Kapadokya’nın Nevşehir’de olduğu sanılsa da aslında Kapadokya olarak adlandırılan bölgenin ana merkezi Nevşehir’de olmakla birlikte bir kısmı Kayseri, Niğde, Kırşehir ve Aksaray illerinde yer alıyor.

Kurban Bayramı Tatil Önerileri

Milattan önce 7000’lere dek uzanan tarihi ile Kapadokya Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı en önemli değerlerden biri olarak kabul ediliyor. Zaten Göreme Milli Parkı ve Kapadokya 1985 yılından beri Unesco Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. 60 milyon yıl kadar önce Hasandağı, Erciyes ve Güllüdağ’dan püsküren lav ve küllerden oluşan yumuşak tabakaların rüzgâr ve yağmur tarafından aşındırılması ile ortaya çıkmış olan Kapadokya tek kelime ile büyüleyici bir yer.

Kurban Bayramı Tatili Önerileri - Kapadokya

Paleolitik döneme den uzanan tarihi geçmişe sahip olan bölgede önce Hititliler egemenlik sürmüş ve sonrasındaysa Hıristiyanlığın o dönemki en önemli merkezi haline gelmiş. Yani Kapadokya yalnızca doğal güzelliği ile büyüleyici değil aynı zamanda ülkemizin ev sahipliği yaptığı en önemli tarihi değerlerden de biri durumunda.

Kapadokya Gezi Rehberi - Peri Bacaları

Kapadokya tüm bu özellikleri sebebiyle hem yurt içinden hem de yurt dışından binlerce kişiyi kendine çekiyor. Eğer hala bu eşsiz toprakları ziyaret etmediyseniz çok şey kaçırdığınızdan en ufak bir şüpheniz olmasın.

Kapadokya’da nerede kalınır?

Golden Cave Otel - Genel

Kapadokya için ülkemizin kalınacak yerler açısından en heyecan verici bölgesi demek sanıyoruz pek de abartı olmaz zira Kapadokya’da belki de başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz mağara otelleri yer alıyor.  Bu mağara otelleri kesinlikle Kapadokya’da kalmak için ilk tercih olmayı hak ediyor. Bölgede ayrıca tarihi Yunan konakları gibi farklı etkileyici kalınacak mekânlar da bulabilmek mümkün.

Golden Cave Otel - Suit

Kapadokya’da konaklama mekânları daha çok Avanos, Ortahisar, Göreme, Ürgüp ve Uçhisar ilçelerinde yoğunlaşıyor. Bu ilçelerde hem her zevke hem de her bütçeye uygun çok sayıda konaklama alternatifi yer alıyor. Yani Kapadokya’da mutlaka tam aradığınız gibi bir konaklama mekânı sizi bekliyor. Kapadokya’daki en iyi otellerden biri olarak ön plana çıkan Golden Cave Suits hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Tarihe Yolculuk: Golden Cave Suits başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. 

Kapadokya’ya ne zaman gidilir?

Kapadokya Gezi Rehberi - Peri Bacaları Mevsim

Kapadokya İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor dolayısıyla karasal iklim hâkim. Karasal iklimde yaz ayları çok sıcak olduğu, kışlarınsa çok soğuk geçtiği düşünülünce Kapadokya seyahatleri için en makul dönemin ilkbahar ya da sonbahar ayları olduğu söylenebilir. Bu arada Kapadokya’da gezilecek çok yer olduğu için de havanın en sıcak ne de soğuk olmadığı bahar aylarında gitmek bu açıdan da en mantıklısı.

Kapadokya gezilecek yerler

Kapadokya Gezi Rehberi - Peri Bacaları Balon

Kapadokya denilince akla ilk gelen tabii ki peribacaları. Ancak bölgede peribacalarının yanı sıra birçok heyecan verici gezilip görülecek yer daha bulunuyor. Kapadokya’ya gittiğinizde deyim yerindeyse bir dakika bile yerinizde durmayıp olabildiğince fazla yeri görmenizi tavsiye ediyoruz. İşte Kapadokya gezilecek yerler listesi.

Peribacaları

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi volkanlardan püsküren lav ve külden oluşan peribacaları Kapadokya’nın tüm dünyaca tanınmasında en önemli rolü oynayan unsurlar. Büyüleyici güzellikteki peribacaları binlerce yıldır depolama ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmış.  Peribacalarının en güzelleri Aşıklar Vadisi, Göreme Milli Parkı ve Zelve Ören Yeri’nde karşınıza çıkacak.

Göreme Milli Parkı

Göreme Milli Parkı 9.614 hektarlık bir alanı kaplıyor ve 1986 yılından beri koruma altında, Peribacaları parkın dünyaca tanınmasında tabi ki en önemli rolü oynayan unsurlar. Göreme Milli Parkı peribacalarının yanı sıra Göreme Açık Hava Müzesi’ni de barındırıyor. Bu parkın içinde bulunan tarihi yapıları da görerek bölgenin zengin tarihine tanıklık edebilirsiniz.

Uçhisar

Uçhisar Kalesi’nin de bulunduğu Uçhisar bölgenin tarihi noktalarından biri. İpek Yolu üzerinde bulunan bir durak olması sebebiyle kültürel açıdan muhteşem bir zenginliğe sahip olan Uçhisar’da kaleyi gezebilir, efsanevi Kapadokya şaraplarını tadabilir ve alışveriş yapabilirsiniz.

Ihlara Vadisi

Kapadokya Gezi Rehberi - Ihlara Vadisi

Kapadokya’nın en ünlü yerlerinden biri olan Ihlara Vadisi mutlaka görmeniz gereken muhteşem bir doğal güzellik, ancak bununla da kalmıyor zira vadide Sümbüllü Kilisesi, Yılanlı Kilisesi, Pürenliseki Kilisesi, Korkar ve Ağaçaltı kiliseleri de yer alıyor ve bu tarihi kiliseler de Kapadokya’nın önemli tarihi mekânları arasında yer alıyor.

Güllüdere Vadisi

Göreme ile Çavuşin Köyü arasındaki Güllüdere Vadisi de yine doğal güzelliğinin yanı sıra içinde yer alan tarihi kiliseler nedeni ile de Kapadokya’nın popüler gezi rotalarından biri. Vadide yer alan kiliselerin duvarlarındaki bulunan Hıristiyanlık öyküleri anlatan freskler her ne kadar aşınmış olsalar da görmeye değer.

Ürgüp

Romantik atmosferi nedeni ile balayı tatili konusunda ilk tercihlerden biri olan Ürgüp’te Roma dönemi kaya mezarlarını, Selçuklular döneminde inşa edilen Temenni Tepesi Türbesi ve Altınkapılı Türbesi’ni gezebilirsiniz. Ayrıca 3 Güzeller de Ürgüp’ün görülmesi gereken doğal güzelliklerinden biri.

Zelve Ören Yeri

Kapadokya Gezi Rehberi - Ihlara Vadisi - Zelve Ören Yeri

Avanos’tan 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve üç vadiden oluşan Zelve Ören Yeri bölgede en fazla peribacasını barındıran nokta olma özelliğini taşıyor. 9-13. Yüzyıllar arasında Hıristiyanların yerleşim birimi ve dini merkezi olan Zelve’de birçok önemli tarihi kilise ve dini yapılar yer alıyor. Bu arada bölgenin popüler bir tırmanış rotası olduğunu da eklemeden geçmeyelim.

Rahipler Vadisi

Paşabağ Rahipler Vadisi Zelve Ören Yeri’ne çok yakın. Peribacası denilince akla gelen mantar formlu peribacalarının en güzel örnekleri bu vadide yer alıyor. Vadide bulunan yürüyüş yollarında yürüyüş yaparak muhteşem peribacalarının fotoğrafını çekmek Kapadokya gezilerinin olmazsa olmaz aktivitelerinden biri tabi ki.

Kaymaklı Yer altı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri - Orta Kat

Kapadokya yer altı şehirleri ile de ünlü ve Kaymaklı Yer altı Şehri bölgenin en ilgi çekici yerlerinden biri. Kaymaklı kasabasının sınırları içerisinde yer alan bu yeraltı şehri Hititlilerce inşa edilmiş ve sekiz katlı. Bugün yalnızca dört katı gezilebilen şehri gezerken kiliseleri, mezarlık, yaşam alanları ve depoları görebilirsiniz.

Derinkuyu Yer altı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri - Oturma Alanları

Yine sekiz katlı olan Derinkuyu Yer altı Şehri Hıristiyanlığın ilk döneminde zulümden kaçanların sığındıkları bir sığınak.  Şehri gezerken manastır, kilise gibi dini yapıları, şarap imalathanesi, erzak depoları gibi alanları görebilirsiniz.

Güvercinlik Vadisi

Göreme ile Uçhisar arasında bulunan Güvercinlik Vadisi özellikle doğa yürüyüşü için mükemmel bir rota. Eğer doğa yürüyüşü yapmayı seviyorsanız bu vadiyi kesinlikle es geçmemenizi öneriyoruz.

Kapadokya mağaraları

Kapadokya’da çok sayıda mağara da bulunuyor. Avanos-Nevşehir-Ürgüp arasında bulunan mağaralar yumuşak kayalara oyularak oluşturulmuş ve binlerce yıldan beri bölge halkı tarafından hem depolama hem de barınma için kullanılıyor.

Aşk Vadisi

Kapadokya gezilerinde güneşi batırmak için en doğru adres Aşk Vadisi. Bağlıdere ismi ile de bilinen Aşk Vadisi’nde farklı boyut ve renklerde yüzlerce peri bacası gün batımında kelimenin tam manası ile büyüleyici bir manzara oluşturuyor.

Kapadokya’da ne yenir?

Kapadokya Gezi Rehberi - Yeme-İçme

Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan ve bu geçmiş boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapan Kapadokya mutfağı tabi ki çok zengin. İç Anadolu’da bulunan Kapadokya’da yeme içme konusunda çok keyifli anlar yaşayacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. İşte Kapadokya’da ne yenir sorusunun yanıtları.

Çömlek fasulyesi: Et ve kuru fasulyenin çömlek içinde ve közde pişirilmesi ile yapılan bu yemek kuru fasulye sevmeyenlerin bile bayılacağı bir lezzet.

Nohutlu yahni: Koyun eti, dana eti ve nohutla yapılan nohutlu yahni de yine çömlekte pişiriliyor. Çok lezzetli olan nohutlu yahni Kapadokya’nın mutlaka tadılması gereken yemeklerinden biri.

Düğü çorbası: İnce bulgura bu yörede düğü deniliyor ve düğü çorbası bu ince bulgurdan yapılıyor.

Kayısı dolması: Tatlı kayısı ve etten yapılan kayısı dolması da yine çömlekte pişiriliyor. Et ile kayısı kulağa ilginç gibi gelse de bu Kapadokya yemeğinin de çok lezzetli olduğundan hiç şüpheniz olmasın.

Kapadokya gece hayatı

Kapadokya ülkemizin sayılı turistik cazibe merkezlerinden biri ve bu nedenle her zevke uygun eğlence mekânları yer alıyor. Kapadokya ile özdeşleşmiş eğlencelerin başında kayalara oyulmuş mekânlarda düzenlenen Türk geceleri geliyor. Bu gecelerde İç Anadolu kültüründen esintiler taşıyan şovlar sergileniyor.

Kapadokya Gezi Rehberi - Eğlence

Elbette Kapadokya gece hayatı sadece Türk gecelerinden ibaret değil. Kapadokya’da rock barlar, diskolar hatta ateş başında keyif yaparak canlı müzik izleyebileceğiniz birçok mekân yer alıyor. Bu arada şarapları ile haklı bir üne sahip olan Kapadokya’da şarap evlerine de gidebileceğinizi eklemeden geçmeyelim.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz