İçindekiler
Fethiye’nin masalsı köylerinden bir tanesi olan Kayaköy’ü birkaç satırda anlatabilmek çok zor. Bir Rum köyü olan Kayaköy, 11. yüzyılda Likya Uygarlığı tarafından kurulmuş. Adından da anlaşılacağı gibi köy, kayalar oyularak yapılan evlerden kurulmuş. Günümüzde adı her ne kadar köy olarak geçiyor olsa da tarih boyunca bölgede yaşayan medeniyetlerde bölge daima dev bir şehir olarak kullanılmış.
Bölgenin en yoğun nüfusunun yaşadığı kent olan Kayaköy, zamanla kendi kaderine terk edilmiş. 20. yüzyıl ile beraber insanların bölgeyi terk etmesi ve düz alanlara göç etmesiyle birlikte yerleşim alanı bir köy haline dönüşmüş. Özellikle Kurtuluş Savaşı sonrasında bölgedeki Rumların köyden atılıp Türklerin yerleşmesi ve Türklerin köyü sevmeyerek onların da köyü terk etmesi sonucu eski zamanların işlek şehri, tabiri caiz ise bir hayalet kente dönüşmüştür.
4Kayaköy Gezisi
Yıllar boyu adeta bölgede kuş uçmamış ve yüz yıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu muhteşem köy kaderine terk edilmiş. Savaşların bitmesi ve modern çağın başlaması ile beraber insanların tarihe ve tarihi bölgelere ilgisi artmış, Kayaköy de yeniden ilgi görmeye başlamış. Topraklarında ve yapılarında gizemli bir tarihi barındıran bu harabeler birikintisi, köyü ziyaret eden misafirlerine çok mistik bir ortam sunuyor.
Köy aslında kocaman bir müze haline dönüşmüş ve ziyaretçilerinin 1 günde tamamını göremeyeceği binlerce konutu da üzerinde taşıyor. Bu konutlar içerisinde esnaf dükkanları, kiliseler, sanat atölyeleri ve çok daha fazlası var. Tatil için yolu Fethiye’ye düşen tarih meraklısı gezginler için bir hazine olan köyü mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Köy içerisini deve ve atlar ile gezmek gibi de inanılmaz bir fırsat var.
UNESCO tarafından Dünya Dostluk ve Barış Köyü olarak kabul edilen Kayaköy, son dönemde Avusturyalı aktör Russell Crowe’un, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan ile birlikte oynadığı Son Umut adlı filmle gündeme geldi. Filmin son sahneleri Kayaköy’de çekildi ve bölge de büyük ilgi görmeye başladı. Fakat bölgenin önemli bir bölümünün imara açılması planlanıyor.
3Kayaköy’de Neler Var?
Hayalet şehir Kayaköy’de yaklaşık 500 hane yer alıyor. Bu hanelerin her biri yaklaşık 48 m2 büyüklüğünde iki katlı yapılar olarak inşa edilmiş. Bu yapıların önemli özelliklerinden bir tanesi de hiçbir yapının diğer yapıların manzarasını engellemeyecek şekilde konumlandırılmış olması. Bölge terk edildikten sonra oldukça yıpranmış olmasına rağmen ayakta kalmayı başaran tüm bu yapılarla birlikte iki Yunan Ortodoks Kilisesi günümüzde koruma altına alınmıştır.
Yıllara meydan okumasına rağmen oldukça hasar gören yapıların en sağlamı ise köyün kilisesi, fakat tadilat nedeniyle kiliseye girişe izin verilmiyor. Harabeye dönüşen köydeki yapıların çatıları ve duvarları çok seyrelmiş bir durumda! Eğer tatil için Ölüdeniz’e geldiyseniz, Kayaköy’ün çok mistik bir hava oluşturan sokaklarını gezebilirsiniz. Taşlardan inşa edilmiş sokaklar, yukarı yöne uzanan geniş basamaklar içeriyor. Düzensiz ve engebeli yollarda hareket etmek pek de kolay değil tabii ki, ancak keşfetmeyi seven gezginler için bu yollar sorun teşkil etmeyecek cinsten!
2Kayaköy Giriş Ücreti
Tarih kokan Kayaköy’e giriş ücretli mi? sorusunun yanıtı “Evet” ancak çok cüzi bir giriş ücreti var. Müze Kart’ın da geçerli olduğu köye giriş ücreti sadece 5 lira! Kayaköy’e giriş için bilet satış gişesinin hemen yanında bulunan yemek yeme alanından geçiyorsunuz, fakat kontrol noktası ya da görevliler olmadığı için bilet almadan da yemek yeme alanından geçerek köye ulaşabiliyorsunuz. Haftanın her günü ziyaret edilebilen bu tarihi bölge, yaz mevsiminde 09:00-20:00 saatleri arasında konuklarına kapılarını açıyor.
1Kayaköy Ulaşım
Kayaköy dolmuşları Fethiye merkezden kalkmaktadır. Sadece 30 dakikalık konforlu bir yolculuk sonrasında Kayaköy’e ulaşabilirsiniz, aynı şekilde köy merkezinden ilçeye de çok sık aralıklarla ulaşım sağlanmaktadır. Eğer Ölüdeniz’den bölgeye gitmek isterseniz, Hisarönü’nden minibüslere binerek köye ulaşabilirsiniz. Ölüdeniz’den sadece 4.5 km uzaklıktaki tarihi bölgeye minibüsle gitmek yaklaşık 7-8 dakika sürüyor.
Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…