Kusursuz doğal güzellikleri, konumu ve eşsiz mimari yapıları ile Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Sakarya, keşfedilmeyi bekleyen birçok önemli merkezi ile sizleri bekliyor. Gölbaşı Park’tan Beş Köprü’ye, Çark Caddesi’nden Karagöl Yaylası’na kadar pek çok merkezi Sakaraya seyahatinde keşfedebilirsiniz. İşte Sakarya’da gezilecek en güzel yerler ve öne çıkan detaylar…

Sakarya; Marmara Bölgesi’nde yer almaktadır. Kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, doğusunda Düzce, güneyinde Bolu bulunmaktadır. 16 ilçeye ve 665 mahalleye sahip olan Sakarya’nın 1.010.700 nüfusu bulunmaktadır. Islama köfte, cevizli lokum, Adapazarı böreği ile meşhurdur. Tarımsal faaliyetlerin hala yaygın olduğu Sakarya’da fındık yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Fındık haricinde yaygın olan tarım faaliyetleri ise; armut, elma, kestane, mısır, ceviz, erik, fasulye gibi ürünlerdir.

Sakarya’ya Nasıl Gidilir?

Sakarya’ya ulaşım olanaklarına bakıldığında; kara yolu ve demir yolu ile ulaşım sağlanabilen bir şehirdir. Deniz yolu ile veya hava yolu ile aktarmasız ulaşım sağlanamamaktadır. Özel araç ile veya otobüs ile Sakarya’ya gidilebilmektedir. Otobüs terminali şehir merkezine 7 kilometre uzaklıktadır. Kullanılan otobüs firmasına bağlı olarak servis ile ulaşım sağlanabilmektedir. Sakarya, İstanbul-Ankara otoyolu üzerinde kalmaktadır. Başlangıç noktası olarak İstanbul belirlendiğinde; Kocaeli ve Sapanca rotası kullanılarak, 161 kilometre sonunda Sakarya’ya ulaşılabilmektedir. Ankara’dan yola çıkılması durumunda; Bolu ve Düzce rotası kullanılmalıdır. 310 kilometre ile şehre giriş yapılabilmektedir. İzmir üzerinden Sakarya’ya gidilecek olması halinde; Balıkesir, Bursa ve Yalova rotası kullanılmalıdır. İzmir ile Sakarya arası 506 kilometredir.

Sakarya’da Nerelere Gidilir?

sakarya gölet

Sakarya’nın gezilecek yerleri aşağıda verilmiştir:

Gölbaşı Park: Arifiye ilçesinde bulunan bir parktır. Sosyal tesisler, yürüyüş parkurları, spor tesisleri, çocuk parkı ve piknik alanları barındıran bu parka özel araç ile gidilebilmektedir. Gölbaşı Parkı’na girişler ücretsizdir. Günlük olarak alanın temizliğini sağlamakla görevli olan kişiler bulunmaktadır. Sakarya’da gezilecek yerler denince özellikle çocuklu ailelerin hafta sonu vakit geçirmek için gitmeyi tercih ettiği bir yerdir.

Kent Park: 160.000 metrekare alana kurulmuş olan, kent merkezinde bulunan bir yerdir. 4.500 metrekarelik alanda yürüyüş merkezi, 14.000 metrekarelik alanında ise gölet bulunmaktadır. İçerisinde tenis kortu, kapalı yüzme havuzu, büfe, sokak lezzetlerinin tadılabileceği kıl çadır, konser organizasyonlarının yapıldığı bir alan bulunmaktadır. Şehir merkezine 1 kilometre uzaklıkta bulunan bu alana ulaşım hem özel araç ile hem de şehir içi ulaşım araçları ile sağlanabilmektedir. Sakarya otelleri içerisinde Kent Park’a en yakın otellerden biri Ramada by Wyndham Sakarya’dır.

Çark Caddesi: Adapazarı’nda bulunan bir caddedir. Trafiğe kapalı olan bu caddede alışveriş yapılabilecek birçok dükkan bulunmaktadır. Hediyelik eşya alışverişleri bu cadde üzerinden yapılabilmektedir. Aynı zamanda cadde üzerinde birçok kafe de bulunmaktadır. Akşamları canlı müzik yapan bir yer bulabilmek de mümkündür. Yürüyerek, toplu taşıma aracı ile veya özel araç ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Sakarya’nın Tarihi Mekanları

sakarya-ataturk-evi

Sakarya’nın tarihi merkezleri aşağıdaki gibidir:

Beş Köprü: Çark Deresi üzerinde bulunan köprüdür. 365 metre uzunluğa ve 9.85 metre genişliğe sahip olan bu köprünün 12 adet kemeri bulunmaktadır. Bizans İmparatoru Justinianus tarafından 558 ve 560 yılları arasında inşa ettirilmiş olduğu için bu köprüye Justinianus Köprüsü de denmektedir. Şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Beş Köprü; Sakarya’da gezilecek yerler arasındadır.

Rüstem Paşa Külliyesi: İsmini 15 sene sadrazamlık yapan Rüstem Paşa’dan almaktadır. Külliyenin inşaatı 1550 ve 1560 yılları arasında Mimar Sinan tarafından tamamlanmıştır. Külliyenin içerisinde; cami, imaret ve kervansaray bulunmaktadır. Şehir merkezine 17 kilometre uzaklığı bulunan bu külliyeye isteyenler özel araçları ile isteyenler şehir içi ulaşım araçları ile gidebilmektedirler.

Atatürk Evi: Sakarya Müzesi olarak da anılmaktadır. Eve Atatürk Evi denmesinin nedeni; 17 Haziran 1922 yılında Atatürk’ün annesi ile buluşup 3 gün süresince kaldığı bir ev olmasıdır. 1967 yılında depremde hasar gördüğü için sonraki yıllarda yeniden inşa edilmiştir. Müze içerisinde; mimari parçalar, mezar taşları, sunaklar, yazılı taşlar, ostotek, pişmiş toprak erzak küpü, sütun kaideleri gibi arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. Ayrıca Atatürk’ün kullandığı eşyalar da bu müzede görülebilmektedir. Yaz döneminde 08:30 ile 17:30 arasında, kış döneminde ise 08:30 ile 16:30 arasında müzeye giriş yapılabilmektedir. Girişlerde herhangi bir ücret alınmamaktadır. Adapazarı’nda tren garının karşısında bulunan bu müze, şehir merkezine 1 kilometre uzaklıktadır.

Sakarya’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Sakarya’nın doğal güzellikleri aşağıda belirtilmiştir:

Maden Deresi ve Şelalesi: Karasu’da bulunmaktadır ve hususi araç ile gitmek dışında alternatif bir ulaşım yolu bulunmamaktadır. Derenin ve şelalenin çevresinde mesire alanları, alabalık tesisleri, balık restoranları bulunmaktadır. Yürüyüş yapmak, doğayla baş başa kalmak, kır sofrası kurmak için tercih edilebilecek bir yerdir.

Karagöl Yaylası: Taraklı sınırları içerisinde yer almaktadır. Kemaller Köyü üzerinden ulaşım sağlanabilmektedir ve köyden yaylaya ulaşım 2 saat sürmektedir. 567 hektarlık alanda çukurlar yer almaktadır ve yağmur yağdığında bu çukurlar su ile dolmaktadır. Yayla ismini buradan almaktadır.

Sakarya Nehri: Türkiye’nin üçüncü büyük nehri olma özelliğini taşımaktadır. 824 kilometre uzunluğundaki bu nehirde hem birçok balık çeşidi bulunmaktadır hem de ülkenin en büyük santrali kurulmuştur. Sakarya’da tatil yapmak isteyenler, nehir manzaralı yerleri tercih etmektedirler.

Sakarya’nın Önemli Etkinlikleri

Sakarya’nın festivalleri şunlardır:

Uluslararası Kültür, Turizm ve Fındık Festivali: 30 yıldan daha uzun süredir geçmişi olan bu festival, Karasu ilçesinde yapılmaktadır. Temmuz ayının son haftalarında yapılan bir festival olup, ilçenin tanıtımının yapılması ve turizmin canlanması için yapılmaktadır. Festival kapsamında konserler olmaktadır ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Sakarya otelleri içerisinde bulunan Aqua Park Otel’de kalanlar, festival alanına kolay ulaşım sağlayabilmektedirler.

Geleneksel Hıdırlık Doğa Kültür ve Turizm Şenliği: Hıdır Dede Türbesi’nin Türkiye’ye tanıtılması için Taraklı’da düzenlenen bir şenliktir. Şenlik kapsamında her sene ücretsiz pilav dağıtılmaktadır. Fotoğraf yarışmaları ve halk oyunları gösterileri yapılmaktadır.

Sapanca Soğucak Yayla Şenliği: Her sene temmuz ayının ikinci haftasında, Soğucak Yaylası’nda yapılan bir etkinliktir. Sakarya’da tatil yapacak olan kişiler tatillerini yılın bu zamanına denk getirmektedirler. Bisiklet ve at yarışlarının, karakucak güreş müsabakalarının ve halk konserlerinin düzenlendiği bir şenliktir.

Sakarya Yeme-İçme Yerleri

Sakarya’da yemek yenecek mekanlar şöyledir:

Meşhur Köfteci Mustafa: 1912 yılından beri üç kuşak boyunca ıslama köfte yapan bir yerdir. Nostaljik bir dekorasyonu olan bu işletme; 20-30 kişi kapasitesi olan, salaş bir yerdir. İlk sahibi Boşnak Göçmeni’dir ve maddi zorluklar çektiği dönemde bayat ekmekleri değerlendirirken ıslama köfte yapmaya başlamıştır.

Gürkan Restoran: Serdivan’da bulunmaktadır. Yemekleri kadar manzarası da güzel olan bir yerdir. Özellikle et yemeklerini tercih edenlerin gitmesi tavsiye edilmektedir. Külbastı ve köfte konusunda kendisini kanıtlamış bir yerdir.

Orman Park: Adapazarı’nda bulunan bu mekan; günün her saatinde, her öğünün yenebileceği bir yerdir. Bungalov tarzı restoranları bulunmaktadır. Hem bir şeyler yiyip içmek hem de fotoğraf çektirmek için tercih edilen bir yerdir.

Sakarya’ya Hangi Mevsimde Gidilir?

Sakarya’nın hava durumuna bakıldığında; kış ayları dışında, yılın her zamanında gidilebilecek bir yer olduğu görülmektedir. İç bölgelerinde Marmara tipi Akdeniz iklimi, Karadeniz’e kıyısı olan bölgelerinde ise Karadeniz iklimi görülmektedir. Kışın sıcaklık sıfırın altındadır. Haziran ve ağustos aylarında ise sıcaklık yükselmektedir. Yazın sıcaklığı yüksek olduğu kadar yağış alan bir il de olan Sakarya’da balayı otellerine bakıldığında, en çok tercih edilen otellerden biri NG Sapanca Wellness&Convention’dır. Sakarya’daki balayı otellerinden bir diğeri ise; Richmond Nua Wellness Spa’dır. Yaz aylarında evlenen çiftler için balayında tercih edilebilecek iklime sahip bir şehirdir.

Ek olarak, Hafta Sonu Kaçamağı için Richmond Nua Wellness başlıklı yazımızı okuyarak bölgenin en iyi otellerinden biri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz