Türkiye’nin üzerinde kurulu olduğu topraklar yani Anadolu on binlerce yıldır yerleşim merkezi ve sayısız farklı medeniyete ev sahipliği yapmış.  Bu sebeple Türkiye’nin dört bir köşesinden kelimenin tam manası ile tarih fışkırıyor ve bu da beraberinde ülkemizde çok sayıda müze olmasını sağlıyor. Türkiye’de 300’den fazla farklı konseptlerde müze bulunuyor ve bu müzelerin bazıları tüm dünyada tanınıyor. İşte Türkiye’nin en ünlü müzeleri…

Zeugma Mozaik Müzesi

Türkiye'nin En Ünlü Müzeleri - Zeugma Mozaik Müzesi

Milattan önce 300’lerde Büyük İskender’in generali Selevkos I Nikator tarafından kurulan Zeugma Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkartılan mozaiklerin sergilendiği Zeugma Mozaik Müzesi ülkemizin kesinlikle hem en önemli hem de en ünlü müzesi olma özelliğini taşıyor. 9 Eylül 2011’de hizmete açılan müze açıldığı dönemde dünyanın en büyük mozaik müzesiydi, ancak 3 sene boyunca taşıdığı bu unvanı yine ülkemizde 2014 yılında açılan Hatay Arkeoloji Müzesi’ne devretti. Müzedeki tüm mozaikler muhteşem ancak müzenin ev sahipliği yaptığı en önemli mozaik tabi ki tüm dünyada tanınan Çingene Kızı isimli mozaik. Dünyanın en önemli müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi, Türkiye’nin en ünlü müzesi de olmayı başarıyor.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Türkiye'nin En Ünlü Müzeleri - İstanbul Arkeoloji Müzeleri

1891 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde açılmış olan müze bugün dünyanın en büyük müzelerinden biri durumunda. Müzede Afrika, Balkanlar, Mezopotamya, Anadolu, Afganistan, Arap ve Osmanlı’ya ait bir milyonu aşkın eser sergileniyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri üç birimden oluşuyor; Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi. Müzelerin binaları da en az içlerinde sergilenen eserler kadar etkileyici. Bugün İstanbul Arkeoloji Müzeleri içinde eserleri sergilenen medeniyetler ile ilgili bilgi edinmek için dünyanın sayılı kaynak müzelerinden biri olarak kabul ediliyor ve tabi ki tüm dünyada tanınıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Türkiye'nin En Ünlü Müzeleri - Anadolu Medeniyetler Müzesi

Ülkemizin başkenti Ankara’nın Altındağ İlçesi sınırları içindeki Anadolu Medeniyetleri Müzesi de yine kendi alanında dünyanın sayılı müzelerinden biri durumunda. Anadolu’da gün ışığına çıkartılan ve farklı medeniyetlere ait eserlerin sergilendiği müze Paleolitik çağdan bugüne dek Anadolu arkeolojisini görme şansı sunuyor. Bu arada 1997 yılında Avrupa Müze Forumu’nca verilen Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü de kazanan müzede dünyanın bilinen en eski haritası olan ve Çatalhöyük kentinin planını içeren harita da sergileniyor.

Antalya Müzesi

Türkiye'nin En Ünlü Müzeleri - Antalya Müzesi

İtalyanların 1919 yılında Antalya’yı işgal ettikleri sırada işgalcilerle birlikte kente gelen arkeologların bölgede bulunan tarihi eserleri topladıklarını gören ve buna karşı çıkan lise öğretmeni, tarih sevdalısı Süleyman Fikri Ertan tarafından temelleri atılan Antalya Müzesi bugün hem ülkemizin hem de dünyanın en önemli müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Toplam 30 bin metrekarelik alandan ve 14 sergi salonundan oluşan müzede insanlık tarihine ışık tutan paha biçilmez arkeolojik eserler sergileniyor.  Müzede toplam 5000 civarında eser sergilenirken 30 bine yakın eser ise sergilenmiyor, ancak müzede koruma altına alınmış durumda. Antalya’nın tarihi dokusunu keşfetmek için bu özel şehirde konaklamak isterseniz, Antalya Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Topkapı Sarayı

Türkiye'nin En Ünlü Müzeleri - Antalya Müzesi - Topkapı Sarayı

1478 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa ettirilen Topkapı Sarayı Osmanlı İmparatorluğu’nun çok önemli bir parçası, zira saray imparatorluğu 600 yıllık tarihinin 380 yılı boyunca Osmanlı İmparatorlarının resmi ikametgahı ve devletin idare merkezi olarak kullanılmış. Bugün dünyanın en ünlü müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı aynı zamanda 1985 senesinde UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınan İstanbul’un tarihi yarımadasındaki tarihi eserlerin de en önemlisidir. Her yıl binlerce turistin Topkapı Sarayı’nı ziyaret ettiğini de belirtelim. İstanbul’un tarihi dokusunu keşfetmek için bu özel şehirde konaklamak isterseniz İstanbul Otelleri sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Çorum Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi

Türkiye'nin En Ünlü Müzeleri - Çorum Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi

1968’de hizmete açılan müzede insanlık tarihi açısından çok önemli olan Boğazköy, Alacahöyük, Alişar, Kuşsaray, Pazarlı, Ortaköy gibi höyüklerdeki kazılarda çıkartılan buluntular sergileniyor. 

Ayasofya Müzesi

Türkiye'nin En Ünlü Müzeleri - Ayasofya Müzesi

İlk yapıldığı dönemde bir bazilika olan ve 916 yıl boyunca kilise olarak kullanılan Ayasofya 1453 senesinde Osmanlıların İstanbul’u fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından cami haline getirilmiş. Ayasofya Atatürk’ün emri ile 1935 yılında müze olarak hizmete açılmış. Bugün ülkemizin hem en ünlü hem de en çok ziyaret edilen müzelerinden biri.

İstanbul Modern

Türkiye'nin En Ünlü Müzeleri - İstanbul Modern

Türkiye’nin modern sanat konusunda en önemli müzelerinden biri olan ve İstanbul Karaköy’de bulunan İstanbul Modern 2004 yılında kuruldu. Diğer birçok müzemiz ile karşılaştırıldığında çok yeni olmasına karşın alanındaki en başarılı müzelerden biri olarak şu an tüm dünyada tanınan bir müze haline gelmeyi başarmış durumda.

Bursa Kent Müzesi

Türkiye'nin En Ünlü Müzeleri - Bursa Kent Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik de yapmış olan, köklü tarihi ve kültürü ile tanınan Bursa’da bulunan Bursa Kent Müzesi kentin zengin tarihine ve kültürüne ışık tutuyor. 2006 yılında Avrupa Müze Forum’unda ödül de alan müze üç kattan oluşuyor. Müzenin ilk katında bulunan galeri Uygarlıklar Kenti Bursa ismini taşıyor ve bu katta Bursa’da hâkimiyet kurmuş tüm uygarlıklarla ilgili bilgiler sunuluyor. 2. Katta ise Yaşam ve Kültürüyle Bursa adlı tematik bir galeri bulunuyor. Müzenin bodrum katı ise el sanatları temalı bir bölüm. Tarihi güzellikleri keşfetmek için Bursa’da konaklamak isterseniz Bursa Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz