Tatil Dükkanı Blog’dan herkese merhaba! Her ay yaptığımız gibi, Mayıs ayı içerisinde de sizinle birkaç gezi rehberi paylaşmayı ihmal etmiyoruz. Bu yazımızda, Beyrut’u mercek altına alacak ve sizin için harika bir Beyrut gezi rehberi hazırlayacağız. Nerelere gidilir, neler yenir, festivaller ve gezi için en ideal dönem ne zamandır, gece hayatı nasıldır ve dahası için, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Ayrıca, geçtiğimiz günlerde kaleme aldığımız bir diğer gezi rehberi de, Masallar Şehri Brugge Gezi Rehberi başlıklı yazımızda, Brugge için sizleri bekliyor; göz atmayı sakın unutmayın!

Beyrut Hakkında

Orta Doğu’da bulunan Lübnan’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri olan Beyrut, hem kadim tarihi hem de ruhu bakımından ilgi çekiyor. Ülkenin Akdeniz kıyılarındaki en büyük limanı olma özelliğini de taşıyan bu şehir, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi. İlk kez Antik Mısır medeniyetinden kalma mektuplarda bahsedildiği bilinen Beyrut’un, oldukça kozmopolit bir şehir olduğu da söylenebilir. Asya kıtasında bir yarımada olarak tanımlanabilecek bu şehre gitmek için en ideal zamanı merak ediyorsanız, öncelikle bunu açıklayalım.

Beyrut Gezisi için En İdeal Zaman

Bir Akdeniz şehri olan Beyrut’a gitmek için en ideal zamanlar, İlkbahar ve Sonbahar ayları olarak bilinmektedir. Bilhassa Ağustos ayında oldukça sıcak bir hava ile karşılaşabileceğiniz bu şehre, Ağustos’ta ya da Ocak ayında gitmek mantıklıdır.

Beyrut’a Nasıl Gidilir?

Beyrut’a gitmek oldukça basittir. Uluslararası öneme sahip bu şehrin, oldukça donanımlı bir havalimanı bulunuyor ve İstanbul’dan Beyrut’a direkt uçuşlar mevcut. Genelde, herhangi bir aksilik olmadığı takdirde, bir buçuk saat gibi kısa bir sürede bu şehre ulaşabiliyorsunuz. Karayolu ile de Beyrut’a ulaşılabilir, ancak hem 17 saatten fazla sürecek bir yolculuk hem de rotanızdaki Suriye gibi iç karışıklıklar bulunduran ülkeler sebebiyle, önermiyoruz.

Beyrut’ta Gezilecek Yerler

Gelelim bu kadim şehirde gezilecek yerlere. Oldukça eski yapılara sahip olan Beyrut’ta gezebileceğiniz en önemli birkaç yeri sıralayacağız, ancak tavsiyemiz bu şehre gittiğinizde sadece buraları değil, diğer önem arz eden yapıları ve yerleri de zamanınız olursa ziyaret etmeniz yönünde. Bizce, öncelikli ziyaret rotanız aşağıdaki şekilde olmalı.

Nejmeh Meydanı

Nejmeh, Arapça’da “Yıldız” anlamına geliyor. Meydana bu ismin verilmesinin yegane sebebi ise, tepeden bakıldığında bir yıldız görünümünü andırması. Oldukça aktif ve eğlenceli bir meydan olan Nejmeh’de, Ramazan aylarında pek çok etkinlik düzenleniyor; ancak Ramazan ayında gitmiyorsanız da, üzülmeyin. Nargile kafeleri, sıcak insanları, gezebileceğiniz pek çok mekanı ve daha pek çok artısı ile Nejmeh’de, herhangi bir Avrupa şehrinin caddelerinde geziyormuşçasına rahat hissedebilirsiniz.

Beirut Souks

Beyrut’ta alışveriş keyfi bambaşkadır ve şehrin en önemli alışveriş merkezlerinden bir tanesi olan Beirut Souks’a uğramadan, bu deneyimi tadabilmeniz imkansız. 200’den fazla mağazası, kafeleri, restoranları ve dahasıyla bu alışveriş merkezinde, keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Corniche

Palmiye ağaçlarının etrafınızı sardığı, 5 kilometre uzunluğunda bir sahil kesiminde huzur bulmak istemez misiniz? Şehrin sahil kesimine verdiği ad olan Corniche, turistlerin ilgisini bilhassa günbatımı manzarası için çekiyor. Cezbedici pek çok yönü bulunan bu sahil kesiminde mutlaka vakit geçirmenizi tavsiye ederiz.

Hamra

Hem ekonomik oteller için hem de yeme içme için tercih edilebilecek bir lokasyon da Hamra. Şehrin öğrenci kesiminin bolca bulunduğu bu caddede, yol boyunca görebileceğiniz pek çok atıştırmalık mekanı ve yapı mevcut.

Güvercin Kayalıkları

Bir Beyrut gezi rehberi hazırlıyorsanız, şehrin simgesi Güvercin Kayalıkları’nı geçirmeden olmaz. Hemen her Beyrut görselinde rastlayabileceğiniz bu kayalıklara küçük botlarla geziler yapılıyor ve güzel bir havada, muhakkak deneyimlenmesi gereken bir etkinlik olduğunu düşünenlerdeniz.

Zaitunay Bay

Beyrut’un en ünlü marinalarından biri olan Zaitunay Bay, şehrin modern ve lüks zevklerini yansıtıyor. Lüks yatların, pek çok restoranın ve kafenin sıralandığı Zaitunay Bay etrafında, keyifli birkaç saat geçirebilmeniz mümkün.

Gemmayzeh

Şehirde gece hayatına yönelik planlarınız varsa, rotanız kesinlikle Gemmayzeh olmalı. Beyrut’un gece hareketlenen yerlerinden Gemmayzeh içerisinde, pek çok gece kulübü ve bara rastlayabilir, keyifli bir gece geçirebilmek için herhangi birine girebilirsiniz.

Beyrut Ulusal Müzesi

Sadece Lübnan’ın değil, Orta Doğu’nun en zengin koleksiyonlarından birine sahip olan Beyrut Ulusal Müzesi, birkaç saatinizi ayırıp dolu dolu gezmeniz gereken yerlerden. İç savaş süresince birkaç defa zarar görse de, içerisindeki parçaların özenle korunmaya çalışıldığı bu müzede, yüz binden fazla eser bulunmakta. Tarih öncesi çağlardan, Fenikeliler döneminden, Birinci Dünya Savaşı’ndan ve dahasından esintiler görmek isterseniz, mutlaka uğrayın.

Konaklama Seçenekleri

Beyrut’ta konaklama seçenekleri oldukça fazla. Hem lüks hem de ekonomik pek çok otelin bulunduğu şehirde, tam donanımlı bir tatil ve gezi planlaması yapabiliyorsunuz. Örneğin, her gün Asya tarzı zengin kahvaltı büfesi ve kusursuz geniş odaları ile dikkat çeken Louis V Hotel Beirut, tercih edebileceğiniz otellerden bir tanesi. Louis V dışında, Hamra caddesine birkaç dakikalık mesafede bulunan Loft 29 Residence da, lüks severlerin tercihlerinden biri olabilir.

Beyrut Mutfağı – Denemeniz Gerekenler!

Sadece Beyrut’ta değil, genelen Lübnan’da mutfak kültürü oldukça zengin ve çeşitli kültürlerden yapılmış sentezlerle dikkat çekiyor. Tipik Akdeniz mutfağını da içerisinde barındıran bu kültür içerisinde, denemeniz gereken pek çok lezzet mevcut; ancak bunlardan en önemlisi şüphesiz Lübnan’ın ulusal içeceği Arak. Anason aromalı bir likör olarak tanımlanabilecek Arak’ı mutlaka denemelisiniz. Yiyecek konusunda ise Türkiye’de birkaç mekanda yiyebileceğiniz, ancak en güzelini Lübnan’da tadabileceğiniz Falafel’i denemenizi tavsiye ederken, Manqoushe, Zahter gibi geleneksel yemekleri de tatmanızı öneriyoruz.

Gece Hayatı ve Festivaller

Beyrut aynı zamanda festivalleri ile ünlü bir şehir. Ekim aylarında düzenlenen ve dünyaca ünlü olan uluslararası film festivali, bunlardan biriyken; Temmuz aylarında düzenlenen caz festivali de bir diğeri. Gece hayatı konusunda ise şehrin hemen her yanında oldukça güzel mekanlar bulunmakta. Ancak, dikkat etmeniz gereken şey; önceden mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerektiği. Çünkü pek çok mekan, akşam saatlerinde dolmaya başlıyor.

Gece hayatı konusunda Sky Bar, eski yapısı ve ruhuyla oldukça ünlüyken; White, sabaha kadar açık olmasa da çok eğlenceli bir mekan olarak bilinir. Canlı müzik, dans etkinlikleri ve daha pek çok aktiviteyle Beyrut’un önerdiğimiz mekanları dışındaki pek çok mekanında da bolca eğlenebilmeniz mümkün. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz