Belgrad

Sırbistan’ın başkenti olan Belgrad, aynı zamanda hem Sırbistan’ın hem de Güneydoğu Avrupa‘nın en büyük şehri olma özelliğine sahiptir. “Beyaz Şehir” anlamına gelen Belgrad, tarihi ve kültürünün yanı sıra turistik açıdan da oldukça ünlü rotalardan biridir. Tuna ve Sava nehirlerinin tam ortasında yer alan Belgrad, Avrupa’da düşük bütçeli bir tatil arayışında olanların ilk tercihleri arasındadır. Eski Şehir ve Yeni Şehir olarak iki bölgeye ayrılan Belgrad nüfusu ise 1 milyondan fazladır. Tarihi yapıları, doğal güzellikleri, kültürel mirası ve özellikle festivalleri ile fazlasıyla dikkat çeken bu kent, renkli caddelerinin yanı sıra gece hayatıyla da bir hayli popülerdir. Belgrad gezilecek yerler listesi ile bu popüler destinasyonları yakından keşfetmeye ne dersiniz? O zaman haydi okumaya devam! 🙂

  • Belgrad’da Nerelere Gidilir? Turistlerin uğrak noktası haline gelen Belgrad, bütçeye uygun yurtdışı tur paketleri ile çok daha kolay bir şekilde gezilebilir. Belgrad’da gezilecek yerler arasında önceliğiniz Knez Mihailova Caddesi, Ada Ciganlija, Aziz Mark Kilisesi, Yeni Belgrad ve Savamala gibi noktalar olsun! Ayrıca Belgrad turları arasından Belgrad Turu‘nu değerlendirerek bu geziyi daha da güzelleştirebilir ve birçok farklı noktayı yakından görebilirsiniz.
  • Belgrad Önemli Etkinlikleri: Avrupa’nın sıcak ve modern bir Balkan kenti olan Belgrad, pek çok eğlenceye ve festivale ev sahipliği yapıyor. Her yıl düzenlenen bu etkinlikler sayesinde Belgrad gece hayatı, canlı ve renkli görüntülerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Sırp yeni yıl etkinlikleri, Paskalya ayini, Belgrad müzik festivali, Belgrad yaz mevsimi ve Belgrad bira festivali gibi seçeneklerden dilediğinizi tercih ederek dolu dizgin bir eğlenceye var mısınız? Cevaplar “Evet” ise, hemen çantaları hazırlamaya ve bir rota oluşturmaya başlayın!
  • Belgrad Yeme-İçme Yerleri: Belgrad pek çok farklı ve lezzetli tatları ile misafirlerini en iyi şekilde ağırlıyor diyebiliriz. Buraya geldiğinizde yemek yiyebileceğiniz noktaları hemen sıralayalım; Lorenzo Kakalamba, Comunale, Smokvica, Lovac, Mala Fabrika Ukusa, Manufaktura, Crna Ovca ve Przionica D59B.
  • Belgrad’da Ne Yenir? Buraya geldiğinizde tatmadan dönmemeniz gereken yöresel lezzetler arasında, Becka Snicla, Kajmak, Sırp salatası, Cevapcici ve Ustipci yer alıyor.
  • Belgrad Tarihi Yerleri: Belgrad’ın tarihi yerlerini, mimari yapılarını ve kültürünü yakından keşfetmek isterseniz, Eski Şehir yerleşkesini mutlaka ziyaret etmeniz gerektiğini belirtelim. Bunun dışında Kalemegdan, Aziz Sava Katedrali, Sırbistan Ulusal Müzesi, Skadarlija, Nikola Tesla Müzesi ve Taş Meydan gibi tarihi yerlere gidilebilir.
  • Belgrad’da Ne Yapılır? Tarihi yapıları keşfedin, ünlü caddelerinde yürüyüşe çıkın, Ada Ciganlija’ya gidin ve denizin, güneşin tadını çıkarın, müzeleri ve tiyatrolarını ziyaret edin, yöresel lezzetlerini tadın ve Zeleni Venac Pazarı’ndan alışveriş yapmadan dönmeyin!
  • Belgrad Kaç Günde Gezilir? Eğer dolu dizgin bir gezi turu yapmak isterseniz 3 – 4 gün yeterlidir ancak vaktiniz kısıtlıysa 2 günde de gezinizi tamamlayabilirsiniz.
  • Belgrad’a Hangi Mevsimde Gidilir? Belgrad’ın hava durumu yazları sıcak, kışın karlı, ilkbahar ve sonbahar aylarında ise yağmurludur. Sırbistan Belgrad gezisi için en ideal zamanın Mayıs – Eylül ayları olduğunu söylemeliyiz.
  • Belgrad Para Birimi: “Sırp Dinarı” Belgrad’da kullanılan para birimi olup, para birimi kodu ise RSD’dir.

Belgrad Turistik Harita

Belgrad Gezilecek Yerler Listesi

Kalemegdan

Kalemeydan

Nerede? Sırbistan Belgrad gezilecek yerler arasında ilk sırayı tabii ki Kalemegdan alıyor! Şehir merkezine oldukça yakın bir lokasyonda bulunmasından dolayı büyük bir rağbet gören Kalemegdan, kentin en önemli simgelerinden ve en büyük parklarından biridir. Tuna ve Sava nehirlerinin ortasındaki bir tepede yer alan bu ulusal park, aynı zamanda kentin en eski bölgesidir.

Nasıl bir yer? Yeşil ve maviyi bir arada buluşturan Kalemegdan, yılın her mevsiminde keyifle ziyaret edilebilir. Harika bir doğal güzelliğe sahip olmasının yanı sıra çevresindeki tarihi noktaları ile de adeta baş döndürüyor! Yanında Belgrad Kalesi, Osmanlı Dönemine ait eserler ve geniş parklar… Nasıl baş döndürmesin ki? Manzaranın tadını çıkarabileceğiniz nadir yerlerden biri olması, yürüyüş yapma veya bisiklet sürme gibi aktivitelerin yapılmasını sağlaması gibi etkenlerden dolayı gezginler tarafından sıklıkla tercih edildiğini hatırlatalım.

Olmazsa olmaz! Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, burada mükemmel fotoğraflar çıkarabileceğiniz çok aşikar! Parkın içerisindeki sanat eserleri, galeri, hayvanat bahçesi, çocuk parkı ve müze gibi noktalarını da ziyaret etmeden sakın döneyim demeyin.

  • Adres: Kalemegdan bb 11000, Beograd, Sırbistan
  • Ziyaret Saatleri: 7/24
  • Telefon: +381 11 262 06 85
  • Ulaşım Haritası

Knez Mihailova Caddesi

Knez Mihailova Caddesi

Nerede? Adını Sırbistan Prensi III. Mihailo’dan alan Knez Mihailova Caddesi’nin uzunluğu metrelerce olup, Cumhuriyet Meydanı’ndan Kalemegdan’a kadar dayanıyor. Yalnızca yayaların girebildiği bu cadde, aynı zamanda alışveriş caddesi olarak biliniyor. Tarihi Roma dönemine kadar uzanan Knez Mihailova Caddesi, bu tarihi izleri her noktasında yansıtmayı da başarıyor.

Araç trafiğine kapalı olmasından dolayı oldukça hareketli ve kabalık olan bu cadde, 20.yy’da Vlada Mitic’in ilk mağazayı açması ile beraber şehrin en önemli alışveriş caddelerinden biri olmuştur. “Şehrin kalbi burada atıyor” dediğimiz yerlerden biri olan Knez Mihailova Caddesi, yılın her zamanı kalabalık olsa da asıl yaz aylarında çok daha renklidir.

Nasıl bir yer? Adeta İstiklal Caddesi’ni andıran Knez Mihailova Caddesi, Belgrad gezilecek görülecek yerler arasında mutlaka yer almalı! Prens Mihailo Heykeli, Ulusal Tiyatro Binası, Ulusal Müze, Srpska Kruna Hotel, Sırbistan Bilim ve Sanat Akademisi ve Nikola Spasic Pasajı gibi tarihi yapılarının görkemli mimarisine aşık olacağınız gibi, sosyal medyada paylaşmak için bol bol fotoğraf karesi yakalayacaksınız.

Ses sanatçıları bu caddede performanslarını sergilerken, bazı gençler ise dans yeteneklerini yine bu caddede konuşturuyor diyebiliriz. Her türlü eğlenceye rastlayabileceğiniz bir yer olmasıyla da çoğu kişi tarafından yoğun ilgi görüyor. E buralara kadar gelmişken kendinize ya da sevdiklerinize bir hediye almadan da dönmeyin şimdi. Sayısız mağazaya ev sahipliği yapan bu caddede özellikle “Knez Mihailova 5” adlı dükkan ayrı bir talep görüyor. Hediyelik eşya dükkanı olduğu için istediğiniz her şeye buradan ulaşabilirsiniz.

Olmazsa olmaz! Işıl ışıl mağazalarında alışveriş yapacak, birbirinden farklı restoran ve cafelerinde bir şeyler atıştırıp içecek, sanatçıların gösterilerini büyük bir zevkle izleyecek ve bünyesinde barındırdığı noktaları tek tek keşfedeceksiniz.

Skadarlija

Skadarlija

Nerede? Çok eski yıllarda kentteki yazar, sanatçı ve gazeteci gibi ünlü isimlerin buluşma yeri olan Skadarlija, aynı zamanda Bohem tarzın merkezlerinden biridir. Belgrad gece gezilecek yerler listesine ekleyebileceğiniz Skadarlija, 1966 yılında restore edilmiş ve bu sayede çağdaş ve modern yapısı korunmaya çalışılmıştır. Günümüzde hala bohem havasını sürdüren Skadarlija, cafe ve restoranlarıyla oldukça popüler noktalardan biridir.

Nasıl bir yer? “Kafana” olarak adlandırılan restoranların çoğu Sırbistan’ın meşhur tatlarına yer veriyor. E buraya kadar gelmişken bu tatlardan mahrum kalmanızı istemeyiz. 🙂 Üstelik Skadarlija canlı müzik gibi eğlenceli aktivitelere de imza atıyor. Paris’in Montmartre semtine benzetilen bu yer, aynı zamanda Türkiye‘de ise Cihangir, Bebek ve Arnavutköy gibi noktalara benzetiliyor. Arnavut kaldırımlı rengarenk çiçekli sokakları ile pek çok turisti çeken Skadarlija, Belgrad Sırbistan gezilecek yerler arasında mutlaka yerini almalı!

Olmazsa olmaz! Yaz aylarında oldukça cıvıl cıvıl olan bu yer, kültürümüze benzediği için herhangi bir yabancılık çekmemenizi sağlıyor. Mutfağından müziklerine kadar her şey size çok tanıdık gelecek!

Aziz Sava Katedrali

Aziz Sava Katedrali

Nerede? Belgrad’ın en önemli kiliselerinden biridir Aziz Sava Katedrali. Aziz Sava Kilisesi olarak da bilinen bu görkemli yapı, Balkanlar‘ın en büyük kilisesi olma özelliğine sahiptir. Şehirdeki en meşhur tarihi merkezlerden biri olan Aziz Sava Kilisesi, hem en büyük Sırp Ortodoks Kilisesi hem de en büyük Ortodoks ibadethanesidir. Ayrıca dünyanın da en büyük Ortodoks kilisesidir. 

Nasıl bir yer? Yerel halkın kalbinde özel bir yere sahip olan bu kilise, sadece güvenli bir sığınak değil aynı zamanda bir toplanma noktası ve ihtiyacı olanlar için bir destek yeridir. Şehrin ikonik noktalarından biri olan Aziz Sava Katedrali, İstanbul’daki Ayasofya Camiye benzetilir. Kilisesin inşaatına 1935 yılında başlansa da, II. Dünya Savaşı ve benzeri nedenlerden dolayı tamamlanamamıştır. Hatta günümüze gelene kadar bazı onarım çalışmaları belli bir süre daha devam etmiştir.

Büyük bir alana inşa edilen kilise, 3500 metrekarelik bir alana sahip olup yüksekliği ise 82 metredir. Toplamda 12 bin kişilik kapasiteye sahip olan katedral, 4 adet galeriyi de bünyesinde barındırıyor. Noel arifesi ve Ortodoks yeni yıl kutlaması gibi toplantı ve etkinliklere ev sahipliği yapmasıyla da biliniyor. Akşam saatlerinde ışıklandırmadan dolayı eşsiz bir görünüme bürünen Aziz Sava Katedrali, Sırp – Bizans tarzında inşa edilmiş bir yapıdır.

  • Adres: Krusedolska 2a, Beograd 11000, Sırbistan
  • Ziyaret Saatleri: 07.00 – 20.00
  • Telefon: +381 11 243 25 85
  • Ulaşım Haritası

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija

Nerede? Şehir merkezine oldukça yakın bir konumda yer alan Ada Ciganlija, sessiz, sakin ve huzurlu bir atmosfer arayışında olanların adresidir diyebiliriz. Birbirinden farklı hayvan çeşidine ev sahipliği yapan bu yer, meşe ve karaağaç ormanları ile kaplıdır. Sava Nehri kıyısında bir yarımada olan Ada Ciganlija, yerel halk arasında Belgrad’ın deniz kıyısı olarak adlandırılıyor.

Nasıl bir yer? İlk olarak yaz aylarında epey bir yoğun olduğunu belirtelim. 🙂 Ortalama iki buçuk kilometrekarelik bir alana sahip olan bu mekanda, yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, basketbol, voleybol ve futbol sahalarında oyun oynayabilir, koşu yapabilir ve çeşiti su sporları aktivitelerine katılım gösterebilirsiniz. Tüm bunların dışında yemyeşil bir alanda sadece doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. 

Olmazsa olmaz! Etrafındaki cafe ve restoranlarda istediğiniz gibi yiyip içebilir, eğlence mekanlarında ise dilediğiniz gibi eğlenebilir keyiflenebilirsiniz. 

Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı

Nerede? Belgrad’ın buluşma noktalarından biri olan Cumhuriyet Meydanı, Eski Şehir’in merkezi olarak biliniyor. Tarihi dokusu ile ön plana çıkan bu meydan, aynı zamanda sosyal olanaklarıyla da bir hayli dikkat çekiyor. 

Nasıl bir yer? Gezi turunda kısa bir mola vermek mi istiyorsunuz? O zaman meydandaki cafelerde bu ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Ayrıca Sırbistan Ulusal Müzesi ve Ulusal Tiyatro Binası gibi mimarisiyle büyüleyen bu tarihi yapılara da bünyesinde yer verdiğini bilmelisiniz! Üstelik geldiğiniz zaman herhangi bir etkinliğe denk gelmiş olabilmeyi umut edin. Çünkü bu meydanda verilen konser etkinliklerine bayılacaksınız. Bizden söylemesi…

  • Adres: Trg republike 3, Beograd, Sırbistan
  • Telefon: +381 63 382 81 33
  • Ulaşım Haritası

Nikola Tesla Müzesi

Nikola Tesla Müzesi

Nerede? Bilime ve sanata düşkün olanlar el kaldırsın. Sizin için bir öneriyle geldik ki o da Nikola Tesla Müzesi! Sırp asıllı bilim adamı Nikola Tesla’yı bilmeyen yoktur. Alternatif akımın mucidinin hayatına dair birçok farklı detayı öğrenmek istemez misiniz? Kişisel mirasını ve icatlarını koruyan bu müzede, hem Tesla’nın icatlarını görecek hem de neler yaptığını bir kez daha keşfedeceksiniz.

Nasıl bir yer? Cep telefonları, kablosuz cihazlar, radyo, radarlar ve uzaktan kumanda gibi pek çok cihazı ve bunun gibi birçok önemli eserini yakından göreceğiniz için kendinizi çok şanslı hissetmelisiniz. Ayrıca Nikola Tesla’nın kitap, dergi ve gazete gibi ürünlerine yer verdiği kişisel kütüphanesini, sanat koleksiyonunu ve arşivini de bu müzede göreceksiniz. Krunska Caddesi’nde yer alan bu müzede, aynı zamanda Tesla’nın yazışmalarının orijinal belgeleri, orijinal çalışmaları, planları, çizimleri ve patent belgeleri bulunuyor. 

Hem şehir merkezine hem de diğer turistik noktalara yürüme mesafesinde bulunan bu müze, küçük olmasından dolayı bir çırpıda bitiyor ve bu sayede müzenin tamamını rahatlıkla gezebiliyorsunuz. Dünyanın en büyük ve en önemli koleksiyonuna sahip olan müze, 7’den 70’e herkesin keyifle ziyaret edebileceği bir müzedir. Bunların dışında ünlü bilim adamını daha da yakından tanımak isterseniz, kısa bir bilgilendirici film bu noktada imdadınıza yetişecek. Ayrıca kısa bir interaktif tura kim hayır diyebilir ki? 

Olmazsa olmaz! Gelelim müzedeki en önemli detaya! Müzede altın bir küre içerisinde Tesla’nın küllerinin bulunduğunu biliyor muydunuz? 

  • Adres: Krunska 51, Beograd 11000, Sırbistan
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 20.00 *Pazartesi: 10.00 – 18.00
  • Telefon: +381 11 243 38 86
  • Giriş Ücreti: 250RSD (2,5€) / Rehberli tur: 500RSD
  • Ulaşım Haritası

Zemun Bölgesi

Zemun Bölgesi

Nerede? Belgrad’ın güneyinde bulunan Zemun, Gardos Tepesi çevresinde, Kalemegdan’ın karşısında konumlanıyor. Şehrin en eski yerlerinden biri olan Zemun Bölgesi, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma, Bizans, Osmanlı ve Avusturya – Macaristan gibi uygarlıkların izlerini taşıyan bu bölge, aynı zamanda Tuna Nehri kıyısında bulunuyor.

Nasıl bir yer? Huzurun adresi olan Zemun Bölgesi, dar sokakları, muhteşem manzaraları ve tarihi mimari yapıları, farklı cafe ve restoranları, turistik noktaları ile gezip görebileceğiniz nadir güzellikte bir yerdir. İçerisinde barındırdığı Usce Kulesi’ne çıkmanızı ve kuş bakışı manzarasıyla şehrin güzelliğini yakalamanızı tavsiye ediyoruz.

Buraya geldiğiniz zaman, Güneş Saat Evi, Karamat’ın yazlık evi, Orta Çağ Kalesi kalıntıları, Icko’nun evi, eski imparatorluk binası ve Gardos Millenium Kalesi’ni yakından görmeden dönmeyin deriz. Ayrıca bu bölgede düzenlenen festivallere denk gelirseniz, mutlaka değerlendirmeyi unutmayın! Uluslararası Mono Drama ve Pandomim Festivali, Uluslararası Karikatür Festivali gibi daha pek çok kültür sanat etkinlikleri burada düzenlenmektedir.

Sırbistan Ulusal Müzesi

Sırbistan Ulusal Müzesi

Nerede? Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Sırbistan Ulusal Müzesi, eski Yugoslavya’nın hem en büyük hem de en eski müzelerinden biridir. Avrupa ve Yugoslavya’daki önemli ressamların eserlerinin yer aldığı bu müzede, daha pek çok önemli sanatçının eserine rastlamanız mümkün.

Nasıl bir yer? Picasso, Gustav, Klimt, Van Gogh, Rubens, Kandinsky, Nadezeta Petroviç ve daha pek çok sanatçının eserine yer veren bu müze 1844 yılında kurulmuştur. 5600’den fazla resim ve 8400’den fazla çizim olmak üzere toplamda 400 binden fazla eseri bünyesinde barındıran Sırbistan Ulusal Müzesi, Fresk Galerisi’ne de içerisinde yer verir. Bu galeride duvar resimleri, Orta Çağ heykelleri, Picasso ve Monet’in eserleri bulunmaktadır.

  • Adres: Trg republike 1а, Beograd 104303, Sırbistan
  • Ziyaret Saatleri: 10.00 – 18.00 / Perşembe ve Cuma: 12.00 – 18.00 *Pazartesi günleri kapalı. 
  • Telefon: +381 60 807 50 20
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 300RSD / Öğrenci: 150RSD
  • Ulaşım Haritası

Aziz Mark Kilisesi

Aziz Mark Kilisesi

Nerede? Taş Meydan’da yer alan Aziz Mark Kilisesi, 1835 yılında inşa edilmiştir. Oldukça çarpıcı bir mimariye sahip olan kilise, bir Ortodoks Kilisesi’dir. Kutsal Apostle ve Evangelist Mark adına sunulan bu kilise, günümüzde halen aktif bir şekilde kullanılıyor. Bizans mimarisini yeniden hayata geçirmek amacıyla inşa edilen St. Mark Kilisesi, ülkenin en büyük kiliselerinden biri olma özelliğine sahiptir.

Nasıl bir yer? Tarihi noktaları merak edip araştırma yapmayı sevenler Belgrad gezilecek yerler listesine bu yapıyı kesinlikle eklemeliler! 62 metre uzunluğunda olup 45 metre genişliğinde olan Aziz Mark Kilisesi, yapımına başlandığı yıldan neredeyse tam yetmiş yıl sonra tamamlanmıştır. Sırbistan Ulusal Meclisi’ne oldukça yakın bir noktada yer alan bu kilise, Küçük bir Rus Ortodoks kilisesini ise yanında barındırır.

  • Adres: Bulevar kralja Aleksandra 17, Beograd, Sırbistan
  • Ziyaret Saatleri: 07.00 – 19.00
  • Telefon: +381 11 323 19 40
  • Ulaşım Haritası

Taş Meydan

Taş Meydan

Nerede? “Belgrad neresi gezilir?” diye merak edenlere Taş Meydan’ı kesinlikle ziyaret etmeleri gerektiğini söyleyelim. Eski binaların inşaatında gerekli olan taşların bu bölgeden çıkarılmasından dolayı bu ismi alan Taş Meydan, savaş zamanında sığınak, askeri depo ve tedavi merkezi olarak kullanılmıştır.

Nasıl bir yer? Aynı zamanda Belgrad’ın en büyük parklarından biri olan Taş Meydan, St. Mark Kilisesi’ni bünyesinde barındırmasıyla yoğun talep görüyor. Bahar aylarında ıhlamur ağaçları arasında yürüyüş yapabilir, kiliseyi ziyaret edebilir, içerisindeki yüzme havuzu olan spor merkezlerinde zaman geçirebilir ve daha pek çok aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Adres: Ilije Garašanina 26, Belgrad, Sırbistan
  • Telefon: +381 11 655 65 01
  • Ulaşım Haritası

Gardos Kulesi

Gardos Kulesi

Nerede? Milenyum Kulesi veya Janos Hunaydin Kulesi olarak da bilinen Gardos Kulesi, 1896 yılında inşa edilmiştir. Belgrad’ın manzarasına bu noktadan şahit olacağınız gibi aynı zamanda Sava Nehri’nin de muhteşem manzarasına tanıklık edeceksiniz. Sırp asıllı Janko Sibinjanin anısına inşa edilen bu kule, millenium kulelerinden biridir.

Nasıl bir yer? Geçmiş tarihte gözetleme amacıyla kullanılan bu kuleler, günümüzde ise kültür – turizm amacıyla kullanılır. Diğer eserlere nazaran daha genç bir yapıya sahip olan bu eser, Zemun Bölgesi’nde bulunuyor. Eğer harika bir manzaraya tanıklık etmek istiyorsanız, Gardos Kulesi’ni ziyaret etmeniz gerektiğini söyleyelim.

Avala Kulesi (Avala Tower)

Avala Kulesi

Nerede? Belgrad’ın Avala ilçesinde konumlanan Avala Kulesi, şehir merkezine 16 km mesafede yer alıyor. Gözlem kulesi ile birlikte telekomünikasyon olarak da bilinen bu kule 1961 – 1965 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu sembolik yapı 1999 yılında NATO bombardımanı esnasında yıkılmış olup 2006 yılında inşaatına yeniden başlanmıştır. 2009 yılında ise tamamlanan bu yapı, hizmet vermeye başlamıştır.

Nasıl bir yer? Sırbistan ve Balkanlar’ın en yüksek kulesi olan Avala Kulesi, 204,68 metre yüksekliğe sahiptir. 1964 tarihinde Rus uçağının kaza yapması esnasında öldürülen Rus gazilerine adanmış olan Avala Tower, eski Yugoslavya içinde önemli bir yere sahiptir. Böylesine tarihi bir yapıyı ziyaret etmeden Belgrad gezi turunuzu sonlandırmayın deriz. Ayrıca kule içerisinde restoran, sergi alanı, spor sahaları ve hediyelik eşya dükkanı yer alıyor.

Olmazsa olmaz! Seyir terası manzarasıyla büyüleyen bu kulede, bol bol fotoğraf çekmek serbest!

Savamala

Savamala

Nerede? Surların dışına yapılan ilk yerleşim yerlerinden biri olan Savamala, Sava Nehri kıyısında bulunuyor. Kuzey Sırbistan’ın işgali esnasında yerleşim yeri olan Savamala, Osmanlı yönetimine karşı ilk ayaklanmanın da baş gösterdiği mahallerden biridir.

Nasıl bir yer? Tarihi dokusunun yanı sıra yeni açılan restoran ve cafeleri ile büyük ilgi gören Savamala, özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık bir atmosfere sahiptir. Salaş bir görünümü ile dikkatleri üzerine çeken bu ilçe, yaklaşık 2 binden fazla restoran, bar ve gece kulübüne ev sahipliği yapmaktadır.

Olmazsa olmaz! Olur ya memleketinizi özler, canınız Türk kahvesi içmek ister. İşte bu anlamda doğru adreste olduğunuzu bilmelisiniz!

Yeni Belgrad

Yeni Belgrad

Nerede? Belgrad’ın en kalabalık ilçelerinden biri olan Yeni Belgrad, bir diğer adıyla da bilinen Novi Beograd, 1947 tarihinde Sava Nehri’nin sol yakasında inşa edilmiştir. Alışveriş tutkunlarının vazgeçilmez durakları arasında yer alan Yeni Belgrad, hem modern avm hem de ünlü markalara ait mağazalara ev sahipliği yapıyor. Alışverişin yan sıra nehrin kıyısında yürüyüş yapabilir, parkta oturup dinlenebilir ve harika fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

Doğa Tarihi Müzesi (Museum of Natural History)

Doğa Tarihi Müzesi

Nerede? Sırbistan’daki en eski müzelerden biri olan Doğa Tarihi Müzesi, aynı zamanda Güneydoğu Avrupa’nın önde gelen tarihi müzelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Pek çok zengin esere ev sahipliği yapan bu müze, ilk olarak 1895 tarihinde Jestastvenicki Muzej Srpske Zemlje ismiyle kurulmuştur.

Nasıl bir yer? Sırbistan, Balkan Yarımadası ve daha pek çok yerden mineralojik, fosil koleksiyonlar, böcekler, kuşlar ve memeliler gibi birçok koleksiyon bu müzede sergileniyor. Yalnız müzenin içerisinde kalıcı bir serginin olmadığını ekleyelim. Aynı zamanda müze pedagojiyi geliştirici bir hizmete sahiptir. Ve bu yönüyle birçok sayıdaki okulla ve öğrenciyle işbirliği yapmaktadır.

  • Adres: Njegoševa 51, Beograd 11000, Sırbistan
  • Ziyaret Saatleri: 08.30 – 16.30 *Hafta sonları kapalı.
  • Telefon: +381 11 344 21 47
  • Ulaşım Haritası

Terazije Meydan

Teraziye Meydanı

Nerede? Kentin bir diğer önemli meydanı ise Terazije Meydanı’dır. Cumhuriyet Meydanı’nın komşusu olan Terazije, Türkçe adıyla Teraziye Meydanı, oldukça popüler olan Moskva Hotel’ine ev sahipliği yapmaktadır. Sremska Caddesi ile Kralja Milana Caddesi’ne kadar uzanan bir bölgede konumlanan bu meydan, şehrin en ünlü meydanlarındandır.

Nasıl bir yer? Merkezi konumuyla ve Moskva Hotel’i ile büyük rağbet gören Terazije Meydan, Belgrad gezi rehberinizde kesinlikle olmayı hak ediyor. Üstelik bu otelde kimlerin kimlerin kaldığını bir bilseniz… Maksim Gorki, Alfred Hitchcock ve Brad Pitt gibi birçok ünlü ismin ağırlandığını ekleyerek konaklamak için buraya uğramanız gerektiğini mutlaka belirtelim.

İşlek bir meydan olması, Belgrad Belediye Sarayı, Cumhurbaşkanı Köşkü, Parlamento Binası, Kalemegdan ve bunun gibi pek çok önemli noktaya yürüme mesafesinde olması, caddenin her iki tarafında da mağaza, cafe, restoran ve ofislerin bulunması,

Belgrad’da Diğer Gezilecek Yerler

  • The Legacy of Petar Lubarda
  • Çağdaş Sanat Müzesi
  • Afrika Sanat Müzesi
  • Uygulamalı Sanat Müzesi (Museum of Applied Art)
  • Belgrad Modern Sanat Müzesi (Belgrade Modern Art Museum)
  • Belgrad Ulusal Tiyatrosu (National Theatre in Belgrade)
  • Yugoslav Tarih Müzesi
  • Etnografya Müzesi
  • Askeri Müze
  • Bayraklı Camii
  • House of Flowers
  • Belgrad Sarayı
  • Eski Saray
  • Kalenic Pijac
  • Nikola Pasic Meydanı
  • Parlemento Binası
  • St. Petka’s Chapel
  • Usce Parkı
  • Yeni Saray
  • Branko Köprüsü

Belgrad’a Yakın Gezilecek Yerler

Novi Sad

Yeni Sad

Nerede? Belgrad yakınında gezilecek yerler listesinde yer alan Novi Sad, Sırbistan’ın ikinci kültür merkezidir. Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Novi Sad, belli bir dönem Osmanlı Devleti’ne bağlıyken, belli bir dönem ise Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na bağlı kalmıştır. Bu sebepten ötürü ana meydandaki binaların ve sokaklarının neoklasik mimariye ait olduğunu belirtmeliyiz.

Nasıl bir yer? Tuna Nehri’nin yakınında bulunan bu şehir, stratejik konumu nedeniyle bugüne gelene kadar yaşayan toplumların izlerini hala taşımaktadır. 19. yy sonunda ve 20. yy başında neredeyse her Sırp gazeteci, yazar, şair veya hukukçu bu şehirde çalışmalarını sürdürmüştür. Bundan dolayı da birçok kültürel etkinlik ve müzik konserleri günümüzde hala devam etmektedir.

Olmazsa olmaz! Buraya geldiğinizde Petrovaradin Kalesi, Dunavska Caddesi, Belediye Binası, Strand, Trg Slobode Meydanı ve Tuna Parkı gibi noktalara mutlaka uğramanız gerektiğini söyleyelim. Ayrıca Novi Sad gezisinde denk gelirseniz EXIT Festivali’ne de gitmeyi düşünebilirsiniz. 2000 yılında düzenlenmeye başlayan bu festival, yıllık yaz müzik festivalidir ve pek çok ünlü ismi ağırlamasıyla bilinir.

Karlofça

Karlofça

Nerede? Sırbistan’ın kuzeyinde yer alan Karlofça, burada imzalanan Karlofça Antlaşması ile tarihi bir önem taşıyor. Sırbistan için de önemli bir yer teşkil eden bu yer, Belgrad’a 1 saatlik mesafede konumlanıyor. Tarihi binaları ile oldukça dikkat çeken Karlofça, Avusturya-Macaristan Krallığı’ndan sonra Osmanlılar tarafından yönetilmiştir. Bu anlamda da Osmanlı’nın pek çok farklı tarihi eserine bu şehirde yer verilmektedir. E 170 yıl boyunca hüküm sürünce bunun yaşanması çok muhtemel değil mi? 🙂

Niş

Niş

Nerede? Belgrad ve Novi Sad’dan sonra Sırbistan’ın üçüncü en büyük şehri olan Niş, Keltler döneminde “Navissos”, Roma döneminde “Naissus” ve Bizans döneminde “Nysos” ismiyle anılıyordu. Büyük Konstantin’in doğum yeri olmasından dolayı ünlü olan Niş, Doğu ve Batı arasında köprü görevi görür. Balkanların en eski bölgelerinden biri olan Niş, Belgrad çevresinde gezilecek yerler arasında kesinlikle olması gerekiyor.

Olmazsa olmaz! Buraya geldiğiniz zaman, King Milan Square, Nis Kalesi, Skull Tower, Şeytan Kasabası ve Kafatası Kulesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Özellikle önemli bir kültürel alan olarak ilan edilen Nis Kalesi, aynı zamanda tarihi bir anıt olmasıyla da yoğun ilgi görüyor. Bu nedenle Belgrad gezi listenize burayı da mutlaka eklemelisiniz.

Subotica

Subotica

Nerede? Macaristan’a yakın bir konumda yer alan Subotica, Sırbistan’ın kuzeyinde yer alıyor. Ortalama 100 bin nüfusa sahip olan bu bölgenin çoğunluğu Macarlardan oluşmaktadır. Art Nouveau mimarisinin pek çok örneğinin yansıtıldığı Subotica, aynı zamanda birçok farklı türde festivalleri ile de ünlüdür.

Nasıl bir yer? Avusturya-Macaristan İmparatorluğu esnasında demiryolu bağlantısının gelişmesine yardımcı olan bu bölge, neo-Avrupa ve akademik tarzda birbirinden farklı binaların inşa edilmesini sağlamıştır. Bunun dışında farklı bir lezzet kültürüne ev sahipliği yapan Subotica, yerli ve yabancı birçok turist tarafından büyük rağbet görüyor.

Olmazsa olmaz! Liberty Meydanı, Katedral Meydan, Sukkat Shalom, Raiche Sarayı ve Franciscan Kilisesi gibi noktaları buraya geldiğinizde gezi listenize eklemeyi unutmayın.

Moskova

Moskova

Nerede? Rusya‘nın başkenti olan Moskova, Rusya’nın en kalabalık şehirlerinden biridir. Doğu Avrupa’nın hem ekonomik hem de kültürel anlamda en önemli yerlerinden biri olan Moskova, Oka ve Volga nehirleri arasında konumlanıyor. Avrupa’nın ikinci en büyük şehri olması dışında en pahalı dokuzuncu şehri de olan Moskova, aynı zamanda dünyadaki en büyük yüz ölçümüne sahiptir.

Nasıl bir yer? Tarihi yapıları ve kültürel değerleri ile harika bir atmosfere ev sahipliği yapan Moskova, ihtişamlı yapılarıyla da gelenleri büyülüyor desek abartmış olmayız. Özellikle edebiyata ve sanata düşkünseniz, demeyin keyfinize! 🙂 Dünyaca tanınmış Rus yazarların yaşadığı yerin havasını solumak ve onların izini sürmek bile sanatseverlere oldukça iyi gelecektir. Dostoyevski, Tolstoy, Çehov ve Gogol… Harika bir gezi olacağı şimdiden anlaşıldı!

Olmazsa olmaz! Kremlin, Katedral Meydanı, Büyük Kremlin Sarayı, Kızıl Meydan, Ostankino Televizyon Kulesi, Aziz Vasili Katedrali, Tretyakov Galerisi ve Novodevici Manastırı gibi pek çok eşsiz yapıyı da gezi listenize eklemeyi unutmayın.

Saraybosna

Saraybosna

Nerede? Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, Osmanlı Devleti’nden önce “Vrhbosna” ismiyle anılıyordu. Trebevic Dağı’nın eteğinde yer alan Saraybosna, Milijacka Nehri tarafından ortadan ikiye bölünmüştür. Birçok farklı kültürün bir arada yaşandığı Saraybosna, Güneydoğu Avrupa’nın en güvenli noktalarından biridir. Doğu-Batı sentezini en iyi şekilde yansıtan bu yer, Belgrad’a yakın gezilecek yerler arasında olmadığı kesinlikle hak ediyor.

Nasıl bir yer? Osmanlı ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun izlerini taşıyan bu şehir, lezzetli mutfağıyla, eğlenceli müzik anlayışıyla ve eşsiz tarihi yapılarıyla kendine has bir ambiyansa sahiptir. Ortodoks ve Katolik kiliseleri, sinegog ve camileri yan yana sıralanmış bir şekilde görebileceğiniz bu yerde, halkın misafirperver ve sıcakkanlı olduğunu da belirtmekte fayda var. Merkez, Yeni Şehir, Yeni Saraybosna ve Eski Şehir olmak üzere 4 yönetim bölgesine ayrılan Saraybosna, bünyesinde harika gezi noktalarını barındırır.

Olmazsa olmaz! Bakırcılar Çarşısı, Miljacka Nehri, Latin Köprüsü, Ferhadija Caddesi, Saraybosna Gülü ve daha pek çok noktayı gezinize eklemeyi de sakın unutmayın!

Üsküp

Üsküp

Nerede? Makedonya’nın en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti olan Üsküp, Balkan şehirlerinden en çok tercih edilenidir diyebiliriz. Yerli ve yabancı pek çok turisti çeken Üsküp, tarihi ve kültürel yapıları ile hem turizm hem de ticaret anlamında büyük yol almıştır. Tarihi geçmişi 4 binli yıllara kadar dayanan bu kent, tahmin edersiniz ki günümüze gelene kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Nasıl bir yer? Makedonya’nın kuzeyinde, Vardar Nehri’nin hemen yanında yer alan Üsküp, sadece gezilecek yerleri ile değil aynı zamanda festival ve etkinlikleri ile de neden bu kadar talep gördüğünü açıklıyor. Animax Film Festivali, Caz Festivali, Taksirat Müzik Festivali, Üsküp Tasarım Haftası, Mobile Film Festivali ve Uluslararası Gölge Tiyatrosu Çocuk Festivali… Daha ne kadar eğlenceye yer verilebilir ki?

Olmazsa olmaz! Bizim Kapalıçarşı’dan sonra en büyük çarşı unvanını alan Eski Çarşı’yı, Canyon Matka, Rahibe Teresa Memorial House, Makedonya Meydanı, Taş Köprü, Üsküp Kalesi ve bunun gibi daha pek çok yeri ziyaret edebilirsiniz.

Budapeşte

Budapeşte

Nerede? Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte, zengin kültürel ve tarihi geçmişi ile oldukça farklı bir atmosferi bünyesinde barındırıyor. Avrupa’daki ilk yer altı metrosuna sahip olan Budapeşte, aynı zamanda dünyanın en büyük mağara sistemine sahip olmasıyla da popüler destinasyonlardan biridir. Öte yandan Orta Avrupa’da yer alan Budapeşte, Avrupa Birliği’ndeki en büyük yedinci şehir olma özelliği taşır.

Olmazsa olmaz! Vörösmarty Meydanı, Buda Kalesi, St. Stephen Bazilikası, Parlamento Binası, Zincir Köprüsü, Kahramanlar Meydanı ve Szechenyi Kaplıcaları gibi ilgi çekici yerler mutlaka gezi listenizde olmayı hak ediyor.

Çocuklar ile Gezilecek Yerler

Ailecek Belgrad gezisi yapacaksanız, merak etmeyin hem size hem de çocuklarınıza göre çok güzel yerler var! Çocuklarınız eğlenceli zaman geçirirken, sizler de en az çocuklarınız kadar eğlenceli vakit geçireceksiniz. Ayrıca çocuklarınız eğlenirken, siz de kahvenizi yudumlayarak dilediğiniz gibi dinlenebilirsiniz. Örnek vermemiz gerekirse; Belgrad’da çocuklarınız ile gezilecek yerler arasında Belgrade Zoo, Javni Akvarijum i Tropikarijum Beograd, Jura Adventure Dino Park ve Muzej iluzija gibi noktalar yer alıyor.

Bunların dışında Belgrad’da mükemmel plajların ve parkların bulunduğunu belirtelim. Ayrıca “Belgrad da denize girilir mi?” sorusu pek çok kullanıcı tarafından merak edilip araştırılıyor. Ve bunun cevabını hemen “evet” olarak ekleyelim. Özellikle Belgrad’a yaz aylarında gelmeyi planlarsanız burada yapacak çok şeyiniz var! Yukarıda da bahsettiğimiz Ada Ciganlija noktasını değerlendirebilir, ailecek yürüyüş yapabileceğiniz Topcider Park’a gidebilir ve yine yukarıda bahsettiğimiz birkaç müzeyi de çocuklarınızla ziyaret edebilirsiniz.

Belgrad Alışveriş Yerleri

Öncelikle alışveriş tutkunlarını bi’ Knez Mihailova Caddesi’ne yönlendirelim. Zaten bu caddede dünyaca ünlü olan markaların mağazalarında istediğiniz her şeyi bulacağınız kesin! Bu caddenin dışında Terazije Meydan’ında da birçok seçeneği değerlendirebilirsiniz. Ayrıca Sava Center ve City Passage, Belgrad’ın önemli alışveriş merkezleri arasında yer alıyor. İsteyen bu caddelerden birine giderek dilediği gibi alışveriş yapabilir, hediyelik eşyalar satın alabilir, isteyen de direkt AVM giderek bu fırsatı değerlendirebilir.

Belgrad Tarihi Yerler

Kültürü ve gezilecek yerlerinin yanı sıra tarihiyle de Avrupa’nın en popüler noktalarından biri olan Belgrad, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Haliyle içerisinde bu medeniyetlerin tarihi izlerini ve kültürünü en iyi şekilde yansıttığını görüyoruz. Manzarasıyla büyüleyen Kalemegdan’ı, dünyadaki en büyük Ortodoks kiliselerinden biri olan Aziz Sava Katedrali’ni, Nikola Tesla Müzesi’ni mutlaka geldiğinizde ziyaret etmelisiniz.

Belgrad Gece Hayatı

Belgrad eğlence anlayışıyla da birçok ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Sabahın ilk ışıklarına kadar dans edeceğiniz mekanlara sahip olan Belgrad’ın oldukça canlı ve hareketli bir gece hayatı vardır. Ambiyansıyla gelenleri kendine hayran bırakan bu yer, aynı zamanda barları ve gece kulüplerinin dışında arkadaş canlısı insanları ile bir hayli beğeni topluyor.

Belgrad Turu

Belgrad’da bir eğlenceye kim hayır diyebilir ki? Birçok eğlence ve festivali bünyesinde barındıran Belgrad, her yıl bu etkinlikleri ile binlerce insana ev sahipliği yapıyor. Canlı ve renkli görüntülere şahit olacağınız bu festivallerden en çok tercih edileni ise Belgrad Bira Festivali’dir. Konserler eşliğinde doya doya eğlenecek, yeme-içme kültürü ile karnınızı eşsiz lezzetlerle dolduracak ve birbirinden keyifli oyunları ile zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Festivalleri dışında genel olarak hareketli ve canlı meydanlarıyla herkesin eğlenmesini sağlayan Belgrad turuna kim hayır diyebilir ki? Şehri daha yakından tanımak ve keşfetmek isterseniz o zaman bu tur tam da size göre: Belgrad Turu

**Evet Belgrad gezilecek yerler yazımız burada sonlanıyor. Değerli görüşlerinizi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşmak isterseniz, yorumlar kısmında buluşalım! Aynı zamanda turlar hakkında bilgi almak, indirimlerden yararlanmak, fırsatları yakalamak ve erken rezervasyon yaptırmak için Tatil Dükkanı sayfamıza mutlaka göz atın. 

Belgrad Gezi Rehberi Hakkında Merak Edilenler;

Belgrad nerede?

Sırbistan'ın başkenti ve en büyük şehri olan Belgrad, Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği noktada konumlanmaktadır.

Belgrad vize istiyor mu?

Belgrad, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanı tanıyor.

Belgrad akşam gezilecek yerler nerelerdir?

Belgrad'da akşam gezebilecek popüler yerler arasında Skadarlija ve Savamala yer alıyor.

Sırbistan gece hayatı nasıldır?

Balkan ülkeleri arasında en eğlenceli ve en kaliteli gece hayatına sahip olan Sırbistan'da sadece gece değil aynı zamanda günün her saatinde eğlenceye tanık olabilirsiniz. Özellikle Knez Mihailova Caddesi'nde dolaşırken kendi halinde eğlenen sokak müzisyenleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz