Her zaman gizemli iddialara konu olan Nemrut Dağı’nın uzaylılara ev sahipliği yaptığı dahi konuşulsa da, dağda henüz keşfedilemeyen tünellerin ve Commagene Kralı I. Antiochos’un kayıp mezarının varlığı tartışmasız gerçekler. Yazımızda, yerli ve yabancı turistlerin her yıl akın ettiği Nemrut Dağı’nı detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Ayrıca, Ülkemizin bir diğer önemli bölgesi Kapadokya hakkında detayı bilgi sahibi olmak için Dünya Mirası Kapadokya’nın Gezi Rehberi adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tanrılar ve Kralların Gizemli Dağı Nemrut - Genel

Nemrut Dağı, tanrıların, kralların ve çeşitli yaratıkların dev heykellerinin tepeden bakan bir mezardır. M.Ö. 1. Yüzyılda Kral 1. Antiochus, günümüz Adıyaman sınırları içinde kalan Kommagene Krallığı’nın lideriydi ve M.Ö. 34 yılında öldüğünde Nemrut Dağı’nın Fırat Nehri’ne bakan tepesinde taş yığınlarının içine gömüldü.

Tanrılar ve Kralların Gizemli Dağı Nemrut - Manzara

Bölgedeki kitabelere göre, Antiochus yüksek ve ıssız bir yere gömülmek istiyordu. Kendi tapınağını inşa edip tanrıların yanına gömülerek isteğini gerçekleştirdi. Günümüzde Nemrut Dağı’nın batı kısmında bulunan ve harabeye dönen dev heykellerin sadece yıkıntıları ve kafaları görülüyor.

7Olağanüstü Bir Manzara

Tanrılar ve Kralların Gizemli Dağı Nemrut - Yıldızlar

Nemrut Dağı, manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Dağın zirvesine doğru yol alırken Toros Dağları’nı da görebildiğiniz olağanüstü bir manzara sizleri selamlıyor. Günümüzde Nemrut kalıntılarına Adıyaman ve Malatya üzerinden gidilebilmektedir. Zirveye çıktığınızda, dağın doğu bölümünde, taş gövdeleri harabeye dönüşmüş dev kafaları harabelerin önünde sıralanmış bir şekilde görebilirsiniz. Bu heykeller, Kommagene Kralığı’nın etkileşimde bulunduğu din ve kültürlerin sentezini yansıtan birer ayna gibidir. Bölgedeki heykel figürleri Zerdüşti, Pers ve Yunan tanrılarının karması şeklindedir.

6Kayıp Mezarın Gizemi

Tanrılar ve Kralların Gizemli Dağı Nemrut - Aslan Heykeli

Rivayete göre, Romalılar 72 yılında yani Atiochus öldükten 106 yıl sonra Kommagene Krallığı’nı tarihe gömdüler. Uzun bir süre varlığından haberdar olunmayan anıt mezar, 1881 yılında Alman arazi mühendisleri tarafından keşfedildi. Ancak kralın mezarı henüz bulunamadı. Tarih araştırmacıları, günümüz teknolojisiyle daha tümülüse zarar vermekten korktukları için gerekli çalışmaları gerçekleştiremiyorlar.

Anıt mezarın doğu bölümünde ise adeta çevreyi gözetlemesi için yapılmış bir aslan heykeli bulunmaktadır. Kitabelerden edinilen bilgilere göre, insanlar burada tanrıların huzurunda ateş yakıp ziyafetler hazırlayarak onları mutlu etmeye çalışıyorlardı. Antiochus kendi heykelini, aynı Yunan Tanrısı Zeus’un yaptığı şekilde, tanrıların heykellerinin yanına yaptırarak onlara tapınan insanların duasını almayı amaçlamıştır.

5Dünya Kültür Mirası Listesi’nde

Tanrılar ve Kralların Gizemli Dağı Nemrut - Heykel Gövdeleri

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan bölge, ziyaret edenlerin unutulmazlar listesine alacakları görüntülere sahiptir. Bir insandan çok daha büyük olan on metrelik heykeller, yine aynı şekilde dev kitabeler ile Nemrut, insanı büyüleyen bir manzaraya sahip. Tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapan bölgenin tepe noktası denizden tam 2150 metre yükseklikte bulunuyor. Araştırmalar heykellerin ay takvimine göre belli bir düzen içinde sıralandığını ortaya çıkardı. Nemrut’un zirvesi sadece olağanüstü heykelleri görmek için değil, muhteşem gün batımını izlemek için de mutlaka görülmesi gereken bir yer!

4Anıt Mezarlar ve Dev Heykeller

Tanrılar ve Kralların Gizemli Dağı Nemrut - Günbatımı

Gizemi halen tam olarak çözülemeyen dev heykellerin bulunduğu bölgenin bu kadar çok turist çekmesi, eşine az rastlanır büyüleyici manzarasıdır. Sadece günün doğmasını veya batmasını izlemek için bile bölge görülmeye değer! Her gün binlerce yerli ve yabancı turist, özellikle sıcak aylarda Nemrut Dağı’nın tepesindeki bu eşsiz manzarayı izlemek için bölgeye akın etmektedir.

3Nemrut Dağı Tarihi

Tanrılar ve Kralların Gizemli Dağı Nemrut - Heykeller

Nemrut Dağı’nın tepesindeki dev heykeller ve kitabeler geçmişte bu bölgeye hükmetmiş bir medeniyetin kalıntılarıdır. Araştırmalar sonucunda heykelleri yaptıran hükümdarın Kommagene Kralı 1. Antiochos olduğu ortaya çıkmıştır. Dağın tepesinde bulunan kitabe, kurulmuş olan medeniyet ve medeniyetin kanunları hakkında bilgiler içermektedir, Nemrut Dağı’nın sırrı kısmi de olsa bu şekilde çözülmüştür. Dev heykellerin yanı sıra çevrede yapılan arkeolojik çalışmalar ile medeniyetin geniş bir alana yayıldığı buluntulardan anlaşılmaktadır. Döneminin en medeni ülkesi olduğu düşünülen Kommagene Krallığı’nın bölgedeki kalıntıları tarihçiler için adeta bir hazine niteliğindedir.

2Nemrut Bölgesi’nde Neler Yapılır?

Tanrılar ve Kralların Gizemli Dağı Nemrut - Milli Park

Nemrut Dağı, Kahta sınırları içerisinde yer alıyor ve Kahta Gölü lezzetli balıklarıyla ünlü! Gölün hemen yanındaki restoranlarda enfes balıkların tadına bakabilirsiniz. Balık ziyafetinin ardından bölgede hediyelik eşya satan mağazalardan sevdiklerinize Nemrut heykelleri ve bibloları satın alabilirsiniz. Nemrut Dağı, yapısı itibariyle kışın soğuk yazın ise serindir. Bu özel bölgeye gelerek eşsiz bir manzara ve dağın tarihi dokusuyla unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

1Nemrut Dağı’na Nasıl Gidilir?

Tanrılar ve Kralların Gizemli Dağı Nemrut - Ulaşım

Nemrut Dağı’na ulaşmak için farklı tercihlerde bulunabilirsiniz. Nemrut yolu, Karadut Köyü’ne kadar asfalt, kalan bölüm ise kilitli parke taşlarından yapılmış. Turistlerin büyük bölümü bölgeye turlarla, bir bölümü de özel araçla ulaşıyor. Özel araçlarıyla bölgeye gelenlerin yol şartları nedeniyle arazi aracı tercih etmesi şart. Araç kiralamak isteyenler, Adıyaman merkez ya da Kahta ilçesindeki kiralama firmalarından araçlarını kiralayabilirler.

Eğer siz de ülkemiz sınırları içerisinde dünyanın en özel bölgelerinden biri olarak kabul edilen Nemrut Dağı’nı kendi gözlerinizle keşfetmek istiyorsanız, Kültür Turları sayfamızı ziyaret ederek avantajlı fiyatlarla bölgeyi ziyaret edebilirsiniz.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz