir koy olan Turunç Marmaris merkezinden 21 km uzaklıkta yer alıyor. Doğal güzelliği ile dikkat çeken Turunç’un da denizi tertemiz tabi ki, zaten bir halk plajı olan Turunç aynı zamanda mavi bayraklı.  Turunç Koyu bunun yanı sıra muhteşem sualtı dünyası ile de haklı bir üne sahip ve dalış turizminin gözde rotalarından da biri.

Bördübet Koyu

Marmaris Gezi Rehberi - Bördübet Koyu

Marmaris denilince akla ilk gelen koylardan biri de Bördübet. Reşadiye Yarımadası’ndaki Bördübet Koyu’nda ormanla denizin birleştiği eşsiz bir ortam sizi bekliyor. Yapılaşma olmayan koy için bakir bir alan denilebilir ve bu sayede hem bitki hem de hayvan çeşitliliği açısından son derece zengin. Yani mis gibi orman havası eşliğinde doğayla baş başa harika zaman geçirerek deniz ve güneşe doymak için Bördübet mükemmel bir alternatif.

Ege’nin masmavi suları ve büyüleyici güzellikteki plajlarını öğrenmek için Ege’nin Mavi Bayraklı Plajları başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Marmaris’te ne yenir?

Marmaris Gezi Rehberi - Yeme-İçme

Biz Türkler için tatilin önemli bir kısmı da yeme içme elbette hatta öyle ki birçoğumuz tatile gideceğimiz yeri seçerken yemeklerine de göz atmadan seçim yapmıyoruz. Marmaris’i çekici kılan unsurlardan biri de mutfağı. İlçede başta deniz ürünleri olmak üzere damağınızı şenlendirecek birçok lezzet sizi bekliyor.

Balık

Marmaris’e gidip de balık yemeden dönmek olmaz zira ilçede yerel ve taze balıklar en güzel halleri ile arzı endam ediyor. Sadece balık değil her türlü deniz mahsulünü tatmanızı öneriyoruz Marmaris’te.

Döş dolması

Ben balık değil et seviyorum diyorsanız geleneksel Muğla yemeklerinden biri olan döş dolması tam aradığınız lezzet. Kuzu kaburgasını kıyma, ciğer ve pirinçle doldurarak yapılan döş dolması ağır bir yemek olsa da muhteşem bir lezzete sahip olduğu da inkar edilemez.

Büryan kebabı

Yine bir Muğla yemeği olan ve keçi etinden yapılan Büryan kebabı da Marmaris’te tadabileceğiniz özel lezzetlerden biri.

Ot ekşilemesi

Ege mutfağı denilince otları atlamak olmaz zira bölge mutfağında otlar önemli bir yer tutuyor. Ot ekşilemesi bölgenin sevilen otlarından olan turp otu ile yapılıyor. Haşlanıp ayıklanan turp otunun zeytinyağı, limon ve sarımsakla tatlandırılması ile yapılan ot ekşilemesi özellikle meze olarak tercih ediliyor.

Marmaris gece hayatı

Marmaris Gezi Rehberi - Gece Hayatı

Muğla’nın popüler tatil merkezi Marmaris gece hayatı tahmin edebileceğiniz gibi çok hareketli. İlçenin merkezinde yer alan barlar sokağı Marmaris gece hayatının kalbinin attığı nokta. Barlar sokağında her zevke hitap eden birçok disko, bar, pub gibi farklı mekan bulunuyor. Ancak Marmaris’in hemen her köşesinde eğlenmek için bir mekân bulabilmek de mümkün.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz