Burası, ünlü mimar Gaudi’nin tasarım konusunda liderlik ettiği şehirlerden bir tanesi. İspanya’nın en güzel turistik bölgelerinden bir tanesi olan Barcelona, hem mimarisi hem de tarihi yapısı ile dikkat çeken yerlerden. Bakıldığında, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Barcelona’ya gitmeyi planlıyorsanız, gezmeniz gereken pek çok yerin olduğu bir gerçek ve bu yüzden uzun mesafeler yürüme fikrini şimdiden aklınıza yazmanızda fayda var!

Barcelona Gezi Rehberi - Caddeler

Bu yazımızda Avrupa’nın kültür başkenti Barcelona’da gezilip görülebilecek yerleri sizler için derledik. Eğer siz de Barcelona’ya gitmeyi planlıyor ve tarihi, turistik pek çok mekânı görmeyi arzu ediyorsanız, yazımızı okuyarak tarihi şehir hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

9Sagrada Familia Bazilikası

Barcelona Gezi Rehberi - Sagrada Familia Bazilikası

Burası, Barcelona’nın simgesi olarak bilinen bir yapı ve başta da belirttiğimiz gibi Antoni Gaudi adlı mimarın, en büyük ve en usta eserlerinden biri olarak görülüyor. Farklı mimarlarla anlaşılsa da, Barcelona yönetimi sonunda Gaudi’yi proje için uygun görmüş, iyi ki de görmüş. Ortaya, tarihi ve kültürel atmosferin her zerresini içerisinde barındıran, ruhunuzda bunu hissedebileceğiniz, haşmetli bir yapı çıkmış.

Barcelona Gezi Rehberi - Sagrada Familia Bazilikası İçi

1883 Yılında başlanılan projenin Gaudi’nin ölümüne yakın bir zamanda, 1926’da neredeyse bittiği biliniyor. Gaudi, bu yapıya tabiri caizse hayatını adamış ancak tam olarak tamamlayamamış. Yine de, görüntüsü ve görkemi ile Sagrada Familia Bazilikası’nın görülmesi gereken en önemli yerlerden biri olduğu biliniyor.

Barcelona Gezi Rehberi - Sagrada Familia Bazilikası - Çile Kapısı

Büyük Çile Kapısı’ndan İsa’nın Doğum Cephesi’ne kadar pek çok bölümü bulunan bu bazilikada, çan kuleleri ve sarmal merdivenleri de ziyaret etmeyi kesinlikle unutmayın. Sabah dokuz ile akşam altıya dek ziyaret edebileceğiniz bu yapının şehrin en popüler yeri olduğu belirtilebilir.

8Park Güell

Barcelona Gezi Rehberi - Park Güell

Bir diğer Gaudi eseri olan Park Güell de, Barcelona’da gidilebilecek en güzel yerlerden. Şehrin önde gelenlerinden Eusebio Güell tarafından talep edilen bu yapı, Gaudi’nin doğayı ilham alarak tasarladığı yerlerden. Genellikle Katalan modernizmini yansıtan bir değer olması, içerisinde pek çok kalınabilecek ev olması planlansa da; 14 yılda sadece iki evin yapılabilmesiyle burasının bir park olarak kalması kararlaştırılmış.

Barcelona Gezi Rehberi - Park Güell - Kertenkele

Sabah sekiz ile akşam dokuz arasında ziyarete açık olan Park Güell’de, Gaudi’nin yirmi sene boyunca kaldığı evi de mevcut. Park Güell’i ziyaret ederseniz, bir klasik olarak kertenkele heykelinin önünde fotoğraf çektirmeyi de kesinlikle ihmal etmeyin. Şehir merkezinin biraz uzağında yer alsa da, Park Güell’e vasıtalar aracılığı ile çok kısa bir sürede ulaşabildiğinizin altını çizelim.

7Casa Mila (La Pedrera)

Dönemin en ünlü iş adamları, Gaudi’ye bir şeyler yaptırmak adına o dönemde resmen yarışıyorlar ve bunların arasında, Casa Mila’nın yapımını destekleyen iş adamı Pere Mila da var. Onun için tasarlanan bu yapı, Gaudi’nin en önemli ikinci eseri olarak görülüyor, elbette bu tartışmaya oldukça açık bir konu.

Barcelona Gezi Rehberi - Casa Mila (La Pedrera) İç Mekan

Ön görüntüsünde, dalgalı bir denizi ve içerisinde yüzen yosunları imgelemek isteyen Gaudi, bunu gerçekten de başarabilmiş görünüyor. Sabah dokuz ile akşam sekiz arası ziyaret edebileceğiniz Casa Mila ya da halk tarafından verilen ismi ile La Pedrera’ya uğrarsanız, üst katta bulunan Espai Gaudi’ye uğramayı da ihmal etmeyin. Burada, Gaudi’nin hiçbir yerde bulunmayan özel çizimlerini bulabilmeniz, inceleyebilmeniz mümkün.

6La Rambla Caddesi

Caddeleri arşınlamak demişken, La Rambla’yı Barcelona’ya gidip de görmemek olmaz. 1766 yılında bir dere yatağının yıkılması sonucunda, bu dere yatağının üzerine kurulan La Rambla, her saat canlı bir cadde.

Barcelona Gezi Rehberi - La Rambla Caddesi - Gece

Hediyelik eşya dükkanlarından mağazalara, restoranlardan kafelere kadar pek çok mekân bulunan bu caddede, halkın içerisine karışmanız ve kültürü tadabilmeniz adına müthiş bir fırsatınız var. Ek olarak, Kristof Kolomb Heykeli, Font de Canaletes, Gran Teatre del Liceu gibi yapıların da bu caddede olduğunu hatırlatalım, görmeyi ihmal etmeyin!

5Casa Batllo

Barcelona Gezi Rehberi - Casa Batllo

Rivayet odur ki, Gaudi burayı tasarlarken Monet’in ünlü tablosu Nilüferler’den epey ilham alır. Sabah dokuz ile akşam dokuz arası ziyaret edilebilecek, mimarın en önemli tasarılarından ve elbette Barcelona’nın en güzel yapılarından Casa Batllo, meydandan sadece on dakika içerisinde yürünerek görülebilecek yerlerden.

Modernizmden esinlenerek oluşturulan bu yapının tavan işçilikleri, salonunun ihtişamı, pek çok ziyaretçiyi büyüleyebilecek türden. Kemiklerin Evi olarak Türkçeleştirilen Casa Batllo, Barcelona’ya yolunuz düşerse muhakkak uğramanız gereken yerlerden bir tanesi.

4Mercat de La Boqueria

Barcelona Gezi Rehberi - Mercat de La Boqueria

Burası, La Rambla caddesi üzerinde bulunsa da, kesinlikle ayrıca gidilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Bir pazar havası bulunan Mercat de La Boqueria, gerçekten de kültürün içinden bir pazar yeri olarak turistik ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor.

Şekerlemelerin, meyve ve sebzelerin satıldığı Mercat de La Boqueria’nın tarihi rivayet o ki 1200’lü yıllara kadar uzanmakta. Yemek pişirilen yerlerin de olduğu bu pazar yerinde, Katalan lezzetlerini tatmak ve keşfetmek mümkün kılınıyor. Kültürü ve Katalan ruhunu soluyabileceğiniz Mercat de La Boqueria, kesinlikle görmeniz gereken yerlerden.

3Picasso Müzesi

Barcelona Gezi Rehberi - Picasso Müzesi

Paris’e yolunuz düştüyse ve Picasso Müzesi’ne gittiyseniz, Paris ile birlikte içerisinde en çok Picasso eseri barındıran müzelerden bir tanesi de, Barcelona’daki müzedir ve burayı ziyaret etmeden kesinlikle dönmeyin.

1963 Yılında hizmete açılan bu müzede, Picasso’ya ait 3500’den fazla eser bulunduğu belirtiliyor. Hatta, bir dönem şimdilerde müze olan bu yerde Picasso’nun kaldığı belirtiliyor. Tanınmış eserlerinden ziyade Picasso’nun ilk dönem çalışmalarını bolca görebileceğiniz bu müze, sabah dokuz ile akşam yedi arasında ziyaretçilerini bekliyor.

2Poble Espanyol

Barcelona Gezi Rehberi - Poble Espanyol

Barcelona’nın kültürünü keşfedebileceğiniz bir açık hava müzesi olan Poble Espanyol, normal şartlarda EXPO 1929 için düzenlenmiş, dizayn edilmiş bir köy. Montjuic tepesinde yer alan bu köyün amacı, ülke kültürünü farklı yapıları göstererek tamamı ile anlatmaya çalışmak.

Bir flamenko kulübü, Endülüs stilinde tasarlanan pek çok yapı ve 40 zanaat atölyesi bulunan Poble Espanyol’de yerlilerin kültürünü gözlemlemek için de harika bir fırsat mevcut.  Masalsı manzarası ve sunduğu kültürel etmenlerle Poble Espanyol’u ziyaret etmeyi unutmayın. Her gün sabah dokuz ile akşam sekiz arasında ziyarete açık.

1Barcelona Katedrali

Barcelona Gezi Rehberi - Barcelona Katedrali

Yapımı 14. yüzyıla dayanan Barcelona Katedrali, bir zamanlar Vizgot Bazilikası’nın, sonrasında bir camiinin bulunduğu bir yere inşa edilmiş. Sadece ön cephesinin sunduğu ihtişamlı mimarisi ile büyüleyen Barcelona Katedrali’ni La Seu olarak adlandıranlar da mevcut. İçeriye girdiğinizde, Hz. İsa ve 12 havarilerin tasvirinin bulunduğu muhteşem bir tasarım ile karşılaştığınız katedralde, her şapelin farklı bir aziz ya da azizeye adandığını görebiliyorsunuz.

Hem Orta Çağ hem de Rönesans’a hakim pek çok ilgilinin rahatlıkla iki dönemden de kalıntılar görebileceği Barcelona Katedrali, kesinlikle görülmesi gereken tarihi yapılardan. Her gün sabah sekiz ile akşam yedi buçuğa kadar ziyarete açık olan katedral, aynı zamanda bir başpsikoposluk merkezi.

Barcelona Gezi Rehberi - Barcelona Katedrali - İç Mekan

Daha pek çok yer olduğu aşikâr ancak Barcelona’da gezilmesi gereken başlıca yerleri sizlere listelemeye çalıştık. Siz de, yakın zamanda burayı ziyaret etmeyi planlıyorsanız, tavsiyemiz birkaç günden fazla kalmanız ve caddeleri, yapıları bolca gezmeniz yönünde olacaktır. Kültürel etmenleri, yaşayışları ve elbette tarihi ile Barcelona, kesinlikle herkes tarafından keşfedilmesi gereken önemli bir kültür mirası.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz