Türkiye’nin en önemli tarih ve kültür beşiklerinden biri olan Şanlıurfa, mutlaka görülmesi gereken merkezler arasında yer alıyor. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Şanlıurfa, tam anlamıyla bir medeniyetler müzesi niteliğindedir. Halfeti’den Balıklıgöl’e, Göbeklitepe’den Aynzeliha Gölü’ne kadar birçok önemli merkezi keşfedebileceğiniz Şanlıurfa, daha birçok doğal güzelliğiyle sizleri bekliyor. İşte öne çıkan tüm özellikleri ve detaylarıyla Şanlıurfa’da gezilecek en güzel yerler…

Şanlıurfa; doğusunda Mardin, batısında Gaziantep, kuzeyinde Adıyaman, kuzeydoğusunda Diyarbakır ve güneyinde Suriye olan bir şehirdir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Şanlıurfa, Türkiye’nin en kalabalık dokuzuncu şehri olma özelliğini taşımaktadır. Kısaca Urfa da denen şehrin nüfusu, 2.031 milyondur.

Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?

Şanlıurfa’nın ulaşım olanaklarına bakıldığında; karayolu, demiryolu ve havayolu ile Şanlıurfa’ya ulaşımlarını sağlayabilmektedirler. Şehir merkezine 35 kilometre mesafede havaalanı bulunmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa ve Trabzon üzerinden direkt olarak Şanlıurfa’ya uçuş gerçekleşmektedir. Karayolu ile İstanbul’dan Şanlıurfa’ya tatile gidecek olanların 1.290 kilometre yol gitmesi gerekmektedir. Ortalama 13 saat 15 dakika sürmektedir. İzmir ile Şanlıurfa arası 1.253 kilometre, Ankara ile 843 kilometre olmaktadır.

Şanlıurfa’da Nerelere Gidilir?

Şanlıurfa’nın gezilecek yerleri aşağıdadır:

Eyyüp Peygamber Makamı ve Camisi: Caminin bulunduğu yerde; Hz. Eyyüp’ün hastalık döneminde kaldığı çile mağarası, sırtını dayadığı sabır taşı ve şifalı su kuyusu bulunmaktadır.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi: Pazartesi güleri kapalı olan bu müzede Göbeklitepe’nin bir modeli olduğu için çok fazla sayıda ziyaretçi almaktadır. Müze içerisinde Asur, Babil ve Hitit uygarlıklarına ait eserler vardır.

Tarihi Şanlıurfa Çarşıları: Yöresel giysilerin, aksesuarların, halıların, kilimlerin, bakırcıların ve kuyumcuların bulunduğu bir çarşıdır. Şanlıurfa’da gezilecek yerler arasında, alışveriş yapmak isteyenler için ilk sıralarda gelmektedir.

Şanlıurfa’nın Tarihi Mekanları

Saklı Cennet Halfeti - Güneş Doğarken

Şanlıurfa’nın tarihi merkezleri aşağıda belirtilmiştir:

Şanlıurfa Kalesi: Pazartesi günleri kapalı olan, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı Dambak Tepesi’nde bulunan bir kaledir.

Göbeklitepe: Özellikle son 5-10 sene içerisinde yapılan tanıtım çalışmaları, belgeseller, diziler ve filmler Göbeklitepe’nin daha fazla duyurulmasını sağlamıştır. 11.500 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Müze kartın geçerli olduğu, haftanın her günü ziyarete açık olan bir yerdir. Şanlıurfa’da tatil yapacak olanlar sabah 08:00 ile akşam 17:00 arasında ziyaret edebilmektedir. Kapanış saati yılın bazı dönemlerinde 19:00 olmaktadır.

Halfeti: Tarihi ve otantik dokusu olan bir yerleşim yeridir. Şanlıurfa’nın gezilecek yerleri içerisinde yer alan Halfeti’nin yavaş şehir unvanı bulunmaktadır. Şabut balığı kebabı, erik tavası, patlıcan kebabı, haşhaş kebabı ve incir kebabı bulunmaktadır.

Şanlıurfa’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Şanlıurfa’nın doğal güzellikleri şunlardır:

Balıklıgöl: Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yerde oluşan göldür. Şanlıurfa’nın simgesi haline gelen bir yerdir. Şanlıurfa otellerinden Hilton Garden Inn Şanlıurfa’da kalanlar yürüyerek Balıklıgöl’e ulaşabilmektedirler.

Aynzeliha Gölü: Nemrut’un üvey kızı Zeliha’nın Hz. İbrahim’in peşinden kendisini ateşe atması ile oluşan bu göl Balıklıgöl’ün yanındadır. Aynı zamanda Şanlıurfa otellerinden Şehrezad Konağı’nda konaklayanlar da yürüyerek buraya ulaşabilmektedirler.

Hz. İbrahim’in Doğduğu Mağara ve Dergah Cami: Hz. İbrahim’in doğduğu mağara olma özelliğini taşımasının yanı sıra, Hz. Muhammed’in sakalının bir teli de burada bulunmaktadır.

Şanlıurfa’nın Önemli Etkinlikleri

Şanlıurfa’nın festivalleri aşağıda verilmiştir:

Kelaynak ve Çevre Festivali: Her sene mayıs ayında düzenlenmektedir.

Şanlıurfa Uluslararası Kültür ve Sanat Haftası: Geleneksel olarak ekim aylarında düzenlenmektedir ve bir hafta sürmektedir.

İsot Festivali: Ekim ayı içerisinde düzenlenen bir festivaldir.

Şanlıurfa Yeme-İçme Yerleri

Saklı Cennet Halfeti - Yeme-İçme

Şanlıurfa’da yemek yenecek mekanlar aşağıdaki gibidir:

Ciğerci Aziz Usta Urfa: Şanlıurfa’da en iyi ciğer kebabını yapan mekandır. Balıklıgöl’ün yakınlarındadır.

Cevdet Usta’nın Yeri: Haşhaş kebabı yemek için gidilebilecek bir mekandır.

Dedecan Ocakbaşı Urfa: Patlıcan kebabı yemek isteyenler için doğru adrestir.

Şanlıurfa’ya Hangi Mevsimde Gidilir?

Saklı Cennet Halfeti - Asma Köprü

Şanlıurfa’nın hava durumuna bakıldığında; gidilmesi en uygun olan dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Yaz mevsiminin sıcak ve kış mevsiminin soğuk geçtiği bir şehirdir. Nem oranının düşük olması, yaz aylarında bunalmadan gezebilmeyi kolaylaştırmaktadır.

Ek olarak, Bilecik’te Gezilecek En Güzel Yerler başlıklı yazımızı okuyarak Türkiye’nin en önemli tarih ve kültür merkezlerinden biri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz