Türkiye’nin en önemli şehirlerinden Samsun birçok tarihi yapısı ve Karadeniz’in eşsiz güzellikleri ile öne çıkıyor. Samsun’da Bandırma Vapuru Müzesi’nden Tekkeköy Mağaraları’na, Samsun Kalesi’nden Amazon Köyü’ne kadar birçok önemli merkezi sevdikleriniz ile birlikte keşfedebilirsiniz. Tatil Dükkanı Blog olarak, bu yazımızda, Samsun’da görmeniz gereken yerleri detaylı bir şekilde listeledik. İşte Samsun’da gezilecek en güzel yerler ve öne çıkan detaylar…

Samsun; Karadeniz Bölgesi’nde bulunan bir şehirdir. 1.348.542 kişilik bir nüfusa sahiptir. Batısında Çorum, doğusunda Ordu ve güneyinde Amasya bulunmaktadır. Pide, tirit, keşkek, mısır çorbası, turşu kavurması, kıymalı pırasa gibi meşhur yemekleri bulunmaktadır.

Samsun’a Nasıl Gidilir?

Samsun’a ulaşım olanaklarına bakıldığında; havayolu, deniz yolu, demiryolu ve karayolu ile ulaşım sağlanabilmesi mümkündür. Şehirlerarası otobüs ile ulaşımını sağlayacak olanlar, şehre vardıklarında Karadeniz’in en büyük otogarı ile karşılaşacaklardır. Şehirler ile arasındaki mesafeye bakıldığında; İstanbul-Samsun arası 737 kilometre, İzmir-Samsun arası 998 kilometre, Ankara-Samsun arası ise 412 kilometredir. Havaalanının şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 19 kilometredir. Bu da yarım saate denk gelmektedir. Yolcu servisi ve taksi ile şehir merkezine ulaşılabilmektedir. Yaz aylarında Samsun tatili yapacak olanlar feribotu tercih edebilmektedirler. Demiryolu ile ulaşımını sağlayacak olanlar ise, gar şehir merkezinde olduğu için ekstra bir ulaşım aracına ihtiyaç duymamaktadırlar.

Samsun’da Nerelere Gidilir?

Samsun’un gezilecek yerleri aşağıda belirtilmiştir:

Atatürk Anıtı: Onur Anıtı olarak da geçmektedir. Samsun’da gezilecek yerler arasında ilk sırada gelen bu anıt, Atatürk Parkı’nın içerisinde bulunmaktadır. Anıtın anlamı ise; Atatürk’ün Samsun’a çıktığı noktada bulunmasıdır. Anıtın yapımı için gerekli olan parayı Samsun halkı kendi aralarında toplamıştır. 8.85 metre boyunda bir anıttır. Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapılmıştır. 1931 tarihinden bu yana heykel varlığını sürdürmektedir.

Bandırma Vapuru Müzesi: 2003 yılından bu yana ziyarete açıktır. Geminin içi 3 senede müzeye çevrilmiştir. Atatürk ve silah arkadaşlarının Bandırma’dan Samsun’a geldikleri vapurun tamamen aynısının yapılması amaçlanmıştır. Orijinal gemi 1925 yılında parçalandığı için o kullanılamamıştır. Vapurda salon, kaptan köşkü ve diğer bölümler bulunmaktadır. Heykeller, gemici saatleri ve telefonlar; müzede incelenmesi gereken nesnelerdendir. Samsun’da gezilecek yerler içerisinde başta yer almasının esas nedeni ise; Atatürk’ün el yazması yazışmalarının da bu müzede sergilenmesidir. Doğu Park sahiline demir atmıştır ve kent merkezinde olduğu için ulaşım kolay sağlanabilmektedir.

Akdağ Kayak Merkezi: Şehir merkezine 7 kilometre mesafede bulunan bir yerdir. Samsun otellerinden Gümüşpark Resort Hotel, merkeze oldukça yakın bir oteldir. Kayak merkezinde 6 adet pist vardır. Genelde pistler çok kalabalık olmadığı için rahatlıkla kayak yapılabilecek bir yerdir. Özellikle kayak sporuna yeni başlayanlar; bu merkezde daha rahat ders alabilmektedirler. Merkez içerisinde konaklama alanı, yeme ve içme alanı, kayak ekipmanlarının kiralanabileceği yerler bulunmaktadır.

Samsun’un Tarihi Mekanları

Samsun’un tarihi merkezleri aşağıdaki gibidir:

Samsun Kalesi: Samsun’un savaş döneminde kuşatılmasından önce inşa edilmiş olan kale deniz kıyısında bulunmaktadır. 1192 yılından beri varlığını sürdüren bu kale, Danişmendliler tarafından yapılmıştır. Evliya Çelebi Seyahatname isimli eserinde bu kaleden; çevresi 5.000 adım, 70 kulesi, 2.000 mazgalı ve kapısı olan leb-i deryada şadadi bir bina olduğu şeklinde bahsetmektedir. Kazı çalışmaları ile beraber; cami, hamam ve muhtasar çarşı kalıntıları ortaya çıkmıştır.

Büyük Cami: Saathane Meydanı’na yakın bir noktada bulunmaktadır. İnşa edilme tarihi 1300’dür. Hıdır Bey tarafından inşa edilmiş olan bu eser 1869 yılındaki yangın sonucunda yıkılmıştır. Ancak 1884 yılında Batumlu Hacı Ali Efendi tekrar inşa ettirmiştir. Mihrabı mermer, minberi ahşap ve kubbesi de bitkisel motifler bulunduran bir camidir. Şehrin en büyük ibadet yeri olma özelliğini taşımaktadır.

Mater Dolorosa Katolik Kilisesi: V. Murat’ın verdiği destek ile inşa ettirilen bir kilisedir. Esas kilisenin yapımında katkısı olanlar; Gürcistan’dan göç eden din adamları ve halktır. 1845 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. 1885 yılında ise inşası tamamlanmıştır. Özellikle duvarlardaki freskler ziyaretçilerin dikkatlerini çekmektedir. Samsun otellerinden Simisso Hotel ve Grand Asos Hotel ise hem kiliseye hem de şehirdeki diğer tarihi yerlere oldukça yakındır.

Samsun’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Samsun’un doğal güzellikleri aşağıda verilmiştir:

Amisos Tepesi: Samsun’un kuşbakışı görülebileceği bir yerdir. Şehir merkezi ile arasındaki mesafe 4 kilometredir. Baruthane olarak bilinen bu yer; Samsun’daki ilk yerleşim merkezidir. Yerli ve yabancı birçok turist Samsun tatillerinde buraya gelmekte ve birçok fotoğraf çekmektedir. Teleferik ile buraya çıkılmaktadır. Hem denizle hem de doğayla iç içe olunabilecek olan bu yerde, kafe de bulunmaktadır. Bu sayede yeme içme ihtiyaçlarını da burada giderebilmeleri mümkün olmaktadır.

Tekkeköy Mağaraları: Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ ve Tunç Çağı’na ait kalıntıların bulunduğu bir mağaradır. Samsun’un en eski yerleşim yeri olan bu yerde ilk kez 1941 yılında kazı yapılmıştır. Şehir merkezine olan mesafesi 14 kilometredir. Mağaranın etrafında heykeller ve Rum evleri bulunmaktadır. Ülkemizin ilk imitasyon müzesi olma özelliğini de taşımaktadır. Geçmişten günümüze yaşanmışlıkların görülebileceği bir yer olduğu için oldukça büyük önem taşımaktadır.

Amazon Köyü: Gölyazı beldesine bağlı bir köydür. Savaşçı kadınların yaşam yeri olarak geçmektedir. Anaerkil yaşam şekli ile ilgili bilgi edinilebilecek olan bir köy olma özelliği taşımaktadır. Yunan mitolojisinde yer alan Amazon kadınların bal mumu heykelleri de burada sergilenmektedir. Ancak ziyaret etmek isteyenler; 09:00 ile 17:00 arasında ziyaretlerini gerçekleştirebilmektedirler. 2 adet Anadolu aslanı heykeli, Amazon Kanalı, suni kayak pisti, restoran ve piknik alanı bulunmaktadır. Geleceğe yönelik planlar içerisinde ise su parkı ve sosyal tesis eklemek vardır. Samsun balayı otellerinden olan Sheraton Grand Samsun Hotel’de kalanlar, bu mevkiye kısa sürede ulaşabilmektedirler.

Samsun’un Önemli Etkinlikleri

Samsun’un festivalleri şunlardır:

Karpuz Festivali: Ağustos ayının son haftasında düzenlenmektedir. 1987 yılından beri her sene yapılan bir festivaldir. 2 gün sürmektedir. Bu süre içerisinde birçok eğlence, müsabaka ve etkinlik düzenlenmektedir.

Yeşilırmak Kültür ve Sanat Şenliği: 20 Mayıs ile 23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmektedir. Her sene Çarşamba ilçesinde yapılan bir şenliktir. İlk kez 1994 yılında yapılmaya başlanmıştır.

Köprülü Mehmet Paşa Kültür Sanat ve Spor Festivali: Her sene eylül ayının ilk haftasında yapılan bu festival, toplamda 10 gün sürmektedir. Eylül ayının ilk cuması birinci günü olarak kabul edilmektedir. Vezirköprü ilçesinde düzenlenen bir festivaldir.

Samsun Yeme-İçme Yerleri

Samsun’da yemek yenecek mekanlar şöyledir:

Niyazi Kesim: Bafra usulü pide yemek isteyenlerin tercih edebileceği bir yerdir. Manda peynirli pidelerin hamur kalitesi yüksektir ve oldukça çıtır çıtırdır. Özellikle kıymalı ve manda peynirli pide yenmesi tavsiye edilmektedir. Birden fazla şubesi bulunmaktadır. Bafra’daki bir restorandır.

Şehir Lokantası: Çarşamba ilçesinde bulunmaktadır. Özellikle döner tarzı yiyecekler için tercih edilebilecek olan bir mekandır. Dönerin altında, üstünde ve aralarında taze kuyrukyağı kullanılmaktadır. Şoklanmadan marine edilen etler kullanılarak hazırlanmaktadır.

Venn Restaurant: Günün her saatinde yemek yenebilecek bir restorandır. Türk ve Avrupa mutfağı bulunmaktadır. Aynı zamanda vejetaryenler için de uygun bir restorandır. Samsun balayı otelleri içerisinde Grand De Luxe Amisos Hotel’de kalanlar bir şeyler yemek için burayı tercih edebilmektedirler.

Samsun’a Hangi Mevsimde Gidilir?

Samsun’un hava durumuna bakıldığında; yıl içerisinde ortalama 14 derece sıcaklığa sahip olduğu görülmektedir. Her mevsimde Samsun’da vakit geçirilebilmektedir. Kış mevsiminin ılık ve yağışlı geçtiği bir yer olduğu için turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyecek kadar sert havaları bulunmamaktadır.

Ek olarak, Türkiye’nin En Güzel Dağ Evleri başlıklı yazımızı okuyarak dağ evleri hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz