Türkiye, keşfedilmeyi bekleyen belki de milyonlarca doğal zenginliğe sahip; fakat her gördüğümüz güzel kıyıya, koya ya da benzeri doğal güzelliklerimize dünyaca ünlü yerlerin adını yakıştırıyoruz kolayca! “Türkiye’nin Maldivleri” yakıştırmasını birçok yer için duymuşsunuzdur diye düşünüyoruz. Sırf güzel oldukları için bu tarz benzetmelerin yapılması doğru bir yaklaşım değil, ancak bazı yerler var ki, “İşte tam da burası” dedirten yerler. Salda Gölü de Türkiye’nin Maldivleri yakıştırması için var olmuş bir göl sanki…

Tatil Dükkanı olarak, bu yazıda, Türkiye’nin en değerli doğal hazinelerinden Salda Gölü’nü detaylı bir şekilde kaleme aldık.

Salda Gölü - Mavinin Tonları

Salda Gölü’nün varlığından birçok kişinin haberdar olmadığı aşikar! Belki de sırf bu yüzden saklı cennet diyebiliyoruz bu doğa harikası göle. Burdur il sınırları içerisinde olmasına rağmen Denizli ile Antalya’nın tam ortasında yer alan göl, otobüs firmalarının kullandığı yol güzergahında bulunmuyor. Kendi aracınızla yolculuk yapıyorsanız da yol üzerinde Salda Golü’nü görmeniz çok kolay değil; çünkü bu doğa harikası gölü işaret eden sadece küçük bir tabela var. Eğer özellikle Salda Gölü için yola çıkmadıysanız tabelayı görme şansınız çok düşük.

Salda Gölü - Maldivler Koyu

Olağanüstü güzelliklere sahip olmasına rağmen bölgeye turizm amaçlı yatırımların yapılmaması ve tanıtım çalışmalarının eksikliği, gölün bâkirliğini korumasının başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Fakat önümüzdeki yıllarda bölgeye yatırımların yapılacağı bilgileri paylaşılmaya başlamış çoktan. Umarız ki yatırımlar, bu değerimizi olumsuz etkileyecek yönde olmaz.

Peki bu Salda Gölü’ne kimler gidiyor? Sorusunun aklına geldiğinizi tahmin ediyoruz. Son yıllarda bu doğal güzellikleri motosiklet, bisiklet ve kamp tutkunlarının sıklıkla ziyaret ettiğini söyleyebiliriz. Özel aracınız ya da motosikletiniz yoksa, bölgeyi gezmek için en ideal yollardan bir tanesi de tur paketlerini tercih etmek.

Türkiye’nin En Temiz Gölü

Salda Gölü - En Temiz Göl

Masmavi suyunun görsel güzelliği dışında birçok özelliğe sahip olan Salda Gölü, Türkiye’nin en temiz gölleri sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Gölün suları o kadar temiz ki, birçoğumuzun adını bile duymadığı gülün ünü ülke sınırlarını da çoktan aşmış durumda. Dünyanın en temiz gölleri sıralamasında beşinci olan göl; 184 metre derinliğiyle ülkemizin en derin, dünyanın ise üçüncü en derin gölü! Aslında sırf bu özellikleriyle bile çok uzun zaman önce keşfedilmeyi hak eden bir göl Salda Gölü.

Salda Gölü’nün Özellikleri

Bu kadar güzel bir göl, Burdur’un Yeşilova ilçesinde nasıl oluşmuş? Sorusu akla geliyor hemen. Tektonik bir çukurun üzerinde, kapalı bir havzanın içinde oluşan göl, oligotrofik özellikler taşıyor. Bunun anlamı, ayırt edici özellikleri düşük besin düzeyi, derin kısımlarda yüksek miktarda çözünmüş oksijen, duru ve soğuk su, sınırlı bitki yaşam alanı olan göllerden bir tanesi Salda Gölü. Bu özellikleriyle göl, Türkiye’deki ekosistem dengesi bozulmamış nadir kaynaklar arasında yer alıyor.

Salda Gölü - Gölün Özellikleri

Daha farklı özellikleriyle de öne çıkan gölün en çarpıcı yönlerinden bir tanesi de; dünyada, Mars’ın yüzey özelliklerini taşıyan sadece iki bölgeden biri olması! Salda Gölü, bu unvanı, kıyısında bulunan magnezyum yüklü beyaz taşlardan almış. Salda Yosunbalığı, Otbalığı ve Burdur Endemiği gibi türlere ev sahipliği yapan göl, önemli doğa alanı ve kuş alanı özelliklerine uyduğu için uluslararası alanda da önemli bir yere sahip!

Kuş Türleri İçin Önemli Bir Yaşam Alanı

Salda Gölü - Tabiat Parkı

Sadece görsel güzellikleriyle yetinmeyen göl, alt havzasında tam 110 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Ülkemizdeki kuş türleri için çok önemli bir yaşam olan Salda Gölü, kuş gözlemcileri için de ayrı bir öneme sahip. Ayrıca, 110 kuş türünün 75’i Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınmış türler.

“Türkiye’nin Maldivleri” Yakıştırması

Salda Gölü - Maldivler

Turkuaz rekli suları ve bembeyaz kumasıyla “Türkiye’nin Maldivleri” yakıştırmasını sonuna kadar hak eden göl, bol miktarda magnezyum içeren çok ufak bembeyaz taşların çevrelediği bir sahilin etrafında oluşmuş. Bu yüzden, gölün içine adım atmaya başladığınızda çamurlaşmaları görebiliyorsunuz. Bu çamur, killi özelliklere sahip olmasından dolayı, göle girerek aynı zamanda çamur banyosu da yapabilirsiniz. Özelliklerinin saymakla bitmediği gölün suları, cilde ve aynı zamanda saçlara iyi geliyor. Gölün etrafını saran palmiyeler de olsa, Maldivler etiketiyle rahatlıkla fotoğraf paylaşabileceğiniz bir yer burası!

Salda Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Salda Gölü - Kumsal Manzarası

Saklı cennet Salda Gölü’ne nasıl gidilir? Sorusu belki de bu konu başlığı altında en çok merak edilen konu! Göl, Burdur’a 76, Denizli’ye 96, Isparta’ya 107, Antalya’ya ise 160 kilometre mesafede. Özel aracınızla, motosikletinizle bu cenneti keşfedebilirsiniz. Eğer havayolu ile Salda Gölü’ne ulaşmak isterseniz, Denizli uçuşlarını tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Antalya, konum olarak Burdur’a daha yakın olmasına rağmen, özellikle sezon içinde uçak biletlerinin çok pahalı olması nedeniyle Salda Gölü’ne gidebilmek için cazip bir seçenek değil. Eğer yolunuz Denizli’den geçecekse, Ege’nin Beyaz Yıldızı Pamukkale! başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Salda Gölü - Doğa

Denizli Çardak Havalimanı ile Salda Gölü arasındaki mesafe sadece 46 km. Havaalanında inerek Denizli şehir merkezine hiç uğramadan Salda Gölü’ne gitmek isterseniz, havalimanından kiraladığınız araçla 1 saatte göle ulaşabilirsiniz. Hava yolu ile ulaşım için bir alternatif daha mevcut. Isparta’dan da doğrudan Salda Gölü’ne ulaşabilmeniz mümkün. Isparta havaalanından kiralayacağınız araçla da göle yaklaşık 1.5 saat içinde ulaşabiliyorsunuz. Kendinize en uygun rotayı belirlemek için bilet fiyatlarını sıklıkla kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.

Antalya, Denizli ve Burdur’dan Salda Gölü’ne gitmek isteyenler de bulundukları şehrin otogarından direk Yeşilova’ya giden minibüsleri kullanarak ulaşım sağlayabilirler.

Salda Gölü’nde Konaklama

Türkiye’de kamp yapılabilecek en güzel bölgelerden bir tanesi Salda Gölü diyebiliriz. Eğer bu doğa harikası gölü ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, konaklama için ilk alternatifiniz kesinlikle kamp olmalı!

Salda Gölü - Kamp Yerleri

Gölün etrafında iki adet kamp alanı bulunuyor. Bu alanlardan ilki Yeşilova Belediyesi Halk Plajı ve diğer ise Doğanbaba Halk Plajı. Ancak şunu hatırlatmakta fayda var: Bölgenin doğal sit alanı olması nedeniyle plajda istediğiniz gibi ateş yakıp istediğiniz yere çadırınızı kuramıyorsunuz. Kamp alanları dışında tuvalet dahi bulmanız mümkün değil. “Kamp hayatı bana göre değil, otelde konaklamak istiyorum” diyorsanız, Yeşilova’da sınırlı sayıda otel bulabilirsiniz. Böyle bir planınız varsa, yola çıkmadan önce otel rezervasyonunuzu yapmanızı öneriyoruz. Günübirlik bir seyahat yapıp konaklamanızı Antalya’da yapmak isterseniz, Antalya Otelleri sayfamızı; Denizli’de konaklamak isterseniz de Denizli Otelleri sayfamızı ziyaret ederek kendinize en uygun oteli bulup rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.

Salda Gölü’nde Yeme-İçme

Salda Gölü - Tabiat Parkı Manzarası

Bölgede tesisleşmenin ve yatırımların yok denecek kadar az olduğunu yazımızın başında belirtmiştik. Bu yüzden yeme-içme anlamında da Salda Gölü’nde çok fazla seçeneğiniz yok maalesef! Göl bölgesinden ayrılıp Yeşilova yönüne doğru gittiğinizde alternatiflerin çoğaldığını görebilirsiniz.

Salda Gölü - Genel Manzara Resmi

Gölün bembeyaz kumsal kısmının başladığı noktada Maldivler Cafe adında küçük bir kafe ile karşılaşıyorsunuz. Dağlardan toplanan taze mantar ve keklerin de satıldığı bu şirin yerde atıştırmalık bir şeyler yerken, eşsiz göl manzarasında kahvenizi ya da çayınızı büyük bir keyifle içebilirsiniz. Önemli bir not olarak da, kafenin içinde dahi tuvalet olmadığını belirtelim, hiçbir şekilde kamp alanı dışında tuvalete izin verilmiyor bu bölgede!

Doğanbaba ve gölün çevresinde birkaç tane daha kafe görebilmeniz mümkün. Bu yüzden, göle gitmeden önce mutlaka yanınızda yiyecek ve içecek bir şeyler götürmenizi tavsiye ediyoruz.

Salda Gölü’nde Neler Yapılır?

Peki bu doğa harikası gölü keşfe çıktığımızda neler yapabiliriz? Aslında bu sorunun çok fazla cevabı var, çünkü Salda Gölü doğal güzelliklerinin yanında birçok farklı özelliğiyle de ziyaretçilerini büyülüyor.

Salda Gölü - Dağ Manzarası

Kampçıların en çok tercih ettiği bölgelerden biri olduğunu zaten söylemiştik. Salda Gölü’ne gelerek harika bir kamp kurabilir ve bu eşsiz güzelliğin keyfini çıkarabilirsiniz. Beyaz kumlarıyla ünlü bölgede uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Gölün kumsalı oldukça uzun olduğu için saatlerce bembeyaz kumların üzerinde yürüyebilir ve yorgunluğunuzu gölün serin sularında giderebilirsiniz.

Gölde yüzülebiliyor mu? Sorusunun aklınıza geldiğini tahmin edebiliyoruz. Fakat bu sorunun çok net bir yanıtı yok maalesef! Aslında gölün sularında yüzmek zararlı değil, ama belirli riskler içerdiği için tavsiye edemiyoruz. Öncelikle gölün zeminin bataklık tarzında olması ve ayak bastığınızda içe çökmesi oldukça riskli olabilir. Gölde dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de suyun aniden derinleşmesi, eğer yüzme bilmiyorsanız kesinlikle göle girmeyin! Ayrıca yüzme konusunda bir uyarı daha yapmamız gerekiyor. Gölde boyları yaklaşık 10 cm olan su yılanları da bulunuyor.

Salda Gölü - Göl Yılanları

Eğer aracınızla göle geldiyseniz, keşif için gölün kenarındaki yaklaşık 40 km’lik yolu kullanabilirsiniz. Gördüğünüz güzel manzaralarda durarak bu eşsiz güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Salda Gölü - Bisiklet Gezisi

Aslıda gölde yapılabilecek en güzel şeylerden bir tanesi de bisiklete binmek! Gölün etrafını bisikletle turlamak içinizi mutlaka huzurla dolduracaktır. Eğer bisikletiniz yoksa üzülmeyin, halk plajında bisiklet kiralama noktaları mevcut. Gölün içinde irili ufaklı birçok beyaz adacıkları bulunuyor. Yürüyüş yaparken tepelere tırmanarak bu beyaz adacıkları rahatlıkla keşfedebilirsiniz. Gölün içinden yüzerek de bu noktalara ulaşabilirsiniz, ancak sudaki bazı risklerden dolayı bunu önermiyoruz.

Eğer kamp yapmayı düşünüyorsanız mutlaka çok erken uyanıp güneşin doğuşunu izlemeyi unutmayın. Güneşin batışı da aynı şekilde güzellikler sunuyor, eğer yolunuz Salda’ya düşerse, mutlaka bu tecrübeyi yaşayın!

Salda Gölü - Kuş Türleri

Golün birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığını vurgulamıştık, eğer kamp yapacaksanız farklı kuş türlerini rahatlıkla görebilir ve fotoğraf çekerek bu anları ölümsüzleştirebilirsiniz. Gölün özelliklerinin saymakla bitmediğini birkez daha hatırlatmamız gerekecek. Çünkü Salda Gölü’nde bir de kayak merkezi bulunuyor. Eğer kış mevsiminde göle gitmeyi planlıyorsanız, kayak merkezine de uğrayabilirsiniz.

Salda Gölü - Tropik Görünüm

Salda Gölü, ülkemizde keşfetmemiz gereken birçok doğal hazinenin olduğuna en güzel örneklerden bir tanesi! Belki de az bilindiği için günümüze kadar doğallığını kaybetmemiş olan göl, umarız yatırım ve reklam çalışmaları yapıldıktan sonra olumlu yönde gelişir ve doğal güzelliklerinden hiçbir şey kaybetmez! Doğal hazinelerimize sahip çıkalım!

Eğer kamp için yola çıkıyorsanız ve Salda Gölü’nden sonra yolunuz Akdeniz’in uç koylarına ve sıcak sularına doğru devam edecekse, Akdeniz’in En Ünlü Plajları başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz