İçindekiler
Türkiye’nin doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile dikkat çeken şehirlerinden Malatya, Tohma Kanyonu’ndan Gürpınar Şelalesi’ne, Arslantepe Höyüğü’nden Yusuf Paşa Bedesteni’ne kadar birçok ünlü merkezi ile keşfedilmeyi bekliyor. Tatil Dükkanı Blog olarak, bu yazımızda, Malatya’da gezilebilecek en güzel yerleri detaylı bir şekilde kaleme aldık. İşte Malatya’nın gezilebilecek en güzel yerleri…
Malatya, 772 bin nüfusa sahip, Doğu Anadolu Bölgesi’nin yukarı Fırat havzası içerisinde yer alan ildir. Doğal güzellikleri ve tarihi alanları bakımından zengin olan ilin doğusunda Elazığ, güneyinde Adıyaman ve kuzeyinde Sivas bulunur. Çok sayıda dağ ve plato oluşumunu barındıran şehir, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapar. Malatya tatil kapsamında doğal alanlar ziyaret edilirken, farklı olanaklar sunan Malatya otelleri ile konaklama şartları sağlanır.
Malatya’ya Nasıl Gidilir?
Malatya’ya ulaşım olanakları, Türkiye’nin tüm illerinde yer alan otogarlardan, Malatya merkezin 5 km uzaklığında yer alan Malatya Otobüs Terminali’ne şehirlerarası otobüs seferleri ile ulaşım sağlanır. Otogar alanında yer alan minibüs ve belediye otobüsü duraklarından veya otogar servisleri alanından, araç kullanımı ile il merkezine, Malatya otelleri konaklama alanlarına ulaşım kolaylıkla sağlanır.
Malatya’da Nerelere Gidilir?
Malatya’nın gezilecek yerleri:
Arslantepe Höyüğü: Türkiye’nin en büyük höyükleri arasında yer alan ve Höyük Kara Kaya Barajı’nın yakınında bulunan Aslantepe Höyüğü, 1960 yılında İtalyan arkeologlar tarafından incelenen doğal alandır. Bu yer, Malatya tatil gezileri kapsamında görülmesi gereken arkeolojik alanlar arsasında yer alır.
Yusuf Ziya Paşa Camii: Mücelli Caddesi konumunda yer alan Yusuf Ziya Camii, moloz blok taşlar ile inşa edilen ve 1793 sensinden günümüze kadar korunan tarihi yapıdır.
Kara Kaya Baraj Gölü: Türkiye’nin ikinci en büyük barajı olma özelliği taşıyan Kara Kaya Baraj Gölü, Türkiye’nin en uzun demir köprüsüne ev sahipliği yapan, yeşil bitki örtüsü ile çevrelenmiş alandır.
Malatya’nın Tarihi Mekanları
Malatya’nın tarihi merkezleri:
Melik Sunullah Camii: M.Ö 1393 yılında inşa edilen tarihi yapı olan Melik Sunullah Camii, eski mimari ayrıntıları taşıyan minaresi ile dikkat çeken tarihi yapıdır.
Yusuf Paşa Bedesteni: Osmanlı’nın kapalı çarşı inşasında kullandığı mimari öğeleri taşıyan bu yapı, iç duvar tasarımlarında kullanılan kesme taşlar ile dikkat çeken tarihi yapıdır.
Battalgazi Ulu Camii: Malatya gezilecek yerler açısından zengin tarihi merkezlere ev sahipliği yapar. Bu kapsamda yer alan Battalgazi Ulu Camii 1220 yılında, birinci Alaaddin Keykubat döneminde tasarlanmıştır. Camii taş yapısı ile dikkat çeken ve 1220’li yılların mimarisini günümüze aktaran tarihi yapıdır.
Malatya’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Malatya’nın doğal güzellikleri:
Tohma Kanyonu: Yürüyüş parkurlarının ve nehir oluşumunun yer aldığı doğal alan Tohma Kanyonu, su sporlarını yapma olanağı bulunan merkezler arasında yer alır.
Gürpınar Şelalesi: Malatya gezilecek yerler açısından geniş doğal alanlara ev sahipliği yapar. Darende ilçe sınırlarında bulunan şelale bu alanlardan biridir. Gürpınar Şelalesi, yüksek alandan akan suları gözlemleme ve çevrede yer alan farklı ağaç türleri arasında yürüyüş yapma için tercih edilen doğal merkezdir.
Malatya’nın Önemli Etkinlikleri
Malatya’nın Festivalleri:
Malatya Uluslar Arası Film Festivali: Her sene Kasım ayında düzenlenen ve Kristal Kayısı ödüllerinin verildiği festivaldir. Bu festivalde bir hafta boyunca farklı filmler, festival kapsamında sinemaseverlere sunulur.
Malatya Kayısı Festivali: Konser ve yarışma etkinliklerinin gerçekleştirildiği festival, Malatya kayısısının tanıtımı amaçlı düzenlenir.
Malatya Yeme-İçme Yerleri
Malatya’da yemek yenecek mekanlar:
Öz Güngör Kebap Salonu: Zırh kıyması çeşidinden yapılan kebapları ile ünlü olan bu restoran, akşam yemekleri için ideal duraklar arasında yer alır.
Hacı Baba Sinan Et Lokantası: Malatya’nın yöresel lezzetlerinin sunulduğu ve ağırlıklı olarak et yemeği menilerine yer verilen restorandır. Menüsünde kiraz yaprağı sarması, acılı ayran ve kabak borani gibi yöresel yemekler bulunur.
Malatya’ya Hangi Mevsimde Gidilir?
Malatya’nın hava durumu, kış aylarında yoğun yağışlı ve soğuktur. Yaz aylarında ise sıcak ve güneşli günler geçirilir. Yüksek bölgelerinde Karasal iklimin gözlemlendiği Malatya’ya gitmek için en ideal dönem, Haziran ve Temmuz aylarıdır. Haziran ayında sıcaklıkların orta seviyede olması ve yağış oranının az seyretmesi, seyahatlerin daha kolay yapılmasını sağlar. Turistik alanların gezilmesi ve doğal alanların en güzel halleri ile görülmesi Haziran ayında sağlanır.
Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere..