Türkiye’nin en güzel şehirlerinden Ordu, Karadeniz’in eşsiz doğasını keşfetmek isteyenleri bekliyor. Çambaşı Yaylası’ndan Boztepe’ye, Bolaman Kalesi’nden Çiseli Şelalesi’ne kadar birçok önemli merkezi Ordu’da gezebilirsiniz. Bu yazımızda, Ordu’da mutlaka görmeniz gereken yerleri detaylı bir şekilde listeledik. İşte Ordu’da gezilecek en güzel yerler ve Ordu hakkında öne çıkan tüm detaylar…

Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz bölgesinin geçiş noktası olan Ordu, birbirinden güzel doğal ve tarihi güzelliğiyle dikkat çekmektedir. Nüfus oranı bakımından, Türkiye’nin en kalabalık otuzuncu şehri olan Ordu, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri sayesinde pek çok turiste ev sahipliği yapmaktadır. Karadeniz’e kıyısı bulunan şehirde, tamamen Karadeniz kültürü hakimdir ve bu kültür, hayatın her alanına yansımıştır. Türkiye’deki ilk dolgu Havalimanı, Ordu’da kurulmuştur. Ordu’nun toplam yüzölçümü, 5 bin 952 km2’dir. Karadeniz’deki en büyük üçüncü büyükşehir olan Ordu’nun nüfusu, 750 binden fazladır. MÖ 7. yüzyılda kurulan Ordu’nun ilk yerleşim bölgesi, şehir merkezine 5 km uzaklığı bulunan Bozukkaledir. Pers İmparatorluğu, Kimmerler, Makedonlar ve Miletiler tarafından sırasıyla yönetilen şehirde, tüm medeniyetlere dair izlerle karşılaşılmaktadır.

Ordu’ya Nasıl Gidilir?

Ordu tatili yapmak isteyen kişiler, bölgeye denizyolu, karayolu ve havayoluyla ulaşım sağlamaktadır. Bölgedeki dağlık ve engebeli yapının sıklığı sebebiyle, tren yolu kullanımı mümkün değildir. Büyükşehir olan Ordu’da, Türkiye’nin ilk dolgu Havalimanı kurulmuştur. Denizin doldurulmasıyla elde edilen Ordu Giresun Havalimanı, Ordu merkezdeki sahilde yer almaktadır. Şehir merkezine 18 km uzaklıktaki Ordu Giresun Havalimanına, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul Uluslararası Havalimanı ve Ankara Havalimanı üzerinden her gün seferler düzenlenmektedir. İstanbul Ordu arası uçuş yolculuğu, toplamda 1 saat 40 dakika sürmektedir. Ordu ulaşım olanakları, şehrin gelişmiş yapısı sebebiyle oldukça rahat ve kapsamlıdır. Ordu otellerinde rezervasyonu bulunan kişiler, otellerin otogar ve havalimanına gönderecekleri araçları kullanabilirler. İsteğe göre özel araç kullanılarak da Ordu’ya gidilmesi mümkündür.

Ordu’da Nerelere Gidilir?

bolaman-kalesi

Doğal güzelliklerinin yanında, tarihi ve kültürel yapısıyla da dikkatleri üzerine çeken Ordu’da, birbirinden farklı gezi yerleri bulunmaktadır. Ordu’nun gezilecek yerleri arasında, sadece kültürel değil eğlence amaçlı hazırlanmış bölgeler de yer almaktadır. Ordu tatiline çıkan kişiler, aşağıda belirtilen yerleri ziyaret etmeden dönmemelidir:

Boztepe: Ordu sahilden teleferiklerle çıkılan Boztepe, Ordu manzarasının kuş bakışı izlenmesini sağlamaktadır. Boztepe’ye çıkmak için kullanılan teleferikler, yolculuk boyunca Ordu manzarasını gözler önüne serecektir. Boztepe’de mesire yerleri, eğlence parkurları, restoranlar ve çay bahçeleri yer almaktadır. Ordu gezilecek yerlerin ilk başında, meşhur Boztepe yer almaktadır.

Bolaman Kalesi: Fatsa ilçesinde yer alan Bolaman Kalesi, bölgenin Pontus Rum hakimiyetinde olduğu dönemlerde inşa edilmiştir. Kalenin inşa tarihi hakkında net bilgilere ulaşılamamıştır.

Çambaşı Yaylası: Ordu’nun en yüksek yaylalarından bir tanesi olan ve kış festivalleriyle adından bahsettiren Çambaşı Yaylası, özellikle kış sezonunda turistlerin ilgi odağı haline gelmektedir. Bölgede 6 ay boyunca kar bulunması, kayak yapmak isteyen kişilerin ilk tercihidir.

Ordu’nun Tarihi Mekanları

pasaoglu-konagi

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ordu, bünyesinde bu medeniyetlerden kalma sayısız eseri barındırmaktadır. Ordu otellerinin de odak noktası olan Ordu’nun tarihi merkezleri ve bu merkezlerin genel özellikleri aşağıda belirtilmiştir:

Paşaoğlu Konağı: Ordu merkezde yer alan Paşaoğlu Konağı, 1896 tarihinde inşa edilmiştir. Konağın yapımında kullanılan taşlar Ünye ilçesinden, inşaatta kullanılan ahşaplar ise Romanya’dan özel olarak getirtilmiştir. Ordu’nun tarihi sivil mimari yapıları arasında en dikkat çekici olan konak, bugün Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Taşbaşı Kilisesi: 1853 tarihinde inşa edilen kilise, Ordu merkezde yer almaktadır. Ordu’da yaşayan Rum Ortodoks cemaatler için yapılan kilisenin mimarisinde, doğu ve batı yönünde dikdörtgen şekil elde edilmiştir. Kilisenin kubbesi dışındaki tüm yapıları, kesme taşlar kullanılarak inşa edilmiştir. Kilise bugün ibadete kapalıdır ve 2000 yılından bugüne, kültür merkezi olarak hizmet vermektedir.

Ordu’da Gezilecek Doğal Güzellikler

yason-burnu-ordu
 

Karadeniz iklimine sahip olan Ordu’da, deniz ve ormanın birleşiminden meydana gelmiş pek çok doğal güzellik yer almaktadır. Ordu’nun doğal güzellikleri arasında en fazla dikkat çeken bölgeler, aşağıda listelenmiştir:

Yason Burnu: Ordu il merkezine 30 km mesafede olan Yason Burnu, Ordu’nun doğal güzelliklerinden bir tanesidir. Tam olarak yarımada şekline sahip Yason Burnu, aynı zamanda tarihi Rum kilisesine de ev sahipliği yapmaktadır. Kayaların denizde dağılışı ve konumlanması, bölgenin ilgi çekiciliğini artırmaktadır. 

Çiseli Şelalesi: Ordu’nun en önemli doğal güzelliklerinden bir tanesi olan Çisele Şelalesi, Ordu merkeze 26 km uzaklıktadır. Şelalenin yüksekliği kısa olsa da suyun biriktiği çanak oldukça geniş ve sığdır.

Ordu’nun Önemli Etkinlikleri

cambasi-kar-festivali

Her yıl Ordu’da düzenlenen festival ve etkinlikler sayesinde, bölgeye gelen turist sayısı artmaktadır. Aynı tarihlerde yenilenen etkinlikler içerisinde, kültürel ve sanatsal olarak farklı temalar kullanılır. Ordu otel rezervasyonu yapacak kişiler, Ordu’nun festivallerini takip ederek, festivallere denk gelecek tarihlerde otel yeri ayırtmalıdır:

Çambaşı Kar Festivali: Çambaşı Yaylasında düzenlenen kar festivali, her sene ocak ayında tekrarlanmaktadır. Kızak yarışları, kayak yarışları ve off road yarışları düzenlenen etkinliklere, Türkiye’nin her yerinden katılımcılar gelmektedir.

Uçurtma Şenliği: Her sene mayıs ayında düzenlenen uçurtma şenliğinde, 6 ila 17 yaş arasındaki çocuklar uçurtma uçurmaktadır. Uçurtmasını en yükseğe çıkaran çocuklara, birbirinden farklı ödüller verilir.

Mayıs Yedisi Şenliği: Her sene 20 Mayıs tarihinde yapılan şenliklerde, Ordu’ya ait yöresel lezzetler tanıtılmaktadır. İnanışa göre, tüm dertlerinden arınmak isteyen kişiler, Mayıs Yedisi Şenliklerinde denize girmekte ve dileklerini denize atmaktadır.

Ordu’da Yeme-İçme Yerleri

akamoy-boztepe-restoran

Ordu kültürünü yakından tanımak için Ordu’nun geleneksel mutfağının yer aldığı restoranlara gidilmelidir. Klasik Karadeniz mutfağı ve Ordu’nun kendine has lezzetlerinin yer aldığı restoranlar, bölgeyi ziyaret eden turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Ordu’da yemek yenecek yerler arasında en fazla tercih edilen restoranlar şunlardır:

Akamoy Boztepe Restoran: Ordu gezilecek yerlerin en başında yer alan Boztepe, Akamoy restorana ev sahipliği yapmaktadır. Restoranda doğal ürünlerden oluşan kahvaltı servisi yapılmaktadır.

Fadikin Ana Ocağı: Ordu merkezde yer alan restoranda, tamamen doğal ürünlerden oluşan özel kahvaltı servisleri yapılmaktadır. Kahvaltılıkların yanında, yöresel lezzetlerden olan kavurma, pişi, börek, kaygana ve kuymak gibi ikramlara da yer verilmektedir. 

Volanlı Celal: Perşembe ilçesindeki restoran, denize sıfır olarak tasarlanmıştır. Ordu’nun geleneksel yemeklerinin tamamı, restoranda servis edilmektedir.

Ordu’ya Hangi Mevsimde Gidilir?

ordu-teleferik-manzara

Karadeniz ikliminin hâkim olduğu Ordu’da, yılın büyük bir bölümü yağışlı geçse de 4 mevsim boyunca şehre ziyaretler düzenlenebilir. Ordu hava durumu, yaylada kar yağışı gösterirken, şehir merkezinde güneşli ya da yağışlı olarak değişmektedir. Yayla ve şehir merkezi arasındaki rakım farkı, kış aylarının başından itibaren yaylanın kar altında olmasını sağlamaktadır. Karadeniz bölgesinin tamamında olduğu gibi, Ordu’da da dağlar denize paralel olarak ilerlemekte ve şehirde iki ayrı iklim özelliğinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Deniz kıyısında olan bölgeler, kış aylarını ılık ve yağışlı şekilde geçirirken, dağların arka tarafında kalan kısımda sert karasal iklimin etkisiyle, kış ayları karlı ve sert şekilde yaşanmaktadır. Ordu’nun en yüksek yerlerinden olan Çambaşı Yaylası ve Beşiktaşı yaylası gibi yerlerde, yılın 6 ayı boyunca kar yağışı devam etmektedir. Kış turizmi için orduyu ziyaret etmek isteyen kişiler, kış aylarında Ordu’ya gidebilirler. Hem kar tatili yapmak hem de Ordu’nun bütün güzelliklerine tanıklık etmek için bölgeye ilkbahar döneminde gidilmesi gerekir. Yaz aylarında günler, sahil kesimi oldukça nemli ve güneşli olduğundan, sıcaktan bunalma riski mevcuttur.

Ek olarak, Ordu’nun Yükselen Yıldızı: Çambaşı Kayak Merkezi başlıklı yazımızı okuyarak Ordu’nun en önemli eğlence ve aktivite merkezlerinden bir hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz