Motosiklet, günümüzde gençlerin ve genç hissedenlerin tutkunu olduğu bir araç. Otomobillere nazaran daha fazla özgürlük vadettiği bilinen iki tekerlekli bu araçlara siz de tutkunsanız ve ilk kez sahip olacaksanız, bilmeniz gereken pek çok şey mevcut. Tatil Dükkanı Blog’da bugün, sizler için motosiklet başlangıç rehberi hazırlayacağız.

Motosiklet türlerinden sürüş aşamasında dikkat etmeniz gerekenlere, ehliyet çeşitlerinden güvenlik aksesuarlarına pek çok bilgiyi, yazımız üzerinden edinebilir ve sonrasında ilk motosikletinizi almak için ilk adımı atabilirsiniz. Ayrıca, bu minvalde bir rehberi, Karavan Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler başlıklı yazımızda karavan almak isteyenler için hazırlamıştık. Göz atmayı unutmayın!

Kullanım Amacınızı Belirleyin

Motosiklet türlerine göz atmadan önce, seçenekleri daraltmak adına yapmanız gereken ilk şey, motosikleti ne için kullanacağınızı belirlemek. Arazi koşullarında sürüş yapmak, şehir içinde dolaşmak, keşif gruplarına katılmak ve dahası, kullanım amaçları arasında yer alabilir; hatta, birkaçını birden yapmak istiyor dahi olabilirsiniz. Bu amaçları belirlemek, kategorileri daraltacak ve en uygun motosiklet türünü seçebilmenizi sağlayacaktır.

Motosiklet Türünü Belirleyin

Gelelim alacağınız motosiklet türünü belirleme aşamasına. İlk kez motosiklet kullanacaksanız, genelde Commuter dediğimiz türler önerilir ve bu türdeki modeller hem az yakması hem de dayanıklı olması açısından sağlam bir başlangıç yapabilmenizi sağlar.

Commuter’ın yanı sıra, Scooter türü motosikletler de, günlük kullanım ve ilk sürüş deneyimi için uygun modeller içerir. Pratiktir ve ebatının küçük olması da büyük bir avantaj sağlar. Scooter türlerinin ağabeyi olarak tanımlanabilecek Maxi Scooter’lar ise, hacmi biraz daha yüksek motor isteyenlerin gözdesi olabilir.

Başlangıç için bu üç tür, kesinlikle en uygunlarıdır. Günümüzde, ilk motosiklet deneyimini Chopper, Naked, Supersport tipi motosikletlerle yapmak isteyen pek çok insan var, ancak bu tür motosikletler profesyoneller tarafından dahi ilk etapta zorlanılarak kullanılıyor. Bu sebepten, ilk etapta bu modelleri elemenizde fayda görüyoruz.

Sadece Kasktan İbaret Bir Güvenlik Düşünmeyin

En çok yapılan yanlışlardan bir tanesi de bu. Maalesef, hız tutkunları ve motosiklete yeni başlayanlar güvenlik önlemi olarak sadece kask alıyor ve sonrasını düşünmüyorlar. İlk etapta yeterli gibi görünse de, rüzgarlıktan dizliğe hem bir kazada sizi koruyabilecek hem de sağlıklı bir şekilde motor sürebilmenizi sağlayabilecek ekipmanları muhakkak almalısınız. Aksi durumda, ufacık bir kazada bile epey hasar görebilir ve sağlığınızı riske atabilirsiniz.

Eğitime Gerek Yok Diye Düşünmeyin

Motosiklet başlangıç rehberi yazarken, çoğu deneyim sahibi insan bu maddeyi “pratik yapın” olarak değiştirebilir, ancak bizim tavsiyemiz; muhakkak güvenli sürüş tekniklerine dair bilir kişilerden, profesyonellerden eğitim almanız yönünde. Türkiye’de bu işi yapan pek çok işletme mevcut ve ilk motosiklet deneyiminizin hem güvenli hem de keyifli olabilmesi adına bu eğitimi almak mühim.

Gruplara Katılın

“Ben tek başıma yollara düşmek istiyorum, ne gereği var grupların?” demeyin. Motosiklet grupları, yalnızca toplu dolaşmak ve buluşma organizasyonları düzenlemekten ibaret değildir. Türkiye’de yıllar geçtikçe daha sağlıklı hale gelen bu grupların, toplu dolaşmaları dışında en büyük özelliği; aralarında deneyimli pek çok insanın bulunması. En iyi yedek parçanın nerede bulunabileceğini, bakım hakkında dikkat edilmesi gerekenleri ve dahasını, daha ilk buluşmadan, yardımsever motorcular aracılığıyla kolayca öğrenebilmeniz mümkün. Sonrasında, elbette tek dolaşabilirsiniz.

Başlangıçta Uzun Rotalar Çizmeyin

Bu da, henüz ilk motosikletine sahip olanların sıklıkla yaptığı bir hata. Elbette, özgürlüğü hissetmek ve doğayla buluşmak adına, kimsenin gitmediği yerlere gitmek isteyebilir; bir deniz kenarında motorunuzdan inip sessizliği dinleyebilirsiniz; ancak başlangıçta bu tarz uzun rotalar çizmenizi tavsiye etmiyoruz. En azından birkaç ay, şehir içinde yakın mesafelere gidip gelerek, ufak arızalarda ne yapmanız gerektiğini öğrenebilir; böylece deneyim kazandıktan sonra uzun rotalardaki arızaları kendiniz giderebilirsiniz. Henüz ilk haftanızda çizeceğiniz uzun rotada, yol ortasında kalmanız; motosiklet deneyiminizi ve kullanma arzunuzu bir kabusa dönüştürecektir.

Şehirde Dikkatli Olun

Türkiye, trafikte motosiklet konusunda hala sorunlar yaşayan bir ülke. Pek çok şehirde, motosikletlere yolda sorun çıkarılabiliyor ve en ufak bir kazada, genelde motosiklet sürücüsü suçlu bulunabiliyor. Bunlarla başa çıkabilmek için, öncelikle dikkatli olmanızda, sonrasında ise kaskınıza bir kamera takmanızda fayda görüyoruz. Böylece, siz dikkatli olduğunuz sürece şehir içi sürüşlerde sorun yaşasanız dahi kamera kayıtları her şeyi kanıtlayabilecektir.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz