Koronavirüs nedeniyle bir süre daha evlerimizde kalmamız gerekse de çok kısa bir süre içinde ülkemizdeki Covid-19 salgını etkilerinin azalması ve normal yaşamımıza döneceğiz. Tatil Dükkanı Blog olarak, hem kendi sağlığımızı hem de sevdiklerimizin sağlığını korumak için evde kalmamız gereken bu zorlu süreçte, evinizde yapabileceğiniz aktiviteleri paylaşırken bir yandan da koronavirüs sonrası keşfedebileceğiniz rotaları detaylı bir şekilde inceliyoruz. Covid-19 salgınının etkisini kaybedeceği ilk dönemlerde kalabalıktan uzak, bol bol oksijen depolayabileceğiniz merkezlerde tatil yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bu yüzden, koronavirüs sonrası rotalarda Kastamonu’nun öne çıkan özelliklerini detaylı bir şekilde paylaşacağız. İşte tüm detaylarıyla Kastamonu…

Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Kastamonu, kuzey ve batı yönleri dağlarla çevrilmiş küçük bir şehirdir. Bölgenin kuzey yamacında Küre Dağları yer alırken, doğu-batı uzantısında Ilgaz Dağları bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesinde olsa da daha çok İç Anadolu iklimine ve kültürüne sahip olan Kastamonu, Karabük, Çorum, Sinop ve Bartın’la komşudur. Şehrin büyük kısmı iç kesimlerde yer alsa da 6 ilçesinin Karadeniz’e sınır sahilleri bulunmaktadır. Anadolu’nun en kıymetli şehirleri arasında yer alan Kastamonu, tarihi güzellileri, doğal zenginlikleri ve kültürel yapısıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. Kastamonu gezilecek yerleri arasında, tarihi yapılar ve doğal güzellikler iç içe yer almaktadır.

Kastamonu tatiline çıkmak isteyen kişiler, karayolu ve havayollarını kullanmaktadır. Kastamonu il sınırları içerisinde havaalanı olduğundan, havayollarıyla kente ulaşmak oldukça rahat ve konforlu olacaktır. Türkiye içindeki tüm havalimanlarından, haftanın belirli günlerinde Kastamonu’ya uçuş seferleri düzenlenir. Kastamonu ile İstanbul arası uçak yolculuğu 1 saat sürerken, bu mesafe Ankara ile 44 dakikaya inmektedir. Kastamonu Havalimanına iniş yapıldıktan sonra, 13 km uzaklıktaki şehir merkezine gitmek için otobüs ya da taksi kullanılmakta ya da uçuş firmalarının sunduğu servis hizmetlerinden faydalanılmaktadır.

Kastamonu sınırlarında yer alan Ilgaz Dağlarının içine, Kastamonu yolculuğunu kolaylaştırmak için tünel yapılmıştır. Bu tünel sayesinde, Kastamonu ulaşım olanakları oldukça genişlemiş ve kolaylaşmıştır. Tünelin yapılmasıyla, bölgeye yaz ve kış zamanları ulaşım kolaylaşmıştır. Türkiye’nin tüm şehirlerinden, Kastamonu’ya otobüs seferleri düzenlenmekte, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde, bu seferler her gün tekrarlanmaktadır.

Kastamonu’da Nerelere Gidilir?

Ilgaz Kayak Merkezi - Genel

Tarihi mirasları ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Kastamonu, kültürel olarak İç Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinin her ikisinden de etkilenmiştir. Yaşayış biçimi olarak, daha çok İç Anadolu Bölgesinin adetlerini yansıtan Kastamonu’nun gezilecek yerleri, bölgenin kültürel yapısıyla bire bir uyum sağlamaktadır. Kastamonu otellerinin de bölgelere yakın olması, gezi yerlerine ulaşımı kolaylaştırmaktadır:

Kastamonu Evleri: Kastamonu’nun simgesi haline gelen küçük konak ve evler, bugün de kullanılmaktadır. Özellikle İnebolu ve Taşköprü bölgelerinde yer alan Kastamonu Konakları, mimarisiyle dikkat çekmektedir.

Ilgaz Kayak Merkezi: Ilgaz Dağlarının üstünde kurulan kayak merkezi, aralık ve nisan ayları arasında ziyarete açılmaktadır. Kastamonu gezilecek yerler listesinde, Ilgaz Kayak Merkezi de bulunmalıdır.

Kastamonu’nun Tarihi Mekanları

Tarihi yapısı bakımından Türkiye’de önemli bir yere sahip olan Kastamonu, bölge halkının muhafaza ettiği kültürel özellikleri devam ettirmektedir. Tarihi çağlardan beri birçok medeniyete ev sahipliği yaptığından, Kastamonu’nun tarihi merkezleri oldukça fazla ve kapsamlıdır. Kastamonu gezilecek yerler arasında ilk sıraya eklenmesi gereken tarihi bölgeler aşağıda belirtilmiştir:

Şeyh Şaban-I Veli Hazretleri Külliyesi: İnanç turizmi kapsamında oldukça fazla ziyaretçi alan külliye, Kastamonu şehir merkezindedir. Külliyenin inşası 1470 tarihinde başlatılmış ve 1650 yılına kadar inşaata devam edilmiştir. Külliyede 16 farklı sanduka bulunmakta ve bu sandukalardan en büyüğü, Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri için hazırlanmıştır.

Pompeipolis Antik Kenti: Kastamonu il merkezinden 41 km uzaklıkta bulunan Pompeipolis Antik Kenti, bugün Zımbalı Tepe Höyüğü olarak da bilinmektedir. Kentin kuruluş tarihi, MÖ 64 yıllarına dayanmaktadır. Roma Generali Gnaeus Pompeius tarafından bölgenin alınmasının ardından, bölgeye yeni bir kent inşa edilmiştir.

Evkaya Mezarları: Kastamonu il merkezinde bulunan bölge, Kastamonu sınırları içindeki en esti kaya mezarlar olarak tanınmaktadır. MÖ. 7. yüzyılda yapıldığı düşünülen Evkaya Mezarları, bölgeye hâkim olan Pafyagonyalılar tarafından inşa edilmiştir. Mezarlık içerisinde, toplamda 8 farklı mezar bulunur ve bu mezarlardan 3 tanesi anıt şeklinde tasarlanmıştır.

Kastamonu’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Karadeniz'de Görmeniz Gereken Yerler - Gideros Koyu - Genel

Tarihi ve kültürel yapısı kadar, doğal güzellikleriyle de dikkat çekmeyi başaran Kastamonu’da, birbirinden farklı doğal kaynak mevcuttur. Kastamonu’nun doğal güzellikleri ele alındığında, bölgeyi ziyaret eden kişilerin mutlaka görmesi gereken yerler şunlardır:

Ilgaz Dağı Milli Parkı: Çankırı sınırında yer alan Ilgaz Dağları Milli Parkı, sayısız bitki örtüsü ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. 65 endemik tür ve 300’ün üzerinde bitki türünün yer aldığı Ilgaz Dağı Milli Parkı, koruma altına alınmıştır.

Küre Dağları Milli Parkı: Bartın sınırında bulunan milli park, toplamda 37 bin 753 hektarlık alana yayılmıştır. Milli parkın içerisinde, birçok kanyon, şelale, dolin ve sayısız bitki örtüsü yer almaktadır.

Giredos Koyu: Kastamonu’nun Cide bölgesinde bulunan koyu, Kastamonu otellerinin gözde mekanlarından bir tanesidir. Sessiz ve dinlendirici bir tatile çıkmak isteyen kişiler, hakkında birçok efsane bulunan Girodos Koyunu ziyaret edebilirler.

Kastamonu’nun Önemli Etkinlikleri

Kastamonu’da düzenlenen festival ve etkinlikler sayesinde, bölgenin daha fazla turist çekmesi sağlanır. Kültürel yapıyı ülkeye ve dünyaya tanıtmak için düzenlenen Kastamonu festivalleri, bölge halkının ve bölgey6e gelen turistlerin katılımıyla her yıl tekrarlanmaktadır. Kastamonu otellerinde yer ayırtacak kişiler, bölgenin meşhur festivallerini takip etmeli ve bu festivallerin yapıldığı dönemlerde Kastamonu tatiline çıkmalıdır:

Şeyh Şaban-I Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası: Her yıl mayıs ayında tekrarlanan etkinliklerde, tasavvuf musikileri, semazen ve ilahi gösterileri düzenlenmektedir.

Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür Sanat Festivali: Temmuz ayında düzenlenen etkinliklerde, Rıfat Ilgaz anılmakta ve onun anısına birçok program düzenlenmektedir. Şiir söyleşileri, paneller ve sergiler, bu etkinliklerin bir parçasıdır.

Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali: Her sene temmuz ayında yenilenen sarımsak festivali süresince, toplu sünnet törenleri yapılmakta, sarımsak yetiştiricileri arasında en iyisinin seçildiği yarışmalar düzenlenmekte ve ünlü sanatçıların katılımlarıyla konserler verilmektedir.

İnebolu Uluslararası Heyamola Deniz Şenlikleri Kültür ve Sanat Festivali: İnebolu Belediyesinin düzenlediği festival süresince, halk oyunları, geleneksel yemekler, sanat gösterileri, sergiler, spor etkinlikleri ve konserler gerçekleştirilmektedir. Etkinlikler, her yıl temmuz ayında tekrarlanmaktadır.

Kastamonu Yeme-İçme Yerleri

Kastamonu mutfağına ait geleneksel lezzetler, Kastamonu’da yemek yenecek yerlerin birçoğunda servis edilmektedir. Ancak bu mekanlar arasında en fazla tercih edilen restoranlar şunlardır:

Cem Sultan Bedesteni: 550 yıl önce inşa edilen bedestenin içinde, Kastamonu’nun geleneksel lezzetleri ikram edilmektedir.

İzbeli Çiftliği: 200 senedir ayakta duran köy evinin içi ve bahçesi, restoran olarak kullanılmıştır. Tamamen doğal ürünlerin kullanıldığı kahvaltı sofraları ve bölgeye mahsus lezzetler, çiftlikte servis edilmektedir.

Münire Sultan Sofrası: Kastamonu yöresel yemeklerinin tamamının hazırlandığı mekânın, özellikle ekşili pilav, banduma ve pastırması tercih edilmektedir.

Kastamonu’ya Hangi Mevsimde Gidilir?

Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerinin her ikisinden de etkilenen Kastamonu’da, iki bölgenin mevsimsel özellikleri görülmektedir. Kastamonu’nun Karadeniz’e kıyısı bulunan alanlarda, daha çok Karadeniz iklimi görülmekte ve yılın büyük bölümü ılıman geçmektedir. Ancak iç kesimlerde paralel uzanan dağların etkisiyle, bu bölgeye karasal iklim hakimdir. Türkiye’nin en kuzey bölgesinde yer alan Kastamonu, yıl boyunca yağış almaktadır. Yılın en az yağış alan dönemi, 30 mm yağışla şubat ayına denk gelmektedir.

Kastamonu hava durumu, yıllık ortalama 10,3 derece sıcaklığa sahiptir. Kastamonu’ya yıl içinde düşen otalama yağış miktarı, 508 mm olarak ölçülmüştür. Yıl içinde en fazla yağmur görülen dönem, 69 mm değerindeki yağışla mayıs ayına denk gelmektedir. Kastamonu’nun en sıcak dönemi 19 dereceyle temmuz ayı olurken, en soğuk dönemi -0,1 derece olarak ölçülen ocak ayıdır. Şehrin ziyaret edileceği en uygun zamanlar, temmuz ve ağustos aylarıdır.

Ek olarak, Yeni Başlayanlar İçin Ilgaz Kayak Merkezi başlıklı yazımızı okuyarak Ilgaz Kayak Merkezi hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz