Ülkemizde kış sporlarına olan ilgi her geçen gün artıyor ve bu ilgiye paralel olarak yeni tesisler açılıyor; daha fazla yatırım yapılıyor ve sonuç olarak da daha kaliteli ve modern tesisler kazanıyoruz.

kayak-merkezleri-genel-2

Kar yağışı alan bölgelerimizdeki dağlık alanların kayak merkezi haline dönüşmeye başlamasıyla birlikte, bu spora ilgi duyanlar Uludağ, Kartalkaya ya da Palandöken gibi en ünlü kayak merkezlerine büyük paralar ödeyerek gitmek zorunda kalmıyor.

kayak-merkezleri-genel-3

Ülkemizde her yıl birçok kayak merkezi hizmete açılıyor, ancak bu merkezlerin çoğundan haberimiz dahi olmuyor. Tatil Dükkanı olarak Türkiye’nin az bilinen kayak merkezlerini mercek altına altına aldık. Eğer kayak sporuna ilgi duyuyorsanız, fakat bu sporla daha önce tanışmadıysanız, Kayak Sporu Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. İşte ülkemizin az bilinen kayak merkezleri:

7Yolçatı Kayak Merkezi – Bingöl

Kayak Merkezleri - Yolçatı

Kış turizminin artmaya başladığı Doğu Anadolu bölgesinin önemli kayak merkezlerinden bir tanesi Yolçatı Kayak Merkezi. Şehir merkezinden 25 km uzaklıkta olan kayak merkezinin pist uzunluğu 1000 metre ve pistte, kayak sporuna yeni başlayanlar ile ileri seviyedeki kayakçılar için ayrı güzergahlar bulunuyor.

Pistin alt istasyonu 1650, üst istasyonu ise 1890 metredir. Ortalama meyil % 25 olan pistte uzunluğu 925 m ve 500 kişi/saat kapasiteli bir teleski tesisi bulunuyor. Kayak merkezinde sezon Aralık ayında başlarken, Mart ayının sonlarına kadar devam ediyor. Gelişmekte olan Yolçatı Kayak Merkezi; Ankara’dan 919, İstanbul’dan 1313 km uzaklıktadır. Bingöl’e özel araç, otobüs veya tarifeli uçak seferleriyle kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

6Bubi Dağı Kayak Merkezi – Ağrı

kayak-merkezleri-bubi

Türkiye’nin en yüksek dağı Ağrı Dağı üzerine kurulan Bubi Dağı Kayak Merkezi, şehir merkezine 18 km uzaklıkta. Tesiste 1227 metre uzunluğunda, 600 kişilik bir teleski, 1 adet alt istasyon binası bulunuyor.

Bubi Dağı’nda Aralık ayında başlayan ve Nisan ayının sonlarına kadar devam eden kayak sezonunda kar seviyesi 2 metreye kadar ulaşabiliyor. En uzun pist uzunluğunun 1.200 metre olduğu kayak merkezinde orta ve zor seviyede pistler yer alıyor.

5Bolkar Kayak Merkezi – Erzincan

kayak-merkezleri-bolkar

Bolkar Dağları üzerine kurulu olan merkez, Erzincan’a 40 km uzaklıkta yer alıyor. Kayak sezonunun Aralık ayında başladığı ve Nisan ayında sona erdiği tesiste 1.050 metre uzunluğunda 1200 kişilik bir teleski, 300 metre uzunluğunda da babylift tesisi bulunuyor.

4Salda Kayak Merkezi- Burdur

kayak-merkezleri-salda

Salda Kayak Merkezi; Antalya ile Denizli arasında, 2.079 metre yükseklikte kurulmuştur.  En uzun pisti 1.600 metre, en kısa pisti 950 metre olan ve toplam 5 pistten oluşan kayak merkezinde Aralık ayında kayak sezonu başlarken, Nisan ayının sonlarında sona eriyor. Tesiste hat uzunluğu 860 metre olan bir teleski hattı bulunuyor.

3Elmadağ Kayak Merkezi – Ankara

kayak-merkezleri-elmadag

Ankara şehir merkezine 18 km uzaklıkta olan Elmadağ Kayak Merkezi, 900 metre uzunluğunda bir piste sahip. 1850 metre yükseklikte kurulu olan tesiste kayak sezonu Aralık ayında başlayıp, Nisan ayının ortalarına doğru sona ermektedir. Çok yoğun kar yağışı alan bir bölge olmaması ve fazla pistinin bulunmaması nedeniyle sınırlı sayıda ziyaretçisi bulunmaktadır.

2Gediz Murat Dağı Kayak Merkezi – Kütahya

kayak-merkezleri-gediz-murat

Murat Dağı’nda 1870 metre yükseklikte bulunan Sarıçiçek Yaylası’nda kurulan Gediz Murat Dağı Kayak Merkezi, her seviye kayak sporcusu için uygun pistelere sahiptir. Kayak merkezinde kayak sezonu Aralık ayında başlarken, Mart ayı sonlarına doğru sona ermektedir.

1Zigana Kayak Merkezi – Gümüşhane

Zigana Kayak Merkezi - Genel

Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Zigana Kayak Merkezi, Gümüşhane’ye 40, Trabzon’a ise 60 km uzaklıktadır. Ormanlarla çevrili olan kayak merkezinin yüksekliği 1.900-2.500 metre arasındadır. Aralık ayında açılan kayak sezonu bu tesiste nisan ayının sonlarına kadar devam etmektedir. Kayak merkezinde bir adet teleski ve bir adet de babylift bulunuyor.

Kışın kar kayağı yapılan pistlerde yazın da çim kayağı yapılabiliyor. Merkezin ormanlarla çevrili olmasından dolayı yaz döneminde de ilgi gören tesis; doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü ve safari gibi olanaklar da sunuyor.

Bir başka konu başlığında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz