İçindekiler
Balıkesir ülkemizin Marmara Bölgesi’nde bulunan ve Türkiye’nin en köklü ve popüler tatil merkezlerinin birçoğuna ev sahipliği yapıyor. Marmara Bölgesi illeri arasında yer alan ilin topraklarının bir kısmı ise Ege Bölgesi’nde bulunuyor ve Balıkesir’in hem Marmara hem de Ege Denizi’ne kıyısı olması bu ili tatil cenneti haline getiriyor.
Balıkesir’in en önemli tatil merkeziyse şüphesiz ki Ayvalık. Ege’de sakin ve keyifli bir tatil deneyimi yaşamak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan Ayvalık’ı çekici kılan en önemli unsursa Cunda Adası. Ayvalık’taki en büyük ada olan Cunda Adası 23 kilometrekarelik alanı kaplıyor ve kendine has aurası, leziz mezeleri, sakin atmosferi ile her yıl binlerce insanı kendine çekmeyi başarıyor. Ege tatili yapmayı planlayanların kesinlikle göz ardı etmemesi gereken bir destinasyon Cunda Adası. Ayvalık hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Ege’de Huzurlu Tatilin Adresi: Ayvalık başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
4Cunda Adası’na Nasıl Gidilir?
Diğer ismi Alibey Adası olan Cunda Adası’nın Ayvalık’ta bulunduğunu belirtmiştik, dolayısıyla Cunda’ya gidebilmek için önce Ayvalık’a gitmek gerekiyor. Ayvalık’ın popüler bir tatil merkezi olması sebebiyle ülkemizin birçok noktasından özellikle yaz aylarında Ayvalık’a direkt otobüs seferleri düzenleniyor. Ayrıca Balıkesir’e gidip buradan da Ayvalık’a ulaşabilmek mümkün.
Cunda’ya havayolu ile de gidebilirsiniz, bunun için Ayvalık’a en yakın havaalanı olan Balıkesir Edremit Kocaseyit Havaalanı’na gidebilir ve buradan Ayvalık’a geçerek Cunda’ya gidebilirsiniz.
Eğer Cunda Adası’na İstanbul’dan ve aracınızla gidecekseniz Yenikapı’dan kalkan İDO feribotları ile 2 saatlik bir yolculukla Bandırma’ya varabilir, Bandırma’dan yaklaşık 4 saatlik bir araba yolculuğuyla Ayvalık’a ulaşabilirsiz. Ayvalık’a ulaştıktan sonra Cunda’ya ise otobüsle, taksiyle ya da denizyolu ile ulaşabileceğinizi de ekleyelim.
3Cunda Adası’na Ne Zaman Gidilir?
Cunda Adası bahar ve yaz aylarında en güzel zamanını yaşıyor. Adaya gitmek için en makul dönem Mayıs ile Eylül arası. Elbette kış aylarında da gitmeyi tercih etme şansına sahipsiniz ancak kışın adanın deyim yerindeyse ıssız bir görünümde olduğunu söylemeliyiz. Cunda’da sezon Mayıs ayında açılıyor ve Eylül sonuna dek devam ediyor, size tavsiyemiz seyahatinizi bu döneme denk getirmeniz.
2Cunda Adası’nda Gezilecek Yerler
Tipik bir Ege kasabası görünümdeki Cunda Adası’na adım atar atmaz harika bir yere geldiğinizi hissedeceğinizden hiç şüpheniz olmasın. Cunda Adası’nın tertemiz ve mavinin en güzel tonundaki denizine ilk anda hayran olmamak mümkün değil.
Doğal ve tarihi güzelliklerin bir arada arzı endam ettiği adanın sadece sokaklarında dolaşmak bile büyük bir keyif. Cunda tarihi açıdan zengin bir ada ve birçok tarihi manastır ile kiliseye ev sahipliği yapıyor. Bölgedeki en önemli tarihi kiliselerden biri olan ve 1873 yılında inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi adanın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri.
Tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmeyen ancak 19. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen Saatli Camii de adanın ilgi çeken tarihi yapıları arasında yer alıyor. İlk yapıldığında kilise olan yapı 1928 yılından beri camii olarak kullanılıyor.
Adanın ev sahipliği yaptığı tarihi eserlerden biri de 1863 yılında inşa edilmiş olan Panaya Kilisesi. Bugün kilisenin tümü ayakta olmasa da bu tarihi mekân da ziyaretçileri kendine çekmeyi başarıyor. Bu arada kilisenin yapımında farklı taşların yanı sıra Nesos Antik Kenti’nden alınan taşların da kullanıldığını ekleyelim.
Manzara sevenler için Cunda Adası’nda mutlaka ziyaret edilmesi gereken Aşıklar Tepesi için adanın en güzel noktası demek pek de yanlış olmaz. Bu tepeye çıkarak masmavi denizi ve güzelim Cunda Adası’nı kuşbakışı olarak izlemenin tadını çıkartabilirsiniz.
1Cunda Adası’nda Ne Yenir?
İşte geldik belki de Cunda Adası tatil ve gezilerinin en keyifli noktası olan yeme-içmeye. Bir adadan beklenebileceği üzere Cunda mutfağı özellikle deniz mahsulleri konusunda baş döndürücü bir zenginliğe sahip. Yani balık ve deniz mahsulü sevenlerdenseniz Cunda Adası’nda deyim yerindeyse mest olacağınız kesin.
Adanın mutfağı ayrıca Ege mutfağından da esintiler taşıyor, ayrıca Girit mutfağının izleri de hissediliyor. Yani Cunda Adası’nda her damak tadına uygun muhteşem lezzetler bulunuyor. Adanın deniz mahsullerinden yapılan en ünlü lezzetleri arasında şarap soslu ahtapot, kalamar dolması, enginarlı karides, damla sakızlı ahtapot, balık kokoreci, kalamar yahnisi, uskumru dolması ve fırında kaşarlı midye sayılabilir. Bu enfes lezzetleri üstelik bir arada Cunda’dan başka bir yerde bulabilmek zor.
Adanın mezeleri de haklı bir üne sahip. Başta Ege mutfağının müthiş lezzeti zeytinyağlı kabak dolmasını mutlaka tatmanızı öneriyoruz. Ayrıca ısırgan otu salatası, deniz börülcesi, bağla otu salatası, turp otu salatası ve enginar salatası da ot sevenlerin damağında unutulmaz bir tat bırakacak Cunda Adası mezeleri. Bunların yanı sıra dada yerel lezzetler dışında dönerden kebaba, pideden hamburgere her türlü yiyeceği bulabileceğiniz mekânlar da yer alıyor elbette.
Tatil için yolunuz Ege’den geçecekse Ege Otelleri | Ege Sahillerinin En Güzel 33 Oteli adlı yazımızı okuyarak bölgenin en donanımlı ve lüks otelleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…