Debisi yüksek nehirlerde yapılan ve oldukça eğlenceli bir su sporu olan Rafting’in tutkunları gün geçtikçe artıyor. Bakıldığında, Türkiye’de de rafting yapılabilecek, debisi yüksek ve macera dolu pek çok nehir olduğunu biliyoruz. Rafting’e merak saldıysanız ve öğrenmek istiyorsanız, bu yazımız çok hoşunuza gidebilir çünkü Türkiye’nin en iyi rafting nehirlerini sıralıyoruz!

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Genel

Raft adı verilen botlarla yapıldığı için “Rafting” adı verilen bu spor dalı, azgın sularda kürek çekerek yol almaya çalışma etkinliği olarak tanımlanabilir. Genelde grup halinde yapılan bu spor dalının dönem dönem yarışmalarının yapıldığını da bilmekteyiz. Hazırsanız, Türkiye’nin azgın sularını listelemeye başlayalım!

8Çoruh Nehri

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Çoruh Nehri

Burası, Türkiye’nin en çılgın nehri olarak kabul görüyor ve pek çok rafting tutkunu, burada rafting yapmaya bayılıyor. Ülkemizde rafting denildiğinde akla gelen ilk akarsulardan bir tanesi olan Çoruh; dünyanın en hızlı akan nehirlerinden bir tanesi. Tam 169 kilometrelik uzunca bir parkuru bulunan nehir, 93 yılında Dünya Rafting Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmıştı!

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Çoruh Nehri - Debi

Rafting turlarına katılabileceğiniz, bunun yanında Artvin’de trekking gibi pek çok sporu da gerçekleştirebileceğiniz Çoruh Nehri ve çevresi, size çok iyi gelebilecek birkaç gün geçirmeniz için kesinlikle uygun. Ek olarak, Trekking sporuna merakınız varsa; daha önce sizler için Türkiye’nin En İyi 10 Trekking Parkuru başlıklı yazımızda pek çok parkur listelemiştik!

7Fırtına Deresi

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Fırtına Deresi

23 Kilometrelik bir parkura sahip olan Fırtına Deresi ya da Fırtına Vadisi; hem bir doğa harikası hem de Rafting tutkunlarının en çok ziyaret ettiği yerlerden bir tanesi. Zorluk derecesi üçe ayrılan ve özellikle Mayıs – Haziran ayları arasında çok ilgi gören bu bölge; WWF tarafından da koruma altına alınmış bölgelerden.

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Fırtına Deresi - Genel

Fırtına Vadisi üzerinden, bölgenin en güzel yeri olan Ayder Yaylası’na da ulaşabilmeniz mümkün ve tavsiyemiz, rafting turlarına katıldıktan hemen sonra yorgunluğunuzu Ayder Yaylası etrafında atmanız olacaktır. Parkurun ortalama bir saat içerisinde tamamlandığı bilinirken, buranın zorluk dereceleri ile sınırlandırılmasından ötürü hem profesyonel hem de amatör raftingciler için uygun olduğu belirtilebiliyor!

6Dalaman Çayı

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Dalaman Çayı

Geçtiğimiz yıllarda popülerleşmeye başlayan ve iki farklı etabı bulunan Dalaman Çayı da özellikle yabancı turistlerin gözdesi. 12 Kilometre uzunluğundaki bu çay, hem profesyoneller hem de amatör rafting bağımlıları için çok uygun! Genelde ilk kez Rafting yapacaklara önerilen Dalaman Çayı, 2,5 ila 3 saat arasında tamamlanırken, çocukların dahi katılabileceği turların organize edildiğini hatırlatmakta yarar var.

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Dalaman Çayı - Genel

Mayıs ayında başlayan rafting sezonu, genellikle Ağustos ayının sonlarına kadar, hava şartlarına bağlı olarak, devam ediyor. Fethiye, Marmaris, Bodrum gibi turizm ve tatil merkezlerine yakınlığı ile bilinen Dalaman Çayı, senede 20 binden fazla turist ağırlarken, siz de rafting yapmak adına burayı günübirlik ziyaret edebilir, rafting yaparken, asırlık köprüleri görüp doğa harikaları etrafında masalsı ve bir o kadar maceralı anlar yaşayabilirsiniz!

5Manavgat Çayı

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Manavgat Çayı

Özellikle profesyoneller için önerilse de Manavgat Çayı, turizm merkezlerine yakın olduğundan hemen herkes tarafından ziyaret edilip tehlikeli de olsa rafting yapılan bir yer olarak biliniyor. Bu sporu ilk kez yapacaksanız, tavsiyemiz Manavgat Çayı’nda yapmamanız; ancak illa ki burada yapmak istiyorsanız takımınızda muhakkak profesyonel raftingciler de olmalı.

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Manavgat Çayı - Genel

Çağlayanlar ve şelalelerin bolca bulunduğu Manavgat’ta, harika bir hava, harika bir manzara sizleri beklerken; buraya günübirlik bir ziyaret yaparak stresinizi atabilir, raftinge doyabilir; ardından tatil yaptığınız turizm merkezine dönüş yapabilirsiniz.

4Melen Nehri

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Melen Nehri

Özellikle İstanbul ve Ankara gibi illere yakınlığı ile bilinen Melen Nehri, Düzce’de konumlanıyor ve yakınlığı nedeniyle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Tam 16 kilometrelik bir parkuru bulunan Melen’in, genelde günübirlik ziyaretler ve rafting sporu için uygun olduğu belirtilebilir.

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Melen Nehri - Genel

Bahar aylarında gidilmesi ve rafting yapılması tavsiye edilen bu bölgeye genelde pek çok tur düzenlenebiliyor ve profesyonel rafting sporcuları eşliğinde, takımınızla muhteşem bir maceraya katılabiliyorsunuz. Üç farklı zorluk derecesinden oluşan parkurun Dokuzdeğirmen Köyü’nden başlayıp Beyler Köyü’nde sonlandığını bilmekteyiz. Son olarak, parkurun yaklaşık 1,5 saat gibi kısa bir süre içerisinde bitirilebildiğini hatırlatalım.

3İkizdere Nehri

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - İkizdere

Rize’de bulunan İkizdere; bilhassa acemiler için oldukça uygun bir rafting alanı olarak bilinmekte! Zorluk derecelerine göre üç farklı parkuru bulunan İkizdere, Mayıs ve Haziran ayları arasında çok fazla rağbet gören bölgelerden biri iken, Rize Valiliği tarafından burada rafting turnuvaları da düzenlenmekte.

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - İkizdere - Genel

Ortalama 1,5 saatte parkurunun tamamlanabildiği İkizdere’ye yolunuz düşerse, tavsiyemiz çevresinde bulunan pek çok yeri de gezip görmeniz yönünde olacaktır. Anzer, Ovit, Kabahor yaylası gibi Rize’nin en sevilen yerleri, bu çevrede bulunmakta.

2Munzur Çayı

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Munzur Çayı

Macera dolu bir rafting parkuru arıyorsanız ve bir rafting tutkunu iseniz; kesinlikle Munzur Çayı’nı öneriyoruz. 20 Kilometreyi bulan ancak herhangi bir özelleştirme olmadığı için oldukça zorlu geçen bir parkuru bulunan Munzur’un teknik bir çalışma yapılmadığı için neresinde engellerin olduğu ve hangi noktalarda ne kadar zorluk olduğu tespit edilmemiş. Bu da risk sever raftingciler için Munzur’un ideal bir alan olmasını sağlıyor. Mayıs ve Temmuz aylarında en ideal halini alan Munzur’a yolunuz düşerse, vadiyi de boydan boya gezmenizi ve muhteşem bir doğaya şahitlik etmenizi tavsiye ediyoruz.

1Zamantı Irmağı

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Zamantı Irmağı

21 Kilometre uzunluğundaki Zamantı Irmağı, son yılların en çok ilgi çeken ve en zor rafting parkurlarından biri. Tam 8 farklı zorluk derecesi bulunan ve 8 farklı parkurdan oluşan Zamantı’da, Değirmenocağı ve Yerköprü gibi bölgeler, en zor parkurlar olarak biliniyor.

Türkiye'nin Rafting Nehirleri - Zamantı Irmağı - Genel

Mayıs ve Haziran aylarının tamamında rafting yapabileceğiniz muhteşem bölgelerden bir tanesi olan Zamantı, daha çok profesyonel raftingcilerin tercih edebileceği konumlardan. Yolunuz düşerse, Hacer Ormanları, Aladağlar, Derebağ Şelaleleri gibi doğa harikalarını görmenizi de mutlaka tavsiye ediyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz