Türkiye, tarih boyunca birçok medeniyete, kültüre ve dine ev sahipliği yapmış çok zengin bir ülke. Doğal güzellikleri kadar tarihi dokusuyla da adından söz ettiren Türkiye’nin tarihi eserlerini saymakla bitirmek mümkün değil tabii ki! Bir ülkenin tarihi mirasına ayna tutan en önemli eserler ise antik kentler ve antik kentlerin sunduğu tarihi kalıntılar. Bu yazımızda, Türkiye’nin en önemli antik kentlerini sizler için listeledik.

Efes Antik Kenti - Antik Tiyatro

Eğer tarihi ve keşfetmeyi ve seviyorsanız bu antik kentleri mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Ayrıca, Antik Uygarlığın Merkezi Efes Antik Kenti başlıklı yazımızı okuyarak bölge hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

10Yesemek – Gaziantep

Görmeniz Gereken Antik Kentler - Yesemek

M.Ö. 1335 ile 1375 yılları arasında kullanılan ve tarihin bilinen ilk açık hava heykel atölyesi olma özelliği taşıyan Priene, önemli bir yere sahip. Bölgede, geç Hitit İmparatorluk dönemine ait heykel üretim sanatını ve kullanılan teknolojiyi gözler önüne seren 300’ün üzerinde eser sergileniyor.

[hotel id=”7699″][/hotel]

9Priene – Aydın

Görmeniz Gereken Antik Kentler - Priene

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bölgede bir dönemler deniz kenarında kurulan kent, günümüzde kıyı kesiminden kilometrelerce uzaklıkta yer alıyor. Mendere Nehri’nin getirdiği alüvyonlar nedeniyle kıyıdan uzaklaşan kent, toplam 80 bloka ayrılarak inşa edilmiş. Söke’de yer alan antik kent, mutlaka görmeniz gereken antik kentlerden biri olarak öne çıkıyor.

[hotel id=”6479″][/hotel]

8Troya – Çanakkale

Görmeniz Gereken Antik Kentler - Troya

Ülkemizin en önemli kültür merkezlerinden biri olan Truva Antik Kenti, büyük destanlara konu olmuş ve tarih boyunca da birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan antik kent, 2700 yılında Homerus’un kaleme aldığı İlyada Destanı’nın geçtiği ve bölgeye hükmetmek için 10 yıl boyunca savaşılan benzersiz bir konum. Truva, son dönemde çekilen filmle popülerliğini artırmış ve dünyanın da ilgisini çekmiştir.

[hotel id=”19624″][/hotel]

7Ani Harabeleri – Kars

Görmeniz Gereken Antik Kentler - Ani Harabeleri

Türkiye’de görülmesi gereken antik kentlerden bir tanesi de Kars’taki Ani harabeleri! Ülkemizin Ermenistan sınırını çizen Arpa Çay’nın hemen yanında yer alan harabeler, tarih boyunca birçok dine ve medeniyete ev sahipliği yapmış! Ermeniler, Urartular, Araplar ve Türkler başta olmak üzere 24 farklı uygarlık bu topraklarda hüküm sürmüş. Tarihi açıdan çok zengin olan bölgede farklı kültürlerden eserlere ve iki farklı dinin kalıntılarına rastlamak mümkün.

6Hattuşaş – Çorum

Görmeniz Gereken Antik Kentler - Hattuşaş

Bir zamanlar Hitit Krallığı’nın başkenti olan Hattuşaş, Truva Antik Kenti gibi UNESCO Dünyas Mirası Listesi’nde yer alıyor. Surlar ve saray harabelerinin bulunduğu şehirdeki gizli kaçış noktalarının dikkat çektiği bölge, mutlaka görmeniz gereken antik kentler arasında yer alıyor. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ve kültürlere ev sahipliği yapan kent, döneminin en köklü ve ihtişamlı yerleşim merkezlerinden biri olarak biliniyor.

5Perge – Antalya

Görmeniz Gereken Antik Kentler - Perge

Antik kent denince akla ilk gelen merkezlerden biri olan Perge Antik Kenti, geç klasik, Helenistik ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir kent olma özelliği taşımaktadır. Bölgedeki kazılar ilk olarak 1946 yılında başlarken, günümüzde hala ayakta durmayı başaran yaklaşık 10 bin kişilik dev bir stadyuma ev sahipliği yapıyor bu özel tarihi kent.

[hotel id=”6035″][/hotel]

4Afrodisias – Aydın

Görmeniz Gereken Antik Kentler - Afrodisias

Ülkemizin zengin kültür hazinelerinden Afrodisias Antik Kenti, tarih boyunca bölgede yaşanan istilalar, depremler ve benzeri doğa olayları nedeniyle oldukça yıpranmış ve harabeye dönüşmüş. M.Ö. 5. yüzyılda kurulan ve güzellik tanrıçası Afrodit’e adanan kent, tesadüf eseri ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in bölgeyi keşfetmesiyle yeniden hayat kazandı.

[hotel id=”6373″][/hotel]

3Pergamon – İzmir

Görmeniz Gereken Antik Kentler - Pergamon

M.Ö. 3. yüzyılda Pergamon Krallığı’nın başkenti olan antik kent, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklendi. Birçok önemli esere ev sahipliği yapan antik kentin en önemli eseri Athena Tapınağı, günümüzde Almanya’da Berlin Müzesi’nde sergilenmektedir. En önemli eserlerini kaybetmiş olmasına rağmen kent, mutlaka görmeniz gereken bir yerleşik noktası olarak dikkat çekiyor.

[hotel id=”6624″][/hotel]

2Sagalassos – Burdur

Görmeniz Gereken Antik Kentler - Saglassos

Ülkemizin en ihtişamlı antik kentlerinden biri olan Sagalassos, Antik Yunan’da Pisidya’nın başkentiydi. Büyük İskender’in ünü artan kent tam anlamıyla bir kültür hazinesi konumunda. Bölgede 1990 yılında başlayan kazılarda ihtişamlı heykeller, 10 bin kişilik tiyatro ve Roma Hamamı kalıntıları ortaya çıkmıştır.

[hotel id=”5401″][/hotel]

1Efes Antik Kenti – İzmir

Efes Antik Kenti - Genel

Ülkemizin en ünlü antik kenti Efes Antik Kenti kuşkusuz! Kuruluşu M.Ö. 6000’li yıllara uzanan kent, meşhur İyonya’nın 12 şehrinden biri olarak öne çıkıyordu. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan antik kent, eserlerin yıpranmamış ve yıllara meydan okurcasına hala ayakta durmasıyla konuklarını zamanda yolculuğa çıkarıyor.

[hotel id=”6480″][/hotel]

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz