Mısır

Mısır gezilecek yerler adlı yazımızda Mısır piramitleri, Mısır şehirleri ve Mısır ile ilgili daha pek çok detayı bulabilirsiniz.

Ortadoğu’nun en büyük ülkelerinden biri olan Mısır, resmi adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti, Afrika ve Asya kıtalarının birleştiği noktada yer alıyor. Aynı zamanda Kuzey Afrika’nın nüfus bakımından en büyük ülkesi olan Mısır, 7 binlik tarihi bir geçmişe sahip olup birçok farklı uygarlığın egemenliği altında kalmıştır. Firavunlardan Napolyon dönemine kadar pek çok medeniyetin ayak bastığı Mısır, aynı zamanda tarihi ile en zengin ülkelerden biridir. Dünyanın yedi harikasından biri olan piramitleriyle nam salmış ve filmlere belgesellere konu olmuş olan bu ülkeyi yakından keşfetmeye ne dersiniz? O halde Mısır’da gezilecek yerler listesi sizlerle!

  • Mısır’da Nereye Gidilir? Mısır gezilecek noktalar arasında Mısır Piramitleri, Keops Piramidi, Büyük Gize Sfenksi, Karnak Tapınağı ve Krallar Vadisi popüler destinasyonlar olarak yer alıyor.
  • Mısır Önemli Etkinlikleri: Kahire Güvercin Festivali, Shem al Nessim, Leylet en-Nuktah, Ebu Simbel Festivali, Kahire Uluslararası Film Festivali, Mısır Sanat Festivali, Güney Sina Deve Festivali ve Characters of Egypt Festivali gibi birçok etkinlik ve festival düzenleniyor.
  • Mısır Yeme-İçme Yerleri: Gad adlı mekanda Ful Mudammas, Koshari al-Tahrir ve Koshary Abou Tarek gibi mekanlarda Koshari, El Malky ve Sequoia gibi noktalarda Umm yiyebilirsiniz.
  • Mısır’da Ne Yenir? Deniz ürünlerinin bolca tüketildiği Mısır’da fuul, falafel, kushari, dukkah, künefe ve helva gibi tatlar oldukça meşhurdur.
  • Mısır Tarihi Yerler: Mısır tarihi oldukça köklü bir geçmişe dayanıyor. Antik Çağ’ın en büyük uygarlıklarından biri olan Mısır, birbirinden farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı için oldukça zengin bir kültüre hakimdir. Üzerinden kaç yıl geçmesine rağmen tarihiyle herkesin hala ilgisini çekmeyi başarıyor. Karnak Tapınağı, Sfenks, Piramitler ve daha pek çok tarihi gezilecek yer için Mısır’ı listeye eklemelisiniz.
  • Mısır’da Ne Yapılır? Piramitlerin gizemini keşfedebilir, farklı kareler yakalayabilir ve bol bol fotoğraf çekilebilir, gezilecek noktaları listeye ekleyerek her yeri karış karış edebilirsiniz.
  • Mısır Kaç Günde Gezilir? Mısır’ı 2 günde gezebilmeniz mümkün.
  • Mısır’a Hangi Mevsimde Gidilir? Mısır hava durumu genellikle yaz aylarında çöl iklimi hakim olduğu için, oldukça sıcak ve kuru geçer. Kışları ise yine güneşli ve sıcak geçer. Bu nedenle Ekim – Şubat ayları arasında Mısır’ı ziyaret etmek için en uygun zamandır.
  • Mısır Para Birimi: Mısır’ın para birimi paund ya da liradır.

Mısır Haritası

Mısır Gezilecek Yerler Listesi

Mısır Piramitleri

Mısır Piramitleri

Nerede? Yıllardır nasıl inşa edildiği bir gizem olarak bilinen Mısır Piramitleri, Mısır’daki piramit şeklindeki antik yapılardır. Eski Krallık ve Orta Krallık döneminde Mısır firavunları ve eşleri için anıt mezar olarak inşa edilen bu piramitlerin sayısı 118 ve 138 arasındadır. Mısır Piramitleri nerede, Mısır Piramitleri nasıl yapıldı ve Mısır Piramitleri ne zaman yapıldı gibi sorular pek çok kullanıcının merak ettiği ve araştırdığı konulardandır. Gelin hep birlikte öğrenelim Mısır Piramitleri’nin sırrını…

Memfis’in kuzeybatısında yer alan Sakkara’da en eski Mısır piramitlerinin yer aldığını ve Birinci Hanedanlık döneminde yalnızca bir basamak piramidi benzeri yapının (Mastaba) bu bölgede bulunduğunu söyleyelim. Ancak dönemdeki diğer arkeolojik kalıntılar ve yazıtlar daha başka piramitlerin olacağının sinyalini vermiş. Mastaba’dan sonra M.Ö 2630 – 2610 yılları arasında inşa edilen Zoser Piramidi, en eski piramitlerden bir diğeridir. Mısır’ın en ünlü piramitleri Gize’de yer alıyor olup, en büyük yapısı ise Keops Piramit’tir. Üstelik bu piramit “Dünyanın 7 Harikası” arasında bulunuyor.

Nasıl bir yer? Biraz da piramitler hakkında farklı bilgiler vermeye devam edelim. Mısır piramitlerinin şeklinin, ilkel höyüğü ve güneşin alçalan ışınlarını temsil ettiği düşünülüyor. Piramitlerin çoğu parlak bir görünüm vermesi için cilalı ve yansıtıcı beyaz kireçtaşı ile kaplıdır. Piramitlerin mezar anıtları olarak inşa edildiği bilinse de, bazı kişiler tarafından diriliş makinesi olarak da inşa edildiği biliniyor. Piramitlerin her biri 20 ton ağırlığındaki taşlardan inşa edilmiş. Ancak bu taşların nasıl getirildiği konusu hala bir sırdır diyebiliriz. Tabii ki bunun üzerine birçok varsayım vardır ancak taşların alınıp götürebileceği en yakın mesafe bile kaç kilometre uzaklıktadır.

Yunan tarihçi Herodot, Gize piramitlerinin 100 bin kişi tarafından inşa edildiğini ve tam 20 yıl sürdüğünü öne sürmüştür. Piramitlere gömülen değerli eşyalar ve mumyalanmış kalıntıların, mezar soyguncuları tarafından çalındığını ve yapıların hasar gördüğünü biliyor muydunuz? Hatta bu sebepten ötürü dev yapıların ilk inşa edildiği zamana göre daha küçük olduğu tespit edilmiş. Bunların dışında piramitler hakkında daha birçok farklı bilgi ve varsayım ortaya atılmıştır.

Keops Piramidi

Keops Piramidi

Nerede? Mısır’ın gezilecek yerleri arasında mutlaka yer alan Keops Piramidi, Khufu Piramidi ya da Büyük Piramit adıyla da biliniyor. Gize piramitlerindeki üç ana piramitten en eskisi ve en büyüğü olan Keops Piramidi, Dünyanın 7. harikasından biridir ve bu listede günümüze kadar ulaşan tek yapıdır. M.Ö. 2551 – 2560 yıllarında yapıldığı tahmin edilen bu yapının, Mısır firavunu Khufu adına bir anıtsal mezar olarak inşa edildiği biliniyor. İnşaatın 20 yıl sürdüğü sanılan bu yapı, 20. yüzyılın başlarına kadar hacim ve kütle açısından Dünya’daki en büyük yapay yapı olarak kabul edilmiştir. Üstelik yükseklik rekorunu 4 bin yıl boyunca hiçbir yapı geçememiştir.

Nasıl bir yer? Mısır piramitlerinin nasıl inşa edildiği hakkında birçok varsayım olduğundan yukarıda da bahsetmiştik. Yine aynı şekilde bu piramidin yapımı için de birçok varsayım vardır. Keops Piramidi’nin içerisinde üç odanın olduğu belirlenmiş ve en alttaki oda temel kayaların oyulmasıyla meydana gelmiştir. Kral odası ve kraliçe odası gibi isimlerle adlandırılan odalar ise üst katta yer alıyor. Piramitlerin içerisine girebildiğiniz için bu detayları inceleme şansı yakalayabilirsiniz. Ayrıca deve ve atlara binerek etrafı turlayabilir ve farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Geldiğiniz zaman günümüzdeki teknolojiyle bile böyle bir yapıyı yapmanın neredeyse imkansız olduğu gerçeğiyle yüzleşiyor ve nasıl böylesine simetrik inşa edildiğine hayret ediyorsunuz.

Öte yandan bu gezinizde sizi uyarmak istediğimiz birkaç konu var! Firavun mezar odasını görmek isterseniz, yukarı doğru tırmanılan bir dehlizden geçtiğinizi ve ortalama 15 dakika boyunca yürümeniz gerektiğini belirtelim. Klostrofobisi olanların tercih etmesini önermeyiz. Ayrıca sıcak ve havasının ağır olduğunu da belirtmekte fayda var. Macera ruhlu insanlar için oldukça ideal bir gezi olabilir. Bireysel olarak geziyorsanız satıcılara dikkat etmeniz gerektiğini söyleyelim. Sizden sürekli olarak herhangi bir şey için bahşiş isteyebilirler.

  • Adres: Al Haram, Nazlet El-Semman, Al Giza Desert, Giza Governorate 3512201, Mısır
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 17.00
  • Ulaşım Haritası

Kahire Mısır Müzesi

Kahire Mısır Müzesi,

Nerede? Dünyanın en büyük antika koleksiyonunu keşfetmeye hazır mısınız? Mısır da gezilecek tarihi yerler arasında kesinlikle olması gereken Kahire Mısır Müzesi, 170 binden fazla eseri bünyesinde barındırmasıyla Orta Doğu’daki en eski arkeoloji müzesi olma özelliğine sahiptir. Kahire’de yer alan Mısır Müzesi, bir diğer adıyla Kahire Mısır Müzesi, aynı zamanda dünyanın en çok ilgi gören ve en ünlü müzelerinden biridir. Neo-klasik tarzda inşa edilen Kahire Mısır Müzesi, Hanedan Öncesi Dönem’den Greko – Romen Dönemi’ne kadar uzanan sergilere yer veriyor.

Nasıl bir yer? 9 yaşında firavun olan ve 19 yaşında hayatını kaybeden Tutankhamon’un lahdi, kişisel ve değerli eşyalarından oluşan 1700 parça müzenin ikinci katında sergileniyor. Tutankhamon’un maskesi, Firavun Amenemop’un maskesi, Narmer paleti ve I. Psusennes’in maskesi gibi baş yapıtlar herkesin ilgisini çekiyor. Tabii ki sadece bunlarla sınırlı kalmıyor, daha pek çok tarihi eser bu müzede bulunuyor. Müzenin bahçesinde heykellerden lahitlere kadar birçok antik obje sergileniyor. Mısır’ın köklü tarihine ayna tutan Kahire Mısır Müzesi, binlerce turistin en çok ziyaret ettiği noktalardandır.

  • Adres: قسم قصر النيل، Wasim Hasan, El-Tahrir Square, 4272083, Mısır
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
  • Telefon: +20225796948
  • Giriş Ücretleri: Mısır ve Arap vatandaşları için yetişkin: 30 EGP – İndirim: 10 EGP / Diğer uyruklar için yetişkin: 200 EGP – İndirim: 100 EGP
  • Web Sitesi
  • Ulaşım Haritası

Büyük Gize Sfenksi

Büyük Gize Sfenksi

Nerede? Kahire’de Gize piramitleri bölgesinde yer alan Büyük Gize Sfenksi, 73.5 metre uzunluğuyla, 6 metre genişliğiyle ve 20 metre yüksekliğiyle dünyadaki en büyük tek taş heykelidir. Yatan aslan kafası ile firavun başı gibi bir şekle sahip olan bu yapının pençelerinin arasında bir tapınak vardır. Antik Mısır mitolojisinde aslanlar kutsal sayıldığı için bu sfenks firavun mezarlarını ve piramitleri koruduğuna inanılarak inşa edilmiştir. Büyük Gize Sfenksi’nin yüzünün 4. Hanedanlık Dönemi’nde 6 Eski Krallık firavunundan biri olan Kefren’in yüzü olduğu biliniyor.

  • Adres: Al Giza Desert, Giza Governorate 3512201, Mısır
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 17.00
  • Ulaşım Haritası

Krallar Vadisi

Krallar Vadisi

Nerede? M.Ö. 1539 – 1075 yılları arasında Yeni Krallık Dönemi’nde hem firavunların hem de soyluların gömüldüğü bir kraliyet nekropolü olan Krallar Vadisi, Nil Nehri’nin batısında ve Teb Nekropolü’nün kalbinde bulunuyor. Doğu ve Batı Vadisi olmak üzere iki vadiye yayılan bu bölgede 63 mezar ve odanın yer aldığı ortaya çıkmıştır. 1922 yılında Kral Tutankhamun’un mezarının bulunmasıyla ünlenen Krallar Vadisi, daha sonraki yıllarda önemli bir arkeolojik alan konumuna geldi. Özellikle Mısır bilimcileri ve arkeoloji uzmanlarının odak noktası haline gelmiştir. Mısır mitolojisindeki sahnelere göre tasarlanan kral mezarları, açılıp soyulsa da firavunların zenginliği ve gücü ile ilgili yine de bir bilgi vermeye devam etmiştir.

Nasıl bir yer? Krallar Vadisi’ndeki mezarların çoğunun bulunduğu yer olan Doğu Vadisi, Tutankhamun’un mezarıyla ünlenmiştir. İçerisinde sadece 4 mezara yer veren Batı Vadisi, bu anlamda turistler tarafından daha az tercih ediliyor. Krallık Vadisi’nin yakınlarında Kraliçeler Vadisi adındaki firavunun eşleri için yapılan bir mezarlık daha bulunuyor. Bu bölgede de 100’den fazla kaya mezarı yer alıyor ve içlerinde en ünlüsü II. Ramses’in eşi Kraliçe Nefertari’nin mezarıdır. Ana vadiyi yaklaşık 4 bin – 5 bin turistin ziyaret ettiğini ve halka açık tek bir mezar olmasından dolayı Batı Vadisi’nin daha az ziyaret edildiğini söyleyelim.

Karnak Tapınağı

Karnak Tapınağı

Nerede? Dünyada günümüze gelene kadar inşa edilen en geniş antik yapı olan Karnak, Eski Mısırlılar tarafından yapılmıştır. İnşası 2 bin yıldan fazla süren tapınaklar şehri, Mısır’daki Luksor şehrinin 2,5 km kuzeyinde küçük bir köy olan el-Karnak’ta yer alıyor. Din yapıları arasında büyük önem arz eden Karnak Tapınağı, 800 metre genişliğinde olup 1,5 km uzunluğundadır. Dört bin yıl önce hac yeri olarak kullanılan Karnak’ta, Mısır mitolojisi ve tarihi ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Nasıl bir yer? Bölgede 8 bin adak taşı, 450 heykel ve 10’a yakın sfenksin yer aldığını ve tapınak kompleksinin 8 hektarlık alanında hala kazı çalışmalarına devam edildiği belirtelim. 61 hektarlık alana yayılan ve tamamı kesme taştan inşa edilen Amon kompleksinde, birçok yazıt ve tasvirler işlenmiştir. Dünyanın en büyük ve en eski arşivlerinden biri haline gelen Karnak Tapınağı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

  • Adres: Karnak, Luxor, Luxor Governorate, Mısır
  • Ziyaret Saatleri: 06.00 – 17.30
  • Telefon: +20222617304
  • Ulaşım Haritası

Gize Nekropolü

Gize Nekropolü

Nerede? Mısır’ın Gize şehrinde yer alan ve bir antik mezarlık olan Gize Nekropolü, Mısır ülkesi gezilecek yerler arasında kesinlikle olması gerekiyor. Keops Piramidi’ne, Büyük Piramitler’e, Büyük Sfenks’e, anıtmezarına, işçiler şehrine ve endüstriyel bir alana bünyesinde yer veren Gize Nekropolü, Antik Gize’nin 9 km yakınında ve Kahire şehir merkezinin 25 km güneyinde konumlanıyor. Gize Nekropolü’nün doğusunda kraliçe ve akrabalar için mezarlar ve Firavun Khafre’nin eşinin anıtı bulunuyor. Oldukça süslü olan bu anıtın iç kısmında renkli kabartmalar vardır ve süslü bir girişe ev sahipliği yapmaktadır. Gize Nekropolü’nün batısında ise kraliyet üyeleri ve devlet yetkilileri adına geniş bir kraliyet mezarlığı vardır.

  • Adres: Nazlet El-Semman, Al Haram, Giza Governorate 3512201, Mısır
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 16.00
  • Ulaşım Haritası

Kahire Mehmet Ali Paşa Camii

Kahire Mehmet Ali Paşa Camii

Nerede? Mısır Kahire’de Salah al-Din al-Ayyubi Kalesi’nin içerisinde yer alan Kahire Mehmet Ali Paşa Camii, Mehmet Ali Paşa döneminde 1830 yılında yapımına başlanmış ancak 1848 yılında Abbas Hilmi Paşa döneminde yapımı tamamlanmıştır. Tüm Kahire’ye hakim bir konumda yer alan cami, 18. yüzyılda İstanbul’da kullanılan barok ve rokoko tarzında inşa edilmiştir. Türk Mimar Yousif Boushnak tarafından tasarlanan caminin iç ve dış duvarları mermerle kaplıdır. Bu sebepten ötürü “Alabaster Cami” olarak anılan Kahire Mehmet Ali Paşa Camii, meşhur Sultan Ahmet Camisi örnek alınarak inşa edilmiştir.

  • Adres: Al Abageyah, El Khalifa, Cairo Governorate 4252360, Mısır
  • Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.00
  • Ulaşım Haritası

Tolunoğulları Camii

Tolunoğulları Camii

Nerede? Yine Mısır’ın Kahire şehrinde yer alan Tolunoğulları Cami, yüzölçümü açısından en büyük yapılarından biri olmasının yanı sıra en eski camilerinden biridir. Mısır’ın ilk Türk devleti olarak bilinen Tolunoğulları’nın kurucusu Ahmed bin Tolun tarafından 879 yılında yaptırılan cami, ortalama 1140 yıldır hala ayakta kalarak insanı hayrete düşürüyor. Türkler tarafından Mısır’a bırakılan en önemli değerlerden biri olan Tolunoğulları Ahmet Camisi, tamamen tuğladan inşa edilmiştir. Külliye, cami, hastane, eczane ve iki hamamdan meydana gelen cami, Orta Asya mimarisinin bir yansımasıdır. Caminin bölgedeki diğer İslami yapılarından ayrılan en önemli özelliği minaresidir. Memlük Sultanı Laçin’in emriyle 1296 yılında düzgün kesme taş ile yapılan minare, orijinaline yakın formda yenilenmiştir.

  • Adres: Ahmed Ibn Tolon Sq., Tolon, El Sayeda Zeinab, Cairo Governorate 4261342, Mısır
  • Ulaşım Haritası

El-Ezher Camii

El-Ezher Camii

Nerede? Kahire’de bulunan El-Ezher Camii, Fatımiler tarafından M.S. 970 yılında yaptırılmıştır. İbadet ve eğitim alanı olarak kullanılan cami, İslam dünyasının hem en büyük hem de en eski okullarından biri olma özelliği taşıyor. İslam Peygamberi Muhammed’in kızı Fatıma’nın lakabı ez-Zehra’dan ismini aldığı düşünülen El-Ezher Camii, Kahire’de kurulmuş ilk camidir. Şehre “bin minerali şehir” unvanını kazandıran cami, tarih boyunca birçok defa yenilenerek büyütülmeye gitmiştir. Büyük bir kaplama avlu, kapalı ibadet alanları ve iki büyük medreseye bünyesinde yer veren cami, farklı güzellikte üç minareye sahip.

Basamaklı Piramit (Zoser Piramidi)

Basamaklı Piramit (Zoser Piramidi)

Nerede? Antik Mısırlıların yaptığı ilk piramit olan Basamaklı Piramit, bir diğer adıyla da bilinen Zoser (Djoser) Piramidi, Sakkara’da ortalama 4.700 yıl önce inşa edilmiştir. Mısır’ın 3. hanedanı döneminde Firavun Zoser adına yapılan bu piramit, Antik Mısır’ın ilk ve en eski piramidi olma özelliğine sahiptir. Diğer piramitlere nazaran merdivenli olarak inşa edilen Zoser Piramidi’nin duvarları kabartmalarla süslü olup, girişi en üst basamaktadır. Bir diğer piramitlerden ayrılan özelliği de budur. Diğer piramitlerin mezar içlerinde herhangi bir süs yoktur.

  • Adres: Al Giza Desert, Giza Governorate 3352001, Mısır
  • Ziyaret Saatleri: 07.00 – 17.00
  • Ulaşım Haritası

Ras Muhammad Milli Parkı

Ras Muhammad Milli Parkı

Nerede? Mısır Sina Yarımadası’nın güneyinde yer alan Ras Muhammad Milli Parkı, dünyanın en ünlü dalış noktalarından biri olmasından dolayı sadece Mısır’da değil aynı zamanda tüm dünyaya adını duyurmuştur. Mısır’ın ilk milli parkı olan bu yer, 480 km2 bir alanı kapsıyor. Süveyş Körfezi ve Akabe Körfezi’nin buluştuğu yerde konumlanan ulusal park, aynı zamanda Şarm El Şeyh’in 20 km güneyinde, Sina Çölü ve Kızıldeniz’in mercan resifleri arasına kadar uzanıyor.

Nasıl bir yer? Avustralya’daki Büyük Mercan Resifinden sonra dalış yapılacak en güzel yerlerden biri olduğu düşünülen Ras Muhammad Milli Parkı, 200’den fazla yumuşak ve sert mercan türü ile binin üzerinde balık çeşidine ev sahipliği yapmasıyla sualtı yaşamı bakımından hem renkli hem de zengindir. Scuba dalış ya da şnorkelle dalış turları ile çok sık tercih edilen bölgede, Kızıldeniz’in berrak ve masmavi sularında yüzecek, teknede güneşlenip dinlenecek ve renkli su yaşamına ortak olacaksınız. Mısır gezilecek yerler listenize bu parkı sakın eklemeyi unutmayın!

  • Adres: P6XQ+X94, Sharm Al Sheikh – Raas Mohammed, Qesm Sharm Ash Sheikh, South Sinai Governorate 8750001, Mısır
  • Ziyaret Saatleri: 07.00 – 16.00
  • Telefon: +20693660559
  • Ulaşım Haritası

Montaza Sarayı

Montaza Sarayı

Nerede? Mısır’ın İskenderiye şehrinin Montaza semtinde yer alan Montaza Sarayı, Abbas Hilmi Paşa tarafından 1892 yılında yaptırılmıştır. Geniş ve ferah bir bahçeye ev sahipliği yapan Montaza Sarayı, alçak bir plato üzerinde konumlanıyor. İçerisinde otel, oyun ve müze gibi bölümlerinin yer aldığı saray, şehrin konaklama, eğlence ve kültür anlayışını otomatik olarak karşılıyor.

  • Adres: Al Mandarah Bahri, Montaza 2, Alexandria Governorate 5527001, Mısır
  • Ziyaret Saatleri: 08.00 – 00.00
  • Ulaşım Haritası

Ebu Simbel

Ebu Simbel

Nerede? Mısır’ın en popüler firavunlarından biri olan ve 66 yıl boyunca ülkeyi yöneten II. Ramses tarafından yapılan Ebu Simbel, Nil Nehri kenarında bir kaya tapınağıdır. Amen-Ra ve Ptah gibi tanrılara adadığı bu kompleks, tam 20 yılda inşa edilmiştir. İki tapınağın yer aldığı bu yerin birinci tapınağında oldukça büyük heykeller ve içerisinde duvar kabartmaları ilk göze çarpanlar arasındadır. Firavunun eşi Nefertari için yaptırdığı ikinci tapınak, yani Hathor Tapınağı’nda da heykeller ve kabartmalar bulunuyor.

Nasıl bir yer? Büyük Tapınak yani II. Ramses Tapınağı girişinde 4 Ramses heykeli yer alıyor ve bu heykeller aynı gibi görünse de aslında firavunun gençliğinden ihtiyarlığına kadar olan 4 farklı dönemi sembolize ediyor. Her biri 20’şer metre olan bu heykellerden sadece biri günümüze kafası kopmuş şekilde ulaşmış. Kopan parçalar yerde hala duruyor. Bu heykellerin aralarında ise oldukça küçük boyutlarda Ramses’in eşleri ve çocuklarının heykelleri bulunuyor. Tapınağın üstünde güneşe tapan 22 baban heykelinin yer aldığını ve her sabah gün ışığının ilk bu heykellere yansıdığını da hemen belirtelim. Tapınağın içinin dışındaki eşsiz görseller kadar etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Tapınağın içerisinde yine 8 adet Ramses heykeli yer alıyor ve bunun dışında duvar kabartmaları oldukça göz alıyor. Tapınağın en mistik yerinden de kısaca bahsedelim. 3 tanrıyla birlikte oturan II. Ramses heykelinin olduğu sunak kısmı, oldukça dikkat çeken alanlardan biridir.

Bu alanın bir özelliği var ki biraz inanması güç gelebilir. Tapınak öyle bir hesaplama yapılarak inşa edilmiş ki yılın sadece 2 günü güneş ışığı ana kapıdan ve koridordan geçerek odaya kadar sızıyor. Üstelik bu güneş ışığı yalnızca 4 heykelden birini aydınlatmıyor. O da karanlık tanrısı olarak anılan Ptah’tır. Güneş ışığının içeri girme olayının her yıl 22 Şubat ve 22 Ekim gününde gerçekleştiğini ve bugünlerden birinin II. Ramses’in tahta çıktığı gün ve doğum gününü denk geldiğini söyleyelim. Ve bugüne kadar bu durumun hiç es vermemesi de insanı hayrete düşürüyor doğrusu. Büyük Ramses Tapınağı’nın birkaç yüz metre ilerisinde yer alan Küçük Tapınak’ın girişinde ise 4 tane II. Ramses ve 2 tane Nefertari’ye ait olmak üzere 6 tane heykel bulunuyor. Yine diğer tapınakta olduğu gibi bu heykelde de çocukların küçük heykelleri yer alıyor. Yine duvarlardaki kabartmalar gelenlerde hayranlık hissi bırakıyor.

  • Adres: Abu Simbel, Aswan Governorate 1211501, Mısır
  • Ziyaret Saatleri: 05.00 – 18.00
  • Telefon: +20222617304
  • Giriş Ücreti: 275 EGP
  • Ulaşım Haritası

Diğer Mısır Gezilecek Yerler

  • Edfu Tapınağı
  • Deir el-Bahari
  • Filai Tapınağı
  • Kom Ombo Tapınağı
  • Medinet Habu
  • Dikilitaş
  • Tel el-Amarna
  • Denderah Tapınağı

Mısır Şehirleri

Kahire

Kahire

Nerede? Mısır’ın başkenti olan Kahire Mısır’ın ve Afrika’nın en kalabalık şehridir. Aynı zamanda dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Kahire, müzeleri, çarşıları, parkları, karmaşık ve kalabalık caddeleri, dünyaca ünlü piramitleri, antik döneme dayanan tarihi eserleri, otelleri ve daha pek çok yanıyla kesinlikle Mısır gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı! Belki kalabalık ve gürültünün yanı sıra trafik sorunu gibi detayların olmasından geldiğinizde hoşlanmayabilirsiniz. Ancak tarihi kültürünün ve mirasının gerçekten görülmeye değer olduğunu bir kez daha hatırlatalım! Özellikle dünyanın 7. harikasından biri olan Gize Piramitleri’ne yer vermesi cabası.

Nasıl bir yer? Mısır kahire gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen kuşkusuz Mısır Piramitleri’dir. Yerli ve yabancı binlerce turistin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri olan piramitler, göz alıcı yapısıyla etkilemesinde ne yapsın! 🙂 Peki piramitlerin dışında başka neler var derseniz, hemen sıralayalım. Kahire Müzesi, Basamak Piramidi, Kahire Kalesi, Kahire Mehmet Ali Paşa Camii, Gize Piramitleri ve El-Ezher Cami gibi noktaları gezi planınıza ekleyebilirsiniz. Mısır’ın bilim, kültür, eğitim, ticaret ve sanayi merkezi olan Kahire, üniversite, müze, yüksek okulları ve anıtları ile adeta Mısır’ın kalbidir.

Şarm El Şeyh (Sharm El Sheikh)

Şarm El Şeyh (Sharm El Sheikh)

Nerede? Mısır’ın en popüler destinasyonlarından biri olan Şarm El Şeyh, Sina Yarımadası’nın güney kısmında konumlanıyor. Geçmişte küçük bir Bedevi kasabası olan ve 80’li yıllarda turizm yatırımlar sayesinde hızlı gelişen Şarm El Şeyh, günümüzde çok sık tercih edilen bir tatil beldesine dönüşmüştür. Kızıldeniz’in masmavi ve berrak suları, zengin sualtı yaşamı ve mercan resifleri ile en meşhur yerlerden biri haline gelen Sharm El Sheikh, deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadına doyacağınız nadide yerlerdendir. “Şeyhin Koyu” anlamına gelen Şarm El Şeyh, büyüleyici manzarasıyla gelenleri etkisi altına alıyor. Bir yanda Sina Çölü, diğer yanda pürüzsüz bir kıyı şeridi…

Nasıl bir yer? Karayolu boyunca dizilmiş Nabq Bay, Naama Bay, Hadaba ve Şarm Old Town olmak üzere 4 farklı bölge üzerine yayılan Şarm El Şeyh, kumsalları ve su sporlarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Yaz kış fark etmeksizin her mevsim denize girilebilme potansiyeline sahip olan bölgede, gezi listenize ekleyebileceğiniz pek çok yer var. Mısır Şarm El Şeyh gezilecek yerler arasında kesinlikle listeye King Tut Müzesi, El-Mustafa Camii, Sahabe Camii, Nabq Doğa Koruma Alanı, Ras Muhammed Milli Parkı, St. Catherine Manastırı, Ras Um Sid ve Şarm El Maya, Naama Körfezi ve Köpekbalığı Körfezi gibi noktaları eklemelisiniz. Mısır Sharm El Sheikh gezilecek yerler dışında burada çöl safarisi turuna katılabilir veya dalış yapabilirsiniz.

İskenderiye

İskenderiye

Nerede? Bir diğer Mısır’da gezilecek şehirler arasında İskenderiye yer alıyor. Kahire ve Gize’den sonra Mısır’ın üçüncü büyük şehri olan İskenderiye, aynı zamanda Afrika’nın yedinci büyük kenti olma özelliğine sahiptir. İsmini Mısır’da Yunan kültür merkezi kurmak isteyen Büyük İskender’den alan İskenderiye, M.Ö. 332 yılında kurulmuştur. Akdeniz sahilleri ile çevrelenen kent, Marina ve Almaza Koyu gibi yerleriyle unutulmaz bir tatilin kapılarını aralıyor.

Nasıl bir yer? 135 metre yüksekliğiyle dünyadaki en yüksek deniz fenerine ev sahipliği yapan kent, İskenderiye Feneri’nin dışında yine dönemin en büyük İskenderiye Kütüphanesi’ni bünyesinde barındırmasıyla bir hayli ünlenmiştir. Modern bir görünüme sahip olan kent, dikdörtgen planlı bir yapıya sahip olmasıyla İslam kentlerine nazaran daha farklıdır. Oldukça canlı ve renkli bir şehir olan İskenderiye, restoranları, otelleri, parkları ve yürüyüş parkurlarıyla beklenilen çok daha ötesinde bir tatil anlayışı sunuyor.

El-Minye

Nerede? Nil Nehri’nin batısında yer alan El-Minye, kısa ismiyle Minye, Kahire’nin 250 km güneyinde yer alıyor. Eski Mısır döneminde ismi “Men’at Khufu” olan kent, Mısır’ın 4. hanedanının firavunlarının yurdu olarak biliniyor. Yahuda’nın İncili’nin bulunduğu yer olarak tarihe geçen El-Minye, 2006 yılı verilerine göre nüfusu 240 bin civarındadır.

Luksor (Luxor)

Luksor (Luxor)

Nerede? Bünyesinde binlerce tapınak, tarihi eser ve anıt mezara yer veren Luksor, tam anlamıyla Mısır’ın açık hava müzesidir. Tarihi yerleri ve antik yapıları sevenlerin bir numaralı adreslerinden biri olan Luksor, yerli ve yabancı birçok turistin beğenisini çekiyor. Tarihi ve kültürünün dışında doğal güzellikleriyle de gelenlere mucizeler katan Luksor, Nil ırmağı kıyısında yer alıyor. Amon’un şehri olarak tarihe geçen Luksor’da en önemli yapının Karnak Tapınağı olduğunu hemen ekleyelim. Antik Çağ’da kurulan ve en büyük ibadethane yeri olarak bilinen bu tapınaklar görkemli yapısıyla her yaştan kesimin ilgisini çekiyor.

Nasıl bir yer? Gezilecek yerlerini keşfettikten sonra yapabileceğiniz bir aktiviteden bahsedelim hemen. Felluca ismindeki yelkenlilerle Nil Nehri Turları’na katılıp muz ağaçları ve şeker kamışı tarlaları arasında harika bir yolculuğa ne dersiniz? Eğer tamamsanız erkenden rezervasyon yaptırmanızda fayda var, bizden söylemesi! Mısır’ın hem en gizemli hem de en romantik şehrini Mısır gezilecek yerler listenize ekleyin ve dünyanın en büyük açık hava müzesini yakından keşfedin. Geldiğinizde Dev Memnon Heykelleri, Kraliçeler Vadisi, Krallar Vadisi, Karnak Tapınağı, Luksor Tapınağı ve Tutankhamun Mezarı’nı mutlaka ziyaret edin.

İPUCU: Mısır’ın pek çok noktasında görüldüğü gibi Luksor’da da çöl iklimi görülüyor ve gündüz gece arasındaki hava sıcaklıkları bir hayli değişiyor. Yılın yarısında gündüzleri hava sıcaklıklarının 30 dereceden fazla olduğunu belirterek sizleri uyaralım. 

Assuan (Aswan)

Assuan (Aswan)

Nerede? Nil ırmağı kıyısında konumlanan Assuan, Antik Mısır dönemine kadar uzanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Antik Mısır dilinde Swenet olan kentin ismi, aynı isimli bir Antik Mısır tanrıçasından gelmektedir. Nil’in ilk şelalesine yer veren kent, bu şelalenin aşağısında kurulmuştur. Etkileyici bir tarihi zenginliğe hakim olsa da Mısır’ın diğer şehirlerine göre ne yazık ki daha pis olduğunu söyleyebiliriz.

Hurghada (Hurgada)

Hurghada (Hurgada)

Nerede? Mısır’ın Kızıldeniz kıyısında yer alan Hurghada, bir tatil kenti ve turizm merkezidir. Kahire’nin 600 km güneyinde bulunan Hurgada, 20. yüzyılın başlarında küçük bir balıkçı köyüyken Mısırlı ve yabancı yatırımcıların desteği ile bir tatil beldesine dönüşmüştür. İçerisinde birçok otel, marina, golf club, restoran ve bara ev sahipliği yapan Hurghada, Mısır gezisi için en iyi alternatiflerden biridir. 36 km’lik bir sahil şeridine ev sahipliği yapan Hurgada, özellikle Avrupalılar tarafından fazlasıyla ilgi görüyor.

Nasıl bir yer? Tertemiz ve berrak turkuaz rengi suları ile oldukça beğeni toplayan Hurghada, deniz, güneş ve kum üçlüsünü arayanların adresidir diyebiliriz. Dalış noktalarında sualtı güzelliklerini keşfe çıkacağınız gibi Sahra Çölü ve bedevi hayatını gözlemlemek için safarilere katılabilirsiniz. Öte yandan şehir El Dahar, Sakkala ve Sahl Hasheesh bölgesi olmak üzere 3 bölüme ayrılıyor. El Dahar şehrin geleneksel yanını yansıtırken, Sakkala yeni ve daha modern bir tarafını yansıtır. Sahl Hasheesh bölgesi ise daha çok oteller, alışveriş merkezleri ve mağazalardan meydana geliyor.

Dahab

Dahab

Nerede? Hippi şehri olarak bilinen Dahab, oldukça sakin bir sahil kasabadır. Sessiz ve sakin huzur dolu bir gün geçirmek isteyenlerin tercih edebileceği yerlerdendir Dahab. Aynı zamanda buraya geldiğinizde yapılacak pek çok aktivite de bulacaksınız. Salaş yemek yerlerinde farklı tatları deneyebilir, keyifli restoranlarında güzel vakitler geçirerek karnınızı doyurabilir, kumda sörf yapabilir, serbest dalış eğitimi alabilir, sahilde güneşlenip denize girebilirsiniz. Buraya geldiğinizde Blue Hole, Ras Abu Galum, Blue Lagoon, Sina Dağı ve St. Katerina Manastırı gibi yerleri gezi listenize mutlaka ekleyin.

Çocuklar ile Gezilecek Yerler

Mısır’ın Kahire şehrinde yer alan eğlence parklarında çocuklarınızla güzel vakitler geçirebilirsiniz. Bunun dışında Giza Hayvanat Bahçesi, Gabalaya Parkı ve Akvaryumu, KidZania, Al-Azhar Parkı ve Mısır Jeoloji Müzesi gibi noktaları gezi listenize ekleyebilirsiniz. Böylece Mısır gezinizde çocuklarınız sıkılmamış olur ve beraber de vakit geçirmiş olursunuz.

Mısır Alışveriş Yerleri

Mısır alışveriş konusunda her bütçeye hitap eden imkanlara sahiptir. Özellikle Kahire Mısır’ın ekonomik ve sosyal merkezi olduğu için alışveriş konusunda oldukça fazla seçenek sunar. El yapımı takılar, deri eşyalar, alkolsüz parfümler, baharatlar, halılar ve daha sayamayacağımız Mısır’a özgü her şey… İhtiyacınız olan ne varsa her şeye kolaylıkla ulaşacak ve sevdiklerinizi hediyelerle şımartacaksınız. Ayrıca Kahire’de City Stars, City Centre ve Nile City gibi başlıca alışveriş merkezlerinde de dilediğiniz gibi takılabilirsiniz.

Mısır Tarihi Yerler

Ortalama 7 bin yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Mısır, tahmin edersiniz ki günümüze gelene kadar pek çok medeniyetin egemenliği altında kalmıştır. Aynı zamanda dünyada birçok antik yapı ve tarihi eser bırakan Mısır, özellikle piramitleri ve tapınaklarıyla gelenleri hayrete düşürüyor. Üstelik Mısır’ın efsanevi hikayeleri, masalları ve o mistik havasına da kuşkusuz hayran olacaksınız. Zaten Mısır’da gezilecek tarihi yerler için yazımızda da önerilerde bulunduk. Tüm bu gizemli yapıyı çözmek için elinizi çabuk tutun ve Mısır’ı keşfetmeye gelin! 🙂

Mısır Gece Hayatı

Mısır’da gece hayatı Şarm El-Şeyh ve Kahire gibi şehirlerinde oldukça canlı ve hareketli geçmektedir. Kahire’de yer alan otellerde, barlarda ve eğlence mekanlarında sevdiklerinizle ya da arkadaşlarınızla birlikte keyifli dakikalara imza atabilirsiniz. İster dans edip eğlenmek isteyin ister sakin bir şekilde canlı müzik dinlemek isteyin. Her türlü isteğinizi burada bulacaksınız. Öte yandan Şarm El-Şeyh şehrinde sürekli olarak temalı akşamlar düzenleyen barlar, gece kulüpleri, diskolar ve partilerin bulunduğunu da ekleyelim. Günbatımı eşliğinde DJ partileri, lounge barlar ve canlı müzikli kulüpler de bir başka oluyor!

Mısır Turu

Mısır gezilecek yerler için plan oluşturmanıza ya da bir liste yapmanıza gerek olmadan gezmek istemez misiniz? Mısır turları tam da bu esnada imdadınıza yetişiyor. Özellikle Sharm El Sheikh Turu ile Mısır’ın en popüler destinasyonuna gidecek ve otelden ulaşıma kadar hiçbir detayıyla siz uğraşmadan sadece keyif yapacaksınız.

**İşte Mısır gezilecek yerler listemiz burada son buluyor. Konu ile ilgili öneri ya da farklı görüşleriniz varsa yorumlar kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca otellerden turlara, gezilecek yerlerden indirimlere kadar hangi konuda bilgi almak isterseniz, Tatil Dükkanı sayfasını ziyaret ederek aradığınız bilgiye ulaşabileceğinizi söyleyelim.  

Mısır Gezi Rehberi Hakkında Merak Edilenler;

Mısır nerede?

Kuzey Afrika'nın doğusunda yer alan Mısır, batısında Libya, güneyinde Sudan ve doğusunda ise İsrail ve Filistin ile komşudur.

Mısır hangi kıtada?

Mısır, Afrika kıtasında yer alıyor.

Mısır’a nasıl gidilir?

Mısır'a ulaşımın en kolay yolu havayolu ulaşımıdır. Dünyanın pek çok ülkesinden direkt olarak uçuş seferleri bulunuyor. İstanbul'dan Kahire'ye direkt uçuşların bulunduğunu ve ortalama 2 saat sürdüğünü belirtelim. Kahire dışında İskenderiye ve Hurgada gibi noktalara da direkt olarak uçuş seferleri bulunduğunu da ekleyelim.

Mısır hangi dili konuşuyor?

Genel olarak Mısırca veya Mısır Arapçası konuşuluyor. Suudi Arapçası ve Bedevi Arapçası da yer yer kullanılıyor.

Mısır nüfusu kaçtır?

Mısır'ın nüfusu 2021 verilerine göre 109,3 milyondur.

Mısır başkenti neresidir?

Mısır'ın başkenti Kahire'dir.

Mısır dili nedir?

Mısır'ın dili Mısırca olup, resmi dili Arapça'dır.

Mısır dini nedir?

Mısır'ın resmi dini İslam'dır. Sünni Müslüman nüfusun yaşadığı ülkede toplam nüfusu Müslümanlar oluşturur. Geriye kalan %9'luk oran ise Kıpti, yani Mısır'ın eski halkı, oluşturur.

Mısır vize istiyor mu?

Hizmet, diplomatik ve hususi pasaport olanların 90 güne kadar seyahatleri vizeden muaftır. Umumi pasaportu olanlardan vize istenir.

Mısır vizesi nasıl alınır?

Mısır vizesi için yetkili Mısır makamlarca istenilen evrakları tamamlamanız ve gereken ücreti ödemeniz gerekmektedir. Başvurunuzu iletmeniz dahilindeki süreçte eksik ya da herhangi bir yanlış evrak varsa, vize işleminiz olumsuz etkilenebilir. Mısır Konsolosluğu gerek duyduğu takdirde ek bir evrak isteyebilir ya da mülakata çağırabilir. Vize uyum koşulları başarılı bir şekilde tamamlandığında vizenizi gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

Mısır’da nereler görülmeli?

Mısır gezilecek yerler arasında tercih edebileceğiniz popüler destinasyonlar Mısır Piramitleri, Keops Piramidi, Kahire Mısır Müzesi, Krallar Vadisi, Gize Nekropolü ve Karnak Tapınağı'dır.

Mısır neyi meşhur?

Mısır piramitlerinin minyatürleri oldukça meşhurdur.

Mısır’a gidince ne yapılır?

Gizemli piramitlerin sırrını çözmeye çalışın, Kızıldeniz'de dalış yapın, çölde safari turu yapın, Nil Nehri çevresinde tekne turu yapabilir ve gezilecek yerleri ve antik yapıları keşfedebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz