9. Asırlara Meydan Okudular

İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana dünyanın birçok noktasında yüz binlerce şehir kurulmuş bu şehirler asırlar boyunca milyonlarca insana ve yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış! Tarihte birçok şehir görkemi ve ihtişamları ile dünya üzerindeki insanları kendisine hayran bırakmıştır. İşte tarihte kurulmuş ve hala ayakta olan dünyanın en eski şehirleri…

8. Atina – Yunanistan

En Eski Şehirler - Atina

Batı medeniyetinin merkezi olarak kabul edilen 4 milyon nüfuslu Atina, tam 7 bin yıllık bir geçmişe sahip! Bizans, Roma ve Osmanlı egemenliği altında asırlarca yaşayan bu tarihi şehirde binlerce mimari eser bulunuyor. Eski Yunan medeniyetinin de başkenti olan şehrin en ünlü yapılarından biri ise hem kale hem de tapınak olarak kullanılan Akropolis. Dev bir araştırma merkezine de sahip olan Atina, müzeleriyle de günümüzde Avrupa’nın en önemli kültür merkezlerinden biri!

7. Cadiz – İspanya

En Eski Şehirler - Cadiz

İber yarımadasının en batı ucunda bulunan Cadiz şehrinin milattan önce 1100 yılında kurulduğu tahmin ediyor. Tarihte birçok medeniyete ve dine ev sahipliği yapan şehir Atlas Okyanusu’nun kenarında bulunmaktadır. Milattan önce Fenikeliler tarafından kurulan şehir daha sonra Kartacalılara ev sahipliği yapmış ve zamanla Romalılara ve Emevilerin denetimi altına girmiş bir şehirdir. Günümüzde İspanya’nın sınırları içerisinde yer almaktadır.

6. Larnaka – Kıbrıs

En Eski Şehirler - Larnaka

Kıbrıs adasının güneydoğu kısmında bulunan Larnaka şehri milattan önce 14.yüzyılda Fenikeliler tarafından Kition adı ile kurulmuştur. Çağlar boyunca çeşitli depremlerde zarar gören şehir, orta çağ döneminde şehrin limanı çamura batmış ve liman güneyde bulunan başka bir kıyaya taşınmıştır. 19. Yüzyılda bölgenin en önemli ticari merkezi olan şehir Palmiye ağaçları ve arkeolojik alanları ile ön plana çıkmaktadır. Şehir günümüzde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi sınırları içerisinde bulunmaktadır.

5. Kudüs – Filistin

En Eski Şehirler - Kudüs

İnsanlık tarihinin belki de en önemli şehirlerinden bir tanesi olan Kudüs, 3 semavi din olan İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik için kutsal olan tek mekandır. Milattan önce yaklaşık 2800 yılında kurulan şehir tarih boyunca birçok kez kuşatma altına alınmış ve 2 kerede maalesef yok edilmiştir. Kudüs şehri tarihte en görkemli yıllarını Osmanlı Devleti hakimiyeti altında yaşamıştır. Bütün semavi dinlere göre dünyanın en kutsal şehri olan Kudüs günümüzde İsrail’in işgali altında bulunmaktadır.

4. Gaziantep – Türkiye

En Eski Şehirler - Gaziantep

Anadolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden bir tanesi olan Dülük milattan önce 3650 yılında kuruldu. Dülük şehri tarih boyunca Asurlular, Persler, Medler, Hititler ve Büyük İskender’in hakimiyeti altına girmiş birçok medeniyete ev sahipliği yapmaktadır. Şehir günümüzde Gaziantep ilimizin sınırları içerisinde bulunmaktadır.

3. Şam – Suriye

En Eski Şehirler - Şam

Suriye’nin başkenti Şam’ın köklü tarihi milattan önce 8 bin yılına kadar uzanıyor. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Şam, Asya-Afrika arasında Doğu ile Batı arasında oldukça stratejik öneme sahip şehirlerden biri olarak dikkat çekiyor. Yüzyıllar boyunca yerli ve yabancı tüccarların kesişme noktası olan şehir, eski mimarisi, dar sokakları, yeşil bahçeleri ve beyaz evleriyle Helenistik, Roma, Bizans ve İslam medeniyetinin izlerini taşıyor. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olmasına rağmen hak ettiği ilgiyi göremeyen Şam, iç savaşlar nedeniyle mimarisi büyük ölçüde zarar görmesine rağmen hala hayatta kalmayı başaran bir şehir!

2. Biblos – Lübnan

En Eski Şehirler - Biblos

Antik bir Fenike liman kenti olan Biblos’un tarihi 7 bin yıl öncesine dayanıyor. Hristiyanların kutsal kitabı, İngilizce adıyla ‘Bible’ kelimesinin de ismini bu şehirden aldığına inanılıyor. Mısır firavunlarının da bir dönem kontrolü altında kalan Biblos kenti, Fenike bölgesinin de ticari başkentiydi. Ayrıca, modern latin alfabesinin temelini oluşturan alfabeyi de Bibloslular’ın bulduğu iddia ediliyor.

1. Varanasi – Hindistan

En Eski Şehirler - Varanasi

Hindular için çok kutsal bir öneme sahip olan Varanasi, Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinde yer alıyor. Ganj nehrinin kıyısında konumlanan şehir, 2 bini yılı aşkın bir süredir Hindular tarafından hac için ziyaret edilir. Dindar Hindular’ın külleri öldükten sonra buradaki nehre atılıyor. Bu kültür merkezi kentin tarihinin milattan önce 12. yüzyıla kadar uzandığı tahmin ediliyor. Varanasi, kutlas özelliğinin yanı sıra mücevher, parfüm ve heykelcilik ile dikkat çekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz