Tatil Dükkanı Blog’da, keşfetme vakti! Bu yaz Türkiye’nin hem tarih hem de kültür açısından zengin, doğası ile büyüleyen bir yerlerine gitmek, biraz kafa dinlemek, ferahlamak, stresinizden arınmak istiyorsanız; bu yazımızda sizler için Kaş’ı mercek altına alacağız. Antalya’nın en büyük ilçelerinden bir tanesi olan Kaş, gezilecek pek çok yeri, yeşil ve mavinin her tonunu barındırması ve daha pek çok niteliği ile aradığınız yer olabilir.

Kaş gezi rehberimiz bir yana, geçtiğimiz hafta kaleme aldığımız bir diğer gezi rehberimizi, Doğayla Bütünleşin: Olimpos Gezi Rehberi başlıklı yazımızdan inceleyebilir, Olimpos hakkında da detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kaş’a Dair

Eylül Ayında Türkiye'nin Tatil Merkezleri - Kaş

Yüzölçümü bakımından Antalya’nın en büyük dördüncü ilçesi olan Kaş, şehrin batısında konumlanmış bir yerleşim yeri olarak biliniyor. Eşen Çayı gibi doğal bir sınırla Fethiye’den ayrılan bu ilçede, tarihi açıdan görülmesi gereken pek çok eser mevcut. Bilhassa, Likya ve Karia yolunun kesişim noktalarından birinde bulunması, Kaş’ı Antik Çağ tarihi severler açısından çok daha cezbedici bir konuma getiriyor.

Likya Yolu Turu - Olympos Antik Kenti

Bir yerleşim yeri olarak tarihi milattan önce 2000’lere dayanan Kaş’ın, bilinen en eski ismi Habesos ve Hititlere dayanıyor. Bölgede, her yıl arkeolojik çalışmalar yapılıyor ve Antik tarihe yön verecek önemli bulgular keşfediliyor.

Kaş’ta Gezilecek Yerler

Kasım Ayında Tatil Önerileri - Kabak Koyu

Kaş’a gidecekseniz, görmeden dönmemeniz gereken pek çok yerin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Antik kentleri, mağaraları, kanyonları, plajları, doğa harikası bölgeleri ile bu tatil yöresinde, unutulmaz anılar biriktirebilir, hem kültür hem de eğlence açısından dolu dolu bir tatil yapabilirsiniz.

Antiphellos Antik Kenti

Kaş’a yalnızca on kilometre uzaklıkta yer alan ve kalıntıları ile büyüleyen bir antik kent olan Antiphellos, özellikle tiyatrosu ile her yıl pek çok tatil severin ilgisini çekiyor. Çevresinde lahitlerin ve mezarların bulunduğu bu antik kentte, Likya yazıtlı mezarın mutlaka görülmesi gerekiyor. Bu mezarın dili henüz çözülememiş olsa da, kral mezarı olarak adlandırılıyor. Antiphellos’ta görülmesi gereken bir diğer güzellik de, Anadolu’da eşi benzeri olmayan, ilk satırda da bahsettiğimiz antik tiyatro. Cephesi denize bakan bu tiyatroyu görmeden, Kaş’tan dönmenizi tavsiye etmiyoruz.

Uzun Çarşı

Gidenlerin dilinden düşürmediği, en güzel yerlerden biri olan Uzun Çarşı da, Kaş’ta gezilecek yerlerden bir tanesi. Yan yana dizilmiş, cumbalı ve tatlı evlerin bulunduğu, yeşilin her tonuyla süslenmiş bahçelerin iki yanınızı sardığı Uzun Çarşı, evlerin alt katında hediyelik eşyalar bulabileceğiniz, oldukça hoş bir yer.

Patara Plajı ve Antik Kenti

Türkiye’nin en uzun ikinci plajına gitmeye ne dersiniz? Hatay, Samandağ’dan sonra en uzun plaj olan Patara, tam 12 kilometre ve Gelemiş köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Bu plajın en güzel niteliklerinden bir tanesi, aynı zamanda Caretta Caretta kaplumbağalarına ev sahipliği yapıyor oluşu. Kumu ince ve rivayete göre şifalı olan bu plaj, ismini antik kentinden alır ve hazır bu plaja gelmişken, bir de antik kenti ziyaret etmenizi öneririz.

Demre – Aziz Nikolaos Kilisesi

Noel Baba’nın bir rivayete göre milattan önce üçüncü yüzyılda yaşamış ve yaşarken bir efsane haline gelmiş Aziz Nikolaos olduğunu biliyor muydunuz? Peki, Demre ilçesinde yaşadığına inanıldığını? Rivayet diyoruz, çünkü gerçek anlamda böyle bir şeyin Akdeniz yöresinde mümkün olması çok zor. Aziz Nikolaos’un yardımseverliği ve halka sevgisi, Noel Baba ile bütünleştirilmiş olabilir, hiç şüphesiz. Defalarca bazı bölgeleri yıkılmış ve tadilat yapılmış olsa da, her dönemden izler bırakması açısından oldukça değerli bir kilise olan Aziz Nikolaos’u, mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Mutfak ve Yeme İçme Kültürü

Tipik bir Akdeniz mutfağı ile karşılaşabileceğiniz Kaş’ta, etten çok sebze yemeği ile karşılaşır ve hemen her yemeğin yapımında zeytinyağı kullanıldığına şahitlik edebilirsiniz. Deniz mahsullerinin her akşam taze bir biçimde sunulduğu pek çok restorana sahip olan bu tatil yöresinde ıstakoz, kefal, mercan, orfoz ve palamut gibi lezzetleri muhakkak denemelisiniz. Restoranlarda bulunan spesifik lezzetleri ile de bilinen Kaş’ta, Mercan Restoran’ın sütte dil balığı; Ruhi Bey’in dil şiş ve kağıtta balığı da tadılması gerekenlerden.  

Kaş’a Ne Zaman Gidilir?

Antalya - Kaş

Kaş’a gitmek için ideal bir mevsim ya da zaman dilimi, aslına bakarsanız bulunmuyor. Burada, sene boyunca, dilediğiniz zaman iyi vakit geçirebileceğiniz yerler var; ancak, hem bütün işletmelerin açık olduğu hem de festivallere denk gelebileceğiniz bir zaman dilimi arıyorsanız, bahar ve yaz ayları, hem hava hem de zenginlik açısından uygun olacaktır.

Genel Yorum

Kültürü ve tarihi ile dikkat çeken ancak bir o kadar da sükuneti, yeşil ve mavinin her tonunu barındırması ile ülkemizdeki büyüleyici yerlerin başında gelen Kaş, yalnızca gezi rehberlerini okuyarak deneyimleyebileceğiniz bir yer değil. Gezi rehberimizdeki yerler haricinde gezilip görülecek daha pek çok bölgesi olan, doğası, insanları ile büyüleyen bu tatil bölgesine bir kaçamak ya da uzun bir tatil için uğramanızı öneriyoruz. Kaş’a vardığınızda, sadece on beş dakikalık bir yürüyüşün bizi haklı çıkardığını göreceksiniz.

Ek olarak, en iyi Kaş otelleri kategorisinde yer alan tesisleri inceleyerek istediğiniz tesise hızlı ve kolay bir şekilde rezervasyon yapabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz