Mersin’e bağlı Silifke ilçe sınırları içerisinde bulunan Tisan Koyu, Yeşilovacık’ta bulunan dağların arkasında konumlanan bir yarımadadır. Tisan Koyu’na bölgede bulunan yüksek tepeler aşılarak ulaşılabilmektedir. Oldukça sarpa ulaşım yoluna sahip olan bu koy her ne kadar ulaşılması zor bir yer olsa da bu çileyi çekmeye değecek kadar güzel bir mekandır.

Tisan Koyu - Genel

1970’li yıllarda düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı sırasında bölgeden geçen bir helikopterden bakan bir albay tarafından keşfedildiği iddia edilen koy adını 1976 yılında bölgeye inşa edilen Tisan Yapı Kooperatifinden almıştır. Günümüzde bölgenin en hareketli tatil beldelerinden bir tanesi olan Tisan Koyu mavi ile yeşilin birleştiği eşsiz noktalardan bir tanesidir.

Tisan Koyu - Kayık

Yarımadanın sahilleri tamamen beyaz kumlara sahipken, denizi ise oldukça berraktır. Koyun doğuya bakan kısmında bölgeye oldukça yakın iki adet ada bulunmaktadır. Bu adalar yüzülerek ulaşılacak kadar yakın bir konumda bulunmaktadır. Eğer yolunuz Tisan Koyu’na düşerse, bu iki adaya da uğramayı ihmal etmeyin!

2Tisan Koyu Tarihi

Tisan Koyu - Aphrodisias Antik Kenti

Yarımadada bulunan birçok tarihi kalıntı bölgenin daha önce birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını kanıtlar niteliktedir. Bölgede bulunan tarihi kalıntılara göre koydaki yerleşim belirtileri milattan önce yaklaşık 7. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. O dönemler bölgede bir Yunan kolonisi olan Aphrodisias’ların yaşadığı tahmin edilmektedir.

Tisan Koyu - Manzara

Tisan koyu tarihte Yunanlılar tarafından tanrı olarak atfedilen Afrodit’e adanan manasına gelen Aphrodisias Antik Kenti bulunmaktadır. Ancak buradaki antik kentin adını Aydın’da bulunan bir başka antik kentte taşıdığı için bu bölgedeki antik kent Kilikya Aphrodisias’ı olarak anılmaktadır. 

Tisan Koyu - Sahil

Günümüzde Tisan olarak adlandırılan Aphrodisias Antik Kenti, yarımadanın denize uzanan uç kısmında yer almaktadır. Tarihi bulgulara göre geçmiş dönemler bu noktada iki tane liman bulunmaktaydı. Ancak bu limanlar günümüze kadar ulaşamamıştır. Aynı şekilde koyun güneydoğu tarafında ise deniz seviyesinden 7 metre yüksekliğe sahip bir kilise bulunmaktadır. Milattan önce 700 yılında inşa edildiği tahmin edilen mabet milattan sonra Hristiyan yerli halk tarafından kiliseye çevrilmiştir.

1Tisan Koyu Konaklama

Tisan Koyu - Deniz

Sakin ve huzurlu bir tatil yapmak isteyenlerin tercih edebileceği Tisan Koyu’nda farklı konaklama seçenekleri bulunuyor. Kiralık evlerin yer aldığı yarımadaya Taşucu günübirlik tekne ve yat turlarıyla da ulaşılabildiğinin altını çizmekte fayda var. Bölgede Tisan Koyu dışında görülmesi gereken ada ve koy bulunuyor. Tekne turlarına katılarak diğer ada ve koyları da gezebilir ve hatta balıklarla birlikte yüzme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Türkiye’nin en özel ve güzel koyları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Mavi İnci Çeşme’nin En Güzel Koyları ve Bodrum’un Gizli Cennet Koyları başlıklı yazılarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz